icon

Bude zajtra katastrálny úrad otvorený?

8. jan 2025

Ahojte, neviete či bude zajtra kataster otvorený? Chcela som sa tam informovať, ako postupovať s mojim problémom. Vlastním jeden starší dom a na pozemku su 2 murované garaze cca po 35m2 a jeden drevený prístrešok 27m2, stavali ich starý rodicia v minulosti, oni uz zomreli. Na katastri je zapísaný iba dom, tie zvyšné stavby postavili v minulosti na čierno, bez povolenia. Viete mi prípadne aj tu poradiť, ako by som mala postupovať?
Počula som, že v polovici roka by mali posielať ľuďom pokuty, ktorí majú takéto čierne stavby na pozemku. Je to pravda? Ďakujem za pomoc.

huginko
8. jan 2025

Kto bude posielať pokuty? Kataster? Určite nie... Treba ísť na stavebný úrad, presne vás usmernia, čo treba pre ich zápis do KN...

huginko
8. jan 2025

@vikisisi a kto im tie škody nahradí? Budu sa uzatvárať dodatky ku zmluvám podľa mňa, sú to objektívne príčiny, banky by na to prihliadať mali.Klient zato nemoze

margolet
Autor odpoveď zmazal
margolet
8. jan 2025

@tilly Ani ja ako zamestnanec katastra nemám viac informácií ako bolo uvedené v médiách. Až ráno keď prídem do práce sa dozviem či už môžem zapnúť počítač a začať niečo robiť, alebo bude tento stav zatiaľ pretrvávať naďalej. Musíme len čakať.... ☹

onrock
8. jan 2025

Len doplňujem predošlý príspevok od sweaaa - Podľa zdrojov (zive.sk) sa zdá, že z pohľadu dopadov na občana pôjde o jeden z najhorších útokov hackerov, pravdepodobne najhorší, za celú históriu Slovenska. Štát má vraj platiť sedemcifernú sumu za obnovenie dát. Podľa dobre informovaných zdrojov úradu chýbajú komplexné zálohy dát, ktoré by boli použiteľné na rýchlu obnovu. Žiadne časté, automatické zálohy uložených údajov sa totiž vraj nerobili. - A to je totálny problém. Ak je to naozaj tak vážne (že tí, ktorí tvorili kataster nerobili a nemajú full backupy) - tak, budeme ešte radi ak sa nebude kataster celý budovať odznova - a to je práca na mesiace, nie na dni. A mnohých by čakala cesta na kataster s papierom, ktorý by sa znovu zanášal do databázy.

maranco
8. jan 2025

@h2 geodet ak chce zamerať prístrojom hranice pozemku, s milimetrovou/centrimetrovou presnosťou, potrebuje spresňujúce údaje ktoré vysiela stanica zvyčajne umiestnená na strechách katastrálnych úradov, bez nich nemá takú presnosť prístrojov
a ak aj to je odstavené tak urobí nepresné zameranie

tilly
8. jan 2025

@onrock katastrofa fakt...

hiro
8. jan 2025

No, nechcel by som byť na ich mieste. Aj by som povedal že za 2 týždne dajú dokopy nejaké zálohy ale to nie je len o tom. Ak to bude rovnaký systém tak ďalší deň po spustení to môžu napadnúť / zhodiť znovu...
Viem si predstaviť že za mesiac to pôjde ale len v internej sieti ak to majú ošetrené. Pre verejnosť možno o rok aj vôbec.

tilly
8. jan 2025

@margolet hrúza.

koniarova
8. jan 2025

@tilly som sa normálne vystresovala. 😁

tilly
8. jan 2025

@vikisisi tiež si to neviem predstaviť. Dedičstvá, kúpy, financovanie, refinancovanie, kvitancie... to bude mať na niektorých ľudí vážny dopad. Áno, všetko sa dá dodatkovať, ale keď potrebuješ bývať, tak to môže byť zlé...

hiro
8. jan 2025

Pre štát nepracujú žiadni IT géniovia takže to bude ešte dosť zábavné...

