Malý Roszutec so 7-ročným
Ahojte
Chceme ísť na turistiku so 7 ročným a skúsiť Malý Rozsutec.
Viem, že každé dieťa má inú kondičku, ale zaujíma ma skôr to, či sú tam reťaze, či je prudké stúpanie, koľko približne trvá výstup.
Prechodi dierami by mohol zvladnut - tam su rebriky aj retaze, horne diery uz su kus narocnejsie, najhorsi je asi usek ked vyjdes nad hornatu cast a poslednych asi 30 vyskovych metrov ides len cez retaze po skalach (a potom bud tou istou cestou spat, alebo druhou stranou, ale tiez cez retaze). Raz som tam stretla rodinu s mensim chlapcom, mohol mat tak 7-8 - ale ten chalanisko chodil na lezecky kruzok a vedel, ako na to + ho teda istili obaja rodicia.. Za seba poviem, mam 6 rocnu a zatial ju beriem iba do Dier, keby sa mi niekde v polovici vystupu hore na Ruzsutec sekla, neviem, co by som si tam s nou pocala.. Ale tak poznate si dieta.. A vystup hore + dole - samozrejme, zalezi ake tempo, ale pocitaj tych 5 hodin..
Volila by som niečo nenáročne, ja by som sa bala že sa niekde pošmykne. Pre mna su najkrajšie Západné Tatry Roháče z Oravskej strany je to taka nenáročná turistika.
Určite to nie je pre neskúsené 7 ročné dieťa. Ak už skúsenosti má, aj v takom prípade jedine s istením (a skúseným dospelým), inak je to nezodpovedné hazardovanie so životom vlastného dieťaťa.
Ja sama by som tam už nešla. Hlavne to schádzanie dole bolo pre mňa náročnejšie ako cesta hore. 7 ročné dieťa, no neviem
@malulienka samotné Diery po sedlo medzi Rozsutcami by mohol zvládnuť. Na Malý Rozsutec by som ho nebrala. Je to podľa mňa dosť náročný výstup pre tak malé dieťa. Horší je však podľa mňa zostup ak by ste šli druhou stranou. Samé reťaze a štrková kamenistá cestička kde sa všetkým každú chvíľu šmýkalo. Navyše to bol dosť prudký zostup aj na cca 10 ročné deti, ktoré tam boli.
@la_dolce_vita
@panonia
@annm81
@domka222
@callisia
Ďakujem za cenné rady, dám na vaše vaše skúsenosti a rady a radšej pôjdeme inam.Bolo by to príliš nebezpečné. Pochodíme teda Diery a nejakú ľahšiu trasu ešte😉ak máte nejaký tip sem s ním.
Chlapec je teda zvyknutý chodiť, ale samozrejme všetko v rámci bezpečnosti😉
Ak zvladne Diery, tak by mohol aj to, pripadne skusit a vratit sa alebo pockat s niekym pod Roszutcom na lavicke. Ty si vybehni hore, oplati sa! A v tej oblasti s dietatom mi napada lanovkou na Vratnu/ Chleb.
@malulienka sú tam aj reťaze, a ja stará kofa, som si tam zlomila pravú ruku... takže veľmi silný zážitok 😂😂😂
@malulienka ten kúsok s reťazou je fakt nepríjemný, pre neskúseného radšej nie. Hoci je to malá vzdialenosť. A dole schádzanie ešte horšie.
Ako čítam vyššie, áno, Vratnu, choď hore určite lanovkou, to je hnusný kopec a potom sa dá ísť vpravo na Veľký Kriváň, mala náročnosť a krásny výhľad a zas kúsok spať na Chleb a hrebeňom na Poludnovy Grun a dole nim, hoci strmsi zostup, ale nie nebezpečný, len menej príjemné na stehná tak klesať,.. A si na chate pod Poludnovym Grunom, tam oddych, káva obed a odtiaľ pešo k parkovisku pod lanovkou kde ste začali. Pekne a nie náročné. 😊

myslíš samotný vrchol? zaleží aj odkiaľ pôjdete, cez Jánošikove diery? Ten vrchol nie je nič strašné, ale to je môj pohľad, pani predo mnou sa musela z reťaže vrátiť, bála sa. Je to ale len taký kúsok. Moje deti sa nebáli na rebríkoch, ale každý je naozaj iný typ.