Čo si myslíte o školských exkurziách do Osvienčimu?
Mám zmiešané pocity. Rozumiem, že históriu musíme poznať, ale prečo autenticky zažívať hrôzy z obdobia, ktoré tejto generácii už naozaj nič nehovorí. Pustili by ste dieťa (ôsmaci) na takúto exkurziu? Nie som si istá prínosom pre citlivé povahy. Takéto povahy tak či tak niečo také odsudzujú (stačia aj filmy a teória) a jediné, čo si odnesú budú asi nočné mory. Aký to má význam? Možno by sa mali učitelia orientovať na súčasné "hrôzy" - čo tak diskusie s mládežou vyliečenou zo závislostí? Nemyslíte?
Som učiteľka na ZŠ, síce nie dejepisu, ale myslím si, že táto exkurzia patrí až na SŠ
@lucilaines Tak ešte raz.... aj pre teba osobne. Výlet je povinný do tej miery, že ak na neho nepôjdeš, musíš ho ospravedlniť... ak by povinný nebol, ospravedlnenku netreba... že????
@marusia12 som v debate od prvej strany a ako som pisala, snazim sa zachytit vsetko (aj ked nie som povinna, ze?) bohuzial, kym pisem a odoslem prispevok, dalsie pribudnu a nie ku vsetkym sa mi podari vratit.
hm... dcera bola v osviencime pred 9 rokmi... ktovie aka agenda ju tam vtedy nahnala... a co tie decka spred 15-20 rokov co tam chodili... to boli ine agendy?
ale je fajn, ked ludia zeru svoju pracu :o)
@lucilaines Na vysvetľovanie niet času, to si mala študovať v škole, aby ti dochádzali niektoré súvislosti. A opäť... Agenda 2030.
@marusia12 ospravedlnenku treba aj na branne cvicenie, kedze dieta pocas skolskeho dna nie je v skole, ak ho nechas doma..moznost b je nechat ho na vyucovani v inej triede, ktora v tom temrine vylet nema, co vo vacsine skol normalne funguje a ziadnu ospravedlnenku nepotrebujes
Raz vidiet je lepsie ako dvakrat pocut. Hrozne je toto, ze velke percento populacie ani len netusi, kedy a za akych okolnosti sa odohravala 2.sv.vojna (o prvej uz ani nehovorim).
@marusia12 dobre..to mi staci
@modrava a co napriklad? fakt ma to zaujma. Pre mna maju vacsiu vypovedaciu hodnotu biografie a spomienky ktore napisali ludia ktori realne hrozny prezivali, z ktorych sa dozvies fungovanie tabora ako ho vminali oni prezijes s nim pri knihe "cely" jeho zivot alebo prehliadka so sprievodcom ktory to nezazil kde ste 60-ti a tabor aky bol predtym realne v case kedy fungoval uz nestoji cely .... Ja neviem verim ze to na mne zanecha silny dojem ked tam budem ale isto mi tu dobu priblizia aj knihy, memoare, dokumenty, filmy a kopu knih aj z literatury faktu ktore som k tomu citala. Tusim v knihe od Primo Levi - Je to clovek pekne popisoval ako to bolo po vojne ako upravovali a prezentovali Osvetim a ake mal zmiesane pocity z toho "muzea" ako prezivsi.
@dm1 ja súhlasím s tebou. Bohužiaľ ja mám skoro každý večer vojnové dokumenty pustené a keďže mame len 1 tv musím to nechcene počúvať a vidieť. Bud sú to dokumenty od Nemcov alebo od Rusov a rozprávajú ich starý ľudia obe strany veľmi trpeli aj vojaci nemali čo jesť, boli chori, zabíjali kone aby ich mohli zjesť, ľudia v osvietcimoch zomierali .. mne to dalo oveľa viac ako nejaký osvetcim... a na priateľa sa hnevam že to už preháňa s tými filmami.
A tiež si myslím keď nejaké dieťa vyrastá vo fasistickej rodine hlavne tu v zahraničí a čerpá názory rodičov, jedna návšteva osvietcimu neviem či mu pomôže zmeniť názor...
