icon

Uživí sa tradičná slovenská reštaurácia v Košiciach?

20. aug 2026

Dobrý deň všetkým, mám otázočku. Voľakedy sme tu mali tie tradičné slovenské kuchyne, časom ich nahradili vietnamské reštaurácie, poke, sushi, pizze, burgery, steak house podniky, kubánske, mexické reštiky. Dnes ked sa prejdem Košicami, chýba mi také naše tradičné miesto, kde si viem dať domácu stravu. Nie viziuálom, žiadny typ stodoly a salaša, pekný interiér, ale tradičná SVK, CZ, HU kuchyňa ( sviečková na smotane a domáci knedlík, pečené kura s plnkou a ryžou, domáce pirohy, buchty na pare, šúľance, bryndzové halušky, guláová polievka, fazuľová s údeným kolenom, držková, slepačí vývar, demikát, kulajda, halászlé, maďarský guláš, pečené bravčové, kapusta, knedlík, prívarok s fašírkou apd.

Dnes máme už iné nastavenie, ľudia športujú, stravujú sa zdravo, obmedzili alkohol a cigarety, rovnako lepok a cukry. Myslíte si, že by sa taká reštaurácia v KE ešte uživila? Aj s donáškou...

Sme z oblasti gastro - ale dnes skôr pub, bez jedla.

Strana
z2
anonym_1e1d06
20. aug 2026

V skratke áno. Ale treba si nájsť dobrú lokalitu , Marketing, nájsť dobrých kuchárov, pomocnú silu, čašníčky, a samozrejme robiť kvalitné jedlo nie polotovary

fairyy
20. aug 2026

@anonym_autor na jednom mieste mozno vsetko z toho co si napisala nevaria ....ale kazde z toho si viem predstavit kam by so v KE isla na to jedlo.... neviem ja si myslim, ze ceny budete mat take iste psycho ako kazda prevadzka v meste a automaticky za mna nie ... ja ked vidim kolko dam za obycajne suroviny v potravinach a v restike mam za to platit 15e, by som mala navareny obed pre rodinu.... takze ja ked uz do restiky tak na nieco co si doma nedokazem pripravit alebo zo surovin co nedokazem len tak zohnat

anonym_6eb656
20. aug 2026

Ci by sa uzivila alebo nie neviem odhadnut, no urob si lepsi prieskum trhu. Naozaj su v Kosiciach restiky, ktore varia “tradicne”. Vila Regia, Bistro Babicka, mlyn, Camelot, Stara Sypka, atd. Vobec to nie n ev meste len o kebaboch a pizzy, treba si trosku pogooglit.

gabrm
20. aug 2026

@anonym_autor
Ja myslím,ze v každom slovenskom meste by sa také niečo uživilo. Len musí sa ľuďom oplatiť tam prísť a myslím že oni by radi prišli. 👍

gabrm
20. aug 2026
@anonym_6eb656

Ci by sa uzivila alebo nie neviem odhadnut, no urob si lepsi prieskum trhu. Naozaj su v Kosiciach restiky, ktore varia “tradicne”. Vila Regia, Bistro Babicka, mlyn, Camelot, Stara Sypka, atd. Vobec to nie n ev meste len o kebaboch a pizzy, treba si trosku pogooglit.

@anonym_6eb656
Starú sýpku poznám tuším od roku 2005 😉. Vtedy som sa tam vedel dostať s autobusom a rád som tam chodil. Len škoda ze už dnes sa tam neviem dostať s kamiónom. 🤔

marianarem
20. aug 2026
@biba_18

@martinmmartin ale ja som reagovala na tvoju vetu že slovenská kuchyňa nie je chutná... a stále s tým nemôžem súhlasiť. lebo chutná je - a chutí aj ľuďom ktorí na to neboli naučení od mala ako si tvrdil ...
to že v košiciach taká reštika nemôže fungovať, to som autorke napísala predsa tiež ...

@biba_18 Presne tak....Moj byvaly Talian sa isiel potrhat za niektorymi jedlami. Napriklad sosovicovy privarok s klobasou, to prisiel domov, ochutnal a ani si nesadol a rovno z hrnca sa tym ladoval 🙂 Najvacsi uspech mala fazulova polievka z tej velkej strakatej fazule, so smotanou. U nich vobec tuto fazulu nemaju, tak nejaku zobral a dal sestre, nech posadi. Vypytal si recept a sam sa naucil nasu fazulovicu varit.
@anonym_autor Ja neviem, ci su Kosice az tak ine ako BA, ale u nas tieto jedla idu. A nie je tu len jedna taka restika niekde v centre pre turistov, ale aj u nas v mestskej casti viacere restiky maju taketo jedla. My si ich davame, hlavne manzel. Ma rad rezen s kyslym zemiakovym salatom, gulas, svieckovu, viedensku rostenku, vsetci mame radi kacicu s kapustou a loksami, vyvar s pecenovymi knedlickami, syna minule nadchol spanielsky vtacik...

anonym_892117
21. aug 2026
@biba_18

chodievam na kulajdu, na halušky, sviečkovú, vrabca, kačku s lokšami, kolená majú kde len nechceš ...
ale aby to bolo čisto slovenská reštika?
no čo ja ti viem? lebo nájsť 4-x ľudí ktorí by práve dnes a zaraz mali chuť na tradičné jedlo ... to teda skôr nie ako hej ...

