icon

Chceme ísť s 9,5 mesačnou dcérkou na Kubu

nikinka2609
18. apr 2018
bobulka109
30. apr 2018

@nikinka2609 urcite by som nesla, my sme boli pred 2 rokmi s manzelom vo Varadere, dovolenka perfektna, ale po navrate so bola neskutocne chora, nenormalne teploty, bolesti celeho tela, zvacsene lymfaticke uzliny, o par mesiacov som zostala tehotna a zistili mi v 8 tt pri odberoch akutnu toxoplazmozu( moze prebiehat az 12 mesiacov), cize to vtedy bola toxoplazmoza, potvrdili mi to aj v Prahe, vraveli, ze su tam agresivnejdie kmene ako u nas, tu nikto vtedy na to nemyslel, pricom ja neskutocne dbam na hygienu, ale predsa tam je iny hygienicky standard , co ja viem ako aj oni tu stravu pripravovsli apod., som rada ze je to za mnou, s tak malym dietatom by som urcite neodporucala ust, jednak dlhy let, ta klimstizacia v kietadle tiez tobi svoje, urcite by som nebola spokojna a pokojna, my dospeli si uz nejsko poradime, ale ked ide o dieta, tak je to ine, za mna urcite nie

tenerifka
30. apr 2018

@hettinka s malym babom sa to asi riesi za pochodu-v decembri rodinka leti do Karibiku ci na Maldivy alebo hocikam inam, chcu si uzit 2 tyzdne slnko a more, prachy neriesia, lebo nemusia.....let dieta zvladne vacsinou v pohode a na mieste sa podla situacie rozhodnu, kedy a kam sa vyberu na vylet, ale nie su nuteni, zaklad bolo more a slnko....osobne by som neisla na 14-dñovu poznavacku po Kube, spat v prenajatych izbach v sukromnych domoch a byt na suchych rozkoch.Toto pre mña nie je ani exotika, ani zazitok, ani nic, co mi treba. Preto 100 ludi 100 chuti. Mne treba 2 tyzdne trebars na Bali rozdelene na 4 miesta, vzdy malicky malebny 4* hotelik niekde pri mori aleb v dzungli, mat sukromneho miestneho sprievodcu, s ktorym sa dohodnem, co chceme vidiet a co nam odporuci....a ked sa 1 deñ chcem len valat na plazi(poloprazdnej) s kokosom v ruke, tak mi v tom nikto nebrani. Toto je pre mña synonymum exotickej dovolenky s vacsimi detmi, takto si to my uzijeme, nie sme cestovatelia do nepohody, chceme spoznavat nove miesta, ale v pohodli

hettinka
30. apr 2018

@tenerifka my to tiež kombinujeme, mám rada aj pohodičku na plazi s pár výletmi do okolia. Take tie klasické 14-21 dňové poznavacky (každý deň v inom meste) mám za sebou za mlada, teraz už skôr tak, že sme v hoteli a robíme si výlety. Len sedieť v hoteli týždeň sa nám nechce. Ale to si v exotike s takým malinkými babatkom neviem predstaviť ja osobne, aj keď su aj takí cestovatelia.
S mojimi sa už sa ist hocikam... len zo sú zasa take sumy (pýtajú často ako za 4 dospelych), že je to ťažko.

My v zime lyzujeme, nechodíme do tepla. Prvý prímorský pobyt absolvujeme cez veľkú noc, a potom v lete.

rohozka3000
Autor odpoveď zmazal
tenerifka
30. apr 2018

@hettinka ja sa tesim na dochodok, ze pobehame cele Spanielsko, ale pokial sa mi este chce ist dalej, tak to chcem vyuzit, aj ked niekedy sa po prebdenej noci v lietadle zaprisahavam, ze uz nikdy viac.....ale potom sa vyspim a prejde to
My sme tento rok neboli lyzovat, prvykrat...aj mi je luto, ale nedalo sa, dokoncujeme stavbu a museli sme tu byt, lebo musime kontrolovat kazdu hlupost.
Potom vypadneme koncom juna(u nas je v tom obdobi neprijemne veterno), uz ked maju decka prazdniny(tu zacinaju skor), tak vymakneme vcelku slusne ceny za letenky a poloprazdne hotely.

hettinka
30. apr 2018

@rohozka3000 hm, len nevedno, či toto dieťa už vôbec letelo a mamina vie, aké bude.

