icon

Prenájom bytov v Košiciach. Ako vybrať nájomníkov?

lapersefona
28. mar 2025

Ahojte. Chcela by som sa opýtať prenajimatelov bytov v priemere ako dlho su u vás ubytovany podnajomnici? Ak ste davali zmluvu davate na neurcito alebo 1 rok ?
Na zaklade coho selektujete ludi?
Dakujem za všetky odpovede

zic
28. mar 2025

@lapersefona nech ta ani vo sne nenapadne davat niekedy zmluvu na dobu neurcitu... Chod podla zmluvy o kratkodobom najme (kludne na 1 alebo 2 roky a potom predlzuj).

matkahelka
28. mar 2025

@lapersefona
1. v jednom byte 11 rokov, v druhom 6 rokov. teraz sme byty prerobili, od noveho roka mame novych najomcov v oboch bytoch.
2. zmluva na 6 mes.
3. neprenajimame rodinam s detmi do 15 rokov, studentom, ziadne domace zvery (po zlych skusenostiach ani ryby v akvarku), nefajciari a vela robi prvy dojem. v tom jednom byte je slecna taka premudrela, az drza, ze v lete, po 6 mes. im zmluvu urcite nepredlzime

evaachesa
28. mar 2025

Určite na 1 rok a predlžuj. Človeka si preklepni na FB. Už podľa príspevkov si vieš urobiť názor o človeku. Vieš si pozrieť či nemá dlžoby na poistnom a overiť exekúcie. Všetko nájdeš na nete.

andreakotesova
28. mar 2025

@zic ale túto zmluvu môžeš predĺžiť len 2x, či...?

slniecko5
28. mar 2025

Šli sme cez odporúčanie, bývajú už 2 roky a budú minimálne ďalšie dva, možno aj 5+.

zic
28. mar 2025

@andreakotesova tusim 2x bez zmeny podmienok... ale zmenis napriklad vysku najomneho (co sa asi za ten cas stane) a je to... alebo teda moze ist na 2 rocnu zlmuvu (to je max) a 2x predlzit... to uz je 6 rokov a za ten cas sa urcite najomne zmeni alebo najomca... Vypovedat sa da vzdy podla dohody v zmluve...

andreakotesova
28. mar 2025

@zic ďakujem za objasnenie.

lucka_ke
28. mar 2025

9 rokov, teraz ideme prerábať byt tak im dávame výpoveď, ale vždy mali na 1 rok

zic
28. mar 2025

@andreakotesova ano, dobre sme si obaja pamatali... 3x 2 roky

Nájomnou zmluvou podľa zákona prenajímateľ prenecháva nájomcovi za nájomné byt alebo jeho časť do užívania, a to na dobu určitú, najdlhšie na dva roky. Krátkodobý nájom bytu možno na základe dohody zmluvných strán za rovnakých podmienok predĺžiť na ďalšie dva roky, a to najviac dvakrát.

Krátkodobým nájmom bytu sa rozumie nájom založený nájomnou zmluvou, ktorá je uzavretá podľa tohto zákona, spĺňa náležitosti podľa § 3 a na základe ktorej nájom pri opätovnom predĺžení trvá najviac šesť rokov

https://www.akmv.sk/pripravovany-zakon-o-kratko...

123sofia123
31. mar 2025

Ak náhodou ideš prenajímať novostavbu, over si či je ten byt obyvatelný . My sme spravili velkú chybu. Prvý krát po škole ( ja po, priatael v poslednom ročníku) sme išli bývať spolu, velmi sme sa tešili avšak žijeme v pekle. Každý deň vŕtanie katastrofálne hlučné. Už tak žijeme 4.mesiac, stále nás upokojovali majitelia že od ďalšieho mesiaca to prestane, priatel sa učí už na 4. štátnice v tomto hluku má ešte 2 ale už to nedáva tak sme sa chceli odsťahovať do týždňa lebo naozaj už to nezvládame psychicky, ale bohužial majitelka trvá na tom že musíme dodržat výpovednú lehotu. Lebo ona za týždeň nevie zohnať nájomcu, darmo som jej vysvetlovala, že to je velmi neférové voči ďalším nájomcom. Takže bolo by treba aby aj nájomci mali nejaké práva, nie len majitelia. A mimochodom ponuku na prenájom bytu som našla tu na MK.

