icon

**Pomaly by sa mohli začať otvárať škôlky a prvé stupne škôl, hovorí Krčméry. Dôvodom, prečo chce otvárať škôlky, je to, že mnoho rodičov, ktorí pracujú ako zdravotné sestry či lekári, musí byť doma na OČR.** Sú to profesie, ktoré podľa neho „budeme potrebovať“. Matovič má však iný názor.

10jarka
19. apr 2020

@mircalla Dievčatá, nech každý píše o tom, čomu rozumie.... po prečítaní vašich písmen, som si istá, že našej práci ( a v tejto situácii už vôbec) nerozumiete.... nakoľko to, čo napísala matkahelka .... je na smiech .

matkahelka
19. apr 2020

@10jarka na smiech? Mam 2 kamosky, velmi dobre kamosky, ucitelky. Online hodiny si same nastavovali na 10.00, aby nemuseli skoro rano vstavat. Ucia 2x 30 min.denne. a zhruba 2 hodky im trva kontrola projektov z predchadzajuceho dna. Viem uplne presne ako funguju. Netreba robit zo seba chudatka, treba priznat, ze ano vyhovuje vam to. Za normalnych podmienok ste v praci 6 hodin denne, za tychto pracujete max tristvrtinu z toho. Vobec mi tu nemusis vysvetlovat, ze robis 10hodin denne, tomu nik neuveri.

anjelik534
19. apr 2020

@10jarka ale áno myslela. Však nieje to pravda napísala som nejaké klamstvo?ide im plat? Ide majú z čoho žiť majú a niektorý rodičia bohužiaľ túto možnosť nemajú.

10jarka
19. apr 2020

@matkahelka Treba sa ísť vyspať, aby ste mohli zajtra robiť home office... pozdravujem vaše kamarátky-učiteľky... ok-ja učím ráno od 7,50.... dobrú noc 🙂
Mimochodom-mohli sme sa pobaviť o vašej práci, lebo (opakujem sa)... tej našej vôbec, ale vôbec nerozumiete... 🙂

10jarka
19. apr 2020

@anjelik534 Škoda písmen, dobrú noc.....

anjelik534
19. apr 2020

@10jarka a na ešte k téme úlohy. Ako prepáčte mam syna prvaka ktorý chudák nevie co je dvor koli úlohám mam dcéru 3 chvalabohu že tam pani učiteľka dáva toho menej mam malú dcéru ktorá ide mat 3 roky ktorá potrebuje okolo seba stále dozor keďže je to živé striebro. Ako prepáčte ale verte že varím o pol 3 narýchlo a upratujem nedele nakoľko deti sedia nad úlohami od 9 do 2 to sú tie lepšie dní inokedy aj dlhšie a to hlavne prvák takže sa nehnevajte som ja síce doma ale nestiham sa cez deň pomaly ani najesť a to si neviem predstaviť mamičky ktoré pracujú. Prečo teda nejdu tie platy nám mamičkám ktoré sa učíme s deťmi? Keď tu robotu odvádza e teraz za učiteľov

10jarka
19. apr 2020

@anjelik534 Prepáčte, na to ešte zareagujem.... napíšte nášmu ministrovi, príp. Matovičovi, nech vám pošle časť našej výplaty....sama píšete, koľko deti sedia pri učení, asi im niekto tu prácu zadáva a potom aj kontroluje.... to snáď ani nie je možné, že vás niečo také napadne .... fakt som sa zasmiala.... 🙂... dobrú noc.

pink31
19. apr 2020

mile mamicky, ktore “hejtujete” pracu ucitelov, je pre nas ovela narocnejsie pracovat takymto spodobom. Riadime sa ucebnymi osnovami, ktore vyplyvaju zo Statneho vzdelavacieho programu aj v MŠ. Asi prekvapenie pre niektore z vas, deti v MS nevarujeme, ale vzdelavame a vychovavame.Neraz suplujeme rodicov. My pracujeme aj teraz, vytvarame portfolia, ucebne materialy-ktore ukladame do suborov, preposielame rodicom, ziadame ich o spatnu vazbu .A cuduj sa svete, ze z 25 deti pride spatna vazba od 2-3? Viete si predstavit, kolko casu zaberie vyhladavanie a zozbieranie takychto materialiv? hodiny!!! a to nemame ani kavu kedy popijat.. a takisto SME matky, kucharky, upratovacky.. nastala vynimocna situacia, kazdy sa snazi, ako najlepsie vie.. ale vy, by ste ocakavali od skol veci nad ramec, beruc to ako samozrejmost - kruzky, aktivity, exkurzie, vylety, kurzy, divadielka - co je, podotykam, nad ramec a ked ocakavame akukolvek pomoc, spokupracu, niet zo strany rodicov pomaly nikoho, kto by prilozil ruku k dielu.. Je to mozno na zamyslenie, preco mate problem zvladat vlastne deti, rodinu?

