Skúsenosti s vyvolávaným pôrodom v Košiciach - Šaci
Ahojte, prosim, kedze po diskusii s mojou zazmluvnenou Dr. stale nemam dost informacii, rozhodla som sa poziadat o pomoc tu.
V pondelok idem na preindukciu do Sace z dovodu prenasania (budem 42 + 0 tt) Som prvorodicka a naozaj som sa nicoho viac neobavala ako medicínskych zasahov liekmi a ich nežiaducich účinkov pri porode :(
Zaujima ma, ci niektora po neúspešnej preindukcii mala moznost odmietnuť podanie oxytocinu a dohodnut sa na inych metódach. Desim sa predstavy, ze mi ho cez kanylu budu nekontrolovane (alebo nespravne) dávkovat a moje kontrakcii budu tak intenzívne, ze sa telo nedokáže tej bolesti prisposobit.
V pôrodnom plane mam, ze si oxytocin neželám, ale kedze som súhlasila s vyvolávaním (na dlhšom prenášaní sme “nedohodli”) asi to stráca opodstatnenie?
Prosim ako ste to dokázali zvládnut, tie ktore mate skusenost?
Nemozem po nociach spavat a velmi ma to trapi, je este len piatok.
Dakujem
@taktotedanie dieta vcera kontrolovali. Ctg v poriadku, prietoky v utorok takisto.
Ja rozumiem rizikam , preto som suhlasila…
@petkap97 v poriadku ale naozaj si v situacii kedy uz netreba vymyslat a riesit blbosti, ktore su neopodstatnene
Tu uz ide o to aby dieta bolo cim skor von kedze naozaj ta ten termin uz tlaci a je na hranici
Vobec to nieje take ako si to ty predstvujes, tvoje telo vie co a ako, tiez mi porod vyvolavali
Tiež mi v saci vovalavali pôrod lebo som prenášala a všetko dobre dopadlo a neľutujem že som s tým súhlasila. Všetko čo navrhli sme prediskutovali a neváhala som s ničím nakoľko zdravie dieťaťa mi bolo prednejsie. Aj oxytocín som dostala
Citala som Tvoj prispevok aj na FB, mala si tam nieco naviac. Uprimne, ja byt doktor porodnik s x rocnou praxou a odrodenymi stovkami deti a pride mi nejaka zena, ktora mi chce diktovat, ako jej mam davkovat oxytocin (ak ho pouzijem), tak normalne by som ju asi odmietla odrodit. Zena Ty si uvedomujes, ze to su veci, ktore sa prisposobuju aktualnemu nalezu a potrebam???? A kazdy porod v kazdej minute je iny! A podla toho sa preparaty a techniky volia, davkuju, kombinuju.
Bud chod k Dr ktoremu veris a ak mu veris ze je na mieste uz vyvolat porod, nechaj ho robit svoju pracu a nezasahuj mu do toho svojimi predstavami. Mozes si byt ISTA ze je prenho prvorady zivot a zdravie rodicky a dietata. Ci myslis ze ten doktor chce aby sa nieco stalo a do konca zivota znasal vycitky svedomia a tahanice po sudoch???
Alebo ak doktorovi neveris, tak si nechaj poradit od tych eko bio dul, co Ti na Facebooku pisu, ze kludne ostan rodit doma aj do 44tt, lebo je to uuuplne v pohode. Plus Ta mozu naladit aby si uvolnila emocie a spustila porod. Sila. Ak v tomto nevidis rizika a pride Ti to super, nech sa paci, kazdy ma moznost volby.
Zdravy rozum uz je fuc.
Drzim palce nech Ti vsetko dobre dopadne, ale taketo "vymyslacky" podla mna fakt nie su na mieste. Mrzi ma, ze to mozno vyznelo ostrejsie, ale inak sa mi to povedat neda, asi si neuvedomujes ze o co tu ide, ked chces diktovat doktorom akym sposobom Ti maju davkovat lieky a to ani nerodis a ked aj rodit budes, nevidis si "tam" a nevies zhodnotit situaciu podla stavu dietata, Teba a fazy porodu🤦
Ahoj,A pri preindukcii Ti budu podavat co?