@dm1 vies, mne to pride, ze ked je to uzasna katedrala alebo kastiel s peknou vyhliadkou a romantickym jazierkom, tak sa tam ludia hrnu, lebo vsak historia. preco si o tom neprecitaju alebo nepozru dokument? dokonca aj ten autobus si radi zaplatia...:o)
ked je to nieco tragicke, dramaticke a bolave... tak sa zavrtam do dokumentov a vypovedi svedkov. ved naco si kazit den a dusevnu rovnovahu. a este aj skoda platit za ten autobus...ze? :o)
proste nemam rada v zivote taku pstrosiu politiku. ak sa na nieco sa zle pozera tak strcim hlavu do piesku a stava sa zo mna uvedomely teoretik
tymto dakujem za reakcie na moje prispevky a zelam pekny den
ja som bola v Oswienčime ako ôsmačka, som citlivejšia povaha a z osobnej skúsenosti môžem povedať, že chlapcov - puberťákov to skľudnilo a my dievčatá sme to prežili napriek tomu, že to tam nie je sranda, práveže sme získali prehľad a rešpekt, mnoho vecí sa nám otvorilo oči, aj svet sme začali vnímať reálnejšie. Navyše pre žiakov je iný program a vysvetlenia ako pre dospelých, na to sú tam tí sprievodcovia školení, naozaj sa to dá prežiť bez traumy na celý život.
@modrava, ano, som negativne prednastaveny rodic. Ked v niecom absolutne nevidim prinos, tak sa nebudem tvarit nadsene. Zatial som nenasla ani jeden argument, ktory by mna osobne presvedcil o zmysluplnosti podobneho podujatia. A ano, verim, ze pohlad na katedralu (a do nej) je zmysluplnejsi a vychovnejsi, nez pohlad na prazdne detske topanocky. Som uprimne presvedcena, ze ludstvo sa posuva vpred silou pozitivnych myslienok (preto to ide tak pomaly az vobec) a nie sypanim si imaginarneho popola na hlavu, aki sme strasne zli a coho sme schopni. O tom mi bohate stacia teoreticke znalosti. Treba ich mat, uznavam, ale zive obrazy pred ocami nepotrebujem.
@0silvia0 ved jasneee samozrejme ze to je rozdiel a neporovnavala by som to z cestopisom ci navstevou krajiny to je predsa nieco ine ako historicky dokument verzus muzeum nie :o. Predsa ked pridem do osvetimu tak uz nema zdaleka taku podobu ako mal vtedy ci ako je vykresleny v spomenienkach ludi co tam boli.
Ved ja pisem ze tam rada pojdem, aj ze by som tam sla so synom ked bude mat vek (nie zo zakl.skoly) ale najskor by som ho s danou temou zoznamila knizkami ci filmom a az potom by som tam sla aby chapal o co ide...
@gastanovykvet obdivujem ta,že sa dokážes prispôsobiť,ja by som si kupila druhý televízor🙂
ja som tam bola .síce už ako dospelá.. no dojmy. zmiešané. môj starší syn tam bol 2x - raz zo zš a druhýx na sš ... a dojmy... silný zážitok...
@modrava teraz neviem ci som dobre pochopila tvoj prispevok posledny co si ma oznacila ty myslis ze akoze ja preto ze je to strasne a bolave tvojimi slovami schovam hlavu do piesku a radsej som uvedomely teoretik ako si zaplatit autobus :o tak ot sme sa vobec nepochopili bavime sa tu o tom ci tam ist s detmi na ZS predsa a na to ja hovorim ze je cas a podla mna je skoro a da sa o tom zatial nieco nastudovat kym tam clovek pojde :o . Ja som napr. bola v muzeu Nacizmu v Nemecku to zo mna uz teda nerobi len teoretika ci ako to teda brat? :o
@masa_sk ja som tam bola ako deviatacka...normálne ako do muzea keby si išla...nejaké extra nepríjemné pocity som nemala(ak nerátam pocity zo 4-hodinovej cesty busom) ...chalani si ešte aj tam robili sranu,čiže nemyslím si že to pôsobí na deti až tak hrozne lebo vlastne ani poriadne nevedia o čo tam vlastne islo... radšej by som tam posielala staršie deti teda aspoň tak tretiakov na SŠ..pre ne by to už ako taký prínos mohlo mať...
@ave17 ja som momentálne pod papučou... ale vydržím lebo priateľ by kúpil ešte jeden mensi( no ten by chcel dať potom do spálne a s tým ja vôbec nesúhlasím) takze počkám kým stolár urobi 2 obývačku a tam pôjde velka telka...
ale keď chcem slovenské programy pozerať tak si pozriem na notebooku. Alebo keď nie je doma.
