Aký je každodenný život v Košiciach?
Ahojte. Som z malého mesta a rozmýšľam že sa odsťahujem do Košíc. Je tam lepší život, dá sa nájsť práca? Sú lepšie možnosti ako v malom meste? Alebo je to už všade ťažké a porovnateľné? Čo sa vám na tomto meste páči, nepáči? Ďakujem
@annm81 z planu obnovy celkom dobre opravili cesty napr jantárovu.
Doplním ešte že je tu letisko a linky napr. ryanar do Prahy a Londýna a dva lety denne do Viedne.
Donedávna bolo aj vlakové spojenie s Budapešťou každé dve hodiny spiatočný listok stal 20e. Ale to nám predstavitelia štátu zatrhli už taký spoj nie je.
Ľudia všeobecne sú viac vzdelaní ako inde na SR (samozrejme BA nerátam). Sú tu univerzity aj celkom dobre stredne školy. Veľmi pekne opravené parky - ako v EU mestách.
Je tu kopa ciganov a bezdomovcov a je ich dobre vidiet. Ceny sú neúmerne vysoké (kava 3e kolac cez 4e). Mesto je v podstate kompakte, celkom dobre spojenie električkami, dá sa chodit aj peso a bicyklom v závislosti na pude sebazáchovy. Vodiči jazdia inak, nikto s KE a KS značkou nezastaví pred prechodom a nepustí chodca. Zastavuju iba autá s inými ŠPZ 🙂
@zeldia akože to je trochu cez čiaru a totálne mimo písať vo všeobecnosti že NIKTO s ŠPZ KE. a KS nepustí na prechode ľudí to čo je za sprostosť?!!to že máš možno osobnú skúsenosť že sa ti to stalo XY krát neznamená že to nikto nerobí.... Iba iné značky pre boha veď to ani dieťa v škôlke niečo také nepovie.... Ja som z KE narodila som sa tu žijem tu celý život a zakaždým pustím ľudí cez prechod a denno denne jazdím a vidím XY áut a že ich je za tie roky "milión" a sú z Košíc a bežne púšťajú ľudí cez prechod... Denno denne.
Ja som tak trochu na to mesto nahnevaná v poslednom období, ale tak dá sa. Na čo sa musis pripraviť, ak píšeš, že nižšie pozície: zarobis tu rovnako, ako v malom meste, ale život ťa tu bude stáť viac. Aby si mala na porovnanie ten rozdiel: v roku 2016 sme kupovali byt, ja aj moja sestra. Ona v mestečku pri Michalovciach, kompletne prerobenu trojku, 83 metrov štvorcových, s balkónom, tehlu, za 20 000. Ja v KE (pravda, vtedy už v katastri Starého mesta), dvojizbový panelák, bez balkónu, bez výťahu, s čiastočnou rekonštrukciou, 56 metrov štvorcových za 76 000.. s mesačným odstupom. Teraz je to rovnaký rozdiel, len si to vynasob pokojne dvoma. Obidve sme zarábali vtedy rovnako. Ona tam, ja v KE.
Nájmy idú okolo 600 eur. To sú jednotky, dvojky. Závisí od lokality. Lepšie ceny nájdeš na Tahanovciach, možno koniec Jazera, KVP? ak vobec, a asi ešte Furča. Ale musíš rátať trošku s horšou dostupnosťou do mesta
Staré Mesto, Sever a Terasa sú drahé. Ak chceš parkovať v Starom meste hoc aj pri vlastnej bytovke, zaplatíš.
MHD je také no... Malo šoférov, poruchy, vypadavajuce spoje, ale da sa. Ale nečakaj, že to funguje úplne ako napr. v BA, že nemusíš kukať na hodiny, aby ti neušiel spoj a potom čakať 15 minút. Ale ako píšem, to sa tiež ešte dá...
Cyklocesty sú problém, lebo ich je ozaj len málo a viacmenej symbolicky, čiže len ak si dobrodružný typ, vtedy cesta, alebo riskuješ na chodníku.
Zase máš veľa možností kultúrneho vyžitia, Hlavná naozaj dýcha takým mestianstvom.
Veľa, ozaj veľa bezdomovcov, aj vyberacov smetiakov, tomu sa nevyhnes nikde, ledaze by si bývala niekde v novostavbe s uzamknutelnym dvorom. Ináč ich nájdeš všade. Horšie je, ak je ich dosť aj v MHD, najmä ak sem tam vypukne nejaká žltačka medzi nimi, ale zase: netreba si to predstaviť tak, že teraz tu máme mor z toho. Ale v uliciach je už bežný jav vídavat naozaj maličké deti, zanedbané, špinavé, často bez dozoru dospelých, žobrať a vyberať smetiaky, najmä v lete. Nie je to uz žiadna rarita.
Ak píšeš nižšiu pozíciu, ja by som ti poradila hľadať prácu v gastre. Ako čašníčka hoc len v kaviarni vieš tu zarobiť slušne aj na tringeltoch. Treba prísť a skúsiť.
@zeldia pre mna je to co si napisala tiez totalny nezmysel...ale tak, ked mas chut razit tento nazor... mne zastavuju denne KE aj KS...ja napriklad bohuzial ked vidim znacku z maleho mestecka a za volantom zena alebo dochodca a smrt v ociach toho sofera/soferky ...to radsej odbocim.inam...
@zeldia vybrala som.tu jednu vec lebo s tou jednou nesuhlasim ...tie ostatne som nemala potrebu komentovat... ved ja ti to neberiem tvoja skusenost je, ze aj mna ked stretnes tak ta prejdem 😂 viem ti povedat, ze zastavujem a dcere musia zastavovat inak sa ta cesta prejst neda rano... a nemusi cakat na humencana ...prilis si generalizovala a zvelicila svoj vyrok... je to tu vsak rovnako tragicke so zastavovanim ako na celom Slovensku
Ja pochadzam z mestskej casti KE, byvala som v dome, chodila som vsade MHD(ktore chodi ako chce, elektricky celkom fajn). Teraz byvam v dedine pri KE, male deti, cize chodim vsade autom a kolony neznasam, ale zvykla som si. Deti do skolky nosim 45-50min autom(bez kolon 20 min). Moznosti na pracu je tu podla mna dost. Podnajmy su drahe, da sa aj zdielana izba. Zalezi vsetko od toho co ocakavas, aky podnajom si najdes aj pracu, aky okruh znamych atd. Ja by som nesla do BA, mna neoslovila napriklad, aj ked moznosti na pracu je tam viac. Ak niekam inam, tak zahranicie.

@lenkakravcova co sa tyka prijazdu na jazero je to lepsie, ale ak byva niekto za jazerom krasna a dalej tak zapcha sa posunula 😂😂 a vyjazd z jazera? most vss kym bude hlavna cesta pre kamionovu dopravu a rano sa tam klepnu auta na tom uzkom.moste tak pred nim nepomoze ani 6 prudovka 😀