Čo si myslíte o školských exkurziách do Osvienčimu?
Mám zmiešané pocity. Rozumiem, že históriu musíme poznať, ale prečo autenticky zažívať hrôzy z obdobia, ktoré tejto generácii už naozaj nič nehovorí. Pustili by ste dieťa (ôsmaci) na takúto exkurziu? Nie som si istá prínosom pre citlivé povahy. Takéto povahy tak či tak niečo také odsudzujú (stačia aj filmy a teória) a jediné, čo si odnesú budú asi nočné mory. Aký to má význam? Možno by sa mali učitelia orientovať na súčasné "hrôzy" - čo tak diskusie s mládežou vyliečenou zo závislostí? Nemyslíte?
Som učiteľka, učím dejepis a som striktne proti návštevám koncentračných táborov na základných školách.
Ja som sa zúčastnila takejto exkurzie na strednej škole(3.ročník) a zanechalo to vo mne hlboký dojem. Súhlasím s tým aby deti/mládež videla čo znamená pojem vojna, utrpenie a koncentrák - nie sú to len slova,ale skutočne ľudské osudy. Osobne si myslím,že pre deti na ZŠ je to skoro. Ja by som svoje dieťa na ZŠ na takúto exkurziu nepustila,ale na strednej (vo vyššom ročníku) už áno. Rozprávala som sa náhodou o tom aj s učiteľom dejepisu na ZŠ,on s tým nesúhlasí a odmietol sa takejto exkurzie ako dozor zúčastniť (na ZŠ,kde učí bola zorganizovaná takáto exkurzia).
mna tema 2.sv.vojny velmi zaujma a precitala som vela knih a videla vela filmov ale este som nebola v Osvietime. Az nedavno som si povedala ze by som predsa sla predtym som nechcela. A ci pustit dieta? osobne by som tam radsej chcela byt s nim a myslim ze kludne si moze na to pockat netreba este na ZS skole ist. Ale to je len moj nazor. Viacere pisete ze kazdy by mal ist aby poznal... ale nato aby poznal historiu a vedel co sa tam dialo predsta nei je podmienka tam ist. Je velmi vela knih, filmov ktore tuto dobu dokazu priblizit. Osobne aj ked osm tam nebola verim tomu ze viem o danej teme viac ako pubertaci ktori tam idu a beru to niektori ako vylet :p
@modrava Som tiež proti týmto návštevám. Konšpiračná teória je pre teba čo? Niečo, čomu nerozumieš ale teoreticky to môže byť pravda, ale ty nevieš? To, že si SMER vymyslel exkurzie je fajn, na druhej strane ten BUS platím JA ako rodič. Vstupné, ktoré sa tam platí ma v tomto prípade nezaujíma.
Každá konšpiračná teória je vždy z časti pravdivá... a teraz je na tebe, ktorej časti pravdy budeš veriť.
Ak si učiteľka, tak si naštuduj Agendu 2030 a docvakne ti všetko, čo sa tu deje. Aj zmysel tých výletov možno pochopíš...
@marusia12 Naozaj chces porovnavat psychicke nasledky po preziti vojny a po navsteve historickeho muzea? Ano, myslim si, ze je to totalne mimo. V Osviencime nie je fungujuci koncentracny tabor, v ktorom sa chodia ludia pozerat na vrazdy..je to muzeum, su tam sprievodcovia, je tam vysvetlena historia..ANo, jasne, ze to nezanecha v nikom prijemny pocit, ale povedat, ze je to porovnatelne s nasledkami po preziti vojny je totalne mimo a neuctive voci osobam, ktore si tu vojnu naozaj prezili
Takéto exkurzie sú dobrá vec tak pre stredoškolákov práve preto že je to dnes mládeži cudzie aby si uvedomili aké následky môže mať akýkoľvek extrémizmus a neonacismus a aby do hĺbky pochopili že mier, sloboda a všetko čo dnes máme je vzácnosť a nie samozrejmosť. To je ale pre žiakov ZŠ ozaj priskoro jednak je to priskoro aby si tieto súvislosti uvedomili na 100% a jednak Osvienčim je pre detskú psychiku predsa len priveľa.
@lucilaines áno, chcem to porovnávať. Ty hádam predpokladáš, že z tých niekoľko tisíc detí aspoň JEDNO nemôže mať rovnaké psychiatrické následky ako z vojny? Pre niekoho je prah bolesti inde ako ten tvoj... o tom to je.
@marusia12 bez ohladu na nas rozdielny nazor na vyznam navstev koncentrakov... poprve netusim co vymyslel smer a ani ake obezniky kde koluju....
ale fakt ocakavas ze akykolvek vylet bude zadarmo?
pripadas mi ako strasne vyhoreta ucitelka. a to nemyslim v zlom. skor mi je luto, ze musis ucit.
@marusia12 a este reakcia na tvoj dalsi prispevok..ta exkurzia nie je povinna..a to ze maju "deti problem s historiou spred dvoch rokov, nieto este davnejsiej historie" vobec nie je argument na to,aby nesli, skor velky argument za
Ja som tam so školou nebola a neľutujem to, nakoľko som veľmi precitlivený človek a stačí mi každý večer keď môj priateľ pozerá dokumenty z vojny a o hitlerovi.... už len z toho my je zle a nemôžem spat. Som si vedomá dôsledkov vojny a aj čo spáchali nacisti a osvietcim som vôbec nepotrebovala vidieť na živo a nikdy tam ani nepôjdem. Myslím si, že má rodičia dobre vychovali a sama som si urobila svoj názor z okolitych informácií.
@marusia12 predstav si ano, dovolim si naozaj povedat, ze aj z niekolko tisic deti, ani jedno nebude mat po jednodnovej navsteve muzea rovnake psychicke nasledky ako po preziti vojny
@modrava Nie som učiteľka, som novinárka. A áno, očakávam, že ak si takúto akciu vymyslí SMER, tak nech si to aj zaplatí. Evidentne si čítala posledné tri príspevky a nič viac... už sme tu totiž o dôvodoch toho povinného výletu písali. To, že máš iný názor ale neznamená, že to nezaplatíš ty, hoci je ten výlet súčasťou Agendy, o ktorej ty netušíš ale škola ho dostala príkazom. Takže ti tiež ťažko docvakne, prečo sa do toho Osvienčimu vlastne chodí.
@lucilaines Prosííím ťa. Ten výlet je povinný do tej miery, do akej okolo toho výletu prilepia ako bonus návštevu ZOO, Aquaparku a pod... a skús potom zakázať svojej dcére ísť na koncoročný výlet so spolužiakmi. Vôbec ti to nedochádza? Fakt nie?
@marusia12 ja nechapem, preco v kazdom prispevku omielas, ze je ten vylet povinny, ked uz ti tu bolo x krat vysvetlene, ze nie je
@beton tak samozrjme zalezi aky film alebo knihu dietatu k danej teme pustis... Napr. taky chlapec v pruhovanom pyzame aj ked tiez treba uznat kedy pusit. Neterke to pustali v 4.triede na zakladke na skole v prirode bez suhlasu rodicov a mala z toho dost blby zazitok dodnes to spomina... Preto by som na zaciatku radsej volila asi knihy predsa si clovek obrazy z knih sklada a vytvara vo svojej hlave vo filme je pribeh realnejsi

@marusia12 pre zmenu coho? Zijem, myslim a konam tak, aby sa hrozy vojny nezopakovali. Nesirim nenavist a strach.