icon

Skúsenosti s operáciou VUR u detí v Košiciach

norki
2. feb 2025

Dobry den, mame s rocnym synom cerstvu skusenost s operaciou VUR v Kosiciach. Tak vam viem povedat ako to cele prebiehalo, popripade odpovedat na nejake otazky. Sama som sa snazila dozvediet pred operaciou ci najviac.

Operacie deti sa v UNLP robia v stredu. Pacient je prijaty na oddelenie KDD-B v DFN v utorok predtym. Od polnoci nemoze papat, operacia byva skoro rano. O 7 sme uz sli na salu. Syn zvykne pit mliecko o 2rano, tak v den operacie som mu ho dala o polnoci aby vydrzal.

Operacia - my sme mali VUR 4st + obriezka - trvala cez 3 hodiny. Povedia vam ze cca 2, ale je to trochu dlhsie. Ked sa uz dietatko prebera mama moze ist k nemu a asi o 30minut neskor uz pridu sanitarky a ide sa spat na izbu. Moj syn sa v momente ako sa zacal preberat otocil na brusko takze sme ho okamzite fixovali. Nozky aj rucky sa davaju do molitanovych put a priviazu sa k postielke. Znie to hrozivo ale neboli to a pri akcnejsim dietati je to nutne. Syn si na to ale v priebhu dna zvykol a zvladol tak lezat po zvysok hospitalizacie.

Fixovanie je dolezite lebo dietatko ma 4 vybody. 3 z bruska (z oblicky pri ktorej bol operovany mocovod, z mocovodu a z rany) a 1 z mocovej rury (permanentny kateter). Jedna hadicka, dren z rany, sa vybera na 3-4 den. Ostatne dve (z oblicky a mocoveho mechura) nasledujucu stredu, cize 7 den od operacie. A posledny permanentny kateter vo stvrtok, 8den po operacii. V ten den sa uz len pocka kym sa dieta vycika a moze ist domov.

Kazdy den sa potom chodi na preplach hadiciek na urologiu, a kazdy druhy den sa robi prevaz. Rezp podla potreby. Preplachy su ale dolezite a je fajn si ich vypytat aj keby povedali ze netreba. V moci su totiz este krvne zrazeninky s tie mozu hadicku upchat. Nam sa stalo ze sa jedna upchala hned na druhy den a premocila sa rana. Potom som stale hadicky kontrolovala, aj v noci.

Po operacii dostaval syn 3-4 dne dvoje lieky proti bolesti (kazde 3hodiny na striedacku), z toho jeden je Tramal na silnu bolest, antibiotika a nieco na cistenie mocu a na zastavenie krvacania. Postupne sa z liekov ubera a ked sa uz prejde len na antibiotika a nurofen na bolest tak sa dava len peroralne a kanyla ide von.

Co sa tyka stravy, bezna nemocnicna rozlisuje stravy podla veku ale nerozlisuje stav takze aj leziace dieta po operacii dostane cely rozok s maslom. Je fajn doniest ai
svoje nejake kase a ovocne kapsicky. Kedze cely cas lezal a bolo tazsie sa vykakat, tak som davala hlavne mliecko a riedke kase, nech nema problem. Na prvu stolicu dostal cipok, potom to uz islo nez problemu.

Ak som nieco nespomenula co vas zaujima pokojne sa pytajte. V zavere musim povedat ze je to tazke, a mne najviac pomahalo sustredit sa vzdy len na aktualny den a ten spolu zvladnut. A to aky dobry alebo tazdy den sme mali velkk ovplyvnilo to, ako mile a ustretove sestricky prave mali sluzbu.

lenulik74
9. feb 2025

@norki môžem sa opýtať vy ste ležali na detskom oddelení nás čaká taktiež operacia oblicky ale mali ma už 6 rokov a na detské už nemôžme

norki
autor
9. feb 2025

@lenulik74 ano, boli sme na klinike deti a dorastu blok B. Tam chodievaju najmensie deti. Syn mal 14mesiacov.

lenulik74
10. feb 2025

@norki mi ideme už priamo na urologiu a podávali mu to infuzne

lenulik74
10. feb 2025

@norki a ako dlho mal kateter

lenulik74
10. feb 2025

@norki a ešte ako dlho bral antibiotika

norki
autor
10. feb 2025

@lenulik74 kateter mal 8dni. A antibiotika, vecernu davku, berie este aj teraz. Aktualne je to 2 a pol tyzdna po operacii a kontroli na urologii ma o tyzden. Dovtedy uch bude brat urcite a potom neviem.

