Chceme ísť s 9,5 mesačnou dcérkou na Kubu
Nešla by som . Zažila som s ročnou dcérou febrilne kŕče - samozrejme nik to nečakal , videla som niečo take prvýkrát v živote , boli sme na dovolenke 40 min od nemocnice . Kým sa niečo take nestane , človek s niečim takým neráta . Ale už rátam . A viem , že hocikedy sa môže stať hocičo s budeme potrebovať rýchlu pomoc . Takze ja už sa na to pozerám inak . A podotýkam , s prvou dcérou sme Boli na dovolenke už v jej 3och mesiacoch .. nikdy sme neboli prehnane opatrní .
@nikinka2609 nešla by som, ale to som ja🙂Max nejaká Európa.Na Varadero je tuším ďalšie 2,3 hod od letiska nie?kamarátka to zvažovala a toto ju odradilo.Isli na Kapverdy.Nie som taká odvážna a podľa mňa je let presuny náročné pre tak malé dieťa.Ale možno prespí a všetko bude v pohode a užijete si to🙂ty vieš aké máš dieťa a čo od toho ocakavas.
@lucilaines myslim, ze aj tie nazory proti naju logiku. Vies vacsina kudi cestuje 1x v letecestovkou niekde k moru a pripravuju sa na to x dlhu dobu predtym. Nemozes sa im divit ze predstava cestovania s dietatom je za ich hranicou. Krasny argument bol, ze len plienky zaberu pol kufra....akoze fakt? Lebo vo vietname sa deti nerodia tak tam pampersky nepredavaju 😂 ako cudzinca ma prednostne vysetrili vsade a mozem povedat ze aj v zaostalej krajine ako je laos sa o nas postarali v nemocnici ako o kralov. Ano s detmi to vyzaduje malinko viac planovania a aj batozinu navyse, ale vsade sa daju kupit ci plienky, ci hippky, alebo tricko navyse. Odkedy mame deti neprichadza do uvahy spat v aute alebo v zdielanych izbach, viac to stoji lebo 2 letenky su lacnejsie ako 3,4 ale to je tak vsetko. Starsia zacina v septembri skolu a my uz teraz “placeme” ako sa nam obmedzil priestor.
Je to tvoje rozhodnutie - kuba je v pohode, let tiez nie moc dlhy... ja by som sa bala akurat klimy v lietadle urcote nie letu - vacsinou takyto drobci su skladnejsi ako 2-3rocne neposedne deti 🙂 kuba ma krasne plaze, je to bezpecna krajina - podla mna pohoda...
My sme leteli na floridu ked mala dcerka 7 mes. a syn 3 roky, zvladli sme to s nimi uplne v pohode. Mala si pocas 10 hodinoveho letu 3x pospala, pohrala sa. Letusky bez problemov ohreju vodu na UM, alebo caj, nanosili nam hracky nech sa deti nenudia. Aj na letisku zvladli prestupy a cakania bez problemov. Ale je to aj o detoch, ake su, ako zvladaju cestovanie a podobne. Ale ja nelutujem a urcite by som sla znova.
Ak to máš napozerane, vieš čo ťa tam čaká, tak určite choďte 🙂
@lucilaines Neboj sa cestovania. ja som cestovala po svete aj ako tehotna. Nasa najmladsia bude mat v lete tri roky a to cestovanie ma "v krvi". Prakticky od pocatia cestuje. Takmer kazdy mesiac sme v lietadle. Pocestovala toho dost aj autom a to musism povedat, ze tiez nema az tak rada sediet uviazana v sedacke. Ale vzdy sa nejak dalo. Presli sme aj 1200 km arabskou pustou ta a 1200 km spät. A to mala copana 7 mesiacov. Ona sa teraz doslova tesi a aj pyta, kedy pojdeme zase na "plejny" (plane).
Nedaj si to tvoje cestovatelske nadsenie vziat "blbymi recami" od ludi, ktori casto nevytrcili päty z domu cely zivot.
