Postup pri operácií nosných mandlí DFN Košice

cezar27
25. máj 2022

Dobrý deň,

Rád by som sa informoval aký je postup v prípade plánovanej operácie na výber nosných mandlí 5 ročnej dcéry. Dcéra má dlhodobo problémy.
Odporúčací lístok na zákrok máme od špecialistu ORL z nášho mesta t.j. z Michaloviec a p. Doktorka nám odporučila zákrok absolvovať u Detskej fakultne nemocnici v KE.
Mohol by som Vás poprosiť stručný popis ako postupovať ďalej. Možno pre niekoho smiešna otázka ale nemáme s týmto žiadne skúsenosti a všetkých čo som sa pýtal len kývnu s plecom že nevedia.
Za každú odpoveď vopred ďakujem.

mirib11
25. máj 2022

@cezar27 ahoj, skúsenosť nemám, ale poradila by som aby ste si zavolali na detské ORL DfN že ako máte postupovať https://www.dfnkosice.sk/kliniky-a-oddelenia/or...

zuzka_204
28. máj 2022

Iba stým lístok čo vám dala Dr z ORL ísť do nemocnice na príjem a dajú vám termín

mergjana
28. máj 2022

@cezar27 ako pise vyssie, prist rano pred ORL ambulancie v suterene DFN. Zapisat sa. Vyckat, cca 2 hod. Odporucam vziat tablet pre dieta. Lekarka vas prezrie. Mozno este skusia lokalne kortikoidy, ak ste nemali, aby mandle odpuchli. Pripadne preliecenie ATB, ak este nejake zaberaju. Daju termin na ope. Pred tym vybavite detske ARO vysetrenie. My sme boli v DFN na Aro. No a v det ope.prist vcas, pohra sa. Vypije premedikaciu, odprevadite dieta na salu. Povedia vam, kedy prist po dieta, resp.kedy sa vratit na Odd. Ja som stihla akurat kavu a zjest salat. Potom vyckat, kym vyprcha anesteza, dieta moze byt nekludne, placlive, agresivne, vyzadujuce si pit... ale to vsetko treba vydrzat, ponosit na rukach, do 1-2 hod.to prejde a zaspi. Pospi si a kludnucke vstane a o nicom nebude vediet, co sa dialo. Ide sa opat hrat do herne. Uz iba vyberu kanylu a idete domov. Cca od 8:30 do 14:30'sme tam boli. Treba sa psychicky pripravit, lebo dieta reaguje na rodica. Nic si nebude pamatat. Mojho ani nic potom nebolelo. A uz nikdy sme od vtedy nenarabali s nekonecnymi soplami a upchatym nosom. Nam to pomohlo. Boli sme tesne pred koronou. Stihli sme to ltt.

mergjana
28. máj 2022

Nasmu robili aj adenotomiu, aj drenaz jedneho ucha, plus nechavali drenaznu hadicku.

cezar27
autor
31. máj 2022

@mergjana ďakujem za super detailnú odpoveď, konečne som sa v tom zorientoval. Dik

adriana161
5. feb 2023

@mergjana môžem sa opýtať tu drenaznu hadičku ešte máte? Ale vám ju už vybrali?

adriana161
5. feb 2023

@mergjana prosím vás, na vyšetrenie pred operáciou sa objednáva, ale ide prídete a čakáte? Ďakujem.

mergjana
6. feb 2023

@adriana161 ahoj, drenazna hadicka vypadla sama asi po polroku. Uz ju tam pri kontrole nenasli. Na vsetko sme sa objednavali, aspon vtedy tak bolo. Ale tomu su uz 3 roky. Nam to pomohlo ohromne.