My sme naposledy leteli krátky 1,5-hodinový let s premotivovanou mamickou, že cele lietadlo vedelo, že ONA tam má dieťa a ONA má milión špeciálnych požiadaviek. Letušky sa už radšej ani nepozerali jej smerom.
Ale deti do 4-5 rokov plakali skoro všetky, aj nás 10-ročný plakal kvôli ušiam po ceste spat, ale on už tak tajne, lebo však je “veľký chlap”.

tenerifka
30. apr 2018

@rohozka3000 ano, urevane deti v lietadle su nocna mora....kazdy si svoje dieta pozna, vacsinou deti let prespia a ak je dieta vyslovene urevane a nervozne,da sa na ten jedenkrat dat mu trochu nejakeho oblbovaka v zavislosti od veku(Kynedril a pod., ani neviem co sa teraz na Sk dava) nic sa mu nestane

somavi
30. apr 2018

@lenqua_12325 prosím ta, boli sme na dovolenke v Chorvátsku ...

rohozka3000
30. apr 2018

@hettinka
@tenerifka tak tak baby. tie premotivovane mamicky, z ktorych sa kazdy musi pokakat, ma budem uprimna dokazu neskutocne rozculit v lietadlach. chapem ze kvoli uskam trosku poplacu, nemam proti tomu nic. ale ja som vyslovene zazila dlhe lety, kde revali z pluc a mamicka budila kazdeho, drgala do kzadeho, pana vedla nej zobudila asi 15x lebo ona sa musi natiahnut, lebo malemu tablet, lebo malej toto a tamto. pri vsetkej ucte, uz som myslela ze tu zensku chyti pod krk. a kedze lietame casto, casto natrafime na take mamicky. preto hovorim, dopredu si to premysliet a mysliet aj na druhych.

rohozka3000
30. apr 2018

@tenerifka
@hettinka ano a este dodam, zazila som ze staff sa uz otacal inym smerom. este raz hovorim, aby niekto nepochopil zle, chvilkovy plac, ci nevolnost, si potreba na wc sa da pochopit a nie je to problem. hovorim o takych co revu akoby ich z koze drali a matka si este dovoluje do druhych

sissi2183
30. apr 2018

Tiez som rozmyslala nad exotikou s v tom case 10-mes. dietatom. Nakoniec som z dovodu strachu z roznych cudzokrajnych chorob zvolila Floridu.Je tam aspon civilizacia.

laura_222
30. apr 2018

@nikinka2609 tiez si myslim ze je to skor o nastaveni rodicov, deti zmeny casovych pasiem klimy atd zvladu. My sme boli so 6 mesacnou v Argentine (13 hodinovy let z Franfurktu) vsetci nas strasili nechodte, je malinka nieco sa stane.. den pred odletom sme boli u lekarky lebo mala sopliky ale nic vazne to nebolo tak sme isli. V lietadle nam pre nu dali basinet ( zavesna postielka)a mala zvladla let super takmer cely prespala, aj zmenu pasma prve dva dni spala viac potom mala rezim ako doma. Treba vsak ratat aj s komplikaciami zobrat bezne lieky, zistit kde je najblizsi lekar nemocnica atd... ale fakt nevidim problem v cestovani s babatkom. Vo svete ludia bezne lietaju aj s novorodencami.My ideme znova o mesiac ( mala 8,5 mesiaca do USA) za mna cestovanie s babatkom ano.

tenerifka
30. apr 2018

@rohozka3000 ja som nezazila extremne urevane babo v lietadle, skor mi vadi nejaky 3-4 rocny spratek, co mi kope do sedadla, prip. skace hore-dole....ale nestava sa to casto. V lietadle nikdy nezaspim, aj som skusala rozne lieky a nie je mi to nic platne.....tak mi je detsky rev sumafuk...ale pre niekoho je to nazaj nocna mora

sissi2183
30. apr 2018

@rohozka3000 ked s tym mas problem, kup si letenku do prvej triedy.