Nasa copana dostala den po jej druhych narodeniach uz svoj druhy cestovny pas, co ten prvy uz bol plny.
A tie reci, ze trojrocne dieta si nepamäta. Zalezi od dietata, kazde je ine. Nasa nema este ani tri roky a velmi dobre si pamäta, kde sme boli v novembri a co sme tam robili. O 2 mesiacoch (februar-marec 2018, to mala 2,5 roka) v Saudskej Arabii ani nehovorim. tam bola dokonca aj v Preschool a pamäta si este aj mena deti a na fotkach ich aj rozozna. Ci si to bude pamätat aj o 20 rokov, o tom teraz nediskutujem.
@wieruska1 Hihi smejem sa na tych plienkach. Hroza. Ja som NIKDY nic netrepala. tak 3-4 v prirucej batozine. Vzdy prve, co sme niekde vo svete s plienkovym dietatom urobili, bolo ist na mieste kupit plienky. Dokonca bola nasa copana taka "rozmaznana", ze ona ziadne poharikove prikrmy nechcela. Aaaaale, nikd nebol problem bud nieco skombinovat zo svedskeho stola alebo dokonca kuchari boli vzdy ochotni, nieco ukuchtit. Dokonca aj nesolene, nekorenene atd. Cloevek musis len otvorit usta. Za opytanie sme este nikde nemuseli platit a vzdy sa z toho rozvinul aj krasny rozhovor.
Ahoj ... naši sa vrátili pred týždňom z Cuby a mali "nesmierny zážitok" z toho ako im 12 hodín v kuse revalo 10 mesačné dieťa v lietadle ale tak, že ani slúchadlá nepomáhali ... je to náročná cesta pre dospelého nie to pre dieťa a taktiež hygiena na Cube je na veľmi nízkej úrovni ... ja by som to zvážila...
Ja si myslím, že na to aby sa dieťa ani nie ročné vyčlapkalo v mori, trieskalo lopatičkou do piesku nemusíš letieť na Kubu. Na zážitkové výlety na kajakoch, jazdu na exotických zvieratách, ochutnávka cudzieho jedla alebo len blbý celodenný výlet - je také miminko nepoužiteľné. Neocení nič z kultúrneho rozdielu. Nevýhodu vidím v tom, že keby ti miminko ochorelo, tak sa na Kube zblázniš od strachu.
@kittykat22 lenze tu nejde o to, aby sa dieta vyclapkalo v mori, ale aby si rodicia uzili dovolenku v spolocnosi dietata. Na Slovensku pozorujem velmi rozsireny fenomen-povzniest kult dietata nad vsetko ostatne, ale takto to nefunguje, nemoze sa mu vsetko prisposobovat, su situacie, kde sa prisposobi dieta a nikto tym neutrpi. A dieta moze ist aj na ten "blby celodenny vylet" uplne v pohode,keby mali cakat, kedy to dieta akoze "oceni", to by sa nacakali roky, exoticke zvierata a jazda na nich na Kube nehrozia, exoticke jedla takisto nie(max.tak ovocie, strava je na Kube v hoteloch AI celkovo velmi podobna nasej). Sukromne kliniky pre turistov su na celom svete na porovnatelnej a velakrat lepsej urovni ako na Sk
@kittykat22 a nebudu sa predsa trepat do preplneneho a zabahneneho Bibione len preto, lebo to je akoze blizko (cesta lietadlom na Kubu je tolko hodin co umorna cesta autom niekam do Talianska ci Chorvatska)
@yanni dakujwm, velmi dobre sa mi to cita..my sme s manzelom taki cestovatelia, stale niekde sme a nieco planujeme, ci uz su to dva tyzdne v exotike alebo predlzeny vikend niekde v Europe..je to sucast nasho zivota a velmi velka, preto som presvecena, ze to pojde aj s dietatom a ak nastane nejaky problem, vzdy sa da vyriesit..a tesim sa na to, ze zo syna tak vychovam scestovane, rozhladene a odvazne dieta, co bude mat cely svet otvoreny 🙂
@tenerifka aj v Európe je veľa pekných miest. Dokonca je aj veľa súkromných pláži ktoré patria hotelom. Nemusíš ísť niekam na sardinka pláž.
