icon

Ako zvládnuť kúpu prvého bývania v Košiciach?

21. máj 2025

Dobrý deň/ahojte. Sme manželia, máme 34 a 25 rokov... Manželka má novú prácu od 1.3.2025 kde je skúšobná doba 6 mesiacov. Ja ako chlap mám v čistom príjem 1700 eur v štátnej správe riadne na dobu neurčitú. Manželka je takisto v štátnej správe s príjmom 1100 eur v čistom. Rozhliadame sa na vlastné bývanie, zatiaľ žijeme v dome so svokrou keďže je rozvedená a býva sama...
Čím ďalej, tým viac sme deprimovaní z možností resp. nemožnosti vlastného bývania za dnešných podmienok v bankách... sme v Košiciach pre upresnenie...
Ak by sme chceli byt, sme niekde na 170 000 - 200 000 eur. Stavba domu asi ani nehrozí pretože pozemok nemáme - vieme mať za 45 000 ale stojí tam 100 ročný dom ktorý treba ešte zbúrať. Chceme sa osamostatniť no rozmýšľame čo ako... úspory Bohužiaľ nemáme. Bol niekto v podobnej situácii alebo je takto niekto? ja mám pocit že tu naozaj človek pokiaľ nedostane pozemok od rodiny alebo nezdedí majetok / peniaze, tak nemá šancu sa v mladom veku osamostatniť.... Ďakujem za radu alebo príbeh z praxe či sme sami v takejto situácii alebo je to s bývaním naozaj tak biedne :(
Ďakujem...

Strana
z2
sasa1310
21. máj 2025

no nedá mi, ale je zvláštne, že máš 34 rokov a úspory žiadne. Tam je najväčšia chyba. A hlavne, keď ani prenájom neplatíte

autor
21. máj 2025
@sasa1310

no nedá mi, ale je zvláštne, že máš 34 rokov a úspory žiadne. Tam je najväčšia chyba. A hlavne, keď ani prenájom neplatíte

@sasa1310 za úsporu som kúpil auto, nakoľko som bol jediný v rodine s vodičákom.

yoge
21. máj 2025

@autor A máte nejaké deti? Alebo úvery? Ak nemáte deti a ani úvery tak by ste vedeli dostať cca 215 tisíc €.

Áno, nehnutelnosti sú drahé, ale žial lepšie to nebude. Banka vám vie požičať 80 - 90 % z ceny nehnutelnosti (nie všetky banky ale poskytujú 90%) ostatok sa dá riešiť jedine vlastnými zdrojmi alebo spotrebným úverom (kde je vyššia splátka + vyšší úrok).

Skúste sa opýtať nejakého finančného poradcu, ale na začiatok možno skúste aspoň nejaký dvojizbák a časom sa môžete presťahovať do väčšieho

heminepa
Autor odpoveď zmazal
sarandon
21. máj 2025

Ja len pripomienka pomimo-Podľa § 45 Zákonníka práce sa 6 mesačná skúšobná doba týka:

Vedúceho zamestnanca, ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu.

Vedúceho zamestnanca, ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti iného vedúceho zamestnanca, ktorý je sám v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu.

A k takej funkcii je plat 1100 nezodpovedajúci. Cesta je len zvýšiť príjem, prvý rok odkladať a našetriť na 20% ceny nehnuteľnosti a ďalej hypo.

sasa1310
21. máj 2025

a za koľko eur? Lebo pri vašich príjmoch a bývaní u svokry môžete kľudne aj 1000 eur mesačne odkladať aj teraz v čase, keď už auto vlastníš. Či čo si ho kúpil teraz pred týždňom? Na hypotéku treba mať našetrené, skôr nedajú

alenka58
21. máj 2025

spýtajte sa finančného poradcu ten vám poradí ako na to, myslím si že úver dostanete, otázka je koľko a podľa toho sa zariadite, alebo ešte počkať 2 roky kým si nasporíte nejaké peniaze

klara546
21. máj 2025

Akoze sorry,ale za úspory kúpiť auto? Nemám bývanie,tak auto by bolo posledné čo by som kúpila. Stačilo by mi z bazosu nejaké ojazdené a šetrila by som na byt. To je dôležitejšie.

liz_lemon
21. máj 2025
@sarandon

Ja len pripomienka pomimo-Podľa § 45 Zákonníka práce sa 6 mesačná skúšobná doba týka:

Vedúceho zamestnanca, ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu alebo člena štatutárneho orgánu.

Vedúceho zamestnanca, ktorý je v priamej riadiacej pôsobnosti iného vedúceho zamestnanca, ktorý je sám v priamej riadiacej pôsobnosti štatutárneho orgánu.