sisaka
30. apr 2018

V lietadle sa zvycajne nájde 1 urevane dieťa, to sú tie, čo nepoznajú cumeľ a nemajú im čím zapchať ústa - odsledované. Syn lieta od 13. mesiacov, ma 10 rokov v živote si nesťažoval v lietadle na uši. Ako 20 mesačný bol prvý krat v exotike - Dominikanska s výletmi mimo rezortu, bol najmladší v pohode prežil, nikoho neobťažoval, jedol to čo mi, nebolo mu zle ani z jedla, ktoré jedol mimo rezortu. Na cestovanie je zvyknutý a nebol s ním nikdy problém, či už dlhé cesty autom - 1. krat hneď 14 hod ako 3 mesačný, či lietadlom ... V dnešnej dobe sú decká tak rozmaznané a chované v bavlnke, že to až pekne nie je, len aby nezažili nejaký diskomfort, nebodaj nespali v sedačke, či lietadle či jedli reštauračnú stravu, nedajboh ich zobrať po pamiatkach, čo by tam chúdence robili, treba ich strčiť do zlatej klietky a animátori nech zabávajú, aby dieťa náhodou nevynaložilo námahu a nezabavilo sa samé, či dokonca s rodičmi.

@rohozka3000 to nie je ja, ja, ja - skôr vidím opačný extrém, úplný kult dieťaťa - dieťa sa mi narodí a život mi už skončil -ďaleko autom nie, do lietadla nie, mimo Európy nie, dieťa ofukne, klíma mu uškodí, jedlo nebude mat ako doma, režim sa mu naruší, zima mu bude, teplo mu bude, nič si aj tak nebude pamätať.....My chodíme tam, kde chceme my a deti,teraz už len mladšie, berieme zo sebou, vždy nájdeme niečo, čo by sa mohlo páčiť aj jemu, zahrnieme ho do plánovania. Nikdy som necestovala s tým, ake horory sa tam môžu dieťaťu prihodiť. samozrejme vyberáme bezpečne krajiny, ak naša krajina neodporúča niekde cestovať, tak sa tam netrepem.
Pozri si dokument Cuba and the Cameraman- myslím, že v ňom bolo niečo aj zo zdravotníctva, no čistý humus, dobrý tak na nakazenie zltackov, ak nie horším, ďakujem neprosím, dúfam, že pre turistov tam majú niečo lepšie, inak Boh ta ochraňuj.

montemotherone
1. máj 2018

@tenerifka dať oblbovaky a je pokoj 🤔 hmm super

montemotherone
1. máj 2018

@sisaka hej, precestuje celý svet, ale keď má samé vyliezť na preliezku pri baráku, buď ju nenájde, lebo tam s rodičmi v živote nebolo, alebo sa to nepodarí lebo je na hranici obezity, a kopec videlo jedine na obrázku, inak sa naň vyvezie lanovkou... Ja to zas vidím tak. Decká sú vláčené "po svete", ale inak žijú vo vatičke a v izolácii. Ja som za prirodzené posilňovanie imunity. Ale stačí aj "doma", v lese, v blate, či aspoň piesku... 😏

montemotherone
1. máj 2018

@nikinka2609 už sa tu popísalo dosť. Je to o filozofii toho-ktorého rodiča. Ja za seba, kým sú deti malé, prispôsobujem dovolenku im. Aby sa oni zabavili a my nepretrhli 🙂 a čo potrebuje v lete 9,5 mesačné dieťa?

lavender273
1. máj 2018

S 8m dcerkou som letela na Sk. Ku koncu 14h letu plakala, uz som nevedela co s nou. Miesto toho aby na mna zazerali, tak dve zeny dvihli zadky a prisli mi pomoct. Ja som bola totalne vycerpana a neskutocne vdacna za tu pomoc. Za tu ludskost z ich strany. Miesto zazerania a somrania si popod nos. Ked sme pristavali tak uz plakala tak ze uz som sa mohla aj na hlavu postavit. Ked ludia vystupovali z lietadla tak mi zopar prechadzajucich povedalo ze you have done great job and we have all been there. Ja som sa citila jak taka neschopna krava. Ale najlepsie je hned odsudit.

