Ako zvládnuť odpor k povinnostiam u nadpriemerne inteligentných detí?
Zdravim, mate skusenosť so silným odporom ku školským , ale aj iným povinnostiam u dieťata s nadpriemernym intelektom, ktoré " musí"? Ako sa s tým vysporaduvate a čo funguje na tie vaše deti?
@anika chodí do školy pre nadané deti. V beznej škole sa nudil, nerobil ulohy, vyrusoval, mal konflikty
Tak to mas skor povahu a nie intelekt, ze? Vela deti nema chut ani naladu robit co musia, nezavisle na intelekte...syn mladsi podla testov vysoky intelekt, rovnako je ale - lenivy, zabudlivy, rozlietany, hlava inde a ucit sa ani napad... je to horsie, ako keby bol blby s prepacenim... s tym by sa totiz dalo este pracovat, sadnut si spolu a sustredene sa spolu dostat na nejaku uroven... v skole ma skvele znamky s testov, vsetko fajn, nosi same poznamky a zle znamky za nevypracovane ulohy, nedonesene veci a vykecavanie sa na hodine, lebo je mu nuda... v matike mu ucitelka dava ulohy navyse - minule mi vravela, ze on to ale nevypracuje - pytam sa syna - no ale ona by mi potom dala stale viac a mne sa to nechce...
@anika hlavne sa neboj, ak ti niekto povie, že je lenivý.. nie je, len proste takéto deti nemajú záujem o učenie pretože tomu chápu a pre nich nemá zmysel sa tomu ďalej venovať a to u nich vzbudzuje nechuť, skôr ho učte k zodpovednosti, že učiť sa on vlastne nemusí, ale môže si posilniť svoje vedomosti a zručnosti, motivovať ho k učeniu. A kam chodi do školy ? Také deti by mali patriť do špecialnej školy pre nadané deti
@anika nemá aj iné diagnózy?
@anonym_c3352b tiež som sa chcela opýtať na AS či náhodou, ale teda napísala, že nemá nic
@anika boli ste aj na diagnostike nadania- pre ktore oblasti?
@curlyjanka logicka,mate zlozka najma
Tak to mas skor povahu a nie intelekt, ze? Vela deti nema chut ani naladu robit co musia, nezavisle na intelekte...syn mladsi podla testov vysoky intelekt, rovnako je ale - lenivy, zabudlivy, rozlietany, hlava inde a ucit sa ani napad... je to horsie, ako keby bol blby s prepacenim... s tym by sa totiz dalo este pracovat, sadnut si spolu a sustredene sa spolu dostat na nejaku uroven... v skole ma skvele znamky s testov, vsetko fajn, nosi same poznamky a zle znamky za nevypracovane ulohy, nedonesene veci a vykecavanie sa na hodine, lebo je mu nuda... v matike mu ucitelka dava ulohy navyse - minule mi vravela, ze on to ale nevypracuje - pytam sa syna - no ale ona by mi potom dala stale viac a mne sa to nechce...
@anjelicek26 velmi podobne je na tom moj 11 rocny, je najmladsi, ma starsich surodencov, ma problem s tym, ze on este nemoze to co starsi, najma ten najstarsi;))) tc uz vysokoskolak( tyka sa to dlzky na pc)
@anjelicek26 ake mas nanho finty?
A keby ste ho motivovali tak, že preskočí ročník? Nech si priberie k tomu čo má učivo ďalšej triedy? Ak by s tým súhlasili v škole. Za tri mesiace látku jedného ročníka zvládne.. to v tom prípade, že chce motiváciu/vyšší cieľ
Ked ma nadpriemerne logicke schopnosti, tak ist na vec cez logiku. Ked si nespravis ulohy, mozes dostat zle znamky (a nepripominat mu robenie uloh). Ked si neupraces, budes zit v neporiadku (a neupratat mu). Ked neodnesies spinave pradlo do prania, nebudes mat oprate (nechat ho tam lezat). Ked neodnesies pohar do kuchyne, casom ich tam budes mat vsetky, ale v kuchyni si nebudes mat do coho nabrat vodu (nepozbierat a neodniest ich umyt). Ked budes mat tolko co Andrej, budes aj ty tolko na pocitaci.
Ked ma nadpriemerne logicke schopnosti, tak ist na vec cez logiku. Ked si nespravis ulohy, mozes dostat zle znamky (a nepripominat mu robenie uloh). Ked si neupraces, budes zit v neporiadku (a neupratat mu). Ked neodnesies spinave pradlo do prania, nebudes mat oprate (nechat ho tam lezat). Ked neodnesies pohar do kuchyne, casom ich tam budes mat vsetky, ale v kuchyni si nebudes mat do coho nabrat vodu (nepozbierat a neodniest ich umyt). Ked budes mat tolko co Andrej, budes aj ty tolko na pocitaci.
@viestta to on už dávno chápe. Problém je, že jeho intelekt sa nudí. Škola je ľahká, nie je tam motivácia a má pred sebou predstavu xy nudných rokov pred sebou a východisko žiadne. Nejaké ponožky alebo špinavé riady ho nenakopnú.
Takze ho treba zamestnat. Sachovy kruzok, kruzok programovania, matematicka olympiada... A na pocudovanie aj nejaka fyzicka aktivita by sa mu zisla.
Na stredných odborných školách deti môžu pracovať na konkrétnych projektoch. Asi by som skúsila nájsť spôsob, či by sa tam nemohol nejako začleniť. Však máme mladých úspešných študentov, ktorí majú neuveriteľné výsledky. Aj v zahraničí. A jednoducho rozvíjali to, v čom boli dobrí, našli si kapacitu, ktorá ich viedla a okrem bežného štúdia mali štúdium vlastné - na svojom projekte. Je to individuálne, a o tom čo chce a v čom je dobrý.