A k takej funkcii je plat 1100 nezodpovedajúci. Cesta je len zvýšiť príjem, prvý rok odkladať a našetriť na 20% ceny nehnuteľnosti a ďalej hypo.

@sarandon 6 mesacnu skusobnu maju napr. aj na danovom urade zamestnanci - spravcovia dane

sarandon
21. máj 2025
@liz_lemon

@sarandon 6 mesacnu skusobnu maju napr. aj na danovom urade zamestnanci - spravcovia dane

@liz_lemon takže tým pádom sú vedúci zamestnanci. Za ten plat?? Fakt sa len pýtam.

petronelag
21. máj 2025
@sarandon

@liz_lemon takže tým pádom sú vedúci zamestnanci. Za ten plat?? Fakt sa len pýtam.

@sarandon Ak manželka len začína, tak 1100 v čistom nie je celkom málo.

sarandon
21. máj 2025
@petronelag

@sarandon Ak manželka len začína, tak 1100 v čistom nie je celkom málo.

@petronelag vedúci pracovník?

deti95060810
21. máj 2025

prečo nejdete do zahraničia...najmä ak nemáte deti.
tu v tomto zaprdenom SK to ide dole vodou...

lubka2517
21. máj 2025

Ak ste viazani na Slovensko napr pre sirsiu rodinu a mate pozemok so starym domom, tak uz za 120 tis pri stavbe na kluc mozte byvat v dome alebo do 70 tis svojpomocne Znami s podobnou situaciou si postavili tento rodinný dom https://promiprojekt.sk/projekty/laguna/laguna-16n

colsami
21. máj 2025

A to musis mat hned najlepsi byt prip v najlepsej polohe? Ze 200tisic? Lebo v Kosiciach mas stale kopu normalnych bytov na sidliskach za ovela nizsie ceny. Takze menej lutovania a viac realnejsiehi planovania, vobec by som tu nevyplakavala - mate OK platy, bez zavazkov, bez realnych nakladov zivotnych (u svokry), dostanete aj hypo a viete kupit aj normalny byt.

PS: mam prehlad, aktualne tam jeden predavam v centre. Takze viem co tam stoji 200tisic. Co tak zacat niecim vlastnym prvym - a realnejsim pre Vas, na zaciatok?

sisska96
21. máj 2025

V pohode dostanete dostatočné hypo min 200 000 eur

mateson2004
21. máj 2025
@sisska96

@sisska96 v pohode bude aj splátka 🙃

mateson2004
21. máj 2025
@sisska96

@sisska96 neviem či majú už deti,ale ak plánujú , tak keď vypadne jeden príjem, splátka bude myslím 900 -1000 € tak sa budú pásť.

sisska96
21. máj 2025
@mateson2004

@sisska96 neviem či majú už deti,ale ak plánujú , tak keď vypadne jeden príjem, splátka bude myslím 900 -1000 € tak sa budú pásť.

@mateson2004 Niečo za niečo. Alebo ostanú pod svokrinou sukničkou

pieksamaki
Autor odpoveď zmazal
eeffka
21. máj 2025

Som z Ke, 3izb byt na THc je 165-180, na hypo vam vyjde, deti nespominas ani uvery, ak sa na to necitite treba zacat v 2ke. Vo vasom veku som uz 5r splacala hypo a na nu padol nas vtedajsi 1 plat, ale auto sme mali jazdenku a aj ked ame kupili 3ku, bola to vlastne 1ka a prerabali sme ho za jazdy, jadro,kuchyna 1 izba, mali sme uz aj 1 dieta. Nevidim problem, len asi neochotu sa uskromnit

liz_lemon
21. máj 2025
@sarandon

@sarandon nie su veduci, su to radovi zamestnanci, mam kamosku, ktora pracuje na tejto pozicii a mala 6 mesiacov skusobnu a aj ten plat by celkom sedel

zic
21. máj 2025
@klara546

Akoze sorry,ale za úspory kúpiť auto? Nemám bývanie,tak auto by bolo posledné čo by som kúpila. Stačilo by mi z bazosu nejaké ojazdené a šetrila by som na byt. To je dôležitejšie.

@klara546 v style v aute sa vyspis, ale v byte neodvezies 🙂 🙂

vkatush
21. máj 2025

Kúpiš aj lacnejšie byt. Nemusíš byť v centre a stačí na začiatok dvojka. Kým nemáte deti, úplne v pohode. My sme kúpili trojku začiatkom roka za 170, ale je fakt veľká. Takže ak nechceš ísť do novostavby alebo nehľadáš rovno v centre, nie je problém.

