Aktivity pre deti s obmedzeným rozpočtom počas leta
Baby, máme momentálne s manželkom ťažšiu finančnú situáciu , nie sme tak zle ,aby na jedlo nebolo, ale deti sú zvyknuté každy rok na more, akvaparky, výlety do zahraničia..tento rok sa finančne nezadarilo , museli sme ťahať nájom ,lebo podnajomnik z bytu odišiel , a iných veľa výdavkov sme mali ..čo je najhoršie ,ani firma mi tento rok veľa nezarobila , tak dosť nám klesli zarobky a museli sme dosť čerpať aj z nasporených ..
Nakoľko ja vôbec neviem čo s deťmi robiť pri obmedzenom rozpočte , nakoľko sme to proste riešiť nemuseli ..a bojím sa že sa budú nudiť a v žiadnom prípade NECHCEM aby boli stále na telefóne, tablete..ani televízore..chcem s nimi veľa behať, korčule, bicykel atď..doma majú v podstate dosť toho , bazén , všetky možné odrážadla , elektrické motorky ale ...to všetko poznajú ...čo celé leto?bývame na dedine kde nič ,nič nie je ..
Aj k moru vieš ísť za lacný peniaz, do kempu napríklad, doprava vlastným autom. Chorvátsko, Taliansko. Hm?
v živote nikdy človek nedostane všetko, čo chce. Čím skôr to deti pochopia, tým ľahšie sa im bude žiť v budúcnosti. Problém je, že ty chceš deťom dopriať detstvo a materiálne veci, ktoré tebe chýbali a myslíš si, že vďaka tomu budú mať pekné detstvo. My dnes žijeme v nadbytku oproti minulosti a musíme vynakladať málo úsilia aby sme niečo dostali. A keď niečo nedostaneme, tak sme z toho rozhodení. Ja si napríklad nepamätám, že by moja mama brávala na ihrisko jedlo a pitie. Najedla som sa doma a išlo sa von. Ak som niekde v meste zahlásila, že som smädná, tak som musela vydržať domov, neutekala mi hneď niečo kúpiť na pitie. Je to taká blbosť, len príklad ale dnešné deti nie sú zvyknuté na pocit nepohodlia a keď sa im niečo stane alebo nepodarí, tak to nevedia riešiť a vyrovnať sa s tým. Väčšinou, keď niečo chcú, tak to dostanú a dostanú to hneď.
Tvoje deti možno teraz plaču, že by chceli ísť k moru a na dovolenku, možno budú plakať, keď im hračku nekúpiš a budú smutné. Ale smútok a problémy patria k životu, je dobré, že sa stretnú aj s tým, že nebudú mať všetko. To, že im nedáš všetko čo chcú, neznamená, že si zlá mama. Robíš pre nich veľa a ak chceš spraviť viac a pripraviť ich na dospelosť, tak budeš musieť trochu ubrať z nárokov na seba a nechať deti, aby zažili aj nepohodlné situácie a sklamania. Ja by som sa snažila vytvoriť im pekné leto a na to peniaze nepotrebuješ. Neviem, kde bývaš ale dá sa chodiť na výlety do prírody a jedlo si zobrať so sebou (také ako vám chutí a aj zdravšie ako v stánku), dá sa ísť opekať, bicyklovať sa na hrádzu, kúpať sa na jazero. Porozmýšľaj, či máte nejakých známych, čo majú deti v podobnom veku a zorganizujte nejakú akciu spoločne. K peknému letu nepotrebujete žiaden zveropark, aquapark ani takéto veci. My na to máme peniaze ale mňa všetky tieto akcie pre deti začali v poslednej dobe desiť a začínam to obmedzovať. Väčšinou tam ideme len preto, že ja chcem synovi dopriať niečo, čo som ja v detstve nemala, syn to berie ako štandard, lebo je na to zvyknutý od mala. Vždy je tam milión ľudí, na stánky sa čaká, na wc sa čaká, jedlo je nezdravé a chuťovo nič moc... Oveľa viac sa synovi páči na opekačke s kamarátmi púšťanie šarkanov a také veci, čo sme my robili.
@jana121212 áno máš pravdu a ďakujem za rozsiahlu spravu , stotožnila som sa s tým a je to pravda..
Kupanie na priehrade, turistika, Zoo, vylet do vedlajsieho mesta.
Moje deti este v zivote neboli pri mori a ziju. Vzdy v lete chodime len na 3-4 dni do Tatier. Doma maju bazen, tramposku. Idu starkym na prazdniny. S kamosmi na ihrisko. Bicyklovat sa skoro kazdy vecer. Na zmrzku. A jeden nejaky vylet typu ZOO a podobne. A prazdniny ubehnu ako voda. A nam je dobre aj doma. Kupame sa, vecer opekame.