@colsami perfektne napisane
Neboj sa urobia len to.co musia...dieťa už musí ísť nejako vonku...ja som v 39 týždni povedala môjmu dr nech už somnou dačo robí lebo ma už porazí zo všetkého 😂😂😂 robil mi 3x hamiltonov hmat a potom aj tak museli dať vyvolávačku...zvládla som to aj bez epiduralky...daj si do zálohy aj epiduralku...ja som nemala ani pri jednom pôrode...ale ak máš veľké obavy z pôrodu tak je to na mieste...
Nič v zlom, ale uprednostňovať nazor/skúsenosť žien z diskusií, pri čom každá mohla mať iný priebeh pôrodu/iný stav a reakciu na samotný oxytocin vzhľadom na to, v ktorom si týždni a zároveň určovať lekárovi ako má postupovať nie je na mieste. Je to to isté ako keď niekto zovšeobecní, že po podaní epiduralu sú bolesti chrbtice. Každá žena reaguje ináč a doktor musí reagovať rýchlo podľa situácie a priebehu pôrodu, obzvlášť pri prvorodičke.
Ja ti len toľko, poznám také, ako ty, že chcem čo najviac prirodzene a žiadne umelé vyvolávanie a podľa môjho pôrodného, ja poviem, čo bude,... A väčšina z nich skončila s cisárskym a zachraňovali ich aj dieťa, lebo lekári sa snažili čo najviac vyhovieť rodičke,. ktorá sa riadila radami jedna baba povedala, ideálne na internete (tiež to boli prvorodičky).
Lekári vedia, čo robia a keď už takto nie že prenášaš, ale ty už donášaš, si na ten hornej hranici, kedy to dieťa vonku ísť musí ! Nájdi si lekára, ktorému budeš dôverovať a urob tak, ako on povie. Lebo nie stále sa dá mať "vysnívaný" pôrod.
Naozaj ti želám, nech je to pre teba čo najlepšie, ale aj keby bol katastrofa, hlavne, nech ste ty aj bábo zdraví, to je najhlavnejšie.
@petkap97 ako vysvetlis x skusenosti zien ktore doma rodili po termine lebo maju cas, a dopadlo to velmi zle? Alebo tiez co vsetko odmietali v porodnici a potom v hodine dvanastej vyberali deti co ozivovat bolo treba? Lebo matka bola proti vsetkemu, co ma pomoct porodu? Len sa s tym potom tie matky nechvalia na internete, ze.
Ved mne je to uprimne jedno, rob si co chces. Ale chudaci doktori s takymto pristupom, co Ta maju rodit a Ty im chces nakazovat co a AKO maju robit. A to ani nerodis a ani to nevies posudit.
Opakujem: je mi to jedno.
Ja sama som zdravotnik ale uz dnesne matky prvorodicky mam pocit, ze uz nevedia co od radosti a mudrosti
Mam kolegov gynekologov, tlacia na nich aby davali tie predporodne plany a vymyslaju nove a nove moznosti porodu aby prilakali rodit do tej a hentej nemocnice , vraveli mi, ze to uz je katastrofa co tie zeny vymyslaju, pridem odrodim a bodka
Mila autorka si na uplnej hranici donosenia dietata, neries blbosti a dufaj, ze porodis cim skor a nebudu zchranovat teba aj dieta cisarskym rezom lebo keby sa mali radit tvojim planom rodis tyzden alebo to dopadne zle
@taktotedanie najlepšie na tom je, že sa reálne spoliehajú na to, že všetko pôjde podľa toho ich plánu a čakajú a trvajú na pláne až do poslednej chvíle,keď je to s nimi už kritické. Ja som pred dva a pol mesiacmi rodila ako prvorodička a ani ma nenapadlo sa doktorom miešať do roboty a to som mala vyvolávaný pôrod na termín kvôli tehotenskej cukrovke, nie dávno po. Žiaden plán som nemala,ale chcela som rodiť bez epiduralu, nakoniec som o neho prosila, chcela som byť na jednotke izbe, nakoniec nebola voľná a skončila som so spolubývajúcou, ktorá mi permanentne budila dieťa, chcela som rodiť prirodzene a nakoniec som skončila na akútnej sekcii,za ktorú som bola vďačná, keďže malá mala pupočnik okolo krku. Ani si nechcem predstaviť ako by to dopadlo keby som si išla svoje a rozprávala doktorom co majú robiť v danej situácii. Toľko k nejakým plánom...
