icon

Vie učiteľ angličtiny na Slovensku perfektne po anglicky?

nelnelnel
1. nov 2025

Vie ucitel anglictiny na Slovensku naozaj perfektne po anglicky? Keby prisiel napriklad do Manchestra, rozumel by Manchestrovskemu akcentu?

Strana
z2
anonym_90626e
2. nov 2025

@nelnelnel naučiť sa perfektne klasicku anglictinu je základ. A potom si kľudne môžeš dať konverzacky s učiteľom, podľa lokality a dialektu( podľa mojej skúsenosti najviac vytazis z hodiny s človekom, ktorý to vie, rozhovor je zábavný, prispôsobený tvojmu levelu, ale zároveň dosť challenging). Také kvakanie o všetkom možnom má tiež svoj efekt, ale nenaučí ta ani tretinu z toho, čo kvalitný lektor.

procrastique
2. nov 2025

Ešte tu nepadla informácia, že čo znamená rozumieť. Jasné, že by rozumel aj hocijakému inému.
Nakoľko ku " porozumeniu " ti stačí pochytiť kľudne aj 70% hovoreného slova :D možno aj o dosť menej, záleží od témy.

danica2711
2. nov 2025

fakt myslíš, že kvalitu učiteľa angličtiny určuje to, koľkým dialektom rozumie? Koľkým slovenským dialektom rozumieš ty, rodená Slovenka?

kiki68
2. nov 2025

@nelnelnel ano rozumel, nie vsetkemu, ale v principe ano. Za mesiac by rozumel vsetkemu Podla mna, to mas v kazdom jazyku. Rozumies napr vychodnarcine? Prizvuk ano, dialekt nie. Tam neviem ani ja v slovencine vsetky tie specifika. Inak bezne som bola v UK a nemala som problem rozumiet im. Plus ako ucitel musis ovladat hlavne spisovnu formu, nemala by si tahat studentov do dialektu. Mne Staci ked syn pride domov zo skolky a spusti tazkym dialektom. To je ako keby mi tu nejaky stryco zo Senzus zacal kvakat v nemcine. 😂 Toto nechces, aby niekto deti naucil. Najkrajsiu nemcinu mal Podla mna slovak, co ma ucil seminar na vyske. To bola nadhera. Anglictinu mal tiez najkrajsiu clovek,co sa venoval literature a bol z UK.

kiki68
2. nov 2025

Inak neni nahodou Liam a Noel Gallagher z Manchester? 😂😂😂 Lebo na nich som sa drhla od smiechu uz ako 16 rocne decko 🙈😀 Potom som tam zamerne rozpravala na hodine a bola som napomenuta, ze nech ten vsivavy prejav so vsetkymi “ nice words” necham mimo skoly 😂

anonym_c7ab39
2. nov 2025

@nelnelnel neviem, nezáleží mi na tom. Záležalo mi aby ma naučil gramatiku, ako sa to vyslovuje atď. Keď chce človek viac, musí vycestovať a rozprávať sa s danými ľuďmi a nasávať prízvuk

lauricka
2. nov 2025

@nelnelnel a ktorý učiteľ:D

romino
2. nov 2025

@nelnelnel aky ucitel ? Tí na ZŠ vedia casto slabsie ako nadanejsie deti

anonym_e8c8c1
2. nov 2025

@nelnelnel Su gymnáziá, kde zamestnávajú lektorov cudzích jazykov, ktorí pochádzajú z krajiny, kde je daný jazyk úradným jazykom.Vdaka tomu je predpoklad, že lektor ovláda svoj jazyk

kiki68
2. nov 2025
@romino

@nelnelnel aky ucitel ? Tí na ZŠ vedia casto slabsie ako nadanejsie deti

@romino to by som nepovedala, mala som 2 anglictinarky a boli vyborne. Vdaka nim sme mali aj native speakers ako lektorov. Ale zalezi ako to clovek vychyta.

domak2
2. nov 2025
@haley7897

Ultimate test porozumenia anglickeho jazyka. 🤌🏼🤌🏼🤌🏼Prakticky len pre UK , ludia mimo nemajú veľmi šancu pochopiť 🤣
Dajte vedieť, ci to niekomu dáva zmysel.
https://youtube.com/shorts/_54l3YH1wWQ?si=ZksuW...