@jana121212 vystihla si to. Ja s muzom sme. Boli prvy krat pri mori ako 21 rocni. Ked som si zarobila na brigade pocas VŠ. A aj napriek tomu mam najkrajsie spomienky na letne prazdniny so susedmi. Cele dni vonku az do tmy. Bedminton sme hrali, schovky na cintorine 😀
Autorka nehnevaj sa táto téma mi pripomenula článok od chlapíka z wall street ktorý sa sťažoval ako straasne "schudobnel" jeho úbohá 3clenna rodina sa "tlačila" v byte 100 m2. Ani na poriadnu dovolenku nemali, jediné čo si mohli dovoliť bolo chodiť do svojej historickej "chaticky" z obdobia golden age 😂
Popísala si svoju situáciu a ver že máš prostriedky na to aby si deťom spravila pekne prázdniny aj bez dovolenky pri mori. Už len to že máš chatu je obrovská výhoda, prenájom chaty na jednu noc (ak nechceš bývať v chajde z roku 123) sa pohybuje medzi 230- 600 eur za noc.
Bize ako ta tu hejtia niektori. Ak by som bola v tvojej situacii (a ano, aj moje dieta je zvyknute kazdy rok na more, vylety do viedne atd). Ale u nas to je tak, ze vsetci chceme chodit, aj ja si chcem dopriat.. a kedze mame deti idu s nami 😀
Mozno by som skusila nejaky roadtrip po slovensku? A naozaj skusit tu stanovacku v kempoch (pripadne nejaky mensi karavan). V kempoch mas ihriska, opekate, turistiky - bicykle, ... jedna zastavka niekde pri lese, druha pri jazere...
Alebo daj dokopy rodinu, alebo nejakych kamosov/partiu a prenajmite si chatu niekde v lese... vyjde ti vsetko urcite menej a decka budu mat mega zazitok.
A inak moje dieta (5 rocne) to tiez na dvore nebavi. Na dvore je cely rok, ceky rok chodime na prechajdy na odrazadlach, hrame bedminton na dvore a podobne.
@klementinka58 inak to je pravda, ze keby nikam nejdeme, tak moj maly (ale ma teda len 5 ), ze ho to ani nenapadne, ze podme. To mozno s vekom potom prichadza
@autorka myslela som si, že máš deti aspoň 10-ročné, keď plačú za morom. A ty máš malé deti, ktorým bude stačiť čas s rodičmi.
Keď mal syn 5 rokov, mal v lete boreliozu a 3 týždne antibiotiká- režim úmerný zdrav.stavu. O rok sme časť leta strávili v nemocnici, kým prišli na to, čo mu je, znova 3 týždne antibiotiká, 2 mesiace Nurofen a úplný zákaz pohybu, kočík som kúpila, aby sme sa dostali z domu, zákaz slnka.
Všetko sa dá prežiť, keď si to v hlave dobre nastavis. Toto leto čaká syna odstránenie mandlí, takže zas časť prázdnin obmedzený režim.
Zobrať ich na turistiku po okolí. Na opekacku do prírody. Ale deťom asi bude málo keď boli zvyknuté na iné . Koľko majú rokov ? Však im to normálne vysvetlite.
Ahoj, tak ja ťa chápem a skôr niektoré názory v diskusii mi tu prídu mimo. Moja dcéra má 4,5 roka, každý rok chodíme k moru a veruže si to dobre pamätá. Snáď ešte pol roka po dovolenke spomína ako bola pri mori a ako pôjde zas. Miluje to. Určite by tiež bola smutná ak by som jej povedala, že nejdeme.
Ja som toho v detstve veľa nemala, pri mori som bola až ako dospelá a dieťaťu chcem dopriať čo najviac. Moja malú by určite nebavilo sedieť celé leto na dvore, opekať v lese a podobné nápady. Je zvyknutá na pobyty, výlety aj do zahraničia, aquaparky, zábavné parky atď. Ale rozumiem toho že je veľa rodín, pre ktoré je aj ísť do miestnej zoo zážitok a asi tu skôr píšu tie.
Ja by som ešte porozmýšľala či sa nejako nedá tá dovolenka pri mori hoci aj lowcostovo, lebo dovolenka tu na Slovensku a nejaké jednodňové vylety kľudne môžu vyjsť v podobnej sume. Skus možné nejaké stránky kde dávajú tipy na lacné cestovanie popozerať.
@sandra49 my sme boli na farma Lazy.Cerovo. Vlastnia to Holanďania .je to tam fakt krásne,deti sa môžu voziť na koňoch,kŕmiť zvieratká,zbierať vajíčka pomáhať pri dojení . Je tam aj bazén,preliezky ,dá sa objednať oečivo. Čisté sprchy a záchody. Akože fakt pecka.Boli sme tri dni ,bála som sa aby sme sa nenudili a nakoniec sme neboli ani na žiadnom výlete toľko sme sa tam prebavili.Ale viem že sú ešte minimálne 2 takéto farmy len si nepamätám názvy.Jedna myslím moon garden a ešte Modrá Farma sa mi zdá.