@misinka26 hygiena v dobrych hoteloch je na kube velmi vysoka... opat moja skusenost je ze deti 2-3rocne su v lietadlach najhorsie, tiemalicke okolo roka cestu velakrat prespinkaju a da sa s nimi robit uplne vsetko...ja som cestovala v lietadle 12 hodin so 6tyzdnovym babom - bolo tichucko celu cestu - mamina nakojila, pomojkala...
@tenerifka plne s tebou suhlasim... tiez tu vidim otazky ci moze 5rocne uz k moru a podobne... ale teda v sr mas vela ludi ktori pri mori vobec neboli ci najdalej v tom taliansku ...
My tiez cestujeme cely zivot - narodenim deti sa zmenili mozno lrajiny v tych prvych rokoch ( cize sme s nimi neboli v dzungli a pod.) Ale inak chpdime stale...
@kittykat22 ale ked chces ist v decembri do tepla, tak musis ist mimo Europu. Suhlasim, ze su aj v Europe pekne miesta a pekne plaze, ale ludia, co su zvyknuti cestovat dalej a spoznavat nieco nove, tak idu v Europe napr.na predlzeny vikend, a pomimo idu niekam inam do sveta. Mña to nateraz v Europe vobec nebavi, rada chodim niekam, kde je ine podnebie, ine prostredie, ina priroda,ina kultura, ini ludia, ine jedlo.....uzivam si to, ked mozem aj s mojimi detmi spoznavat nieco nove, nepoznane,pre nas tak zvlastne a exoticke....nabija ma to energiou a uz pri lete naspat planujem, kedy a kam znova pojdeme. Ked budem starsia a lenivejsia, tak potom budu aj cesty po Europe
@dai áno v hoteloch je vysoká úroveň hygieny, avšak len v tým najlepších, žiadne 3 - 4 hviezdičkové, minimálne 5 a to len zahraničné ... a ešte kým sa do toho hotela dostaneš ... Letisko v Havane je jedna veľká katastrofa, človek sa tam bojí na wc len vojsť nie to ešte tam aj vykonať potrebu ... ja by som takú dlhú cestu s tak malým dieťaťom zvážila a ak tak len v hotely a ani nepáchnúť z hotela ... a za to podľa mňa Kuba nestojí ...
@kittykat22 jasne ze babatku je jedno ci sa clapka na rusoveckom jazere alebo v karibiku ale rodic ma pravo tiez uspokojit svoje potreby. Pokial rodicovi staci dofca pri jazere tak super ale niekto chce ist so karibiku a dieta tym neutrpi. Nebude si to pamatat ale no a co... a moze ochoriet aj doma. na Kube maju lekarov keby nahodou nieco... ja zo skusenosti vidim ze deticky ktore su chranene rodicmi a na dovolenku idu maximalne do chorvatska kde im mamka vari a idu vlastym autom aby nahodou nejake bakterie nezautocili su stale chore a umrncane...nase dve stale niekam cestuju v pol roku uz isli asi vsetkymi dopravnymi prostriedkami (asi okrem ponorky 😀) a su fit a vysmiate.
Este 1 vec, ak babo bude plakat v lietadle par hodin tak co? Podla mna nic. Trosku namahavane pre rodicov lebo musia popestovat ale velakrat popestuju aj ini ludia a letusky ale podla mna sa nic nestane, sak mnohe placu aj doma.
Takze urcite sa netreba bat lietania a zastrasovania a odhovarania
@momoqui veď ja ti to nevyvraciam. My vnímame doma dieťa inak. Ako sa narodilo, tak sme k tomu prispôsobili život a rozhodli sme sa, že s ním nebudeme cestovať do Thajska, ale stačí po EU. A lietame - necestujeme autobusom. A ako píšeš, že si trošku poplače, tak to prepáč, ale aby jedno detsko revalo 8 hodín a terorizovalo ďalších 100 pasažierov - tak to asi nie. Leteli sme Kuala Lumpur - Dubaj a malé indické dieťa vrieskalo celou cestou a bolo to strašné. Okolo detska sa točil celý let.