lienka1076
19. apr 2020

Akože každý má toho dosť. Tiež mám dve deti, popri práci a učení tiež varím a nielen nám ale aj strýkovi ktorý býva vedľa.K tomu veľký dom a nesťažujem sa. Som rada, že môžem byť s deťmi, tento čas je náročný ale na niektoré veci krásny. Takže každý má toho dosť. Ja musím povedať, že nezávidím učiteľom, lebo napríklad naša kazdý deň deťom pripravuje učivo, posiela nám ho v prezentáciach pre deti, pre rodičov vo worde a k tomu rôzne vysvetlenia a to na každú hodinu. Dokonca s nimi rieši aj hudobnú a výtvarnú......Akože verím, že má toho dosť. Hlavne keď jej posielame vypracovaných denne aj 10 stán a vidím, že to naozaj riadne kontroluje a dáva nám k tomu spätnú väzbu. Lebo keď chýba hodi mäkčeň, upozorní na to. Takže to kontroluje, určite nefláka. Veď len čítať to po tých naších deťoch cez obrazovku je dosť náročné. Takže každá máme toho dosť ale vidieť, že karanténa asi robí svoje. 😖

mircalla
19. apr 2020

@10jarka Mozes si byt ista, ze viem pocitat...Ked ucitel momentalne oduci 5 krat tyzdenne 40 min, opravi ulohy a robi pripadne daco navyse a coskoro ma 9 tyzdnov volna (ano prdpokladam, ze daco malo robi aj vtedy) mu to nepokryje ani nahodou 8 hod denne...
A ked si to prepocitame aj za klasicky rezim so vsetkymi pzradninami, ak ani vtedy neodpracuju ani 8 hod denne.....Matematika nespusti

mircalla
19. apr 2020

@pink31 Prosim ta netrep - ked ocakavas pomoc zo strany rodicov ziadnej niet? U nas rodicia a jedine rodicia vymysleli spobob vyucby, zalozili google drive na ukladanie domacich uloh, stravili hodiny zaucanim ucitelky, ktora pomaly nevie pouzivat PC! Ta si oduci 3 krat tyzdenne 40 min, dalsie 2 hod maju anglinu a informatiku s inymi. Aj to trvalo 2-3 tyzdne, kym sa to vobec podarilo. Ulohy vzdy ked checkne, to ma oznacit, vobec to nerobi. U sesttry v skolke, kedze ucitelky nerobia mali pomoct sir ruska, riaditelka to vyriesila tak, ze poslala email na rodicov, nech siju....

pink31
20. apr 2020

@mircalla evidentne netusis, co obnasa praca ucitela, a tvoj sposob komunikacie svedci o tvojej urovni

mircalla
20. apr 2020

@pink31 Evidentne vidim, ze nasa ucitelka oduci 3 x tyzdenne 40 min (aj to na natlaku rodicov) a co mam info, ine triedy su na tom podobne. Ale urcite tych zvysnych 38 hodin v tyzdni riesi to ostatne. A este tu niekto zahlasi, ze rodicia nie su ustretovi.

anjelik534
20. apr 2020

@10jarka nekontroluje to nik kontrolujem ja a to ze úlohy niekto stiahne z netu a vypise strany učebníc to viem aj ja. A ako prepáčte u nás nefunguje ani PC ani iné moderné vymoženosti proste pani učiteľka zadá co mame prebrať a ja to musím vysvetli prebrať skontrolovať napísať vypočítať. A na otázku pána matovica sa radšej nevyjadrujem lebo by tu bolo zas múdrych že on robí čo môže

rubinka
20. apr 2020

Ach ženy ozaj som zarazena že si niekto ani teraz nedokáže vážiť prácu učiteľov, teraz keď si to máte možnosť vyskúšať na vlastnej koži. Denne kopec statusov ako vám lezú na nervy vlastné deti lebo s nimi treba robiť úlohy, učiť ich miesto učiteľa. Tieto isté deti majú na krku práve tí učitelia ktorých si nevažite. Napísať že učitelia teraz nič nerobia lebo sedia doma na zadku. Rozum sa mi pozastavuje. Nie som učiteľka ale vidím koľko maká naša učiteľka. Má môj obdiv, ešte neskoro v noci posiela veci lebo popri svojich žiakoch má ešte svoje tri deti z toho 2 školákov s ktorými musí pracovať tiež. Ja byť učiteľkou tak to pri svojich deťoch prosto nedám. Nasa učiteľka je k dispozícii prakticky celý deň, odpovedá na otázky rodičov, snaží sa pomáhať, radiť, proste vidím že robí všetko čo je v jej silách. Do toho online vyučovanie, natáčanie vyucbovych videí, materiály na učenie i tvorenie...
Myslím že je vyťažená až až.

