Základné školy pre nadpriemerne inteligentné deti v Košiciach
Ahojte, syn má diagnostikovane že je nadpriemerne inteligentný v niektorých oblastiach vysoko. Ale zároveň nemá nadanie na ZS Krosniansku. Obyčajná ZŠ je preňho zase slabá. Prosim viete ešte o nejakej škole ktorá by bola preňho v KE? Ďakujem.
@zltalienka ja by som upresnila, ze deti su narocnejsie pre ucitelku, pretoze vyzaduju iny pristup ako na bezne deti..a zjavne to tvojej znamej nevyhovovalo… a tiez to neznamena, ze si v triede robia co chcu ;)
Pod 130 neberu, lebo im to zakon neumoznuje. Moja ma 131, a este pojde na pretestovanie, chodi do uvodneho rocnika skoly pre nadane deti, ma 5 rokov. Ale mam obavy, ze to dopadne nejak takto ako tu u zakladatelky, lebo dva IQ body hore-dolu. Moze cez tie testy neprejst.
Moj syn chodi na Krosniansku, tiez sme boli pred "prijimackami" vysetreni psychologickou, ale hodnotu IQ sme sa nedozvedeli, len vysledok - ci odporuca, alebo neodporuca. Na zaklade toho odporucania sme sli na prijimacky a vzali ho na skolu. Je sikovny, v urcitych oblastiach, ktore ho bavia, v ostatnych zase menej, neviem, urcite nie je ziaden brutalny genius a asocial, ani jeho spoluziaci. Zostala som zaskocena, ze IQ 130 je zakonna poziadavka, naozaj je to tak? Tie, co ste boli s detmi u psychologicky, dostali ste ciselne vyjadrenie IQ ?
Ahoj ja mam obe deti "merané" Mensou. Prvá na SŠ, druhá na základe. Obe cez 130. Obe mali obyč ZŠ v KE štátna sídlisková ale z tých podľa INEKO "lepších" Staršia už SŠ náročnejšia.
My sme ani 8 ročný gympel neuvažovali, ale zato mali "150" krúžkov čo si napovyberali.
A malý postreh. Ešte je príliš malý, aj deti s nižším IQ sa môžu na prvom stupni ZŠ nudiť. A inak deti majú aj spolužiakov s nižším IQ čo majú lepšie výsledky.😉
Nepíšeš na akú ZŠ v KE chodí. Tam môže byť tiež rozdiel v požiadavkách na žiaka.
Pozri MENSU majú akcie pre rodičov nadaných deti, napr. letný tábor nepotrebuješ IQ nad 130.
A čo chce syn? Chce meniť triedu? Aké ma mimoskolske aktivity? Čo ho baví. Ako je na tom s EQ a socializaciou. Moja mladšia by neodišla ani za nič. Je veľmi emocionálna a sociálna.
Ak chceš napíš SS. MENSA robí aj rôzne aktivity pre nadané deti a ich rodičov. Moje absolvujú akurát tábor, iné nestíhajú. V BA je klubovňa, bola aj v KE
@muchacici čísla do správy nepíšu. Píšu pásmo: priemer, nadpriemer, extrémny nadpriemer. Dcéra bola testovaná 3x (už je skoro dospelá), a číslo nám povedali vždy až keď sme sa vyslovene pýtali. Nie je to potrebné, školy pre nadané deti berú deti od istého pásma, neriešia, či má dieťa 131 alebo 158.
@lenja123 chodí do 3 triedy, takže ešte 2 roky, určite potom gymnazium. Ale čo do vtedy s nim, chcem ho rozvíjať. My sme práveže začali riešiť že poznámky chodili zo školy, nepozornosť, vyrusovanie doma si ide svoje. A zistili sme že v škole sa nudí. S presne to že ho nútia sa učiť veci aj ktoré ho nezaujímajú a bojuje proti tomu. A stále si ide svoje, lebo vie ze Vladtiveda mu nič nedá 😁. Len to je problém na klasickej ZŠ, vyčnieva. Ale viac ma trápi že ma nadanie a nevieme ho rozvíjať.
@anonym_autor riesim tento rok nieco podobne, ako ste to nakoniec vy poriesili? My 121 az 123, ide do 2.rocnika, no este im pridali romov zo spec.tried, a polovixa triedy bude adaptacna,po novom uz specialna sa nenazyva. U starsej deto, polovica romov, vdaka inkluzii a jej iq este netestovane,ale predpokladam,ze nad 130 nie, giez medzi
@anonym_autor riesim tento rok nieco podobne, ako ste to nakoniec vy poriesili? My 121 az 123, ide do 2.rocnika, no este im pridali romov zo spec.tried, a polovixa triedy bude adaptacna,po novom uz specialna sa nenazyva. U starsej deto, polovica romov, vdaka inkluzii a jej iq este netestovane,ale predpokladam,ze nad 130 nie, giez medzi
@firstbirthmother preložili sme na ZŠ staničná, dobra škola, dostatočne stimulovany a najmä je spokojný. V pôvodnej škole vyrušoval, tu je kľudný, chodí domov stále s novými zaujímavými vecami...

@muchacici bolo to tak, že nám nechceli vydať kompletnú správu, lebo "načo vám bude, keď aj tak na našu školu vaše dieťa nedávate a to je iba pre účely našej školy". Celkovo prístup danej osoby bol "divný". A k rozhodnutiu nedať tam syna prispel aj rozhovor s jednou známou, ktorá na tej škole v daný čas reálne učila aj v triede pre nadané deti. Skrátka nám povedala, že pokiaľ naše dieťa zvládne obyčajnú školu, tak nech ho dáme radšej do obyčajnej školy. Že deti v triede sú síce nadpriemerne inteligentné, ale aj nadpriemerne náročné čo sa týka správania....