Surová strava a chudnutie

mukel
12. jún 2020

Mám 27 rokov a nadváhu. Na webe som objavil surovú stravu, tak som sa na to dal. Za prvých 8 dní som schudol štyri kilá, ale v poslednom čase na váhe stojím a po kontrole váhy som zistil, že som nabral späť 2 kilá.

Je tu niekto, kto konzumuje len surovú stravu, prípadne je frutarián? Bol by som rád, ak by sa niekto našiel a poskytol mi nejaké rady. Odstránil by som to, čo robím zle a ponechal si len to dobré. Zaujíma ma hlavne, od tých čo tento životný štýl praktizujú, či sa dá takto jesť na stálo bez ujmy? DIK.

nini1010
12. jún 2020

Preco ides na to takto extremisticky?Ty si vies predstavit jest do konca zivota len surovi stravu???Takto sa predsa nechudne.Lebo ubytok vahy ti to 100% sposoby,ale neudrzatelny,na co ai uz isto prisiel aj sam.

zuzanalila20
12. jún 2020

@mukel Ahoj, je super, že si sa rozhodol so svojou nadváhou niečo spraviť a hľadáš možnosti, ako na to.
Mám skúsenosti s čiastočným frutariánstvom a podľa mňa to za to nestojí. Jedla som raňajky a obed surové, večeru varenú a teda už len pár mesiacov mi stačilo. Plánovanie nákupov a príprava jedla paradoxne zaberú viac času, ako keby si si varil (možno sa ti to nezdá, ale ver mi, po týždni ťa prestane baviť dať si na raňajky 4 banány a na obed mrkvu s kapustou a budeš vymýšľať niečo zaujímavejšie).
Je to blbosť aj z eko hľadiska, frutariánstvo je realizovateľné, pokiaľ žiješ v trópoch. Na Slovensku pokiaľ chceš byť fruta aj v zime, tak je prakticky všetko dovoz, na jablkách nevyžiješ, resp. nikto, kto o výžive čosi vie, ti to odporúčať nebude. S tým sa spája aj vysoká cena takéhoto životného štýlu. Frutariánstvo nie je nejaká diéta, ale ako som písala, životný štýl, nemýľ si to. To, že ľudia na fruta schudnú je len vedľajší efekt.

Ak ti môžem poradiť, stiahni si appku MyFitnessPal Alebo Kalorické tabuľky ak nevieš po anglicky. Zapisuj si tam čo bežne zješ, na fruta a podobné extrémy sa vykašli. Tie appky ti ukážu, koľko kcal za deň prijmeš a takisto makrá, čiže koľko bielkovín, sacharidov a tukov si za deň skonzumoval. Z toho pekne uvidíš, kde treba pridať a kde možno naopak ubrať.

Ak máš hocijakú otázku, pokojne sa pýtaj.
Držím ti palce 🙂

zuzanalila20
12. jún 2020

@mukel Inak, za ten prvý týždeň si neschudol 4 kilá, znížila sa ti hmotnosť o 4 kilá najmä odvodnením a vyprázdnením obsahu čriev, keďže surová strava po prvé obsahuje veľa vody, a čím viac vody prijmeš, tým menej si jej telo ukladá, zjednodušene povedané, a po druhé, obsahuje toľko vlákniny, že si isto aj sám postrehol tento čistiaci efekt (čo mimochodom vôbec nie je na zahodenie pre väčšinu populácie). Navyše tvoje telo pri takejto strave začne skôr či neskôr požierať tvoje vlastné svaly, aby vyrovnalo nedostatok proteínu v strave. Čiže na hmotnosť až tak nepozeraj, skôr sa daj premerať na InBody alebo podobnom prístroji, ktorý ti zmeria pomer svalov/tuku/vody v tele. To je smerodatné.

deti95060810
12. jún 2020

ak potrebuješ schudnúť, neskúšal si 8/16?
8 hodín ješ a 16 si bez jedla? Je tu zopár tém na túto tému a niektorí si to celkom chvália...