lenulik74
10. feb 2025

@norki a domov ste šli na 10den ste priamo z Košíc

diankat
14. okt 2025

@norki dakujem, nas caka podobny zakrok buduci tyzden, mam z toho riadne stresy.. mozem sa este oyptat, dietatko uplne cely cas lezi? Co jej mam zobrat na oblecenie, kdeze bude mat hadicky kade tade? A boli ste samy na izbe, alebo ako to tam maju? Dakujem

norki
autor
14. okt 2025

Najlepsie je ked dietatko ostane v postielke, pretože keď ho raz vezmete von na ruky bude pre vas aj pre neho omnoho tažsie ísť spät do postielky. Prvé 3-4 dni ked je tlmene silnejšími liekmi tak to celkom zvláda a potom si už zvykne a dá sa to preziť. na oblečenie Vám stačia len vrchné diely z pyzamka, na nozy nedávate nič, len plienku a deku na zakrytie. V Košiciach vas určite na detskom oddeleni daju same na izbu, sestričky tam dobre vedia ze je to naročne a stresujuce. Ked sme tam boli pre drokom prave sa prerabala nadštandardna izna, ale mozno je uz aj tá k dispo.

diankat
14. okt 2025
@norki

Najlepsie je ked dietatko ostane v postielke, pretože keď ho raz vezmete von na ruky bude pre vas aj pre neho omnoho tažsie ísť spät do postielky. Prvé 3-4 dni ked je tlmene silnejšími liekmi tak to celkom zvláda a potom si už zvykne a dá sa to preziť. na oblečenie Vám stačia len vrchné diely z pyzamka, na nozy nedávate nič, len plienku a deku na zakrytie. V Košiciach vas určite na detskom oddeleni daju same na izbu, sestričky tam dobre vedia ze je to naročne a stresujuce. Ked sme tam boli pre drokom prave sa prerabala nadštandardna izna, ale mozno je uz aj tá k dispo.

@norki mozem sa este opytat, je tam niekde moznost uvarit pre seba aspon nejaky caj? Alebo zohriat jedlo? Nech viem, co mam so sebou zobrat.. dakujem krasne

norki
autor
16. okt 2025
@diankat

@norki mozem sa este opytat, je tam niekde moznost uvarit pre seba aspon nejaky caj? Alebo zohriat jedlo? Nech viem, co mam so sebou zobrat.. dakujem krasne

@diankat ano, na oddeleni je kuchynka, je tam mikrovlnka chladnicka a rychlovarna kanvica. Je tam jedna izba kde je tiez chladnicka a rychlovarna. Po operaciach zvyknu deticky davat prave do tej izby aby to mal rodic aspon trochu odlahcene.
Odporucam zobrat nieco papat aj pre dietatko, vyzivky, kapsicky atd lebo tym ze lezi a je po operacii tak moze byt pre neho tazsie sa vykakat po tuhsej strave. A nam den po operacii dali cely rozok s medom 😀 tak ten som si dala ja.

diankat
16. okt 2025
@norki

@diankat ano, na oddeleni je kuchynka, je tam mikrovlnka chladnicka a rychlovarna kanvica. Je tam jedna izba kde je tiez chladnicka a rychlovarna. Po operaciach zvyknu deticky davat prave do tej izby aby to mal rodic aspon trochu odlahcene.
Odporucam zobrat nieco papat aj pre dietatko, vyzivky, kapsicky atd lebo tym ze lezi a je po operacii tak moze byt pre neho tazsie sa vykakat po tuhsej strave. A nam den po operacii dali cely rozok s medom 😀 tak ten som si dala ja.

@norki dakujem vam velmi pekne, aspon nejaku kasicku jej budem vediet spravit, zohriat. Ano, tie nase nemocnice su v tomto strasne, rozok po operacii 🫣

norki
autor
17. okt 2025
@diankat

@norki dakujem vam velmi pekne, aspon nejaku kasicku jej budem vediet spravit, zohriat. Ano, tie nase nemocnice su v tomto strasne, rozok po operacii 🫣

@diankat Držim vam velmi pakce, nech to zvladnete. Pripominajte si, že deň ma LEN 24 hodín 🙂 mne dost pomahalo sustredit sa na to, aby sme zvladli dopoludnie, popoludnie a noc, na nič dalsie som nemyslela. A keď to prehrmí dietatko bude zdrave, a konecne budete mat pokoj od lekarov, liekov a vsetkeho 🙂

diankat
18. okt 2025
@norki

@diankat Držim vam velmi pakce, nech to zvladnete. Pripominajte si, že deň ma LEN 24 hodín 🙂 mne dost pomahalo sustredit sa na to, aby sme zvladli dopoludnie, popoludnie a noc, na nič dalsie som nemyslela. A keď to prehrmí dietatko bude zdrave, a konecne budete mat pokoj od lekarov, liekov a vsetkeho 🙂

@norki dakujem vam velmi pekne za povzbudenie 🤗