Máte teraz plat 2.700 a bývate u svokry. Však to je luxus, tisícku minimálne musíš vedieť odložiť, aj keď platíš jedlo a energie. Ak sa uskromníš, aj 1500 (ak nemáte iné úvery alebo deti).

Nájdi dobrú finančnú, čo vám poradí, aké máte možnosti, kde koľko vám vedia dať a s akými úrokmi.

mimikarol
22. máj 2025

Zarábate málo. Bohužial ale je to tak. Zober si že žena ostane tehotná a budete mať len jeden príjem, tvoj. Zaplatíš hypotéku, nájom alebo ako sa to volá ten mesačný poplatok čo sa platí v byte aj keď nie ste v podnájme, plus voljake poistky a čo?
Teraz sa vám to možno nezdá že je to málo keď zarábate obaja a žijete bez hypotéky

lubka2517
22. máj 2025

Možnosti máte viacero. Investovaním do domu alebo bytu s rozvážnym rozpočtom, aby vám ostala rezerva je rozumné, lebo vyhliadky pre kúpu nehnuteľnosti vďaka plytvaniu v eu nie sú easy. Navyše máte rodinu kde máte kde bývať, pozemok. Sú rodiny čo to majú oveľa zložitejšie na podnájme s chorými deťmi, kde je potrebná prítomnosť v nemocnici...

gas1201
22. máj 2025

ja neviem ale ak by som tresol že mam 10 000€ úspory ktoré viem buď využiť do buducna ako zabezpeku alebo kupiť auto tak asi je to jasné. btw pred 3 mesiacmi som bral hypo a rok predtým som si kúpil 15 ročné auto aj keď som mohol novšie ale tie peniaze sa mi viac teda hodili na nehnuteľnosť. Každopádne s vašim prijmom uplne bezproblemov dostanete hypo na slušný byt v KE. máme nižší príjem a dostali sme hypo na byt v KE..

martul
22. máj 2025

ja mám pocit že tu naozaj človek pokiaľ nedostane pozemok od rodiny alebo nezdedí majetok / peniaze, tak nemá šancu sa v mladom veku osamostatniť...

Toto, čo si napísal, je blbosť, to si si vymyslel len takú útechu.
Problém je, že máš 34 a žiadne úspory. Koľko si mal usporené, keď si za tie peniaze kúpil auto? Predpokladám, že nové...načo?! Hypotéku vám dajú, máte dostatočný príjem, otázka je v akej výške a aké máte vy predstavy o vlastnom bývaní. Okrem toho, pôžičku budete musieť vedieť splácať aj keď bude manželka na materskej, tak si to dobre prepočítajte.

sisska96
22. máj 2025
@mimikarol

Zarábate málo. Bohužial ale je to tak. Zober si že žena ostane tehotná a budete mať len jeden príjem, tvoj. Zaplatíš hypotéku, nájom alebo ako sa to volá ten mesačný poplatok čo sa platí v byte aj keď nie ste v podnájme, plus voljake poistky a čo?
Teraz sa vám to možno nezdá že je to málo keď zarábate obaja a žijete bez hypotéky

@mimikarol vôbec nezarábajú málo.... Akože si myslíš že každí zarába 2500 eur?

lubka2517
22. máj 2025

Je to hlavne o preferenciach. My sme auto dlhodobo si len poziciavali z pozicovne a preferenciu dostalo jednoznacne byvanie. Potom je to aj o financnej discipline, rezerve, rozvaznom rozpocte a kukat menej telku, ktora vytvara pocit, ze zivot je len ked zijes v beverly hills . Nie je to pravda, ze vonku je to ruzove. Aj keď je priemerný plat v Švajčiarsku približne 5-krát vyšší než na Slovensku, cena 3-izbového bytu v je približne 4,6-5,5 krát vyššia než na Slovensku... Kúpna schopnosť o čo je vyššia, tak o to vyššia cena nehnuteľností. Az potom je aspekt aka je ekonomicka situacia krajiny. Ale ani nie tak krajiny ale v tom ako sa krajina zapaja do napadov eu leadrov, kedze si zdvihaju platy 3krat rocne bez nutnosti setrit a vykazovat aspon nejaky zakladny ekonomicky rast a ochranu svojho priemyslu. Cim je vlada viac angazovana v eu projektoch tym viac to citit na zatazi verejnych financii Napr aj na hypotekach. My sme od vlady Igora zacali najviac prispievat na vsetky eu projekty vzhladom na nas HDP a citit to vsade, hypoteka preletela cez 4 percenta. Vo svajciarsku 1,97% cim to mozu mat svajciari lahsie ale tie ceny nehnutelnosti su nezriedka velmi narocne aj pre nich.

Strana
z2