My chodíme každý deň, keď je fajn počasie do prírody. Lúky, kopce, hora. K vode na rybníky. Vonku sa dá hrať s loptou, hry ako keď som ja bola malá (neviem aké staré deti) švihadlo, guma, schovka..... pozreť nejaké zvieratá v okolí (ovce, kone ..) Spoločenské hry, vadí nevadí a pod. Jedávame doma, keď ideme ďalej vezmem z domu obložené rožky..., ovocie, koláč, v hore sa dá opekať... Deti máme dospelé, takto boli počas detstva a teraz takto fungujeme my bez nich 😀 a teda ja by som zavolala aj známych s deťmi na nejakú spoločnú akciu a každý nech vezme niečo na jedenie...deti sa spolu zahrajú ...
Pri mori je človek týždeň, to čo tam, sa dá robiť aj na tom prírodnom kupku, ktoré je zadarmo (u nás za mestom je napr voda na kúpanie, Podhradské more, vstup asi 2€, udržiavané, preliezky....Zelená voda, Senecké jazerá)
.
Tak 4 a 7 ročne deti úplne v pohode zvládnu leto bez mora. Vysvetlit, pomojkat a naplánovať opekacky, grilovacky, turistiku, hrady, múzea, navštíviť par pekných miest, prejsť kolobezkou námestie v každom. Podľa mňa to viac trápi Teba ako deti. Im stačí, keď strávia s rodičmi pekne dni. Ci už to bude doma, alebo kdekoľvek.
@dzejny656 ono to nie je o tom, či sme boli ďalej ako v miestnej zoo. Spomenula som si na moju fakt bohatú spolužiačku, ktorej som sa v piatej triede pýtala, že kde boli na dovolenke. Povedala nejakú na tú dobu lukratívnu destináciu a ja som zostala úplne ohromená. Vtedy sa na mňa pozrela a povedala, že jej je úplne jedno, že kde boli, že pre ňu sú podstatní ľudia, s ktorými tam bola. Ja som tiež napísala autorke, že deti by mali zažiť aj pocit nepohodlia. Vychádzam aj z mojej skúsenosti, kedy som sa snažila synovi dopriať všetko. A vidím, že to nie je dobre. My sme chodievali minimálne každý rok k moru, plus na letecké výlety po európskych mestách, lyžovačky na Slovensku alebo Rakúsku... Boli sme napríklad v Tropical islande v Nemecku, v špiónskom múzeu v Berlíne, Zoo Berlín aj Viedeň, múzea v Londýne, zábavné parky v Európe a kopa iného. All inclusive hotely sme vyberali podľa veľkosti aqua parku... Syn má 9 rokov a berie to štandard, pre neho to je niečo bežné a podľa mňa si myslí, že to tak majú všetky deti. Ja som si len nedávno uvedomila, že jemu sa viac páči na chate s dedkom a babkou, kde môže píliť drevo, hrať sa v potoku, na obed mu uvaria špagety a on je úplne spokojný. Robí tam veci, ktoré som robila ja ako dieťa a považovala som ich za nezaujímavé a nudné. A mňa takéto cestovanie a navštevovanie zábavných parkov prestalo baviť. Uvedomila som si, že tam chcem ísť preto, lebo je to niečo, čo som ako dieťa nemala a chcem dopriať synovi čo najviac. A zabudla som sa pozrieť na to, čo je najviac pre neho. Navyše je všade veľa ľudí a tým, že sme toho už toľko absolvovali, tak mám pocit, že ani jeho to už až tak nebaví. U nás to teda nie je o peniazoch, môžme ísť aj na tri dovolenky, ale normálne rozmýšľam nad tým, že by sme tento rok zostali doma a spravili si so synom tiež také jednoduchšie prázdniny, skúsili opraviť niečo spolu na chate, napílili drevo, zahrali sa nočnú hru s kamarátmi. Aby aj on zažil niečo iné ako zažíva bežne. Nemusí každý rok chodiť na all inclusive dovolenku. Ako to syn vezme, to neviem. Podľa mňa s tým bude v pohode a keby aj nebol, tak sa s tým bude musieť vyrovnať. Nikde nie je napísané, že treba ísť každý rok k moru.