veronicka1901
20. apr 2020

@rubinka myslim, ze sa tu skor snazili poukazat na to, ze teraz v podstate robime dve zamestnania, svoju pracu a este ucime deti. A je to masaker, nech sa akokolvek na to pozerame. Ja si ucitelov vazim, ale isto nepracuju 10 hodin denne ako napr ja teraz.

mircalla
20. apr 2020

@10jarka Opakujem - este aj ulohy kontrolujeme sami!! Ucitelka nam odkazala, ze nech to vyznacime cervenou, ze je pre nu je to zataz to kontrolovat. Vraj ma doma vnucata...

mircalla
20. apr 2020

@rubinka Lenze my mame este dalsie zamestnanie na minimalne 8 hod denne

mircalla
20. apr 2020

@10jarka Takze povedzme si otvorene, cast z Vas to robi poriadne, velka cast to totalne flaka a taketo info mam od kopec znamych

lussyl5
20. apr 2020

@rubinka Je rozdiel učiteľ a učiteľ,je super že vaša učiteľka k tomu pristupuje seriózne takých si treba vážiť ale nie každý má také šťastie, niektoré baby iba napísali svoju zlú skúsenosť to je všetko.Práca učiteľa je isto dôležitá,ale ozaj nie sú jediný ktorí makajú z domu a sú aj takí ktorí normálne chodia do práce.Ja to učiteľom neberiem že majú prácu náročnú,ale vadí mi keď sa to prezentuje ako keby oni jediní ťažko pracovali.Čo majú hovoriť zdravotné sestry,policajti či robotníci vo fabrikách,často nočné aj nadčasy a dovolenky len 20 až 25 dní do roka.Učitelia majú vždy voľné víkendy čo je v dnešnej dobe pomaly luxus a stále keď sú prázdniny.Ja beriem že aj cez prázdniny sa musia seriózne pripravovať na vyučovanie,beriem že sa musia neustále vzdelávať,viem že si berú prácu stále domov aby sa pripravili na ďalší deň(niektorí seriózne ale isto sú aj takí čo to odfláknu),to všetko je isto náročné ale zase majú výhody aké nemá nikto.

naniki
20. apr 2020

@didamt nechcem sa zastávať Matoviča, ale otvorenie/zavretie prevádzok môže povoliť IBA hlavný hygienik - tak je to v zákone. Matovič iba prezentuje to, čo splodí krízový štáb na čele s hlavným hygienikom - on inú možnosť nemá v tomto prípade

didamt
20. apr 2020

@naniki ano..aj ekonomovia kricia otvorit.a on nie

rubinka
20. apr 2020

Tak potom o čom je táto debata?

rubinka
20. apr 2020

A teraz k téme, nedala by som deti do školy ani náhodou. Zaprvé nezdá sa mi to bezpečné, riziko nakazenia je vysoké. Zadruhe bez družiny mi nemá kto ísť pre deti na obed takže ja som za otvorenie jedine dobrovoľne nech má každý právo rozhodnúť sa lebo niekto proste nemá zabezpečené s kým budú deti zo školy odchádzať.