Potom nas cakal este 6hod letu + 3h autom. Nikdy viac, resp musim pockat kym trosku vyrastie (momentalne ma 20m a rozobrala by lietadlo na suciastky). Uprimne obdivujem a zavidim rodicom ktory cestuju.

hettinka
1. máj 2018

@sisaka ja vnímam má jednej strane kult dieťaťa, tak ako ho popisuješ, že sa rodičia kvôli dieťaťu zatvoria doma a zrušia vlastný život a na druhej strane rodičov, ktorí sa úplne odmietajú v čomkoľvek obmedziť a prispôsobiť dieťaťu.
Pritom stačí použiť zdravý rozum a nájsť kompromis, že OK, nám bábätko, tak istý čas budeme cestovať v rámci možnosti, ale nebudeme nič siliť a prepínať na úkor dieťaťa a nejakú exotiku s nevyhovujúcou hygienou a lety nad 4 hodiny dáme, keď podrastie. Respektíve dieťa zvykať postupne, a nie rovno, obrazne povedané, z nuly na sto...

Ak idem na dovolenku s dieťaťom, VŽDY je zo o prispôsobovaní sa jemu, či už voľba destinácie, hotela, stravy. Lebo keď je tam dieťaťu zle, ani ja si dovolenku neuzijem. Tak to je a nebudem si niečo nahovárať... a postupne, ako rastie a zvyká si, už mám aj voľnejšiu ruku pri výbere.

ivankalaco
1. máj 2018

@nikinka2609 Určite nie..Kuba je nádherná, ale nie je vhodná pre malé dieťa..ja by som išla až keď by dieťa malo aspoň 8 rokov..aby si dovolenku užilo a malo aj krásne spomienky..

laura_222
1. máj 2018

@montemotherone s tymto vobec nesuhlasim, mam kopu znamych ktori cestuju s detmi od malicka po svete, a deti su sikovne, vedia plavat, lyzovat, dokonca poloprofesionalne sportuju nie su obezne, toto co pises su len predsudky ze cestuju bohati ludia a ich deti su rozmaznane neschopne a tucne...

wieruska1
1. máj 2018

@montemotherone ja som si z tohto nazoru cvrkla..... takete predsudky su daleko za ciarou.

wieruska1
1. máj 2018

@laura_222 podla jej logiky cestovanie= obezita, neschopnost, bohatstvo, peniaze= obezita
Z mojho pohladu, aj ked samozrejme to nie je pravidlo su obezne deti vacsinou zo skromnych pomerov, lebo lacnejsia strava, nedostatok casu rodicov a tym sedenie pred tv a mobilom.... ale mozno aj to je len predsudok v opacnom garde

rohozka3000
1. máj 2018

@sissi2183 jasne, jedine tak do cockpitu k pilotom, aby som ta nedajboze neobtazovala 😘
@hettinka ti to dobre vysvetlila. respektive nie tebe priamo, pomylila som si nick. no to je jedno. ak tomu nerozumies, zostan doma. vyber dovolenky predsa prisposobim dietatu. ale chapem, niektorym je jedno ,ze obtazuju druhych. hlavne ze su fotky na fb aby susedia videli.

kikina84
1. máj 2018

@nikinka2609 my sme tiež koľko krát rozmýšľali že pôjdeme do vzdialenejších destinácií ale podľa mňa je to pre tak malé dieťa len trápenie toľko hodín sedieť v lietadle a navyše keď z tej exotiky ani nič nemá..my chodíme len v rámci Eú ,Max Egypt, Turecko Tunis..vždy len kúsok ide skôr o to more ako také pre chorejsie deti..netreba sa hemlesit neviem kam za každú cenu..keď bude dcéra väčšia a bude si to vedieť užiť tu diaľku tak pôjdeme aj ďalej .tod môj názor 😉

