icon

Ktorá základná škola v Košiciach je najlepšia?

3. okt 2024

Ahojte mamičky (a oteckovia). Vedeli by ste mi, prosím, poradiť dobrú ZŠ v Košiciach - optimálne KVP alebo Terasa? Čo mám na mysli pod pojmom dobré ? Hlavne ochota, dobrá atmosféra, bez šikany (áno, idylické), škola na úrovni.

Ide o to, že máme doma prváčika, a reálne ho začali šikanovať spolužiaci, vytvorila sa im v triede banda viacerých deciek. Už to riešime aj cez vedenie, takže dúfam že sa nám to podarí. Na ZŠ sa pýtam preto, aby sme vedeli, na čom sme, kebyže sa rozhodneme pre prestup.
Mockrát ďakujeme.

Strana
z2
autor
3. okt 2024

ešte dodám, že som čítala som viaceré staršie recenzie na internete, no budem vďačná za čo najnovšie postrehy 🙂

revikat
3. okt 2024

Dieťa síce ešte na ZŠ nemám, ale bola som minulý september na praxi na ZŠ sv. Cyrila a Metoda na Bernolákovej.
Škola už 2. krát za sebou obhájila prvenstvo v ineko rebríčku a chápem, prečo. Pani riaditeľka je jedna láskavá, ale spravodlivá žena. Atmosféra v škole je až priam rodinná, cítila som sa veľmi dobre.
Treba však akceptovať katolícku výchovu, t.j. sväté omše a náboženstvo. Pán kaplán je však srandista a s chlapcami aj z prvého stupňa hrá poobede futbal 🙂

slniecko5
3. okt 2024

Tiež Bernolakova 18, top škola v Ke. A áno, aj na Slovensku posledne dva roky. INEKO.

danyelia
3. okt 2024

Ahoj, no neviem...niekedy môže byť celá škola super, aj pani učiteľky či pani riaditeľka, výborný prístup, no v každej triede sa môže nájsť zopár nespratníkov, ktorí budú túto atmosféru kaziť. A tu Ti naozaj nikto nezaručí, že 1.A na tej a tej škole je super, choď tam 🤷🏼‍♀️ My máme super školu, no dcérina trieda je ,,najhoršia,, na škole, tiež sa to rieši, trieda prváka zatiaľ super...

janage
3. okt 2024

@danyelia úplne súhlasím. Autorka pýtaj sa na konkrétnu triedu. Lebo aj v najsamlepsej škole môže byť blbý kolektív v triede. Prestup do druhej triedy by nestačil? U nás má tak jedno dieťa nového spolužiaka a zapadlo dieťa v pohode.

janage
3. okt 2024

Na KVP napíš do FB skupiny KVP najkrajšie sídlisko v Košiciach. Určite sa ti dáke mamky prvákov ozvú.
Janigova napr. registrujem, že má dobrú atmosféru

vkatush
Autor odpoveď zmazal
matkahelka
3. okt 2024

Ideal neexistuje. Moze byt v ineco super skola, ked dietatu nesadne triedna, alebo spoluziaci. a ak je dieta typ, ktory sa necha sikanovat, je celkom mozne, ze ho budu sikanovat aj na tej inej skole, pretoze dnes sa zial asi v kazdej triede najdu taketo individua, co si dvihaju ego na slabsich. moja dcera pocas ZS mala spoluziacku, ktora za 9 rokov vystriedala v KE 4 ZS a v kazdej ju udajne sikanovali. na terase je naj Bernolakova, ale tam treba byt zzity s vierou, nie je len pro forma, ale vieru praktizovat, inak tam dieta bude ako martan na zemi. na kvp je naj skola na Lechkeho.

vkatush
3. okt 2024

Ja som chodila ako dieťa na Bernoláčku, mnoho učiteľov tam učí stále. To je pre mňa taký "rodinný" prístup, že sa to tam nestrieda ako na niektorých školách každé 2 roky iní učitelia. Sú s nimi spokojní, majú ich radi, učia dobre, majú super prístup. Ale pokiaľ nie ste veriaci, tak vám bude veľa vecí prekážať a to dieťa tam bude "trpieť", nebude zapadať.

Ako písali baby, záleží na konkrétnej triede a učiteľke. Ak mám v triede len jedného "nespratníka", niekedy trpí celá trieda.
Ak nemáš vyslovene problém so školou/vedením, riešila by som najprv prestup v rámci triedy. U nás sa to vyplatilo pri niektorých žiakoch.

19martina85
4. okt 2024

Môj syn chodí na Lechkeho a sme veľmi spokojní. V triedach majú aj hendikepované deti čo je si myslím aj dobre pretože sa učia tým aj rešpektovať iné deti.

mantilka
4. okt 2024

Ja by som vyskúšala zmenu triedy. To môže veľmi pomoct.
Možno niekde kde má kamaráta zo škôlky, ktorý ho bude ochraňovať..

autor
4. okt 2024

@revikat Ďakujem pekne 🙂

autor
4. okt 2024

@danyelia presne tak. a kde chodí, ak sa môžem opýtať?

autor
4. okt 2024

@matkahelka áno, chapem, súhlasím. No viete, zle sa rodine počúva pojem "nechá sa šikanovať". Nenechá, dieťa sa bráni, skôr možno nevie spočiatku, ako sa brániť, alebo ak sa aj snaží, tak možno to učiteľky zľahčia, alebo riešia veeľmi pomaly. Tej známej nezávidím. a ďakujem za tip

autor
4. okt 2024

@janage áno, len som zvedavá, či by mi prezradili úprimne, že v tej a tej triede sú problémy, viete 🙂 Áno, nad zmenou triedy sme tiež rozmýšľali. Vravím, uvidím, ako sa poriešia veci a potom budeme múdrejší.