anonym_05bc40
2. nov 2025

@nelnelnel U nás sú dvaja učitelia, jeden vie perfektne druhá vie, ale má ten prízvuk a veľakrát jej slová nenapadajú

haley7897
2. nov 2025

@domak2 Hahaha tough one. "you need to know that... country... middle one(?)... especially..." a ten druhý potvrdil "same as my brother said " co bolo extra užitočné 🤣🤣🤣
Ja som nejakú dobrú robila customer service pre dwp pre celé UK takže toto je pre mna nočná mora situacia 🤣 ale teda takýto mumble rap extrem sa nestáva často 🫣

domak2
2. nov 2025
@haley7897

@domak2 Hahaha tough one. "you need to know that... country... middle one(?)... especially..." a ten druhý potvrdil "same as my brother said " co bolo extra užitočné 🤣🤣🤣
Ja som nejakú dobrú robila customer service pre dwp pre celé UK takže toto je pre mna nočná mora situacia 🤣 ale teda takýto mumble rap extrem sa nestáva často 🫣

@haley7897 ja si pamätám ked sa kedysi volavalo do HMRC a oni asi mali centralu v Škótsku, to boli telefonáty o pol hodinu dlhšie len preto ze som sa snažila desifrovat o čom sa vlastne bavíme 🤣

haley7897
2. nov 2025
@domak2

@haley7897 ja si pamätám ked sa kedysi volavalo do HMRC a oni asi mali centralu v Škótsku, to boli telefonáty o pol hodinu dlhšie len preto ze som sa snažila desifrovat o čom sa vlastne bavíme 🤣

@domak2 a uz nemajú? Popravde netuším. Ja normálne nemám problém s accentom ale teda nájdu sa vynimky 🤣 ja som robila pre dwp - universal credit poberatelia naprieč uk. Takže všetky accenty a občas aj socialne skupiny, takze občas pecka. Top je ked ma niekto s accentom vypité.

kofa77
3. nov 2025

dieta studuje v Skotsku, a taxikarom len prikyvuje, nechyta sa, ked nasadia ten ozaj "gadzovsky" prizvuk-tak to on vola, ze je to ako keby u nas hovoril niekto rusnacky, lebo tak echt sarisky

kiki68
3. nov 2025

Inak ja mam taku prihodu z cias, ked som pred cca 15 rokmi mala suseda z Burgenland. Je to sice nemcina, ale islo o to, ze on hovoril strasnym akcentom a dialektom. Ale cista hroza. Ja som si mesiac myslela, ze ten pan je asi po mozgovej porazke ( presne tak ten prejav znel), vzdy som z toho nieco vydedukovala, ale naozaj tazko. Potom som isla na nejaku oslavu do Burgenland a tam zrazu vsetci hovorili dost podobne. Potom mi dalsi sused povedal, ze jaaj susedko ma taku nemcinu, lebo je z Burgenland a ze ledva mu on ako rodeny Rakusan rozumie. Ze to je hrozny prizvuk v ramci Rakuska 😂😂😂 Cize niekedy to moze byt aj pre natives velmi narocne. To nie je o nejakom studiu, na toto cloveka pripravi iba zivot sam.

haley7897
3. nov 2025
@kiki68

Inak ja mam taku prihodu z cias, ked som pred cca 15 rokmi mala suseda z Burgenland. Je to sice nemcina, ale islo o to, ze on hovoril strasnym akcentom a dialektom. Ale cista hroza. Ja som si mesiac myslela, ze ten pan je asi po mozgovej porazke ( presne tak ten prejav znel), vzdy som z toho nieco vydedukovala, ale naozaj tazko. Potom som isla na nejaku oslavu do Burgenland a tam zrazu vsetci hovorili dost podobne. Potom mi dalsi sused povedal, ze jaaj susedko ma taku nemcinu, lebo je z Burgenland a ze ledva mu on ako rodeny Rakusan rozumie. Ze to je hrozny prizvuk v ramci Rakuska 😂😂😂 Cize niekedy to moze byt aj pre natives velmi narocne. To nie je o nejakom studiu, na toto cloveka pripravi iba zivot sam.

