Skúsenosti s operáciou VUR u detí v Košiciach
Dobry den, mame s rocnym synom cerstvu skusenost s operaciou VUR v Kosiciach. Tak vam viem povedat ako to cele prebiehalo, popripade odpovedat na nejake otazky. Sama som sa snazila dozvediet pred operaciou ci najviac.
Operacie deti sa v UNLP robia v stredu. Pacient je prijaty na oddelenie KDD-B v DFN v utorok predtym. Od polnoci nemoze papat, operacia byva skoro rano. O 7 sme uz sli na salu. Syn zvykne pit mliecko o 2rano, tak v den operacie som mu ho dala o polnoci aby vydrzal.
Operacia - my sme mali VUR 4st + obriezka - trvala cez 3 hodiny. Povedia vam ze cca 2, ale je to trochu dlhsie. Ked sa uz dietatko prebera mama moze ist k nemu a asi o 30minut neskor uz pridu sanitarky a ide sa spat na izbu. Moj syn sa v momente ako sa zacal preberat otocil na brusko takze sme ho okamzite fixovali. Nozky aj rucky sa davaju do molitanovych put a priviazu sa k postielke. Znie to hrozivo ale neboli to a pri akcnejsim dietati je to nutne. Syn si na to ale v priebhu dna zvykol a zvladol tak lezat po zvysok hospitalizacie.
Fixovanie je dolezite lebo dietatko ma 4 vybody. 3 z bruska (z oblicky pri ktorej bol operovany mocovod, z mocovodu a z rany) a 1 z mocovej rury (permanentny kateter). Jedna hadicka, dren z rany, sa vybera na 3-4 den. Ostatne dve (z oblicky a mocoveho mechura) nasledujucu stredu, cize 7 den od operacie. A posledny permanentny kateter vo stvrtok, 8den po operacii. V ten den sa uz len pocka kym sa dieta vycika a moze ist domov.
Kazdy den sa potom chodi na preplach hadiciek na urologiu, a kazdy druhy den sa robi prevaz. Rezp podla potreby. Preplachy su ale dolezite a je fajn si ich vypytat aj keby povedali ze netreba. V moci su totiz este krvne zrazeninky s tie mozu hadicku upchat. Nam sa stalo ze sa jedna upchala hned na druhy den a premocila sa rana. Potom som stale hadicky kontrolovala, aj v noci.
Po operacii dostaval syn 3-4 dne dvoje lieky proti bolesti (kazde 3hodiny na striedacku), z toho jeden je Tramal na silnu bolest, antibiotika a nieco na cistenie mocu a na zastavenie krvacania. Postupne sa z liekov ubera a ked sa uz prejde len na antibiotika a nurofen na bolest tak sa dava len peroralne a kanyla ide von.
Co sa tyka stravy, bezna nemocnicna rozlisuje stravy podla veku ale nerozlisuje stav takze aj leziace dieta po operacii dostane cely rozok s maslom. Je fajn doniest ai
svoje nejake kase a ovocne kapsicky. Kedze cely cas lezal a bolo tazsie sa vykakat, tak som davala hlavne mliecko a riedke kase, nech nema problem. Na prvu stolicu dostal cipok, potom to uz islo nez problemu.
Ak som nieco nespomenula co vas zaujima pokojne sa pytajte. V zavere musim povedat ze je to tazke, a mne najviac pomahalo sustredit sa vzdy len na aktualny den a ten spolu zvladnut. A to aky dobry alebo tazdy den sme mali velkk ovplyvnilo to, ako mile a ustretove sestricky prave mali sluzbu.
Najlepsie je ked dietatko ostane v postielke, pretože keď ho raz vezmete von na ruky bude pre vas aj pre neho omnoho tažsie ísť spät do postielky. Prvé 3-4 dni ked je tlmene silnejšími liekmi tak to celkom zvláda a potom si už zvykne a dá sa to preziť. na oblečenie Vám stačia len vrchné diely z pyzamka, na nozy nedávate nič, len plienku a deku na zakrytie. V Košiciach vas určite na detskom oddeleni daju same na izbu, sestričky tam dobre vedia ze je to naročne a stresujuce. Ked sme tam boli pre drokom prave sa prerabala nadštandardna izna, ale mozno je uz aj tá k dispo.
