icon

Bude zajtra katastrálny úrad otvorený?

8. jan 2025

Ahojte, neviete či bude zajtra kataster otvorený? Chcela som sa tam informovať, ako postupovať s mojim problémom. Vlastním jeden starší dom a na pozemku su 2 murované garaze cca po 35m2 a jeden drevený prístrešok 27m2, stavali ich starý rodicia v minulosti, oni uz zomreli. Na katastri je zapísaný iba dom, tie zvyšné stavby postavili v minulosti na čierno, bez povolenia. Viete mi prípadne aj tu poradiť, ako by som mala postupovať?
Počula som, že v polovici roka by mali posielať ľuďom pokuty, ktorí majú takéto čierne stavby na pozemku. Je to pravda? Ďakujem za pomoc.

Strana
z4
markusrasford
8. jan 2025

Nebude

maranco
8. jan 2025

Existuje predpoklad, že dňa 09.01.2025 bude fungovať režim na katastrálnych odboroch okresných úradov s obmedzenými možnosťami. O ďalšom vývoji situácie Vás budeme informovať.

Podateľňa asi bude fungovať ale informácie z katastra nedostaneš keď nemôžu zapínať zavírené počítače.
https://www.skgeodesy.sk/sk/

zic
8. jan 2025

Je vobec otazne, ci v polovici roka este bude fungovat kataster 🙂 🙂
Lebo nefunguje (nefungoval) kolko uz... minimalne mapka.gku.sk

sisska96
8. jan 2025

@zic akože nefungoval?

maranco
8. jan 2025

@sisska96 prvú zmienku že nejde kataster som postrehol v nedeľu
potom vyšiel článok https://www.finsider.sk/ekonomika/kataster-nehn...

Ministerstvo vnútra zatĺkalo útok/zavírenie

Ministerstvo vnútra SR upozorňuje verejnosť, že vzhľadom na nevyhnutné úpravy informačných systémov v správe Úradu geodézie, kartografie a katastra SR katastrálne odbory okresných úradov v utorok 7. januára 2025 nebudú poskytovať služby a aj v nasledovných dňoch budú poskytovať služby len v obmedzenom režime.

tilly
8. jan 2025

Nemá niekto info, či bude fungovať vôbec ten kataster. Pre mňa je to katastrofer momentálne. Potrebujem info z katastra, robiť zmluvy a nič nemám. Na nervy som tretí deň

zic
8. jan 2025

@sisska96 myslim, ze este stale nefunguje (aspon cast... ta mapka.gku.sk mi nejde, ta zakladna stranka skgeodesy ide, ESKN cast nejde)...

Ked to nabehne, uvidime, co je kde prepisane (ked si zakonspirujem 🙂 🙂 )

bibina32
8. jan 2025

Skús sa ísť opýtať nejakého geodeta, vysvetliť mu situáciu a spýtať sa ,či sa to bude dať zamerať.

tilly
8. jan 2025

@zic tohto sa obávam. Že budú poprepisovane nehnuteľnosti.

koniarova
8. jan 2025

@tilly ja rovnako potrebujem LV. Tiež som na nervy

koniarova
8. jan 2025

@autorka, toto nie je podľa mňa otázka na kataster . Ja by som sa skôr s nejakým právnikom poradila, keďže to budeš musieť nejako zlegalizovať.

h2
8. jan 2025

Autorka, na kataster pôjdeš zbytočne, treba osloviť nejakého geodeta, stavby treba zamerať, spraviť geometrický plán a dať zapísať. Geodet ti povie všetko ostatné, čo budeš potrebovať (podľa toho, kedy boli stavby postavené, či bolo na nich vydané stavebné povolenie atď.)
Kataster vraj nebude fungovať minimálne mesiac. ☹️

koniarova
8. jan 2025

@h2 Čooooo? Mesiac? Šak ma drbne v robote. Sa mi to dobre nakopí.

h2
8. jan 2025

@koniarova Nápodobne, my sme v práci na katastri závislí. 😒 Toto mi hovoril kolega dnes, volal s niekým z katastra, od neho tá informácia. Dúfam, že je to len prestrelené.

lucik194
8. jan 2025

Geodet ti nepomoze. hold ani gps v strojoch sa nemaju na co chytat, lebo skpos je tiež odstaveny .......

autor
8. jan 2025

@zic prečo by nemal už fungovať kataster? Z akého dôvodu?

autor
8. jan 2025

@tilly ako môžu byť poprepisovane nehnuteľnosti?

autor
8. jan 2025

@h2 ak nebude fungovať nesiac, tak ok. Ale neskôr bude fungovať, tak ako doteraz, alebo budú nejaké zmeny?

Skúsim zajtra zavolať geodetovi a opýtam sa ho.
Myslíte si, že môžu posielať pokuty? Veď ja som tie cierne stavby nastaval v minulosti. Alebo sa na to vykašľať a zbytočne neinvestovat do toho, do ďalších nákladov s GP

autor
8. jan 2025

@h2 a prečo je vlastne ten výpadok? Je to ten útok, alebo chystajú nejaké zmeny na katastri?

h2
8. jan 2025

@lucik194 Ale tak zase netvárme sa, ako keby to už nikdy nemalo fungovať. Okrem toho, geodet si snáď poradí aj bez GPS. Ako v časoch, keď to tu nebolo.

april171
8. jan 2025

Žiadne pokuty posielať nebudú, choď na svoj stavebný úrad a tam ti povedia ďalší postup. Máš kopec času to zlegalizovať.

h2
8. jan 2025

Výpadok je kvôli kyberútoku. O žiadnych podstatných zmenách na katastri neviem.

lucik194
8. jan 2025

@h2 jaska, ze to bude fungovat, ale ked potrebujes nieco zmerat narychlo len gps, tak sa hold nemas na co napojit.... chvilu sa nebude robit, lebo hold na podklad kataster sa nedostanes....

h2
8. jan 2025

@lucik194 Na samotné meranie podklady z katastra nepotrebuješ, čiže minimálne toto sa dá vybaviť. Napojiť sa dá na jestvujúce objekty. (Len teda musí mať geodet vektorovú katastrálnu mapu, snáď miestni geodeti budú mať.) V každom prípade to však neponáhľa, autor môže počkať, kým bude zase všetko fungovať.

tilly
8. jan 2025

@h2 mesiac? Fuha, tak to neviem, čo budem robiť

tilly
8. jan 2025

No, ak dokázali napadnúť kataster, tak budú vedieť aj zmeniť údaje... ale to je taká malá konspiracia

koniarova
8. jan 2025

@tilly budeš sa regenerovať. 😂😂

tilly
8. jan 2025

@koniarova podobne. Teraz budem mesiac doma? Tiež som na katastri závislá 🙊.
Regenerujem teraz. Ešte ani nie som doma a už problémy, asi si predĺžim dovču, alebo budem robiť tu. Budem predávať nehnuteľnosti v Španielsku, už tu s jednou realitkou spolupracujem, tak tu zostanem 🤣

huginko
8. jan 2025

Treba ísť na stavebný úrad, požiadať o dodatočnú legalizáciu stavieb. Oni vás už usmernia

vikisisi
8. jan 2025

Baby, to snáď nie, že mesiac 🫣. Si neviem predstaviť, čo by boli klientom vrátené škody čo klientom vznikli ? Predstavte, že niekto refinancuje v čase výročia fixu a potrebuje plombu, prípadne dodržanie termínu v kúpnej zmluve.

Strana
z4