Ako vyliečiť aknóznu pleť?
Ahojte, viem že toto je otázka na doktorka. Chodím ku kožnej, no predpisuje mi len mastičky a krémy a nič nepomáha. Chodím na chemický peeling, no ten tiež nepomáha. Používam kórejskú kvalitnú kozmetiku, nepomáha. Snažím sa jesť zdravo, všetko sa snažím robiť dobre, hygienu udržujem a všetko podobne a moja pleť stále vyzerá takto. Vie mi prosím niekto kto mal rovnaký problém a podarilo sa mu ho vyriešiť mi pomôcť? Ja som už ozaj zúfalá. Čistú pleť som nemala ani nepamätám. Je toto z psychiky alebo z hormónov, alebo zo zničenej kožnej bariéry, alebo z čoho? Prosím poraďte

@lujzalbp do dermatopu chodíš k Perutkovej? Lebo isotretin by mal predpísať dermatológ. Neviem či je obvodný kompetentný na dávkovanie a posúdenie stavu.
Skús mi vypísať produkty ktoré používaš. Hodím ich do pore clogging dekodéra či tam nemáš nejaké upchavajuce zložky.
Mne napríklad vadí aj niacinamid. A nemôžem žiadne čistenie na báze oleja alebo balzamu.
Kozna ti predpísala niekedy aj tretinoin? Acnetac? Používaš spf?
@panda21 a tieto používam potom. Toner potom keď zaschne si dám centella sérum. Večer používam sérum vedľa čo je vitamín C a ako krém používam tento 345 od Dr. Althea. Všetky tieto produkty sú veľmi vyspevovane, strašne veľa ľuďom zmenili pleť. Ja ich používam už asi 3-4 týždne a zmeny žiadne. Iní zaznamenali zmenu hneď po par použitiach.
@lujzalbp anua je známa tým, že upchava pory. Napríklad tento olej ma hneď prvú zložku upchavajucu a gél v strede. 345 krém je síce ospevovany ale asi si nezaregistrovala druhu stranu mince a to tu, že ma v sebe upchavajuce zložky, ktoré ľudom totálne zničili pleť. Na centellu mávajú ľudia alergiu. Čiže vo svojej rutinne máš minimálne 4 produkty, ktoré ti to môžu zhoršovať.
A actetac ti nepohol? Koľko večerov do týždňa si ho používala? A za mňa kožna odporučila strašne veľa vysusujichc a drazdivych veci. Buď tret, akneroxid alebo kyselina azalova.
@panda21 tak co sa týka cistenia, olejček a nejaký čistiaci krém tak ktoré produkty sú také najlepšie? A ešte teda aj nejaký krém? Používala som predtým od Avène cleanence hydra, ale pri jeho používaní som nezaznamenala ziadne zmeny. Acnetac mi nepomohol, používala som ho lokálne a neodpozorovala som žiadne zmeny. Používala som ho asi také dva týždne, možno tri a vždy teda len lokálne na tie najväčšie zapálené vyrážky.
@lujzalbp olejcek neporadím. Ja oleje ani balzamy nemôžem. Skúsila som najznámejšie na aknoznu pleť a aj tie ma upchali. Ja používam čisto iba gél 2x. A teda sadol mi G&G jely joker. On G&G je fajn aj gél-krém, ale aj mixa ma hyalurnovygel 7% ktorý mi prešiel dekodérom.
No a ten tretinoin. Treba ho používať na začiatku každé 3 dni a postupne znižovať frekvenciu až sa dostaneš na každý večer. Tretinoin je reálne jedina zložka, ktorá je testovaná roky (nič lepšie proti akné nie je a + je to antiaging). Len ho treba používať už proste do smrti. Ale nič lepšie zatiaľ na trhu nie je. Zmeny vidno cca po 3 mesiacoch a na vraskach a starnutí pleti to uvidíš okolo 40tky. Ženy na Slovensku za to platia obrovské palky, lebo tretinoin sa dá zohnať jedine v zahraničí ako je Egypt, Turecko.. daj mu ešte šancu.
@lujzalbp toto už je stav na Roaccutane. Alebo skús Agnatac. Je to antibiotikum s kombináciou tretinoínu. To mi preliečilo moju sopečnú pleť. Potom už keď to bolo ako tak lepšie. Mi pomohlo už len udržiavať tento zlepšený stav poctivým jemným čistením s kefkou (prístroj s rotujúcou kefkou) a čistiacou emulziou alebo pleťové mlieko naniesť na navlhčenú pleť, nechať pôsobiť a zotriem tampónom, raz za 4 dni odstráneniť odumretú kožu takou špachtlou (kozm. žehličkou???), na to pleťovú vodu s.minimom alkoholu alebo radšej bez alkoholu a pleť hydratovať.A samozrejme odborne aspoň raz do mesiaca ten kentus povytláčať ( pozor nie zapálené vriedky, iba tie uhry - už to viem i sama)a vydezinfikovať rovno Alpou....štípe ako šľak ale tak dezinfekcia po vytláčaní uhrov je nutná. Inak si zanesieš infekciu opäť do pórov a si tam, kde na začiatku. Zas ak ten kentus nedáš von, zase sa to pozapaľuje.No a po dezinfekcii alpou poriadna dávka ukľudnujúceho, hydratujuceho krému. Lebo pleť je po vytláčaní a stresu z alkoholickej Alpy, dehydrovaná.
Ale ak ani taká starostlivosť ti nepomáha, porieš to potom hormonálne. Mne hormóny vadili. Bola som ako bez duše. Ale každý to má inak.
@lujzalbp Svojho času som chodila za kožným lekárom tiež, výsledok skoro žiadny, chemický peeling je fajn, ale upraví pokožku len docasne, problém nerieši. Ja asi po 2 rokoch všelijaké ho skusania som to vzdala a začala brať HAK, jediná vec ktorá mi pomohla
@columbovazena aj ja tak. Po 4 rokoch skúšania a skoro na každý produkt nejaká reakcia som sa na to vysrala, došli mi nervy a tento mesiac som si bola vybaviť HAK… po koľkých cykloch ti hak zabrala?
@panda21 Nepamätám presne, ale asi cca 3-4 mesiace .Od vtedy mám s akné svätý pokoj

@andy2506 ďakujem veľmi moc, určite vyskúšam 🙏❤️