@kiki68 🤣🤣🤣 a teraz si predstav, ze sa k prízvuku naozaj prida aj nejaká recova vada... 🤌🏼🤣

kiki68
3. nov 2025
@haley7897

@kiki68 🤣🤣🤣 a teraz si predstav, ze sa k prízvuku naozaj prida aj nejaká recova vada... 🤌🏼🤣

@haley7897 ani nehovor 😂😂😂 Mne staci to, ze tu v nemcine to ma kopec uplne inych vyrazov a ked tie este povies zle, tak tomu ani srnka nerozumie 😂🙈 Napr normalne sa povie dievca Mädchen, ale napr par km od nas je to Gitschn, mlads zena je Menscha, alebo Trutschn 😂 Toto ani keby studujes 10 rokov nevies 😂 Mna vacsinu veci naucila svokra.

haley7897
3. nov 2025
@kiki68

@haley7897 ani nehovor 😂😂😂 Mne staci to, ze tu v nemcine to ma kopec uplne inych vyrazov a ked tie este povies zle, tak tomu ani srnka nerozumie 😂🙈 Napr normalne sa povie dievca Mädchen, ale napr par km od nas je to Gitschn, mlads zena je Menscha, alebo Trutschn 😂 Toto ani keby studujes 10 rokov nevies 😂 Mna vacsinu veci naucila svokra.

@kiki68 to u nas dievča volajú "bird" 🐦 ale teda "bird " znamena aj cas vo väzení 🤣 a teda samozrejme aj bird ako vták... si vyber 🤣

romino
3. nov 2025
@kiki68

@kiki68 ano, to je stare zname ... v tirolsku som pocul take, ze proste nerozumie aj clovek cloveku poriadne .. ak vyrastal "o par dedin" dalej.
v Irsku som pocul americanov ironicky povedat Irom .. "was it in english ? "
stare zname aj o Svajciarsku .... proste klasika,
ako aj na Slovensku .. ide clovek na vychod ... kadekde .. a nemusi rozumiet.
Potom zalezi, ci to druhy vie prepnut aj do oficialnejsieho jazyka ... ked vidi ze sa s nim bavi niekto iny ako z jeho dediny / regionu ... ... alebo jednoducho ani nevie.
Ze fakt tam vyrastal cely cas, tak mu raz "huba narastla" .. a uz inak nevie.
A potom niektori - jednoducho ani nechcu prepnut.

yanni
3. nov 2025
@kiki68

@kiki68 u nás Madl alebo Mädl

yanni
3. nov 2025

@nelnelnel perfektne po anglicky vie len nažive speaker, ktorý zároveň anglicky jazyk poprípade s kombi AJ a literatúra študoval. Ideálne učiteľstvo, ten vie aj naučiť. My me žili roky mimo Európy. Deti chodili do BIS (British innternation school). Všetky BiS na celom svete majú pravidlo, hlavný Teacher musí byt rodený Brit s ukončeným učiteľským vzdelaním (samozrejme podľa odboru). Jeho asistent môže byt aj nie native speaker ale s perfektnou Anglinou (british English) a miñimalne certifikátmi z AJ. Po navrate do Európy (DE) bola moja dcéra pravou rukou učiteľky AJ a jej asistentka. Učiteľka sa mi sama priznala, že dcéra vie viac ako ona. Teraz na gymply je to také všelijaké, iné, keďže dcéra sa učila aj ako natove speaker inými metódami ako sa učí jazyk tu ako cudzí jazyk.

kofa77
3. nov 2025
@yanni

@nelnelnel perfektne po anglicky vie len nažive speaker, ktorý zároveň anglicky jazyk poprípade s kombi AJ a literatúra študoval. Ideálne učiteľstvo, ten vie aj naučiť. My me žili roky mimo Európy. Deti chodili do BIS (British innternation school). Všetky BiS na celom svete majú pravidlo, hlavný Teacher musí byt rodený Brit s ukončeným učiteľským vzdelaním (samozrejme podľa odboru). Jeho asistent môže byt aj nie native speaker ale s perfektnou Anglinou (british English) a miñimalne certifikátmi z AJ. Po navrate do Európy (DE) bola moja dcéra pravou rukou učiteľky AJ a jej asistentka. Učiteľka sa mi sama priznala, že dcéra vie viac ako ona. Teraz na gymply je to také všelijaké, iné, keďže dcéra sa učila aj ako natove speaker inými metódami ako sa učí jazyk tu ako cudzí jazyk.

