icon

Chýba Terasa na aktuálnej mape Košíc?

14. mar 2025

Ahojte. Je toto správna mapa, nechýba tam Terasa?

Chýba Terasa na aktuálnej mape Košíc?
biba_18
15. mar 2025

@slniecko5 ja som košičanka a do centra ma bývať nijak extra nelákalo… sú ulice ktoré by sa mi aj páčili, ale muž vyrastal v centre mesta a on tam nechcel ani náhodou…

slniecko5
15. mar 2025

@taktotedanie môžeš, hej.
Áno, sú bez zamestnania, idú hľadať prácu, pozri pár príspevkov vyššie..
@biba_18 áno, centrum už naozaj nie je, či bývalo. Mne sa tam narodil otec, dlhé roky bývala babka, býva sestra, býval brat a kopa známych, ale väčšina skôr uvažuje o odchode mimo centra už. Ranné zápchy tam robia svoje, hluk, zlý vzduch a nie je to veľmi family friendly. Rada sa zastavím, dám si kafe v Doraz, ale rada sa poberiem prec 🙂.

taktotedanie
15. mar 2025

@slniecko5 necitam komentare
Pozri nikdy som nepocitila ranne zapchy, vsetko som mala dostupne peso praca-byvanie-zariadenie pre dieta, byvanie v tichuckej bezpecnej oblasti, mam dieta a maximalne family friendly, kopa mladych rodin s detmi
Ale kedze nemaju zamestnanie potom to meni situaciu, ja som si to nastastie dovolit mohla

taktotedanie
15. mar 2025

To by som potom zacala niekde kde to je lacnejsie
Aj samotna terasa je za mna drahsia lokalita kosic

slniecko5
15. mar 2025

@taktotedanie rozumiem, hej.
Len píšeš v minulom čase a naozaj sa to veľmi rýchlo mení posledne roky, mesto sa zaludnuje a bude sa najbližšie roky a centrum to veľmi vníma. Preto ten exit. Hlinkova je plná aút každé jedno ráno.

taktotedanie
15. mar 2025

@slniecko5 neboj sa, myslim ze za par mesiacov co tam niesom docasne sa az tak toho nezmenilo 🙂

bessie12
15. mar 2025

Mne sa veľmi páči KVP, ale aj ta Terasa. Keby som si mala vybrať miesto bývania, tak tie 2 miesta by boli mojimi favoritmi.

taktotedanie
15. mar 2025

A kzdopadne zvysok rodiny byva kadetade na samotach na dedinach s velkymi pozemkami, velke domy kde sme velmi velmi casto takze myslim ze to mame velmi dobre vyvazene a nemam potrebu sa zatial vzdat centra mesta 🙂

slniecko5
15. mar 2025

Inak. Veľmi mila na život je aj podhradova, nenápadná, ticha, plná zelene. Blízko Anička.

matkahelka
15. mar 2025

@slniecko5 aj aktualne su mladi, kt. chcu a zacinaju v centre mesta. prenajimame 2 byty v sirsom centre a vzdy sme tam mali, aj aktualne mame mlade pary. nepracuju samozrejme za tisicku brutto, pretoze jeden plat by im nestacil ani na najom. na juhu v celom vchode je 80% bytov komercnych a 60% su obyvane mladymi bezdetnymi parmi. nie kazdy tuzi byvat panu Bohu za chrbtom na sidliskach a s parkovanim je v KE uplne rovnaky problem kdekolvek. ja som pocas svojho zivota zila v KE na furci, nad novou nemocnicou, pri TU, oproti starej nemocnici. aktualne byvame v dome a do bytu by som sa uz dobrovolne nevratila, ale keby som fakt musela, mimo sirsie centrum by som nesla ani nahodou.

slniecko5
15. mar 2025

@matkahelka chápem, hej.
Ja bývam 2 roky 10 km od mesta, väčšinu života som prežila na terase, rok sme byvali v širšom centre a nezaujalo ma to vôbec.
Nič no, tie preferencie sú ozaj rôzne a aj možnosti, vzhľadom k platu.
Ale Kosice ako mesto milujem a doživotne budem❤️.