mukel
autor
12. jún 2020

@zuzanalila20 No ja som prvy tyzden jedol (pil) iba smoothie z ovocia. Vydržal som asi dva týždne (Pitie smoothie praktizujem asi 10. deň), a teraz pozorujem, že som hladný a potrebujem aj niečo varené.

zuzanalila20
12. jún 2020

@deti95060810 Tiež odporúčam. Nie je to pre každého, ale takýmto stravovaním aj stúpa hladina rastového hormónu, čiže keď bude cvičiť silové cvičenia, pekne sa mu zvýši objem svalstva a bude chudnúť tuk čoraz rýchlejšie.

zuzanalila20
12. jún 2020

@mukel Ani nie tak varené ako niečo, čo sa proste dlhšie trávi. Ak chceš zostať pri raw, určite zaraď do jedálnička semiačka a orechy, tuky jednoznačne potrebuješ a trávia sa dlhšie, takže ti to trochu pomôže. Alebo si teda aspoň večere var, máš nejaké intolerancie/alergie/chceš jesť vegánsky? Poradila by som ti presnejšie ale to je ťažko, keď neviem, čo ťa ku fruta doviedlo. Ako vysoká je tvoja nadváha? Už si skúšal schudnúť aj v minulosti alebo je toto prvý a radikálny pokus?

miskooo1987
12. jún 2020

@mukel ahoj, držím palce, si ochotný prezradiť aj iné údaje? Teda výška, váha, obvod pása, obvod bokov a podobne? Ide mi len o to aby sme mali jasne pojmy a nadváha ktorú spomínaš nie je v reále ťažká obezita...

Ja som cca v 20 rokoch riešil opačný problém, presúval som sa z kategórie že si ľahnem na zem a splyvam z parketami do kategórie ako tak má vietor neodfukne. Takze o ťažkých stravovacích podmienkach, a cvičení viem svoje.

V prvom rade ti držím palce ale sklamem ta, akýkoľvek efekt zmeny stravy trvá niekoľko týždňov, ak si videl zmeny prvé dni, tak súhlasím s predošlou kolegyňou, je to len zmena retencii vody. Jediný efekt ktorý to má na tvoju postavu je že ti je viac vidieť vrásky....

Ak chceš schudnúť naozaj, jedine čo môžeš spraviť je dostať sa do energetického deficitu. To sa dá len dvomi spôsobmi- znížením kalorickeho príjmu pri zachovani výdaja alebo naopak zvýšením výdaja pri rovnakom prijme... druha možnosť je väčšinou pri ľuďoch ktori radi papáju lepšia, a teda najjwdnoduchcie le zvýšiť bazálny metabolizmus... teda najprv zväčšiť tréningom svalovú hmotu, ktorej nároky potom aj v kľudovom režime vedu k väčšiemu spaľovaníu...

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zuzanalila20
12. jún 2020

@miskooo1987 Parketa 😂😂 Nezávidím, tiež viem, čo to je, bojovať o každé deko svalov na kostre 😅
Ale nechlácholila by som ľudí, že je aj možnosť papať ako doteraz a chudnúť navýšením výdaja, málokto začne hrávať 5x týždenne hokej, aby mu to ako tak vyšlo. A reálne ani nepoznám nikoho, kto by schudol len navýšením bazálu bez úpravy stravy.

mukel
autor
12. jún 2020

@miskooo1987 prezradím len výšku a váhu, pretože zisťovať ostatné sa mi nechce... 190cm a 105kg. A asi je to obezita. Musím to zmeniť.