naniki
20. apr 2020

nebudem tu reagovať na nikoho,je tu zoskupenie žien mnohých názorových prúdov, rozdielneho intelektu,rozdielneho sociálneho statusu...vyjadrím,iba svoj názor:
1.) každá súdna matka teraz pochopila, čo obnáša práca učiteľky - (keď ich majú sčasti suplovať )...nič viac - nič menej.Každý dnes kritizuje každého a každý má patent na rozum a know how ako to - či ono uplatniť v tejto bezprecedentnej situácii.kritikom učiteľov navrhujem ( keď je to tak lukratívne povolanie všeobecne ), aby zanechali svoju prácu,ktorú majú,resp. aby diaľkovo vyštudovali za učiteľku - dá sa to, učiteľov je málo !Nechápem,prečo s toto povolanie nevybrali,keď je učiteľom tak FAJN,berú platy,pijú kávu a online učia Vaše deti, majú prázdniny,berú plné platy......Podotýkam,že nie som učiteľka ! Ale prácu učiteľov si veľmi vážim a je na nezaplatenie !Dobrý učiteľ - základ pre dobrý život.Hovorte si čo chcete - ( nehovorím, že iba učiteľ ), aj žiak musí pre to niečo urobiť a mať istý potenciál....Ani sa nečudujem všeobecnej mienke,nečudujem sa ani deťom,ktoré sa správajú k učiteľom bez rešpektu a úcty - lebo ako inak - keď mnohokrát sú k tomu v rodine "vedené" názormi rodičov,ktoré samozrejme deti nepriamo formujú.Treba si uvedomiť, že ak nebudú učitelia ( a je ich žiaľ žalostne málo ) - nebude NIČ..totálne nič !Budeme stádom hlúpych oviec,bez základ vzdelania a to je horšia katarzia než COVID 19...budeme negramotní...t.j. ako v prvotnopospolnej spoločnosti...a nesmejte sa, je to tak.Sme závislí od lekárov, učiteľov,vedcov,poľnohospodárov,atď...aby som niekoho neopomenula - ale teraz sú na pranieri učitelia ! Skúsili ste si to doma online - moja otázka je - je to ľahká profesia ( a to máte 1,2 - 3 deti ).Ovládate učivo a viete ako ho podať ? Odpoveď - nie ! Tak o čo tu ide? Iba o bezbrehú kritiku,lebo na Vašich pleciach sú tieto povinnosti ? Práve preto som si naivne myslela,že práca,hodnota a význam učiteľa práve v tejto ťažkej dobe stúpne...a nie naopak.Ja si nesmierne vážim všetkých učiteľov a hlboko sa skláňam nad ich nedocenenou prácou !!!Samé vidíte,ako je ťažko obsiahnuť a vysvetliť učivo deťom - rôzne predmety a rôzne ročníky...tak si ich konečne vážte a nekritizujte.Prečo sa tu nekritizujú lekári - fungujú sa iba obmedzene - nevyhnutné prípady, neoperuje sa - či si myslíte,že oni neberú mzdu ?Celá verejná a štátna správa je z 99 % doma - home office...A dnes nikto - ale nikto nevie povedať, čo bude lepšie...sme zmätení touto studenou biologickou vojnou a ani kopírovať postupy podľa iných krajín nie je záruka úspechu......
2.) Prečo nekritizujete lekárne ?To je jediný odbor okrem bánk, ktorý prenesmierne profituje...prečo nepíšete,že vlastne sú to "predavačky " cez čiarový kód nadpriemerne ohodnotené - zľahčujem - ale nie ironicky,každý nemôže byť takouto "predavačkou"AK sa vás to bude bytostne dotýkať osobne - alebo Vašich blízkých ( COVID 19 ) - čo nikomu neprajem - vtedy sa nebudete zastávať lekára ( kt. je tiež rodič ) - že kde má dať svoje dieťa,lebo musí zo zákona nastúpiť do práce a nemá na výber - viď posledný prijatý zákon...Záver: Nikto nepredvídal takúto situáciu, nikto nemá správne riešenie na súčasný stav,každý minister zachraňuje svoj rezort a hádam dnes nikto nepochybuje - že s dobrým úmyslom.Preto ja osobne pokorne vyčkávam, nekritizujem nikoho - lebo vydávať rozhodnutia v túto dobu nie je vôbec ľahké a vždy sa opýtam sama seba - ja by som vedela lepšie rozhodnúť? Moja odpoveď je NIE,lebo dnes nikto nevie,ktoré rozhodnutie je správne/ resp. nesprávne.A toto ja nazývam pokora, ktorá nám mnohým tak veľmi chýba...preto je tu COVID - aby sme ju znova v sebe vydolovali a naučili sa menej kritizovať ( nehovorím,že nemať vlastný názor ),ale snažiť sa hrať s kartami, ktoré nám boli rozdané najlepšie ako vieme....

naniki
20. apr 2020

@mircalla a učitelia sú všetci bezdetní ?

naniki
20. apr 2020

@didamt ON nemôže sám kričať NIE - to si uvedomte a nepersonifikujte...aj homeopat diktuje liečte guličkami a chirurg chce rezať...tak kde je pravda ??

anjelik534
20. apr 2020

@rubinka nikto na napísal ze nám lezú na nervy svoje vlastné deti každý píše ze robí prácu za učiteľov za ktorú nik ani ne poďakuje

anjelik534
20. apr 2020

@pink31 nik na napísal ze nezvláda svoju vlastnú rodinu a deti buhuzial to musíme zvládať a robiť prácu pani učiteľky a plus niektoré ženy aj svoju prácu

anjelik534
20. apr 2020

@rubinka Véd tak nedajte ich do školy nikto vám to nekaze keď tie školy otvoria je to každého osobná vec ci dieťa do školy dá alebo nie