taktotedanie
15. mar 2025

@slniecko5 kosice velmi rychlo vedia prirast k srdcu aj tym, ktori sa tam nenarodili ale prisli za novym zivotom 🙂

bessie12
15. mar 2025

@slniecko5 Košice sú krásne mesto. Môjmu mužovi sa veľmi páčia a celkovo aj Slovensko. Aspoň čo sa týka pamiatok, jaskýň a prírody 🤗 keď sa ho na to pýtajú, tak nikdy nič negatívne na našu malú, ale krásnu krajinu nepovedal 🙂

smejkuskaa
15. mar 2025

za mňa sídlisko nad Jazerom nedám dopustiť ☺️ krásne jazero, prechádzky , do mesta za pár minút doslova ;) ak by že nemám možnosť bývať na Jazere ešte by som zvážila Terasu.
ako sa hovorí sto ľudí , sto chuti .. keď som sa presťahovala do KE bývala som priamo v meste , minútu od auparku. Bolo super , ale po čase mi začala chýbať zeleň ( čo by som si nikdy nemyslela že sa to stane) , presťahovala som na na KVP, tam nebolo zle , ale tie kopce och 😒 záleží ešte kde konkrétne na danom sídlisku človek býva . MHD celkom v pohode da sa dostať všade pomerne jednoducho , parkovanie fajn , treba mať ale aj šťastie na voľne miesto. Následne som sa presťahovala na Furču ( najväčšia chyba , nikdy viac ) Opäť kopce , parkovanie bolo katastrofálne, človek nemohol NIKDY zaparkovať vždy bolo plno bez ohľadu na to či poobede , doobedu piatok, sviatok MHD vždy najprv treba do mesta a tam prestup.
Aktuálne som na Jazere a za mna najkrajšie sídlisko ☺️ budem tu riešiť aj hypotéku na byt , tu chcem ostať.
Všetko záleží aké sú plány do budúcna , úspory atď . Treba vyskúšať , keď tak najesť najprv niečo cenovo dostupné aby ste boli spokojní , spoznáte KE za ten rok v podnájme a časom sa viete presťahovať niekde inde 🙂
Myslím že čo sa týka bytov , najväčšia ponuka je teraz Teraza a Sever ☺️

autor
15. mar 2025

Ďakujem Vám, nepoznáme Košice veľmi dobre, párkrát sme tam už boli. Podnajom by sme chceli tak od 500 do 600. Takže asi najlepšia je Terasa, Nad jazerom, KVP.. A pri sídliskách sú už aj obchody, že vlastne nepotrebujem mať centrum úplne po ruke? My skôr preferujeme tichšie prostredie, aby sme mali potraviny, drogériu po ruke a človek keď potrebuje tak do toho centra pôjde aj dlhšie..A ktoré sú najhoršie a už veľmi ďaleko do centra.

Ja poznám tak bližšie ako sa ide od Optimy až po autobusovú zastávku a ešte aj za tým viem že je Alvincsiho ulica kde je Upc tak túto trasu a medzitým ak idete naľavo je ak dobre hovorím centrum a nová nemocnica. Ale pravú stranu nepoznám tam viem len že je takisto nemocnica.

zltalienka
15. mar 2025

Mladi, hladajuci pracu na nizsich poziciach (vyroba?), bez deti. Vyroba, priemysel sa sustreduje juzne od centra Kosic. Aby ste nemali daleko, byvanie by som hladala juzne od centra mesta. Sidlisko Barca, Nad Jazerom, Lunik 7, 8, Zelezniky. Idealne tak, aby ste mali poblizku dopravne uzly Most Vss alebo kruhovy objazd Moldavska, aby ste mali vacsi vyber MHD spojov, kedze nemate auto.
Pokial neplanujete pracovat vo vyrobe, ale skor obchod a sluzby, tak potom to je jedno.

autor
15. mar 2025

Tak toto čo som písala je vlastne Západ, Staré mesto a Juh.

autor
15. mar 2025

@zltalienka a ten Luník nie je zlý kvôli rómom?