Alebo by som kontaktovala niekoho ako toto združenie: https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/2089/stud...
Možno by Vám vedeli pomôcť s dobrou radou
Takze ho treba zamestnat. Sachovy kruzok, kruzok programovania, matematicka olympiada... A na pocudovanie aj nejaka fyzicka aktivita by sa mu zisla.
@viestta ano, na to vsetko chodi, aj na olympiady, aj na sachovy, skusime osemrocny gympel ,ak sa zadari, ano sportovu aktivitu vyslovene potrebuje,aj sa snazime, aby ju mal, chodil na atletiku, ale casto im odpadala, alebo tam nesiel, chodi na plavanie, ale ale on je nesportovy typ, takze to nie je tiez bez toho spominaneho odporu, so mnou na kondicne cvicenie, muz ho brava na bike, na turistiku, s kamosmi na ihrisko,
Fakt by ma zaujimalo, ako to robia ine mamy,,ako na taketo deti?
Alebo by som kontaktovala niekoho ako toto združenie: https://eduworld.sk/cd/zuzana-granska/2089/stud...
Možno by Vám vedeli pomôcť s dobrou radou
@anjelicek26 ake mas nanho finty?
@anika ucime sa za pochodu, youtube, vela vonku, musi veci prerozpravat, sedim pri nom ked sa uci.. ziadne slavne to nie je...ja verim, ze ho to casom nieco chyti (bavi ho chemia, fyzika, biologia) musime to len doklepat k maturite a potom na vysku co ho snad uz bavit bude... ono pre neho je najhorsie s knizky nejake blbe poucky ked on tomu proste rozumie, pozera aj na ucitelku ze na co mi to akoze je.. moj hra hadzanu intenzivne, ma poziarnikov a vytvarku pomimo, viac fakt nestihame.
@viestta ano, na to vsetko chodi, aj na olympiady, aj na sachovy, skusime osemrocny gympel ,ak sa zadari, ano sportovu aktivitu vyslovene potrebuje,aj sa snazime, aby ju mal, chodil na atletiku, ale casto im odpadala, alebo tam nesiel, chodi na plavanie, ale ale on je nesportovy typ, takze to nie je tiez bez toho spominaneho odporu, so mnou na kondicne cvicenie, muz ho brava na bike, na turistiku, s kamosmi na ihrisko,
Fakt by ma zaujimalo, ako to robia ine mamy,,ako na taketo deti?
@anika mám dve také deti vo veku 13 a 11. V podstate som na nejaké organizovanie ich voľného času už rezignovala, pretože som už nevládala sa s nimi donekonečna doťahovať. Oni obaja už majú omnoho pádnejšie argumenty v ľubovoľnej diskusii než ja, a vety typu “urobíš to, lebo som povedala” si nechávam len na najkritickejšie momenty, lebo po nich nasledujú záchvaty. Takže poobede si každý robí svoje, syn trávi väčšinu času pri kompe a telke, dcéra chodí okrem toho aj do ZUŠky, aj to len preto, že ona chce. Občas chodia von s tým jediným kamarátom/kamarátkou, čo majú. V škole s dcérkou nie sú problémy, pretože je extrémne prispôsobivá a aj preto, že sa mi ju podarilo preložiť na náročnejšiu ZŠ. Syn chodí na bežnú ZŠ a často dostane poznámku za vyrušovanie. Zakaždým je jeho argument rovnaký, pekelne sa tam nudí. Teraz sa zrejme dostal na bilingválny gympel, tak snáď sa to zlepší, lebo bude mať viac roboty. Pre predstavu ostatných, moje deti sa priebežne neučia do školy vôbec, na ťažšie písomky zo súhrnného učiva sa učia max. 15 minút. Povinné úlohy urobia v škole cez prestávky. Anglicky sa naučili z youtube a počítačových hier, v podstate rozumejú všetku bežnú konverzáciu a filmy bez titulkov. Syn programuje, používa k tomu AI, preto ho aj od počítača neodtŕham nasilu, hoci tam trávi veľa času. Raz ho to bude živiť. Som zvedavá, čo z nich vyrastie.
Miesto rozvíjania inteligencie, viesť k zodpovednosti
A čím skôr tým lepšie 🙂
Miesto rozvíjania inteligencie, viesť k zodpovednosti
A čím skôr tým lepšie 🙂
@anonym_279d00 ide mi aj o to
ja mam taketo deti 2 a teda co ho naucit to bude vediet, nehovorim o inteligencii tu ma dieta prirodzene, ale o zodpovednosti, pracovitosti, pokore.... toto vsetko ho mozes naucit doma. ak je sikovny vysvetlit mu DU si spravis za par minut a mas pokoj. kym nebude DU nebudes hrat na PC ak stihnes napisat DU do xy hod. tak mozes byt o 30 min. dhlsie na PC.... proste je kooopu logickych dovodov preco si napisat DU, preco sa naucit... mae v skole individualny plan kvoli nadaniu? ak nie zvaz. zameraju sa v nom viac na to v com je dobry, mozu to rozvijat a k comu ma odpor mozu tolerovat menej uloh, napr. ak muide matika, nebudu mu davat 30 prikladov na malu nasobilku ale daju mu velku popr. len 10 prikladov aby zistili ci to ovlada a nepotrebuje domaci trening... drzim palceky
@anika sú veci, ktoré musí a bez debaty.Tak ako musia rodičia.Vysoka inteligencia je aj silná manipulácia všetko si vie odôvodniť prečo nie

A čo dieťa baví? Dieťa pochopilo, že škola mu neposkytne to, čo potrebuje vo svojom vývoji, raste. Koľko rokov má?