sunny8
12. jún 2020

Žiadna diéta za to nestojí ! Skončis ju vrátiš sa k svojej pôvodnej strave a kilá máš naspäť. Jediné riešenie je natrvalo zmeniť jedálniček
Pomaly bezbolestne niečo vynechávať niečo nové zaradiť. Riad sa organovými hodinami. Jedz maximálne do 5-6 potom už nie .. v noci by nemal byť žalúdok plný

mukel
autor
12. jún 2020

@sunny8 Do 6tej som jedol. Prve dni to bolo ok, potom som mal taky hlad a bolesti brucha, že som musel žrať aj v noci. :D :D :D

zuzanalila20
12. jún 2020

@sunny8 To je teda riadne zjednodušené, veď netušíš ani len to, kedy chodí spať. Poznala som chalana, čo jedával posledné jedlo o 17.00, aspoň to tvrdil 😅 za celé roky neschudol ani trt. Nie, že by na tom, kedy ješ vôbec nezáležalo, ale určite neexistuje nejaká zázračná hodinka, po ktorej už nebudeš jesť a zázračne schudneš.
Ak mám napríklad tréning o 8 večer, lebo som nočná sova, prečo by som sa po ňom ešte nemohla najesť? A ísť spať trebárs o polnoci?

sunny8
12. jún 2020

@zuzanalila20 lebo to nema zmysel 😂 žalúdok ma byť čo najprazdnejsi v noci.. nejde o hodinu presne ale o to že v noci netravime tak ako je treba a sú ľudia ktorí sa naozaj napchaju kadecim a všetko to v noci v žalúdku stojí. Neverím že jeden dospelý človek nedokáže vydržať nejesť od 5 do trebárs 10 .. veď keď sa najem poriadne tak to musí stačiť do rána.

sunny8
12. jún 2020

@zuzanalila20 tak možno neschudol pre to lebo jedol ťažké jedlá mohol mať posledný choď o 5 ale keď na raňajky zje dajme tomu 5 chlebov o hodinu zasa dačo a všetko najlepšie spláchnuť colou alebo takým dacim tak je to jasné 😂 ja naopak poznám ľudí čo by zjedli aj koňa a nevedia pribrať a jedia aj v noci 🤷

sunny8
12. jún 2020

Inak ma napadlo že naštartuješ trávenie keď ráno na lačno vypiješ pohár vlažnej vody (skôr teplej ako studenej) .. buď s pridaním citróna alebo umeoctu ... Aj chia semienka majú svoj zmysel 🙂 len nejak neviem či ich vypiť na večer aby pozbierali tie nečistoty z dna alebo ráno aby chytali tie nečistoty počas dňa

zuzanalila20
12. jún 2020

@sunny8 No, dobre... 🙂 chápem, na čo narážaš, a nemyslím si, že by niekto odporúčal nočné prežieranie, ale fakt je, že kope ľudí metabolizmus funguje tak, ako píšem. A v tom ďaľšom príspevku si aj sama odpovedáš, áno, neschudol ani za dlhý čas, i keď sa držal rady, ktorú dávaš, nejesť po 18tej. Možno aj práve preto, že sa tej rady držal. Večer už naozaj nič nejedol, po cca 13 hodinách sa ráno zobudil hladný a 'zožral' v priebehu dňa do tej zázračnej 18tej všetko čo videl. Práve preto vravím, že takéto zovšeobecnenie je chybné, rovnako ako tvoj záver, že môj režim je nezmyselný 🙂

mukel
autor
12. jún 2020

@sunny8 Mne napríklad cez deň vôbec nechutí a jem veľmi málo. Ale potom sa budím na bolesť brucha okolo takej dvanástej až jednej a musim niečo zjesť. Len, ako sa mám cez deň napchať, keď nemôžem? Nasilu to nejde. 🙂 Poraďte niečo.

sunny8
12. jún 2020

@mukel ja neviem ja zjem napríklad jogurt s ovocím a mne to stačí na celý deň .. napr dnes som ešte nejedla nič a necítim hlad 🤷 asi je to o pevnej vôli

mukel
autor
12. jún 2020

@sunny8 Ja to mám takisto. Necítim hlad cez deň, iba večer a v noci.