@veronikah96 tiez som bola prvorodicka, neriesila som ziadny porodny plan, nevedela som ani kto bude v dany den na odd sluzit
Neriesila epidural ci ano ci nie,primar prisiel za mnou rano a ze mi to odporuca, tak nebolo o com dalej rozmyslat, dala som si
Ked si vyberiem porodnicu tak bud verim tym lekarom tam a nediktujem im co maju a co nemaju robit alebo nech si napisu porodny plan a ostanu rodit doma
Lebo co vsetko si uz dokazu vymysliet zeny je uz nad hranicu zdraveho rozumu
@taktotedanie odhliadnuc od tohto prípadu, ja som rada za všetky ženy, ktoré sa za seba postavia a takisto gynekológov, ktori ako píšeš vymýšľajú nové a nové možnosti pôrodu a lákajú tak do ich pôrodnice.konečne sa tak priblížime možno priblížime k štandardom ČR. Veď dokedy sa bude pasovo rodiť na chrbte s vyloženými nohami?
@chrumka333 absolutne si nepochopila moj komentar , skoda pekne sviatky
Ja som ziaden porodny plan nemala, moj plan bol porodit a aby to prezilo dieta aj ja 😀. Ja osobne si myslim, ze lekari vzdy vedia viac ako zena. Vedia co treba urobit. Popisem ti ako vyzeral moj vyvolavany porod, ale ako vravim, nevymyslala som a nechala to na lekara ktoremu som doverovala a ktory je fakt skvely. Prisla som do nemocnice o 7mej. Vlozil mi cipok aby som sa zacala otvarat, cca o 9tej zacalo pravidelne tvrdnut brucho, do desiatej zacali aj bolesti, prisli mi pichnut epidural, dali oxytocin, pozrel, oznamil, ze tlacime a o 11:45 bola mala na svete. Porod ako rozpravka. Nevravim, ze to nebolelo, ale hm mam pocit, ze ta bolest ani velmi nestala za rec a trvala velmi kratko. Viem, ze zeny maju rozne skusenosti je mi to jasne, ale od viacerych zien co isli na vyvolavany porod s planom proste verit lekarom a porodit mam info, ze rodili podobne "rozpravkovo" ako ja. Ano pobabarat sa moze vzdy vsetko, ale od toho su tam lekari aby to riesili najlepsie ako vedia a ver, ze ak budu potrebovat zachranit teba alebo dieta tak tvoj porodny plan vtedy mozu kludne splachnut do wc pretoze nic nieje dolezitejsie ako prezitie matky a dietata.
A druha vec je, ze ano. Si v 42tyzdni tehotenstva, aj napriek tomu, ze prietoky su este fajn tak dieta proste musi ist von. Cim skor tym lepsie. Ja som bola po umelom oplodneni a mne ani moj lekar nedovolil cakat do 42tyzdna tehotenstva, prisiel den terminu porodu a vyvolavali sme, pretoze prenasanie nesie urcite rizika pre dieta. Tym nechcem strasit len vysvetlit, ze dieta proste naozaj musi von, co najskor a bez ohladu nato ci mas alebo nemas strach z oxytocinu, to je fakt najmenej.
@petkap97 ja som rodila s oxytocinom prvého a druhého bez, poviem ti bolesti sú rovnaké . boli to aj s aj bez.Nemam čo stratiť . Už si vysoký termín. urcite nerieš take veci a id tam vyrovnaná stym že budeš držať v rukach babetko🥰 naozaj ta volest je rovnaká aj prirodzene aj vyvolavane …..🙂
@taktotedanie ahm 😃 pekné sviatky aj tebe

Nemas sa coho bat
Skor by som sa obavala o dieta nie o oxytocin
Vsetko co ti daju pomoze dostat dieta von kedze termin ta uz naozaj ale ze naozaj neskutocne tlaci