Okrem toho ešte musím pozerať ťažbu zlata 😉, o autách a tak nuda.... hlavne nie o hitlerovi lebo to mi už fakt ide na nervy...
Môj názor - z detí v dnešnej dobe vyrastajú mamonárski zmrdi. Nič ich nezaujíma, máločo ich dojme, názory nemajú žiadne... Len čumákujú do mobilov. Česť výnimkám. Povinné exkurzie do Osvienčimu už od druhého stupňa ZŠ.
@modrava ako som písala, bola som na podobnej exkurzii. Absolútne nič mi to nedalo v tom zmysle, že by ma to niekam pozitívne posunulo. Už dávno predtým som vedela rozlíšiť medzi dobrom a zlom a už dávno som vedela, že človek človeku nemá ubližovať. V triede sa našli aj jedinci, ktorí sa na to pozerali cynicky a to je pointa - buď dieťa v sebe má tie princípy, alebo ich nemá. Návšteva lágru to v nikom neprebudí, maximálne nejaké pocity umocní, ale v rámci už nabehnutej tendencie. Ak niekto doma dieťa nevychováva takmer vôbec a je to malý zurvalec, ktorý sa identifikuje s extrémistami, tak mu návšteva tábora príde možno morbídne príjemná., možno ho nechá ľahostajným, ale filantropa z neho neurobí. Na to mal doma rodičov. Tak neviem, kto tu strká hlavu do piesku. Je to momentálne politicky korektná akcia, tak sa ide. To je celé. Jedna veľká genocída prebehla v novodobých dejinách ešte pred židovským holokaustom a média o nej prakticky mlčia. Arménska genocída. Hovorí ti to niečo?
@masa_sk deti by o tych hrozach vediet mali, 14 rocne decka uz nie su ziadne babatka. Ja osobne by som tam dieta radsej vzala sama, lebo viem ako vyzeraju skolske akcie ... najpv pozreme hrbu kufrov a zubov, trochu cierneho humoru o plynovych komorach a vecer sa tajne opijeme ci pozrejme niekomu pod suknu ...
Ale tak moje deti budu snad poznat podstatne momenty historie aj skor nez v 8 triede. neviem nakolko to pomoze u deti z rodin, kde sa o historii nehovori, pripadne u deti nackov ... ci to moze mat nejaky pozitivny efekt, ktovie ... podla mna by bolo treba vypracovat dobru metodiku na predchadzanie extremizmu a hlavne zaskolit pedagogov (ak su toho vobec schopni), obavam sa ze taketo nieco na sk nemame a ked mohol pedagogicku skoncit taky hnup ako kotleba a este aj ucit dejepis, tak to o kvalite tychto fakult velmi nesvedci.
je pravda ze ze sila toho miesta moze spravit vela .. osviencim som nevidela, bola som v inom tabore s vybornym odbornym vykladom a pocit to bol velmi zvlastny byt na mieste kde sa udialo tolko hrozy 😢
@alaguema navsteva tychto miest vie posunut ludi nerozhodnych resp. ja to nazvem " s vlaznym zaujmom" - a myslim, ze aj tych par sa rata za pokus. Je pravda, zaryteho nacka nepresvedcis, a aj ti inteligentni dokazu byt sociopati, ktorym to nic neda a pojdu na takr miesto akurat provokovat . Ale vacsina z toho mala cosi, co si so sebou odniesla domov, a to je gro takejto exkurzie - ci uz vacsie porozumenie, empatiu, historicke poznatky a suvislosti a je na skodu, ze kvoli jednemu/zopar ikvacom by to bolo zrusene...
My sme boli v 3roc na SŠ. Som rada, ze som tam bola, ale 1x stacilo. Myslim, ze to bolo uzitocne a prave v dnesnej dobe je potrebne aby to mladi zazili, ved pri pohlade do parlementu vidime, ze to uz nie je len historia, ale dnesna aktualna tema dna. Urcite to zanecha iny efekt ako film ci dokument, to sa neda porovnat. No napasovat to aj na vhodny vek.
Ja som tam bola prednedavnom a musim uznat ze Oscviencim ma niieco do seba. Myslim to ako ze tam je stale citit tu nenavist a smrt. Som zato aby sa tam robili aj vylety zo skol. Predsa tam nechodia 10 rocne deti ale viac rocne ktore si uz uvedomuju o com je svet... A aspon to budu mat v pamati ak by citili k niekomu nenavist...
@masa_sk uplne suhlasim.

@marusia12 asi nie..vysvetli mi to