slniecko5
31. mar 2025

@123sofia123 si v cassovare? Lebo tam sa veru ešte riadne búcha, dnes som šla okolo…nezávidím:(

123sofia123
31. mar 2025

@slniecko5 na popradskej

slniecko5
31. mar 2025
evaachesa
31. mar 2025

@123sofia123 fúha, chodíme tadiaľ často a teda ono to vyzerá že je to už v podstate dokončené, no nevidela som tam živú dušu zatiaľ. Ale teda pred 4 mesiacmi to tam ešte rozhodne nevyzeralo na nasťahovanie. Tak to je vážne sila. A nechcete si teda hľadať niečo iné? Čo ak to tak bude aj najbližšie 2 mesiace a dlhšie?

123sofia123
31. mar 2025

@evaachesa musime tu ostať lebo výpovedná lehota je mesiac. Ale áno hladáme si iné.

evaachesa
31. mar 2025

@123sofia123 tak to máte ešte fajn keď len mesiac...tak držím palce nech nájdete niečo v kľudne lokalite.

123sofia123
31. mar 2025

@evaachesa ďakujem

barbara9456
7. apr 2025

My sme síce nedali do najmu byt, ale iba jednu izbu v rodinnom dome. Boli rôzny záujemcovia od študentov po pracujúcich. V inzeráte sme presne uviedli, že sa izba vydáva na jeden rok, spoločná kuchyňa, kúpelňa... Napísali sme aj to, že fajčiara v žiadnom prípade neberieme ale aj tak ich prišlo dosť veľa na obhliadku 😀 Pri výbere sme ich vyškrtli ako prvých. A potom tú osôbku, ktorú sme chceli sme kontaktovali, ale ona si medzičasom našla niečo iné takže vyhral druhý v zozname. 😀

dancingqueen321
4. máj 2025

@lapersefona izbu (nie byt) - zmluvu na 1 rok, s tym, ze tam mam klauzulu, ze minimalna doba prenajmu je 6mesiacov (aby som nemusela kazdy mesiac robit obhliadky atd ked niekto nedajboze hned odide). Vypovedna mesiac. Depozit jednomesacny. Vola aktualne vela romov, ukrajinci (vratane starych dedov 52-65 rocnych co udajne pracuju z domu), ukrajincov ja nechcem, ked nebude platit a sa spakuje kdesi do anglicka tak kde ich budem s platobnym prikazom zo sudu nahanat??! A uz vobec nie v takom veku… hladam mladych, pracujucich, nefajciarov, ktori chodia na vikendy domov a vlastne mi do bytu chodia vacsinou len prespat. Na zmluvu musia uviest trvale bydlisko a cislo OP. Minule nejaka zenska volala a chcela si dat posielat postu na adresu mojho bytu… a tiez udaje v praci atd poskytnut tuto moju adresu. Take tiez nepovolim.

joannita
4. máj 2025
@dancingqueen321

@lapersefona izbu (nie byt) - zmluvu na 1 rok, s tym, ze tam mam klauzulu, ze minimalna doba prenajmu je 6mesiacov (aby som nemusela kazdy mesiac robit obhliadky atd ked niekto nedajboze hned odide). Vypovedna mesiac. Depozit jednomesacny. Vola aktualne vela romov, ukrajinci (vratane starych dedov 52-65 rocnych co udajne pracuju z domu), ukrajincov ja nechcem, ked nebude platit a sa spakuje kdesi do anglicka tak kde ich budem s platobnym prikazom zo sudu nahanat??! A uz vobec nie v takom veku… hladam mladych, pracujucich, nefajciarov, ktori chodia na vikendy domov a vlastne mi do bytu chodia vacsinou len prespat. Na zmluvu musia uviest trvale bydlisko a cislo OP. Minule nejaka zenska volala a chcela si dat posielat postu na adresu mojho bytu… a tiez udaje v praci atd poskytnut tuto moju adresu. Take tiez nepovolim.

@dancingqueen321 52 ročný človek je dedo? 😅
A hľadáš takých čo chodia na víkendy domov a do bytu len prespať? 🤦
A prečo nájomcovi nechceš povolit aby mu tam chodila pošta?

liusa82
4. máj 2025
@joannita

@joannita najlepšie sa tam hádam ani nezdržovať riadne.Iba platiť😀 No aspoň tak to vyznelo moc neobsmrdaj hlavne plať a načas alebo najlepšie popredu 😀

joannita
4. máj 2025
@liusa82

@joannita najlepšie sa tam hádam ani nezdržovať riadne.Iba platiť😀 No aspoň tak to vyznelo moc neobsmrdaj hlavne plať a načas alebo najlepšie popredu 😀

@liusa82 po takejto prenajímateľke túžia všetci nájomcovia 😅

dancingqueen321
8. máj 2025
@joannita

@joannita 50+ uz su stari, takych nechcem, ja hladam mladych 25-35 rocnych. A 55+ uz povazujem za dedov. Ano, presne tak, aby chodili na vikendy domov. Nemam dovod povolit posielanie posty, nech si ju davaju posielat na adresu trvaleho bydliska, mne tym padom nebude nic miznut zo schranky, ani kluce od schranky nemam zahrnute v obsahu zmluvy.

joannita
8. máj 2025
@dancingqueen321

@joannita 50+ uz su stari, takych nechcem, ja hladam mladych 25-35 rocnych. A 55+ uz povazujem za dedov. Ano, presne tak, aby chodili na vikendy domov. Nemam dovod povolit posielanie posty, nech si ju davaju posielat na adresu trvaleho bydliska, mne tym padom nebude nic miznut zo schranky, ani kluce od schranky nemam zahrnute v obsahu zmluvy.

@dancingqueen321 Uf 😅 ty asi nemáš veľa kamarátov že? 🤦

evaachesa
8. máj 2025
@dancingqueen321

mimka1402
8. máj 2025
@dancingqueen321

@dancingqueen321 Ja stále čakám kedy napíšeš, že žartuješ.😀 Ok ua ľudí atď chápem.😀 Ale pošta? No ty máš si ju dať niekam inam keď byt prenajímaš alebo vymyslieť ako kam si ju môže zasielať? A iba prespať? Bože. 😀 Tiež som tvrdila všade, že som málo na byte, presne kvôli ľuďom ako ty, ktorí len chcú zadarmo peniaze za žiadne služby, najlepšie každú chvíľu rozraziť dvere nečakanou návštevou. Poštová schránka alebo pbox je úplne normálna vec, nikde s tým nikto nemal problémy, ak niekto ide na koniec republiky tak nemôže si posielať všetko na trvalu adresu, ale to normálny človek chápe že hej. 🤷🏻‍♀️ Tak nenavistne napísané požiadavky som dlho nevidela. Musíš byť veľmi nepríjemný človek aj naživo.

evaachesa
9. máj 2025
@mimka1402

@dancingqueen321 Ja stále čakám kedy napíšeš, že žartuješ.😀 Ok ua ľudí atď chápem.😀 Ale pošta? No ty máš si ju dať niekam inam keď byt prenajímaš alebo vymyslieť ako kam si ju môže zasielať? A iba prespať? Bože. 😀 Tiež som tvrdila všade, že som málo na byte, presne kvôli ľuďom ako ty, ktorí len chcú zadarmo peniaze za žiadne služby, najlepšie každú chvíľu rozraziť dvere nečakanou návštevou. Poštová schránka alebo pbox je úplne normálna vec, nikde s tým nikto nemal problémy, ak niekto ide na koniec republiky tak nemôže si posielať všetko na trvalu adresu, ale to normálny človek chápe že hej. 🤷🏻‍♀️ Tak nenavistne napísané požiadavky som dlho nevidela. Musíš byť veľmi nepríjemný človek aj naživo.

@mimka1402 presne si vravím že riadna fúria musí byť. 🫣 My už pri odovzdávaní bytu nájomníkov informujeme, aby si kľudne nalepili meno na schránku. Vôbec by mi nenapadlo že s týmto môže mať niekto problém. 🤦🏻‍♀️