Najlepsie je ked dietatko ostane v postielke, pretože keď ho raz vezmete von na ruky bude pre vas aj pre neho omnoho tažsie ísť spät do postielky. Prvé 3-4 dni ked je tlmene silnejšími liekmi tak to celkom zvláda a potom si už zvykne a dá sa to preziť. na oblečenie Vám stačia len vrchné diely z pyzamka, na nozy nedávate nič, len plienku a deku na zakrytie. V Košiciach vas určite na detskom oddeleni daju same na izbu, sestričky tam dobre vedia ze je to naročne a stresujuce. Ked sme tam boli pre drokom prave sa prerabala nadštandardna izna, ale mozno je uz aj tá k dispo.
@norki mozem sa este opytat, je tam niekde moznost uvarit pre seba aspon nejaky caj? Alebo zohriat jedlo? Nech viem, co mam so sebou zobrat.. dakujem krasne
@norki mozem sa este opytat, je tam niekde moznost uvarit pre seba aspon nejaky caj? Alebo zohriat jedlo? Nech viem, co mam so sebou zobrat.. dakujem krasne
@diankat ano, na oddeleni je kuchynka, je tam mikrovlnka chladnicka a rychlovarna kanvica. Je tam jedna izba kde je tiez chladnicka a rychlovarna. Po operaciach zvyknu deticky davat prave do tej izby aby to mal rodic aspon trochu odlahcene.
Odporucam zobrat nieco papat aj pre dietatko, vyzivky, kapsicky atd lebo tym ze lezi a je po operacii tak moze byt pre neho tazsie sa vykakat po tuhsej strave. A nam den po operacii dali cely rozok s medom 😀 tak ten som si dala ja.
@diankat ano, na oddeleni je kuchynka, je tam mikrovlnka chladnicka a rychlovarna kanvica. Je tam jedna izba kde je tiez chladnicka a rychlovarna. Po operaciach zvyknu deticky davat prave do tej izby aby to mal rodic aspon trochu odlahcene.
Odporucam zobrat nieco papat aj pre dietatko, vyzivky, kapsicky atd lebo tym ze lezi a je po operacii tak moze byt pre neho tazsie sa vykakat po tuhsej strave. A nam den po operacii dali cely rozok s medom 😀 tak ten som si dala ja.
@norki dakujem vam velmi pekne, aspon nejaku kasicku jej budem vediet spravit, zohriat. Ano, tie nase nemocnice su v tomto strasne, rozok po operacii 🫣
@norki dakujem vam velmi pekne, aspon nejaku kasicku jej budem vediet spravit, zohriat. Ano, tie nase nemocnice su v tomto strasne, rozok po operacii 🫣
@diankat Držim vam velmi pakce, nech to zvladnete. Pripominajte si, že deň ma LEN 24 hodín 🙂 mne dost pomahalo sustredit sa na to, aby sme zvladli dopoludnie, popoludnie a noc, na nič dalsie som nemyslela. A keď to prehrmí dietatko bude zdrave, a konecne budete mat pokoj od lekarov, liekov a vsetkeho 🙂
@diankat Držim vam velmi pakce, nech to zvladnete. Pripominajte si, že deň ma LEN 24 hodín 🙂 mne dost pomahalo sustredit sa na to, aby sme zvladli dopoludnie, popoludnie a noc, na nič dalsie som nemyslela. A keď to prehrmí dietatko bude zdrave, a konecne budete mat pokoj od lekarov, liekov a vsetkeho 🙂
@norki dakujem vam velmi pekne za povzbudenie 🤗

@norki môžem sa opýtať vy ste ležali na detskom oddelení nás čaká taktiež operacia oblicky ale mali ma už 6 rokov a na detské už nemôžme