icon

Aký je každodenný život v Košiciach?

17. jan 2025

Ahojte. Som z malého mesta a rozmýšľam že sa odsťahujem do Košíc. Je tam lepší život, dá sa nájsť práca? Sú lepšie možnosti ako v malom meste? Alebo je to už všade ťažké a porovnateľné? Čo sa vám na tomto meste páči, nepáči? Ďakujem

Strana
z2
colsami
17. jan 2025

Zila som isty dlhsi cas v Kosiciach a kludne by som sa tam vratila, podla mna je to skvele mesto.

surama
17. jan 2025

Kosice su skvele mesto na zivot, ale byvanie je drahe, s tym musis ratat. V akej oblasti hladas pracu?

ivangeline
17. jan 2025

Žijem tu. Prace je dosť. 🙂

annm81
17. jan 2025

Ja som z Košíc a pre mňa má to mesto skvelú atmosféru, úplne porovnateľnú s historickými mestami kdekoľvek v Európe. Cítiť tam multikultúrnosť. Cítiť tam históriu a súčasne sú s Bratislavou jediné naozaj liberálne mestá na Slovensku. Tak ako každé takéto mesto, aj Košice trpia prisťahovalectvom, takže sa na začiatku môžeš stretávať s nepochopením. Tvoj život bude záležať od dvoch veci- akú sociálnu bublinu si vytvoríš- mentálne sa tak môžeš dostať do iného sveta, alebo byť v rovnakom prostredí ako v malomeste, a akú prácu si nájdeš. Ak budeš predavačka, prácu nájdeš, ale ceny v Košiciach ti môžu riadne skaziť plány. Ak plánuješ pracovať v IT, nebudeš mať problém nájsť slušne platenú prácu.

Vyžitia je v Košiciach relatívne dosť, i keď ako každé mesto na Slovensku, nemôžeš to porovnávať s mnohomiliónovvými metropolami. Ak ti stačí ísť do divadla a potom na dobrú večeru, budú ti Košice vyhovovať. Ak vyhľadávaš rušný nočný život, treba ísť za hranice. Osobne ale milujem letné večery v centre mesta - dávno sú preč časy, keď Hlavnú vypĺňal jeden "činsky" obchod za druhým. Dnes je tam kopec reštaurácii a kaviarní, večer sa dá sedieť vonku a vychutnávať atmosféru. V tomto sú pre mňa Košice omnoho príjemnejšie ako mnohé veľké mestá od Mníchova po L. A.

Negatíva, ktoré vnímam ako človek, ktorý si skúsil život aj mimo Slovenska, sú také, ktoré platia pre asi každé mesto na SK - priveľa bordelu, počmárané steny, rozbité chodníky... neviem, či od čias Schustera sa robila vôbec nejaká údržba... nevyzerá to tak.

vkatush
17. jan 2025

Prácu nájdeš, ale záleží v akom odbore. Aby ťa to vedelo uživiť a aby si len neživorila.
A rátaj s oveľa väčšími výdavkami na život ako v malom meste (či nájom, doprava/parkovné, ale aj ceny v reštauráciach, vstupy/akcie,...). Spoločensky sa podľa mňa dá super vyžiť, z každého niečo tu nájdeš a aj super komunity, záleží, čo hľadáš alebo čo ťa baví.
A mesto ako také milujem, nemenila by som.
Čo sa týka ľudí, to máš ako všade. Nájdeš aj takých, aj takých. Ale ja som väčšinou narazila len naozaj na tých dobrých.

elviku11
17. jan 2025

Je to druhé najväčšie mesto na Slovensku, čiže tu máš samozrejme viac pracovných príležitostí ako niekde v malom meste.

thirstymonk
17. jan 2025

V košiciach som žil 3 roky. Určite lepší život ako v iných veľkých mestách. Práce je všade dosť a keď prácu nevieš nájsť, tak si ju sprav.
Bývanie je drahé a ja som mal napr. ten problém, že som pozrel z okna, videl som lidl... no kým som sa tam reálne pešo dostal, ta pol hodina :D Čiže tie vzdialenosti sa zdajú, že "šak to len tu za rohom", ale v skutočnosti prejdeš, ani nevieš jak.

autor
17. jan 2025

Prácu len na nižšie pozície. Aj pre mňa aj pre priateľa. A určite podnájom. Dalo by sa to zvládnuť? Tie podnájmy sú už všade drahé. Jeden plat by išiel na bývanie a druhý na ostatné veci... A ktorá časť Košíc je podľa vás naj. na bývanie...

pinkgirl
17. jan 2025

Jediné mínusy sú chýbajúca diaľnica BA-KE a tiež aktuálne zrušené vlaky IC🙄

lapersefona
17. jan 2025

Krásne mesto na vychod s relatívne dobrým pracovným trhom. Avšak za posledné roky veľmi predražené mesto. Len v auparku na prízemí som videla ako ponúkajú cheescake za 4.50 ved toľko stoja kolace v západnej Európe.
Najmy 1 izbového bytu sa pohybujú okolo 600eur.
Dobre je bývať na terase ci KVP kvôli doprave a obchodom.