zuzanalila20
12. jún 2020

Nie je to vôľa, rôzni ľudia rôzne vnímajú hlad, takisto ako rôzni ľudia rôzne vnímajú bolesť. Ja tiež prakticky nikdy necítim hlad a naučila som sa raňajkovať. Spočiatku malé porcie, ani teraz toho nezjem veľa, ale je to nutrične veľmi hodnotné a bez raňajok by som buď bola podvyživená, alebo by ostatné jedla museli byť väčšie a to mi nevyhovuje.
Najväčšiu chuť jesť, v mojom prípade to je chuť, nie vyslovene hlad, a to špeciálne na sladkosti, mám tiež večer, ale pokiaľ na raňajky a desiatu prípadne aj olovrant jem ovocie/sacharidy, je tá chuť výrazne tlmenejšia. Sumasumárum odporúčam prekopať stravovanie ako také.

daganov
13. jún 2020

@mukel choď na stránku https://www.chudnutie-ako.sk/, najprv si niečo o stravovaní naštuduj a potom nabehni na režim, ktorý ti vyhovuje, aby si na ňom vydral dlhodobo. Inak budeš frustrovaný z toho, že sa ti nedarí a vrátiš sa späť k nesprávnym stravovacím návykom

zuzanaam
13. jún 2020

@mukel ako môžeš byť hladný ráno keď sa napcháš v noci? Daj si deň hladovky a potom začni jesť od hodiny, ktorou by si chcel začínať, rob to vedome, pravidelne a do 2-3 týždňov si telo zvykne.

miskooo1987
13. jún 2020

@mukel tak to máš takú hraničnú nadváhu prechádzajúcu do obezity. Čo nie je až tak zle🙂 z toho by sa malo dať schudnúť. Každému ale pomôže niečo iné... preto sú stovky diét.

Tiež neviem čo dávaš do tých smoothies, ale niektoré ovocie priamo spôsobuje pocit hladu. Napr jablka to robia. Ananás zase obsahuje enzým, ktorý trávenie urýchli a teda budeš skôr hladný.

Niektorí ľudia, napríklad aj ja, ak jem vyslovene niečo čo má nizky glykemicky index, tak som permanentne hladný, proste pokial neprekonam po jedle nejakú hodnotu glykemie, tak môj mozog má pocit že som proste nejedol. To bolo v čase keď som priberal a môj jedalnicek bol vyslovene smerovaný k bielkovinam a pomalým sacharidom... vtedy som sa tiež v noci budil na hlad.


@zuzanalila20
@zazvorka87
195cm 65kg... to vtedy sa dá hrať schovávačka aj za pouličnými lampami...ale podarilo sa mi cca za rok a pol nabrať na 78... takze je to lepšie🙂

baska19
9. júl 2020

je super že sisi uvedomil že máš problém a chceš ho riešiť to je veľký krok, dôležité je nejesť prázdne potraviny, ktoré sa len ukladajú a nedávajú ani energiu ani živiny. Smoothie tiež nieje najšťastnejšie riešenie ja som z týchto zdravých nápojov pribrala, čo mi došlo časom že to bolo veľa ovocia naraz a bolo už rozbité takže telo nemalo veľa roboty s trávením a spracovaním tak to len uložilo 🙂 . Dôležité je uvedomovať si veľkosť porcií, jesť čerstvé nerozmixované ovocie a zeleninu, napríklad v šaláte, zeleninový šalát s mäsom je super aj na večeru a naje sa z toho aj chlap.
Prvoradá je úprava stravy a časom pridať nejaký ten pohyb.

janettetenaj
7. feb 2021

určite by som tak neriskovala keď už tak na pare aspoň .ja som upravila stravu tým že som som vynechala plnotucne syry mlieka smotany majonezu múku zahustovala som iba zemiakom. A teraz figeľ je v tom že pred obedom som zjedla kúsok zeleniny alebo vypila pohár vody a jedavala som z dezertneho malého tanierika alebonmalej misky.vecere už len zelenina.a pohár vody alebo caj.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz