icon

Ktoré gymnázium v Košiciach si vybrať?

pomocjasomlaura
10. feb 2025

Ahojtee☺️. Volám sa Laura a som žiačkou 9. ročníka. Potrebovala by som prosím poradiť, aký gympel v Košiciach by ste mi odporučili a poprípade kde sú ľahšie prijímačky. Zároveň chcem, aby to bola dobrá škola s ktorou sa dostanem ľahko na VŠ. Ďakujem všetkým za vašu pomoc❤️.

biba_18
11. feb 2025

to s tými kešeňovkami netuším prečo idú také fámy, možno šrobarka lebo je to vychytený gympel a každý sa tam trepe, lebo inak neviem prečo by to malo platiť, v košiciach je 18 gymnázií ... na gymnázia všeobecne treba dobre spraviť skúšky, je jedno či v košiciach alebo v bratislave (aj keď ma tu už presviedčali že ba je niečo extra a tam sa dvojkár nedostane haha...)

zuzinabila
11. feb 2025

@biba_18 k prvej casti sa vyjadrit neviem,len z toho co tu pisu samotne Kosicanky a co mi vraveli napr.o.medicine v KE ti co tam studuju..teda co sa ryka kesenoviek..co sa tyka sance na gympel v BA,tak tam sa dvojkar ozaj sotva dostane,nehovorili ti tu famy. Oproti ostatnym krajom je to naozaj v BA ine.
https://www.postoj.sk/149774/pod-ciarou-koncia-...

zuzinabila
11. feb 2025

@biba_18 a napisem ti aj z druhej strany skusenost. muz ucil 10 rokov na gympli v BA, neskor si daval ziadost na inu skolu a na pohovore mu povedali, ze ho nemozu vziat, lebo je zvyknuty len na vynikajucich ziakov a maju obavy ako bude zvladat priemernych😀 akoze, totalny nonsens zmyslanie niektorych, ale hovorim ti skusenost z prvej ruky ako to funguje. teda, asi plati, k vynikajucim studentom len vynikajuci ucitel a k ostatnym ziakom zbytok? neviem, tak to vyzera🙂

zuzinabila
11. feb 2025

@biba_18 cize ked ti v dnesnej dobe niekto povie, ze studuje na gympli v BA, tak ozaj je najlepsi z najlepsich🙂 nie je to fama, ale fakt.

ramzesa
11. feb 2025

@zuzinabila ja som už v stredoškolskej skupine písala čosi ohľadom medicíny. Syn má na rôznych med. výškach spolužiakov a všetci sa museli pripravovať. A aj teraz musia makať, aby sa tam udržali. Ale u nich sa o voľnom čase veľmi hovoriť nedá. Tam je najprv škola a potom zvyšok. Šikovný a hlavne usilovný žiak sa dostane. Veľa pomáhajú aj všetky tie sútaže, olympiády a pod. Fakt som sa ešte s "kupovaním" si prijímačiek nestretla. 🤔 Ale ktohovie, možno by som bola prekvapená. 🤷‍♀️

ramzesa
11. feb 2025

@zuzinabila možno by to chcelo vidieť nejaké štatistiky. Všade sa nájdu šikovné a múdre deti. Aj niekde na úplne zabudnutom gymnáziu. Málokto sa sťahuje tak ďaleko kvôli strednej škole, ktorú má za rohom. 🤔

zuzinabila
11. feb 2025

@ramzesa jj, čo si napísala sa nevylučuje s tým, čo som napísala ja🙂 ja s tebou súhlasím. pridala som linky na články a tam sú presne percentuálne štatistiky👍len teda diskutujúca sa smiala z toho, či sa na gympel v BA dostane dvojkár a ja vravím, že nie.🙂

biba_18
11. feb 2025

@zuzinabila článok hovorí o vysnívanej škole - a čo znamená vysnívaná škola?
a čítam v článku, citujem: "V Bratislave je veľký tlak na deti, aby boli na gymnáziu" - teda o chvíľu budú v ba iba gymnáziá, lebo na iné školy deti nechcú ísť - teda naozaj je to o tom, že tam študujú len tí najlepší? ak pozriem do ineko, bratislava má v prvej dvadsiatke 5 gymnázií, aj keď pravda, na najvyšších priečkach - košice 3, poprad 2 (v poprade sú mimochodom iba 4 gymple)... ono bratislava trpí aj tým, že je spádová, pani z článku sa sťahovala do bystrice či do akej kerestury, lebo do ba idú na gympel deti odtiaľ ...

zuzinabila
11. feb 2025

@biba_18 zapochybovala si, či sa dostane na gympel v BA dvojkár a ja ti vravím, že nie. myslím, že v článkoch nájdeš všetko potrebné, aj štatistiky. ostatné sú len úvahy, ja som písala fakty. my máme vyskúšané s deťmi rôzne školy aj na východe, aj v BA, keďže máme 4 deti a sťahovali sme sa teda menili školy+ môj muž je učiteľ, predseda maturitných komisií a neviem čo ešte 🙂 takže vidím do úrovne školstva trochu pod pokrievku. ja Bratislavu nezvelebujem, Gaussova krivka platí všade rovnako, ale teda isté fakty prekrúcať nemá zmysel...

ramzesa
11. feb 2025

@zuzinabila narýchlo som to prebehla a zaregistrovala som len gymnáziá a potom SOŠ. Tam nie sú priemyslovky? Veď ak dieťa už vie, čo chce byť, tak ide na priemyslovku a potom môže pokračovať ďalej na VŠ. Hlavne Ing. smery. 🤔

zuzinabila
11. feb 2025

@biba_18 inak, si myslím, že sa už míňame v diskusii, ja o voze, vy o koze🙂

ramzesa
11. feb 2025

Myslím, že aj slečna Laura je už z nás trošku mimo 😀

zuzinabila
11. feb 2025

@ramzesa 🙂 asi tak.

katusik456
11. feb 2025

@pomocjasomlaura odporúčam Alejovu nie je to len matematické gymnázium ako sa hovorí, ale 4 -ročné je klasické. Chodila som tam a pred pár rokmi som skončila, a ako absolventi sme nemali problém dostať sa aj na CR na skoly, medicína, právo, ekonomika, zdravotnícke vedy, farmacia toľko len čo si spomínam na nás ročník, keď sme končili. Prijímačky sa dajú zvládnuť treba sa poriadne pripraviť, kopu mimoškolských aktivít, krúžkov, exkurzii, možnosti výberu erasmu v EU ale aj mimo. Ucitelia s atmosféra v škole úplne v pohode.

slniecko5
11. feb 2025

@pomocjasomlaura
Škoda, že si si neobehla DOD a neurobila názor sama, ťažko vyberať takto cez diskusie..my sme boli so synom, pripravuje sa na bilingválne.
V zásade…pozri rebríček INEKO a popytaj sa v okoli, najlepšie tých, ktorí tam chodia.
A daj si kludne 4 prihlasky, natresk je veľký a potrebujes aj poistku, menej atraktívnu školu. Park, Poštová, Srobarka sú ozaj topky, skúsiť treba, ale daj si aj niečo iné k tomu. Alejova, EGJAK, Gymes, Kováčska, GTA a pod.

slniecko5
11. feb 2025

Ak ta bavia jazyky, Gymes určite skús. Kamoskin dcéra teraz vyhrala štúdia rok v USA, brali 3 z 300 zo strednej EU, je tam. Výborne pripravia. Ale učiť sa treba veľa 🙂.

ramzesa
11. feb 2025

Ono teraz v tejto dobe chce veľa vysokých škôl scio testy. Možno toto by bolo zaujímavé zistiť, aká je úspešnosť, na ktorej škole. Ale zasa, ak sa žiak poctivo učí, spraví ich vynikajúco. Môže byť na neviem akej super vychýrenej škole, ale ak je lajdák, nič mu nepomôže.

biba_18
11. feb 2025

@zuzinabila to že je náročné sa tam dostať nevylučuje možnosť dostať sa tam dvojkárom - pretože ak berú do úvahy výsledky prijímačiek, záleží viac na nich.
pozerám napr. gympel gamča - matematická trieda: body za prijímačky ,body za pytagoriádu, body za matematickú olympiádu. ani slovo o známkach z biológie alebo chémie teda o voľajakom priemere. pri rovnosti bodov za vyššie spomenuté rozhodujú body za test študijných predpokladov ...
nematematická trieda: body za prijímačky , body za monitor, body za predmetové olympiády...
mám skúsenosti s adhd a add deťmi - ktoré ani náhodou nemajú na školách dobré priemery - napriek tomu sú vo svojich oboroch excelentní - a práve preto sa na tie gymple dostali aj bez prijímačiek (aj na vysoké školy btw) ...
samozrejme, ja nespochybňujem náročnosť prijímačiek - alebo dostupnosť - ale myslím, že známky na ZŠ nie sú vôbec dostatočným kritériom kvality a tvrdiť že sa tam dvojkár nedostane, nuž, samé školy tvrdia niečo iné ...

slniecko5
11. feb 2025

Vo všeobecnosti sú v Ke veľmi dobre školy, nám jedna nwsadla, ale to je veľmi subjektívne, nebudem ju ani zverejňovať, je to verejná diskusia, nech neodradzam iných. Takže úplne ti ani neviem povedať, ktorý gympel určite nie. Možno Cordakova nie je taká obľúbená, ale tiez subjektívna vec. Šikovní študenti sú aj tam.

ramzesa
11. feb 2025

@slniecko5 napíšeš mi prosím do správy? 🙂

chantal333
11. feb 2025

@viestta Nesuhlasim,ze ked si vyberies zle skolu budes pracovat tam kde nechces…mam dve vysoke skoly,prvu som si vybrala podla rodinných preferencii a druhu podla seba,ale uz po prvej som robila v prave napriek tomu,ze som
ho nemala vyštudované…teda pocuvaj samu seba,pozri si rebríčky škôl,pýtaj sa starších rovesníkov a pozeraj aj na moznosti roznych napr zahraničných stáži,pobytov-to je velka pridaná hodnota,inak štúdium na gymnaziu ta pripraví ucit sa,nie je to az tak dolezite,ktore gymnazium pretoze budes pokracovat v štúdiu..good luck🍀

viestta
11. feb 2025

@chantal333 napisala som "to mozes aj po VS, ked si ju dobre nevyberies" takze ty si mala vybratu zlu skolu. Ze si neskoncila v Kauflande bola tvoja zasluha, lebo si tam skoncit nechcela

annyejnji
11. feb 2025

Ahoj,
v prvom rade neodporúčam gymnázium. Pretože dnes je naozaj lepšie mať odbor a nejaké praktické skúsenosti, zamestnávatelia sa viac zamerajú na to čo vieš (a.k.a z gymka nič použiteľné). Budeš mať väčšie uplatnenie, ak pôjdeš na odbor. Na VŠ sa dostaneš odvšadiaľ, ono zas gymko až taká výhoda v tomto nie je.

Ale asi som neodpovedala na tvoju otázku, tak skúsim znovu.

annyejnji
11. feb 2025

Asi za najlepšie gymnázium v Košiciach sa považuje gymnázium Poštová, zas je treba počítať, že je to také "kockaté" - vyžaduje sa veľa a ľudia sa veľmi sústredia na výsledky 🙂 mimo to podľa mňa je fajn sa naučiť jazyk. Pár rokov som z toho von, ale tuším v Košiciach sa dá učiť nemecky, francúzsky, španielsky a je tu niekoľko anglických bilingválov. Tak popozeraj možno aj to, len sú 5-ročné. Z tých jazykových asi najlepšie je evanjelické gymnázium Jána Amosa Komenského.
Mimo to sa medzi také asi v pohode gymká (no to musíš posúdiť už sama, pogoogli) považuje napr. Šrobárova, Park Mládeže..
naopak by som sa dosť vyhla Opatovskej (hovorí sa o nej ako o zberbe Košíc), alebo silno kresťanské gmynáziá majú často potom nižšiu laťku, ale myslím že na tomáša akvinského je ešte laťka dosť v pohode

slniecko5
11. feb 2025

Ešte som zabudla, plusové body by som pridala tým školám, ktoré sú v centre, oproti “sídliskovým”, jedna vec, že to poskytuje taký ten ozajstný študentský život, aspoň teda môj syn si toto veľmi pochvaľuje. Plus keďže si mimo KE, budeš mať blízko aj na SAD, pripadne SŠ intraky su tiež v centre, ak mám dobre info.
Ale ozaj reálne zhodnot svoje sily, pozri si testy napríklad zo Srobarky z minulých rokov, lebo jedna vec je chcieť, druha sa dostať🙂.

slniecko5
11. feb 2025

A Prešov si prečo vylúčila? Máš to bližšie, či?

biba_18
11. feb 2025

@slniecko5 ak je cezpoľná, môže byť aj na intráku ...

wessa
12. feb 2025

@pomocjasomlaura Ahoj, ak by si sa chcela niečo dozvedieť o Šrobarke, kľudne napíš. Teraz tam študujem už druhý rok. Neviem odkiaľ má pani @stellariaaquatica info o chode Šrobarky a o kešeňovkach. Ja som mala v devietke na polroka 1 dvojku, na konci roka 2, inak samé jednotky a čisté vysvedčenia predošlé roky. Urobila som prijímačky a som tam. Je to naozaj dobrá škola, ale aj naozaj ťažká. Musíš byť ochotná pre tú školu aj niečo obetovať. Nájsť si čas na učenie. Ale na druhej strane, krásna škola, príjemné prostredie a veľa aktivít pre študentov, hlavne pre prvakov. Tento rok sa otvára 6 tried: všeobecná, prírodovedná, informatická, nemecká, anglická a MYP pre šiestakov. Neviem ako to je na Poštovej, alebo na Parku.

slniecko5
12. feb 2025

@wessa samozrejme, že nie. Načo by komu bol taký zaplatený hlupáčik, ktorý sa tam 4 roky len trápi, tieto školy majú výborné výsledky, lebo majú kvalitných študentov, na tom stavajú. Kto má financie navyše, ide na súkromné gymko a netrepe sa na Šrobárku a spol. Bol by hlúpy a utrápil by sa tam.
Preto ma hnevá, keď sa tu opisuje takýto obraz, je to nefér voči všetkým poctivým študentom a učiteľom na týchto školách. Kamoške, zastupkyni na biling gymku, nevzali dcéru, ani syna, lebo proste neurobili prijímačky na jej škole. Bodka. Nikoho ani nenapadlo ich pretláčať.

pomocjasomlaura
autor
12. feb 2025

@wessa ahoj. je tam tazke sa dostať? a ešte otázka koľko žiakov tam beru?