tululu
17. jan 2025

Dnes som tu v nasich krasnych Kosiciach kupovala takemu milemu bezdomovcovi pred obchodom jedlo, pomohol mi potom vylozit 12 litrov Laktofree mlieka do kufra, takze ano, ludia su tu fajn, taka pestra vzorka 🙂 Ak nieco nechas na minutku pri aute, na chodniku alebo pri kosoch na sidlisku hned to zhltne Bermudsky trojuholnik (a jeho tmavsi spoluobcania), ale tak to je taka recyklacia alebo upcycling.Prace je tu dost, len naroky si musis drzat na uzde... No a MHD je kapitola sama osebe, ked ides na bus, je pravdepodobne ze pride, mozno sa ani po ceste nepokazi a nezhori, ale vcas sa nim malokedy niekam dostanes. Ale teda ja som tiez z mensieho mesta a Kosice som si oblubila, nie su prilis male,ani prilis velke, take akurat.

tululu
17. jan 2025

a podnajom pozeraj kludne aj na Furci,teda Sidlisko Dargovskch hrdinov, to si za 10-15 minut v centre a to v 2 smeroch, cize nezvyknu byt zapchy ako napr. na Tahanovciach alebo Jazere.

fairyy
17. jan 2025

@tululu ja som na jazere byvala, ak clovek planuje pouzivat elektricky - tak je super aj jazero, ak ale auto tak jazero urcite nie je miesto odkial sa rano bez nervov clovek dostane

cukroska
17. jan 2025

Keby som mohla neváham a idem hneď.

michelle567
17. jan 2025

Košice krásne mesto. Srdcovka zo študentských čias 🙂 za mňa naj terasa. Zbehnes dole kopcom a si v centre

mabenn
17. jan 2025

Sú lepšie možnosti ako v malom meste? - urcite ano

ctahka
17. jan 2025

Už bývame takmer 7 rokov...nemenila by som, všetko super 🙂 a za mňa na bývanie terasa..boli sme aj na KVP,ale keď porovnám s inými mestskými časťami,tak terasa je naj a všetko máš dostupné z tohto sídliska 🙂

chelgi
17. jan 2025

@tululu si robíš srandu? Od furce do mesta nie su zapchy? O ktorej nie su zapchy? Ja som byvala na furci v podnajme 5 rokov a kazde rano, ked som sla do prace som nadavala na tie zapchy. Plus na furci mi chybali nejaké mile kaviarne a take nejake podniky. Za mna furca a tahanovce z hľadiska zapch najhorsie.

tululu
18. jan 2025

@fairyy to je pravda, elektrickou sa to da.
@chelgi no byvam 15 rokov na furci,cize tiez to mam vyskusane a teda 5 minutove statie pri hypertescu nepovazujem za kolonu, ked som isla z tahanoviec alebo krasnej pred osmou, tak to bola bezne pol hodina. s podnikmi a kaviarnami suhlasim, dlho tu nic nebolo, teraz sa tu nieco slusne otvorilo, tak im drzim palce,aby vydrzali,lebo s tym je tu bieda. ale 15tkou som za 8 minut pred Auparkom, tak nie je problem najst vyzitie v centre.

dharmasanata
Autor odpoveď zmazal
anastazia93
18. jan 2025

No z Furce do mesta sú zapchy, ráno a fest. Nakoľko sa to zlieva z tahanoviec aj Furce aj z diaľnice.
Za mňa Sever, KVP, Terasa. Ale srdcovka je sever. 🙂

chelgi
18. jan 2025

@anastazia93 veru veru zapchy. Ja mam srdcovky horne kvp a sevver tiez kvoli blizkosti prírody. Horne luky kvp a smer bankov a sever anicka a prechádzka pri vode ❤️

biba_18
18. jan 2025

@chelgi viem porovnať zápchu z durče a zjazera - neporovnateľné. a ťahanovce sú kapitola sama o sebe…

biba_18
18. jan 2025

a čo sa týka bývania - podnájmy sú drahé, ale je ich dosť…

chelgi
19. jan 2025

@biba_18 ano jazero je na tom tiez horsie. Ale ako pisala aj @anastazia93 ono sa to cestou z furce vsetko zlieva dokopy a pre mna to veru nebola len 5minutova zapcha. Mozno cez leto je to lepsie, ked deti nechodia do skol, ale kazde rano ist so práce ani nahodou to nebolo 10min smer mesto aj ked to dpmk pise :D a bolo jedno ci idem kolo tesca alebo palackeho. Zapchy tam kolo ten ôsmej su tiez a nie male. Z jazera je aspoň elektricka fajn.

irusa
19. jan 2025

Bývalá som v Košiciach desať minút od centra. Ako za mladších čias bolo fajn, no už by som sa tam nevrátila. Som z dediny a dom a záhradu by som nevymenila za panelák... Iné by bolo bývanie v nejakej blízkej časti Košíc , no v dome.

lydka84
19. jan 2025

Co sa tyka jazera tteba pocitat s tym ze sa elwktrickove trate zacnu rekonstruovat a ktovie ako dlho to bude trvat

lenkakravcova
19. jan 2025

@fairyy nie je to tam teraz lepšie keď urobili 4 pruhovku? Či to ešte stále nie je hotové?

eeffka
19. jan 2025

@lenkakravcova zabudli napisat ze tq 4prudovka sa v krasnej zleje do 1 pruhu 🤣ako toto je fakt luxus

lenkakravcova
19. jan 2025

@eeffka ach jaj. 😂 To zase niekto nedomyslel.

Strana
z2