smejkuskaa
15. mar 2025

aktuálne najom 500,600€ veľa šťastia , žiaľ cena nájmu je masaker, niektorí nevedia čo pýtať a aké depozity pýtajú 🤯
a pravda, pokiaľ má človek drogériu a obchod po ruke do mesta ani netreba. Všetko záleží kde presne sa nachádza byt . Ja príklad teraz čo bývam na Jazere, pod bránou rovno mám Klas teta drogeriu, prejdem cez cestu možno 3 minúty ) Kaufland , Pepco, Tedi atd … a možno 4 minúty opačnou stranou mám Tesco ☺️
Osobne na začiatku by som vybrala sídlisko ktoré mám najlepší spoj do prace 🙂 alebo bol by blud napríklad bývať niekde na severe a mať prácu na Tahanoviach.
Neviem síce odkiaľ ste, ja tiež pochadzam z malého mesta , zo začiatku, aké veľké mesto, tam ísť je ďaleko hento tamto , človek po čase to začne vnímať inak a napríklad cesta 15 min električkou je úplná pohoda a blízko 🙂 S odstupom času vnímam KE ako malé mesto 🙂

smejkuskaa
15. mar 2025

nie je Luník ako Luník 😁 neboj , podnajom na Luniku9 ani nenájdeš 😅

slniecko5
15. mar 2025

Na luniku 8 sme byvali my a prežili tam nádherne roky a moje deti dodnes hovoria, že mali to najkrajšie detstvo. Nízke bloky, dobre parkovanie, všetko blízučko a hlavne komunita skvelých ľudí. Bol problém deti zvonku dostať domov, ako za našich starých čias. Dodnes tam veľmi radi chodíme a vytvorili sme si tam celoživotne vzťahy. Čo sa romov týka, viac ich vnimam na KVP napr. Luník 8 ma jednu veľkú výhodu a to okamžite napojenie na obchvat a dobre spoje napríklad do steelu.

autor
15. mar 2025

@smejkuskaa 😃 ale čo je najbližšie luniku 9

slniecko5
15. mar 2025

Veď sa vyber sama niekedy do košic a urob si názor, to bude najlepšie.

autor
15. mar 2025

@smejkuskaa len my musíme najprv nájsť podnájom až potom si hľadať pracu

zltalienka
15. mar 2025

Sidlisko Terasa je rozdelene na Luniky. Od 1 az po 9. Lunik 9 pozna snad cele Slovensko. Ostatne su v pohode.
V akej oblasti pracu? Lebo ak by ste mali obaja pracovat v Kechneci, alebo v Saci, tak podnajom hladaj radsej tam.

autor
15. mar 2025

@slniecko5 hovorím už som tam párkrát bola. Ale pre mňa to je veľké mesto ty to vnímaš už inak keď to poznáš. Ale už sa trocha orientujem podľa tej mapy a miest kde sme boli - bol to Západ, Staré mesto a Juh. A chodili sme pešo takže túto trasu už poznám 😃

bessie12
15. mar 2025

@zltalienka nielen cele Slovensko, ale aj zahraničie. Zopár ľudí v praci sa ma na to sídlisko opýtalo 😵‍💫

smejkuskaa
15. mar 2025

čisto teoreticky najbližšie k Luniku 9 je KVP 😁 ale morgoši sú všade 😁
ak ešte nemáte prácu tak choďte na to ekonomicky, nájdite si cenovo výhodný byt , uvidíte kde budete pracovať a časom KE spoznáte , nie je problém sa potom presťahovať , len treba rátať s tým že možno budete riešiť prestup na MHD a to nech bývate kdekoľvek 🙂

oblecenie99
15. mar 2025

Autorka, nemusíš sa báť, Luník IX je mimo ostatných Lunikov (samotná Terasa, teda sídlisko Západ sa delí na niekoľko Luníkov, preto tie označenia, ale tá deviatka nie je vedľa ostatných, ona je tak mimo, územné oddelená)

Ja som byvala aj na Terase, Furči, aj na Juhu, aj v Starom meste, všetko má svoje výhody aj nevýhody. Všade som sa cítila dobre. Kľudne pozeraj najprv podľa ceny, my sme kedysi pochodili jednotlivé sídliska a miesta, a aj podľa toho si vyberali, ako na nás to miesto pôsobí. Napr. muzovi (vtedy ešte priatel) sa nepozdávali Ťahanovce (husté a od ruky), ani KVP, ja som si nájom vedela predstaviť kľudne aj tam. Na všetkých sídliskách sa nájdu lepšie/horšie miesta. Mne nevadili ani kopce na Furči, tam sa mi páčil výhľad na mesto, aj lepši vzduch, dole v meste je to o dosť horšie. Čo sa týka infraštruktúry, tú máš prakticky všade... Dokonca niekedy tie sídliska sú lepšie vybavené, čo do obchodov, zdravotníckeho strediska, škôlok, škôl, ako napr. niektoré miesta v centre.