kapustovafliacka99
1. máj 2018

Kuba je nadherna,ale treba si zaplatit lepsi hotel,rezort a ist pochodit co sa da.Ostat sa vypekat na jednom mieste ti nic neda ani z kultury ani zo zvykov.Na to male dieta nie je podla mna vhodne.My sme boli este ako bezdetni.Dietatu sa prisposobujem a lietam drahymi spolocnostami kvoli komfortu.To sa tyka aj rezortov.
Co sa tyka letenia,baby maju pravdu,hlavne pri chatroch to byva problem.Chartrove lety su najlacnejsie,komfort takmer ziaden, sedadla natrieskane aby lacne chatrovky usetrili a do toho urevane decko.Mam taku skusenosti,ze najproblematickejsi pasazieri a urevane decka su najcastajsejsie chartrovi.T.j. ludia bez nalietanych km.Nechcem nic hovorit,naposledy ma prekvapila slovenska rodina,boli hlucni,drzi,stazovali si.Ked som sa otocila,typicke socky,mastne vlasy zadrbane tricko o 2cisla mensie.Kazde druhe slovo vulgarizmus.Dakujem ja si radsej priplatim a chodim normalnymi aerolinkami.Clovek sa iba hanbit musi za takych ludi.

wieruska1
1. máj 2018

@kapustovafliacka99 au, toto bolo trosku snobske.

sissi2183
1. máj 2018

@rohozka3000 podla tvojho postoja by asi matky s detmi mali sediet doma, aby nahodou neobtazovali ostatnych cestujucich. Lietadlo je hromadny dopravny prostriedok, kazdy, kto si tam sadne by mal vediet, ze spravanie spolucestujucich nemusi vyhovovat jeho predstavam. Viac ako placuce deti ma obtazovali opiti cestujuci, ktori vyuzivali alkohol gratis na palube Emirates alebo inych lepsich spolocnosti. Z nazoru, ktory prezentujes je jasne, ze deti nemas. Tak ti drzim palce, ked budes raz s detmi cestovat co i len 2-3 hodiny lietadlom, aby nevrieskali a aby niekto ako ty si o tebe nemyslel to iste, co tu pises ty o inych matkach.

bobulka109
1. máj 2018

my sme boli v 5 hviezdickovom hoteli vo Varadere a aj tak som tam tu pliagu chytila, boli sme aj v Havane, neviem, podla mna ten standard nech si kto chce co chce hovori, nie je taky ako v Európe,my máme s mužom toho precestovaného dost, ja nechapem preco je nutne ist s niekolkomesacnym dietatom do exotiky, nieco nam ujde? respektive im? ja nikoho nehidnotimani neodsudzujem, ale ja som s rodicmi zacala cestovat az na strednej skole, nemam pocit, ze by mi nieco uslo, zeby som bola o nieco ukratena, mam toho precestovaneho az az v porovnani s mojimi tovesnikmi, aˇˇˇj na Slovensku a v okoli je toho vela, co vidiet, spoznavat, ja si myslim, ze tu na Slovensku uz je to skor o predbiehani sa 1 pred druhym a porovnavani sa, lebo ved predsa ked sused, ksmoska .... boli , tak co my sme o nieco menej? tiez podme, nechapem, ved tu dovolenku si treba aj uzit, tak male dieta nema co hladat na slnku, do 3 rokov absolutne nie, som lekarka, ale na to lekarom ani nemusim byt, aby som to vedela, ma isty rezim, spanok apod., jasne ak by som si so sebou vzala opatrovatelku, mamu apod., kt, by mi bola k dispozicii, tak by som si a oddychla, ale len na to aby som si mohla povedat, ze my sme boli tam a tam, nie dakujem neprosim, radsej si par rokov pockam, ideme na dovolenku kvoli sebe alebo kvoli dietatu? najlepsie asi aby sme si to uzili vsetci a to v takom veku dietata pre mna nie je, ale opakujem je to moj nazor, nikomu ho nenutim, nikoho neodsudzujem, len pre mna by to dovolenka v pravom slova zmysle urcite nebola