@biba_18 Ahoj, kde prosím ťa v Košiciach je taká restika ?

biba_18
21. aug 2026
@anonym_892117

@biba_18 Ahoj, kde prosím ťa v Košiciach je taká restika ?

@anonym_892117 napríklad villa regia, republika východu, v plzenskej máš tiež tradičné jedlá, stará sýpka, kozlovňa...
nechce sa mi tu hádať či je niektoré jedlo slovenské, české, maďarské alebo rakúske, keďže sme stáročia boli pod vplyvom okolitých štátov - ale proste všade tam varia tradičné jedlá...

simona_boz
21. aug 2026
@anonym_23b7da

@simona_boz kde presne chodíte?

@anonym_23b7da u Kriveho potoka taka malicka restauracia v Betliari ☺️

anonym_892117
21. aug 2026
@biba_18

@anonym_892117 napríklad villa regia, republika východu, v plzenskej máš tiež tradičné jedlá, stará sýpka, kozlovňa...
nechce sa mi tu hádať či je niektoré jedlo slovenské, české, maďarské alebo rakúske, keďže sme stáročia boli pod vplyvom okolitých štátov - ale proste všade tam varia tradičné jedlá...

@biba_18 Ďakujem za odpoveď, Plzenská aj Stará sýpka sú fajn, tie poznám. A áno, jasné, nejdeme tu pátrať po prvotnej krajine vzniku

anonym_345a37
21. aug 2026

@anonym_autor za mna nie
Ja som sa po hlavnej presla vcera vecer
Na tanieroch “klasicke jedla” ziadna exotika, absolutnensi nemyslim, ze toto chyba v kosiciach
Neivestujte, nema to zmysel , s dobaskou tiez jackpot nevyhras
A snad nebude predavat pod realnu cenu a nic nezarobis

oblecenie99
21. aug 2026

Ja som veľmi nepochopila, aký koncept vlastne riešime. Je to niečo medzi reštikou á LA salaš/koliba a reštauráciou tipu Šport na Komenského? V čom by bolo toto iné, ako už spomínané podniky (Vila Regia, Republika východu, Kozlovna a spol.)?

oblecenie99
22. aug 2026

Ja normálne rozmýšľam nad tvojou otázkou už druhý deň 😅 Osobne by som sa možno inšpirovala južnejšie u maďarov, ako majú oni riešené takéto druhy prevádzok. Napr. som videla na dovolenke reštauráciu, ktorá ponúka za cca 10 eur komplet menu, pričom vychádzajú z tradičnejsieho konceptu, len trošku "vytunuju" plus je to na štýl "All you Can eat". Ale nemáš už pocit, že som prišla do vývarovne a la Šport (musím už tam raz zájsť na ten boršč, sto rokov som nebola 😁).

Zadefinovala by som klientelu, či chcem ludovejsie ceny, alebo skôr mieriť na iný typ zákazníka...

A celý jedálny lístok by som si vedela predstaviť tak, že je skôr rozdelený podľa regiónov. Príklad holúbky na južnom zempline, k tomu pár slov o jedle a tradíciách... Ide pritom o jedlo, ktoré robia aj inde, napr. Maďari detto (töltött káposzta), len všade sa pripravuje ináč, niekde na sladko, niekde s údeným, niekde varia v kyslej kapuste atď . Aby to nebola taká zmiešanina vyprážaného vselicoho a bryndzových halušiek, ale proste Slovenska reštaurácia s výberom typických jedál podľa regiónov. Fantáziu to má, len to musíte dobre podchytiť. Nesnažiť sa byť silou mocou "echt slovenský", práve naopak skôr "uhorský" s akcentom na vplyv ďalších národov na naše jedlá, a vyslovene to podchytiť na regionálnej báze.

anonym_db0ca3
22. aug 2026

@anonym_autor nechod do gastra. Ludia maju menej penazi, viac sa stravuju doma. Aj ti co maju peniaze, ak by sa im znizil prijem alebo zvysili vydavky, stravovanie v restauraciach by bolo jedno z prvych vydavkov ktore okresu.
A ekonomicka situacia Slovenska a Slovakov lepsia nebude ani v buducnosti, realne vidim dalsiu konsolidaciu

Strana
z2