Presne ako pise@pribinak …
To nie deti placu za morom ale ty..prepac ale z tvojich prispevkov na mna posobis strasne rozmaznane..ta trapi co povedia susedia,ze ste neboli tento rok na dovolenke? Trosku skromnosti by nezaskodilo,ked su tu mozno zeny co pocitaju kazdy cent aby mali na jedlo,oblecenie pre deti a ty sa tu chvalis co vsetko mate
Vieš čo ja si myslim že trocha preceňuješ materiálne veci. Jednoducho si deti cez prazdniny oddýchnu doma a u babky a na chate. To je také malomestiacke že až, musím, musím ísť v lete k moru do pekelneho tepla a dostať tam aspon hnačku ked už nie salmonelu… preháňam ale sú aj dôležitejšie veci ktoré by mali deti poznať a robit ako chodit po rezortoch. Ja si pamätám svoje jedni prazdniny ako pubertacka keď som za dva mesiace precitala takmer cele povinne čítanie a pamätám si to ako skvele prazdniny.
Ja tiež uvazujem, že by bolo lepšie poriešiť leto nejako lowcost a zvažujem nad tým stanom, lebo to by mohlo byt lacné a zároveň zaujímavé. Ale keďže som to nikdy nerobila, nie som si úplne ista, či to náhodou nevyjde viac ako zaplatiť za normálnu jednoduchú izbu. Poplatok za osobu, za elektrinu v tých campoch a potom neminie človek viac na jedlo, ako keby si povedzme v nejakej Airbnb izbe raz navaril a mal jedlo v chladničke?
Jejda, nechápem, ako si niekto môže mysliet, že 4 ročne dieta si nepamätá more 😅
Necitala som komentare, ale ja zijem pri mori. A kvoli suchu uz druhy rok neotvoria kupalisko. Moje deti, ktore maju more 3 minuty od domu placu za bazenom, za ktorym musia slapat 25 minut..
Financne problemu nemame, ale casove a kvoki tomu si nemozeme dovolit dovolenky, mega vylety, a podobne. Sme radi, ked sa s manzelom vidime dve doobedia alebo poobedoa do tyzdna a vtedy sa s deckami snazime niekam vypadnut, rozbot rutinu. Malym detom uplne staci to, ze je mama a oco s nimi, ze sa im venuju, ze pocuvaju ich pribehy, staznosti, radosti a maju ich pozornost na 100%. Ak aj ostanete doma, ale budes sa s detmi ozaj hrat, skakat do bazena, hrat schovky, steklit ich, pojdete na zmrzku ci na palacinky, vecer si niekde opiect spekacky..budu mat krasne leto..lebo budu mat rodicov, co sa o nich zaujimaju..takze kasli na peniaze a investu do deti svoj cas.
Budú sa organizovať rôzne letné tábory, keďže teraz nemáte dosť financií, čo tak ich prihlásiť do nejakého detského tábora?
Viem, tieto tábory sú pre deti, ktoré sú zo sociálne slabších rodín, ale vašim deťom by to len prospelo, spoznajú nových priateľov, spoznajú, že iné deti žijú veľmi skromne.
Nepíšeš, ako staré sú vaše deti.
Opekačky v prírode moje deti milujú. A im úplne stačí len také flakanie sa po dvore, lese. Samé si nájdu a vymyslia hry. To ich nauci kreativnosti. Precitaj si Klub nerozbitnych deti.
Nech si deti pozvu kamosov k vam na dvor stanovat, urobte im opekacku/grilovacku, rano nejake hladanie pokladu 🙂
Bude den deti - to byvaju rozne akcie v mestach zadarmo, aj obce casto nieco organizuju 🙂
Napis tu na MK odkial si a urcite sa najdu baby, ktore maju deti v tom isto veku a mozete aj spolu nieco podniknut.

vies co, mozno to detom zle podas, lebo ja mam tiez 6 rocneho a ano spomenie ci pojdeme na plaz a ja mu poviem ze niekedy pojdeme,ale tento rok mame rezervovanu chatu na slovensku a neriesi dalej. No my tiez rozmyslam, ze prehaname s letom,nakolko ho mame naplanovane do posledneho dna. Uz sme zlavnili z toho ze nekupime tento rok pernamentky polrocne na kupanie do aquaparkov, pokial stali 99 e na osobu sme chodili ale tento rok 260 e tusim na osobu a plati uz aj dieta,no dakujem pekne, aj tak nas to tam nebavilo ked sme tam casto. Tak sme to vymysleli tak ze pojdeme do Pariza busom, tyzden chata na juhu slovenska aj sa budeme kupat, grilovat, zaplatime splav rieky, dalsi tyzden idem ja s maly k sestre do Brna, tam uz mam plan hradov a zamkov, ale aj tak ked to tak zratam vyjde nas to dost. akurat ze za tu cenu co ma vyjde Tunisko na tyzden, ja mam urobene leto na 2 mesiace zhruba
Napriklad ja som uz zaviedla aj to, ze chodime na chatu na vikendy namiesto vyletov aspon teraz v aprili ked je tak teplo a da sa. a nikomu to nejako nevadi, opecieme,ja si posadim, posedime,pokecame ..