autor
4. okt 2024

@vkatush ďakujem 🙂

autor
4. okt 2024

@19martina85 zaujímavé, ďakujem 🙂

autor
4. okt 2024

@mantilka áno, prichádzalo to do úvahy, uvidíme. S tým kamošom to bude ťažšie, býva ďaleko a chodí na inú školu :D

matkahelka
4. okt 2024

koment som nemyslela v zlom, ak tak vyznel, velmi sa vam ospravedlnujem. bol to taky moj postreh z viacero tried, kedze mam kolegyne, kt.deti chodili/chodia na rozne ZS, svagrovci maju deti v inych mestach a asi v kazdej triede v kazdej skole sa najde nejaky exot, takze zmena skoly pomoct nemusi. drzim vam palce!

janage
4. okt 2024

Tak ale učíte by napísali úprimne, že mi mame prvaka a sme spokojní 😉ak by teda boli

danyelia
4. okt 2024

ZŠ Nám.L.Novomeského 2, KE

moncici7
4. okt 2024

Lechkeho ma velmi prijemny ucitelsky zbor, spolupracovala som s nimi a velmi dobry dojem som z nich mala

janage
4. okt 2024

@moncici7 len na Lechkeho treba rátať s tým, že po 2.rocniku sa deťom zmení učiteľka. Neučí tam jedna 4 roky ako inde, ale po 2 rokoch sa vystriedajú .Niekomu tento systém nevyhovuje. Oni to už roky majú takto zabehane.

moncici7
4. okt 2024

@janage ano ano ale vsetci su tam fajn aj druhy stupen velmi mile ucitelky

janage
Autor odpoveď zmazal
janage
5. okt 2024

@moncici7 mam pohľad rodiča, ty spolupracovníka 😉
Školu osobne považujem za top na KVP, ale ako všade aj tu sú učitelia s veľkým "U" aj takí, čo ani deťom ani mne nesadli v určitom smere. Či ľudsky, či metódami výučby.

Autorka šikana sa môže objaviť a aj sa objavuje skutočne aj na top škole, v super triede a kolektíve. Dôležitý je potom prístup učiteľa, vedenia, rodičov, školského psychológa.

Ak vám terajšia škola vyhovuje a dá sa to, zmeňte najprv triedu. Ak budeš meniť školu, zameraj sa na konkrétneho učiteľa, dynamiku triedy a tiež čibude pre dieťa problém pri zmene triedneho po 2 rokoch. Štandardne celé 4 roky učí jeden triedny, práve Lechkeho, ale menia po 2 rokoch.

Škola na prvých miestach v rebríčkoch, bude mať tlak na výkon, ale to sa týka skôr vyšších ročníkov

Veľká škola môže rozhodnúť, že v dôsledku noriem z 3 tried spraví 2. Jednu rozhádžu - tam všetkých čo poznám to nebolo pre deti dobré.

Veľká škola rovná sa častejšie striedanie pedagógov. Vystriedajú sa kľudne aj 3 Aj v priebehu 3 rokov.
Alebo každé 2 roky ta učí niekto iný. Na jednej strane sa deti naučia, že existujú rôzne metódy a prístupy, na druhej môžete dostať nieko kto nesadne a dieťa sa v predmete zhorší. Hlavne vo vyšších ročníkoch to môže byť problém.
Môže sa samozrejme stať aj opak a dieťa si "polepsí"

Neviem nakoľko ste sa venovali výberu školy a triedy pred nástupom dieťaťa do 1.rocnika. Ak ste vyberali, zvažovali už vtedy a meniť chceš len kvôli deťom v triede, išla by som do zmeny triedy ak tam učiteľ vyhovuje a škola ako taká tiež.

Ak zmena školy, chod podľa preferencií a mysli aj na to, že ak majú už plno dieťa nevezmú.

moncici7
5. okt 2024

@janage moj sukromny nazor ak sa da sukromna skola je idealne riesenie po kazdej stranke venuju sa aj individualne dieta sa vyhne sikane tlaku, stresu, ustretovy pristup do buducnosti vyborna investicia nakolko z dietata vyrastie pohodovy jedinec

janage
5. okt 2024

@moncici7 do našej štátnej školy prišlo 5 deti zo súkromnej. Sú max. spokojné aj po roku. A teda úroveň vzdelania nebola vyššia. Rovnaká a v niektorých oblastiach nižšia. Ale aj tam platí, že nie je škola ako škola a musí rodič zvážiť priority.
Staršie dieťa má v triede spolužiakov na SŠ čo prišli zo základných škôl rôznych. Aj súkromných, aj z takych pre nadané deti, aj obyčajných malých.
Ani tam zďaleka neplatí, že súkromná škola automaticky rovná sa lepšia 😉

janage
5. okt 2024

@moncici7 a obe moje deti pre rôzne dôvody chodili do súkromných škôlok, rôznych, ZŠ sme ale volili štátnu. Mame veľa kamarátov aj učiteľov aj rodičov a deti aj tam aj tam.
Naozaj si treba dať čas, napísať, premysliet co a ako chceme, aké máme možnosti časové, finančné, aké preferencie , ísť sa osobne pozrieť a porozprávať s tými co do školy chodia.

moncici7
5. okt 2024

@janage ono to 90% nie je o skole ale o dietati a o jeho schopnostiach

Strana
z2