Najdrahšie budú zrejme nájmy v okolí centra, čiže komplet Staré mesto, potom Sever, časť Juhu (najmä Južná trieda, pri Auparku, Rastislavova) a zo sídlisk Terasa. Ale kľudne hľadaj aj tieto lokality, daj do vyhľadávača celé mesto, niekedy motyka vystrelí.

Sídlisko Nad jazerom je tak é rozťahanejšie, najlepšie sa zrejme býva pri Jazere, ale určite má svoje výhody bývanie trošku ďalej, smerom ku Krásnej. Nemusíš sa báť ani KVP, podľa mňa je to celkom fajn sídlisko, síce do kopca, ale máš dobrú dopravu do mesta a majú vraj dobrého starostu, celkom to tam ožíva (športoviská, komunitná kaviareň a pod.)

Ešte tu asi nespomenuli Železníky, to je vlastne malé sídlisko na juhu.

Košice sú fajn mesto, aj keď nie lacné. To zistíte pri hľadaní nájmu, ceny išli veľmi hore, nakoľko išli hore aj úroky na hypotékach a máme veľa Ukrajincov, ktorí vedia konkurovať pri cenách, niektorí prenajímatelia ich možno stále uprednostňujú. Ale určite si nieco dobre nájdete.

Neviem, ktorým smerom chcete ísť robiť, tu sa dá dobre zarobiť aj v gastre, nemusíš mať školu, stačí chcieť robiť a dobre robiť, ide leto, sezóna, môžte využiť. Potom tu máme priemyselné parky, kde je pomerne dobrá dostupnosť aj MHD.

Tiež sme začínali v najmoch a bez auta, dá sa to úplne v pohode. S úsmevom si spomínam, ako som hrdá niesla svoj prvý "dospelácky" nákup z Lidl na Kalinovskej na Furči do našej garzonky: vtedy najlacnejší práci prášok z Lidlu a v akcii kúpený kôš na prádlo, ten mám stále 😅 ALE! bolo to kúpené z mojich vlastných zarobených peňazí. Bolo to príjemné obdobie, nemali sme zo začiatku veľa peňazí, vtedy ešte len priateľ sa ku mne sťahoval do garzonky,on musel spať na nafukovacej posteli, lebo bol tam iba gauč pre jedného na spánok. Ale bolo to také už len "naše". Ako som vlacila od našich ešte aj cukor a kilo soli - môj švagor to doteraz spomína a podpichuje ma doteraz tým, bola som brutálny strýko Držgroš vtedy 😅 Bola som po škole, promóciách, veľké oči, žiadna práca, tak som robila brigádne v kaviarni, už som sa chcela osamostatniť a vo voľnom čase chodila po pohovoroch. Šetrili sme, odkladali si peniaze.. potom sme sa presťahovali na juh do dvojizboveho bytu. Postupne som sa zamestnala v odbore, prišla serióznejšie práca už v odbore, viac zodpovednosti, hypotéka, manželstvo, deti.. ale vždy si rada spomeniem na tie časy, keď sme takto spolu začínali prakticky z nuly, z menšieho mesta (aj keď ja som v KE študovala a bola na intraku), že sme síce nemali peniaze, ale ani takú ťažobu, toto bolo snáď najlepšie obdobie v mojom živote, taká ľahkosť.. Proste tá robota bola taká, že som za sebou zatvorila dvere a bola som doslova voľná, aj hlavou. Hypo sme platili síce menej, ako nájom, ale nejak tá voľnosť v nájme bola väčšia.. nemali sme auto, ale vždy sme sa všade dostali.. bolo to super. Čiže sa dá autorka toho sa neboj. Košice nie sú tak ďaleko, ale ani príliš blízko, nie sú také veľké, ale ani príliš malé... Také akurát 🙂 Veľmi rýchlo si naň zvyknete.

biba_18
15. mar 2025

cibože, v živote by som nehľadala v KE byt aby som bola blízko práci, ako písala @smejkuskaa - KE sú v podstate malé mesto 😂