@yanni hlavny teacher na kazdom predmete musi byt rodeny Brit?

kiki68
3. nov 2025
@yanni

@kiki68 u nás Madl alebo Mädl

@yanni to tiez, ale to je take bezne hovorove, ako aj Dirndl, Dirndle. To vies o com je rec, tieto uz neodvodis z nicoho len tak

kiki68
3. nov 2025
@romino

@kiki68 ano, to je stare zname ... v tirolsku som pocul take, ze proste nerozumie aj clovek cloveku poriadne .. ak vyrastal "o par dedin" dalej.
v Irsku som pocul americanov ironicky povedat Irom .. "was it in english ? "
stare zname aj o Svajciarsku .... proste klasika,
ako aj na Slovensku .. ide clovek na vychod ... kadekde .. a nemusi rozumiet.
Potom zalezi, ci to druhy vie prepnut aj do oficialnejsieho jazyka ... ked vidi ze sa s nim bavi niekto iny ako z jeho dediny / regionu ... ... alebo jednoducho ani nevie.
Ze fakt tam vyrastal cely cas, tak mu raz "huba narastla" .. a uz inak nevie.
A potom niektori - jednoducho ani nechcu prepnut.

@romino presne toto, ten dialekt ma velke specifika. Ale clovek by mal vediet prepnut na ofiko verziu jazyka. Podla toho poznas tu uroven jazyka.

yanni
3. nov 2025
@kofa77

@yanni hlavny teacher na kazdom predmete musi byt rodeny Brit?

@kofa77 samozrejme nie všetky. Cudzie jazyky nie a taktiež Music. Ale na ostatných a hlavne hlavných predmetoch mali učiteľov Britov a asistent mohol byt aj dvojjazyčný, na občianstve nezáležalo ale musel aj ovládať prakticky na native speaker úrovni s príslušným vzdelaním a jazykovými certifikátmi. Neviem ako je to priamo v UK ale BiS celosvetovo ma toto ako podmienku prijatia do zamestnania. Hlavný učiteľ AJ, matrika, dokonca aj na telesnej bol hlavný učiteľ Brit. Týchto učiteľov verbujú priamo z GB, maju na to špeciálnu agentúru, majú aj iné pracovne zmluvy ako ostatní učitelia (ti majú väčšinou lokálne pracovne zmluvy). Inak takyto učitelia sa veľmi neradi vracajú späť do GB. Väčšina ich ostane mimo desaťročia, často migrujú z jednej krajiny do inej. Máme známych (dcéra bola s ich dcérou spolužiačka), obaja učitelia športu plus neviem čo ešte mali, žili takto uz v Budapestí, Saudskej Arabii a teraz v auguste sa sťahovali do Etiópie. Učiteľ, s ktorým ma dcéra stále kontakt; je uz minimálne 15 rokov v Saudi a do UK sa uz nechce vrátiť.

nelnelnel
autor
4. nov 2025
@yanni

@kofa77 samozrejme nie všetky. Cudzie jazyky nie a taktiež Music. Ale na ostatných a hlavne hlavných predmetoch mali učiteľov Britov a asistent mohol byt aj dvojjazyčný, na občianstve nezáležalo ale musel aj ovládať prakticky na native speaker úrovni s príslušným vzdelaním a jazykovými certifikátmi. Neviem ako je to priamo v UK ale BiS celosvetovo ma toto ako podmienku prijatia do zamestnania. Hlavný učiteľ AJ, matrika, dokonca aj na telesnej bol hlavný učiteľ Brit. Týchto učiteľov verbujú priamo z GB, maju na to špeciálnu agentúru, majú aj iné pracovne zmluvy ako ostatní učitelia (ti majú väčšinou lokálne pracovne zmluvy). Inak takyto učitelia sa veľmi neradi vracajú späť do GB. Väčšina ich ostane mimo desaťročia, často migrujú z jednej krajiny do inej. Máme známych (dcéra bola s ich dcérou spolužiačka), obaja učitelia športu plus neviem čo ešte mali, žili takto uz v Budapestí, Saudskej Arabii a teraz v auguste sa sťahovali do Etiópie. Učiteľ, s ktorým ma dcéra stále kontakt; je uz minimálne 15 rokov v Saudi a do UK sa uz nechce vrátiť.

@yanni dakujem

nelnelnel
autor
4. nov 2025
@danica2711

fakt myslíš, že kvalitu učiteľa angličtiny určuje to, koľkým dialektom rozumie? Koľkým slovenským dialektom rozumieš ty, rodená Slovenka?

@danica2711 praveze, mna na svk z anglictiny vyhodili, ja som sa tu v UK naucila anglicky, samozrejme moja anglictina neje perfetna, dohovorim sa, stale mam problem rozumiet britskemu akcentu, v praci sa dohovorim, napriklad kuchynske veci pomenovat neviem

kofa77
4. nov 2025
@yanni

@yanni dakujem.

Strana
z2