@kittykat22 nuz, kazdy vnima detsky plac inak. Mne nevadi ked mi dieta chvilu place a nerobim z toho dramu
Ak niekto povie, ze malé dieťa si dovolenku neužije, tak sa musím z chuti zasmiať. Dcérka v 2 a pol roku letela do Turecka, predtým som veľmi odsudzovala, aby také malé deti udo 3 r. už len sadli do lietadla.
A viete čo? Dcérka dennodenne kreslí Turecko, má 3. roky... Dovolenku a more, ovocie a hotel . Musím jej ukazovať fotky a šetrí si do prasiatka na ďalšiu dovolenku. O dva mesiace sa narodí braček, preto toto leto ísť nemôžeme ísť znova ale čo najskôr sa aklimatizujeme s novým súrodencom kupujem letenky. Najskôr chceme ísť v decembri. Malý bude mať ak bude všetko OK 6 mesiacov. S mladším babám by som nešla, ale od pol roka je to myslím fajn. Resp. pre nás. Sup do nosiča a ide sa. Ak má dieťa rodičov je mu jedno kde je hlavne, že mu nič nechýba. S očkovaním neporadím, nakoľko už nepočujem.
To je len príklad, Kubu nepoznám 🙂 preto nehodnotím práve tuto krajinu, len moju skúsenosť. Podotýkam, ze to bola prvá dovolenka letecká a v zahraničí. Cestovali sme obe v kašli a horúčkach, keďže sme ochoreli 2 dní pred odletom. Dcérka bola na tom dosť zle. Mali sme nosič a mala maminku 🙂 na druhý deň bola ako úplne vymenená. Teploty prestali, kašeľ sa takmer stratil, šťastná behala po apartmáne plná energie a dokonca sa kupala v malom bazénik na balkone.
Čerstvé ovocie, melón, jahody... Stavy z pomarančov... Morský vzduch a zmena klímy... Mňa zabila ta zmena na 2 týždne ale dcérka ako v 7 nebi 😘😍😘
Nech sa rozhodnete akokoľvek, držím palce a užite si to
A tlak v ušiach? Staršie deti plakali, naša jedla lentilky, zapila vodičku zaspala a na uška sa nesťažovala vôbec. Zato mne skoro praskli bubienky.
Inak nič nieje lepšie ako keď sa dieťatko môže pochváliť, že letelo lietadlom ako vtáčik. Mne sa z toho vždy zarobia oči. Ja som to v detstve nikdy nenazila 🙂
@somavi len ci tie kŕče nedostala vďaka super očkovania co si ľudia dajú pichať pred dovolenkami.
@tenerifka ja len podľa seba si myslím, že keď už absolvujem taký dlhy let a zaplatím istú sumu, vyrovnám sa s časovým posunom... tak chcem z tej krajiny aj niečo vidieť. Pobyt v “zlatej klietke” nie je nič pre nás. Aj preto čakám, kým pôjdeme bez deti a cestovanie si užijeme už tak inak. Decká si už tiež budú cestovať po svojom, spolu sme na dovolenke každý rok od dcerinych 2 rokov, mladší cestoval ešte skôr, ale vyberali sme menej náročné destinácie.
Ak mám byt v len v hoteli, v podstate mi je destinácia jedno, len nech je teplo a decká nech majú animácie. Ale vlastne majú smolu na akčných rodičov a vždy ich aj niekam vytiahneme mimo hotel. Albánska MHD bola fakt zážitok 😂, rovnako ako mesto Hurghada taxíkom na vlastnú päsť (ale to bolo ešte bez deti).
Ale ľudia sú rôzni, nikomu to aj vyhovuje, že neopustí hotel. Proti gustu žiaden dišputát.

@mircalla ja mám inú skúsenosť, žiaľ :(