icon

Základné školy pre nadpriemerne inteligentné deti v Košiciach

20. mar 2024

Ahojte, syn má diagnostikovane že je nadpriemerne inteligentný v niektorých oblastiach vysoko. Ale zároveň nemá nadanie na ZS Krosniansku. Obyčajná ZŠ je preňho zase slabá. Prosim viete ešte o nejakej škole ktorá by bola preňho v KE? Ďakujem.

Strana
z2
zltalienka
21. mar 2024

@muchacici bolo to tak, že nám nechceli vydať kompletnú správu, lebo "načo vám bude, keď aj tak na našu školu vaše dieťa nedávate a to je iba pre účely našej školy". Celkovo prístup danej osoby bol "divný". A k rozhodnutiu nedať tam syna prispel aj rozhovor s jednou známou, ktorá na tej škole v daný čas reálne učila aj v triede pre nadané deti. Skrátka nám povedala, že pokiaľ naše dieťa zvládne obyčajnú školu, tak nech ho dáme radšej do obyčajnej školy. Že deti v triede sú síce nadpriemerne inteligentné, ale aj nadpriemerne náročné čo sa týka správania....

guudy
21. mar 2024

@zltalienka ja by som upresnila, ze deti su narocnejsie pre ucitelku, pretoze vyzaduju iny pristup ako na bezne deti..a zjavne to tvojej znamej nevyhovovalo… a tiez to neznamena, ze si v triede robia co chcu ;)

scorpionflower1
21. mar 2024

Pod 130 neberu, lebo im to zakon neumoznuje. Moja ma 131, a este pojde na pretestovanie, chodi do uvodneho rocnika skoly pre nadane deti, ma 5 rokov. Ale mam obavy, ze to dopadne nejak takto ako tu u zakladatelky, lebo dva IQ body hore-dolu. Moze cez tie testy neprejst.

caelley
21. mar 2024

Moj syn chodi na Krosniansku, tiez sme boli pred "prijimackami" vysetreni psychologickou, ale hodnotu IQ sme sa nedozvedeli, len vysledok - ci odporuca, alebo neodporuca. Na zaklade toho odporucania sme sli na prijimacky a vzali ho na skolu. Je sikovny, v urcitych oblastiach, ktore ho bavia, v ostatnych zase menej, neviem, urcite nie je ziaden brutalny genius a asocial, ani jeho spoluziaci. Zostala som zaskocena, ze IQ 130 je zakonna poziadavka, naozaj je to tak? Tie, co ste boli s detmi u psychologicky, dostali ste ciselne vyjadrenie IQ ?

deedol
21. mar 2024

@caelley my ano, dokonca aj ciastkove boli slovom aj cislom alebo intervalom (napr od 120 do 130)

tanuuulka
21. mar 2024

@caelley tebe ako rodicovi psycholog asi musi povedat vysledky.. ale do skoly davas odporucanie od psychologa. Myslim, ze konkretne cislo netreba uvadzat.

janage
27. mar 2024

Ahoj ja mam obe deti "merané" Mensou. Prvá na SŠ, druhá na základe. Obe cez 130. Obe mali obyč ZŠ v KE štátna sídlisková ale z tých podľa INEKO "lepších" Staršia už SŠ náročnejšia.
My sme ani 8 ročný gympel neuvažovali, ale zato mali "150" krúžkov čo si napovyberali.
A malý postreh. Ešte je príliš malý, aj deti s nižším IQ sa môžu na prvom stupni ZŠ nudiť. A inak deti majú aj spolužiakov s nižším IQ čo majú lepšie výsledky.😉
Nepíšeš na akú ZŠ v KE chodí. Tam môže byť tiež rozdiel v požiadavkách na žiaka.
Pozri MENSU majú akcie pre rodičov nadaných deti, napr. letný tábor nepotrebuješ IQ nad 130.

janage
27. mar 2024

A čo chce syn? Chce meniť triedu? Aké ma mimoskolske aktivity? Čo ho baví. Ako je na tom s EQ a socializaciou. Moja mladšia by neodišla ani za nič. Je veľmi emocionálna a sociálna.
Ak chceš napíš SS. MENSA robí aj rôzne aktivity pre nadané deti a ich rodičov. Moje absolvujú akurát tábor, iné nestíhajú. V BA je klubovňa, bola aj v KE

janage
27. mar 2024

@janage nižšie IQ som myslela nižšie ako 130.

zitaje
13. jún 2024

@muchacici čísla do správy nepíšu. Píšu pásmo: priemer, nadpriemer, extrémny nadpriemer. Dcéra bola testovaná 3x (už je skoro dospelá), a číslo nám povedali vždy až keď sme sa vyslovene pýtali. Nie je to potrebné, školy pre nadané deti berú deti od istého pásma, neriešia, či má dieťa 131 alebo 158.

janage
Autor odpoveď zmazal
firstbirthmother
21. aug 2025
@anonym_autor

@lenja123 chodí do 3 triedy, takže ešte 2 roky, určite potom gymnazium. Ale čo do vtedy s nim, chcem ho rozvíjať. My sme práveže začali riešiť že poznámky chodili zo školy, nepozornosť, vyrusovanie doma si ide svoje. A zistili sme že v škole sa nudí. S presne to že ho nútia sa učiť veci aj ktoré ho nezaujímajú a bojuje proti tomu. A stále si ide svoje, lebo vie ze Vladtiveda mu nič nedá 😁. Len to je problém na klasickej ZŠ, vyčnieva. Ale viac ma trápi že ma nadanie a nevieme ho rozvíjať.

@anonym_autor riesim tento rok nieco podobne, ako ste to nakoniec vy poriesili? My 121 az 123, ide do 2.rocnika, no este im pridali romov zo spec.tried, a polovixa triedy bude adaptacna,po novom uz specialna sa nenazyva. U starsej deto, polovica romov, vdaka inkluzii a jej iq este netestovane,ale predpokladam,ze nad 130 nie, giez medzi

autor
25. aug 2025
@firstbirthmother

@anonym_autor riesim tento rok nieco podobne, ako ste to nakoniec vy poriesili? My 121 az 123, ide do 2.rocnika, no este im pridali romov zo spec.tried, a polovixa triedy bude adaptacna,po novom uz specialna sa nenazyva. U starsej deto, polovica romov, vdaka inkluzii a jej iq este netestovane,ale predpokladam,ze nad 130 nie, giez medzi

@firstbirthmother preložili sme na ZŠ staničná, dobra škola, dostatočne stimulovany a najmä je spokojný. V pôvodnej škole vyrušoval, tu je kľudný, chodí domov stále s novými zaujímavými vecami...

Strana
z2