hiro
8. jan 2025

(a verejnosť myslím aj banky a realitky - pre nich to možno za mesiac spustia v papierovej podobe - pošleš im list a keď to spracujú zase pošlú vyjadrenie poštou naspäť)

huginko
8. jan 2025

@hiro prečo asi, však? Pretože štát svojich zamestnancov nemá záujem zaplatiť, vždy sú tí posledni, na ktorých sa myslí...

onrock
8. jan 2025

@hiro Chýba aj systém, x-krát som sa pýtal na rôznych úradoch na to či existuje nejaká vízia jednotnej celoslovenskej databázy spoločnej pre všetky úrady, aby sme nemuseli nosiť papier z bodu A do bodu B - ale ... odpoveď si môžete domyslieť. Sociálna poisťovna ešte donedávna napríklad išla na Cobole (jazyk vyvinutý v roku 1959 (sic)).

hiro
8. jan 2025

@huginko Štátni zamestnanci zarábajú viac ako súkromní. V priemere. Problém je že IT človek nepôjde robiť za ten aký taký nadpriemer pre štát. Jasne pre obyčajného pracovníka je to fajn že pre štát zarobí viac ako u podnikateľa. Ale IT ľudia zarobia naopak násobne viac v súkromnom sektore.

margolet
8. jan 2025

Z pohľadu zamestnanca môžem všetkých ubezpečiť, že zo vzniknutej situácie sme rovnako zúfalí a nešťastní ako vy všetci, ktorí ste na kataster naviazaní a potrebujete využiť tieto služby. Tiež si želáme, aby sme mohli pracovať v štandardnom režime. 😟

maranco
8. jan 2025

@hiro štát si zvyčajne platí za prevádzku svojich systémov externé firmy, tam sa najlepšie dajú uliať peniaze lebo ľudia sa do toho nevyznajú či firma niečo urobila alebo nie
takže aj zálohovanie iste nebolo postavené na nejakom jednom zamestnancovi ktorý sa na to vykašľaľ

už v septembri mal kataster 24 hodinový neplánovaný výpadok, keď bol oznámený plánovaný výpadok elektriny dodávateľom, tak katastru nenabehla záloha generátor elektriny

kde si platím hosting, tak každý týždeň štartujú diesel agregáty či všetko funguje a tuším raz mesačne robia pravidelný test že vypnú hlavný istič či všetko plynule prejde na zálohu

huginko
8. jan 2025

@hiro áno, to určite... 😬 80 % úradníkov určite nie

margolet
8. jan 2025

@hiro ten graf ma skutočne pobavil....

hiro
8. jan 2025

@margolet Pobaviť môže ale tak to je... Úradníci zarábajú o pár stoviek mesačne viac ako ľudia v súkromných firmách.

huginko
8. jan 2025

@hiro asi nepracujete ako úradník, však?

huginko
8. jan 2025

@hiro určite 😁😁😁 o pár stoviek viac.....🙈🙈🙈🙈

margolet
8. jan 2025

@hiro vtip týždňa 😂😂😂

hiro
8. jan 2025

@huginko Priemer platov nepoznáme? No tak to potom vyzerá, státisíce ľudí ktorí nevedia matematiku a žijú z našich daní 😉 Radšej by som bol za polovicu ale šikovnejších...

maranco
8. jan 2025

Pozerám zmluvy https://crz.gov.sk/zmluva/10114586/ a 27.11.2024 uzavrel Úrad geodézie, kartografie a katastra SR zmluvu s Slovanet, a.s. za 171 599,00 € na
Zmluva o podpore prevádzky primárneho a záložného dátového centra
v predmete podpory sa vyskytuje aj
podpora zálohovania - Veeam Backup and Replication min. verzia 7 a novšie a Veeam for M365,

huginko
8. jan 2025

@hiro z našich daní... Aj úradníci platia dane, či?

hiro
8. jan 2025

@huginko Platia dane z peňazí obyčajných ľudí ktorí celú mašinériu financujú 😉
Za mňa je to úplná hlúposť. Raz keď človek pošle peniaze štátu, ten ich dá štátnemu zamestnancovi a ten z nich časť pošle naspäť štátu. Nemá to logiku.

huginko
8. jan 2025

@hiro juj, končím debatu s Vami, nemá to totiž zmysel... A kľudne si ďalej píšte, aké platy vysoké úradníci majú 😃😃