icon

Ako zmierniť hormonálne akné u 19-ročnej?

vikina123gun
2. mar 2026

Ahojte dievčatá chcem sa spýtať mam hormonalne akne všetko možné som skúšala a nepomáha mi nič iba mi to zhoršuje je dačo na to napríklad niake sumine tabletky alebo prášok do vody na zmenené hormolnaneho akne mam 19 rokou terás momentálne chodím na ihličkou mezoterapiu idem na 2 sedne mam. Ich 3 nakoľko som vytlačala vyrašky tak mam škvrny a mam to po lícach na brade po čele

leidin
2. mar 2026

Moj nazor je, ze akne moze byt aj z kremu. Ked si dam gel, nic nemam a z kremu mam take tvrde velke hrce, co nejdu vytlacit.

anonym_4d12ff
2. mar 2026

Prvú vec čo by som urobila je návšteva kožnej a endokrinologickej ambulancie

anonym_9383bd
2. mar 2026

Skinoren je účinný, v Čechách kúpiš bez predpisu, na gigalekarna.cz

anonym_18f8bf
2. mar 2026

na hormonalne akne mi pomohla až hormonalna antikoncepcia predisana gynekologom :(

martinka17
2. mar 2026

Tu ti krémy, kozmetička ani kožná napomôžu, musíš riešiť hormóny.

anonym_b82dda
2. mar 2026

Mne tiež pomohla až antikoncepcia cca v tvojom veku....
Pribrala som ale veľmi...kilá som zhodila, akné sa nevrátilo ani po vysadení....

anonym_2e7557
2. mar 2026

@vikina123gun niektoré radia antikoncepciu, ale po vysadení sa to môže oveľa zhoršiť. Najprv by som to riešila zmenou stravy, skús protizápalovú stravu, vitex, pridaj fermentované potraviny...
https://fitshaker.sk/ako-stravovanie-ovplyvnuje...

srnka79
2. mar 2026

@vikina123gun ja odporucim roaccutane - je to derivat vitaminu a - predpisuje kozny lekar podla vahy - davka je dolezita. ak si dobre pamatam, nemalo by sa vtedy opalovat na slniecku a tiez otehotniet. bolo to jedine, co mne a mojim sesterniciam v mladosti pomohlo - nic ine nezaberalo, ani kremiky, masticky, dermacoly a mne dokonca ani rozne druhy hak. sesterky mali dokonca extremne akne a toto jedine im pomohlo (odporucila som im ja na zaklade mojej skusenosti, pretoze ziju v inom meste a tam o tom vtedy ani len nepoculi🙂. pamatam sa, ze prvotna liecba nebola az taka uspesna, az ked mi upravil davkovanie. odvtedy som mala pokoj (ak neratam obcasne vyrazky, pripadne kratkodoby ekzem z nevhodnej stravy - mandarinky a pod.) takze treba urcite za koznym a prekonzultovat, ak nepomaha domaca snaha. drzim palce.

vikina123gun
autor
2. mar 2026

Ja terás chodím na ihličkou mezoterapiu neviem či mi to pomôže antikoncepciu nechcem užívať chcela by som také dačo normálne do vody dačo šumivé ale jem veľa sladkosti adt mliečne výrobky

anonym_5d9bb8
2. mar 2026

@vikina123gun bola si u mudr, že vieš že je to hormonálne akné??

danielahamar
2. mar 2026

Vyradiť mlieko z jedálnička, úplne. Určite hormón?

justxme
2. mar 2026

@vikina123gun pokiaľ nemáš potvrdené od lekára hormonálne akné, ale usudzujes len podľa toho čo si našla na nete, tak to je prvá chyba. Nemôžeš si byť totiž istá, či to nemáš z nejakej látky v kréme, alebo z hocičoho v makeupe. Ak to je naozaj hormonálne akné, tak ti voľnopredajné vitamíny nepomôžu, musíš vyriešiť hormonálnu nerovnováhu, a s tým ti šumivé nápoje fakt nepomôžu. Aby si to zmiernila, Ak máš mastnú pleť, daj si záležať na dôkladnom čistení, ale tiež záleží v akom stave máš pleť teraz, aby si to este nezhorsila nejakými aktívnymi látkami.

zara1357
2. mar 2026

@vikina123gun hormonálne akné patrí do rúk lekára , ako bolo hore už spomenuté- kožné, endokrinológ, prípadne gynekológ. Samoliečba v zmysle, nakúpim rôzne produkty a skúšam je zbytočné vyhodenie eur a môže nastať zhoršenie.

vikina123gun
autor
2. mar 2026
@justxme

@vikina123gun pokiaľ nemáš potvrdené od lekára hormonálne akné, ale usudzujes len podľa toho čo si našla na nete, tak to je prvá chyba. Nemôžeš si byť totiž istá, či to nemáš z nejakej látky v kréme, alebo z hocičoho v makeupe. Ak to je naozaj hormonálne akné, tak ti voľnopredajné vitamíny nepomôžu, musíš vyriešiť hormonálnu nerovnováhu, a s tým ti šumivé nápoje fakt nepomôžu. Aby si to zmiernila, Ak máš mastnú pleť, daj si záležať na dôkladnom čistení, ale tiež záleží v akom stave máš pleť teraz, aby si to este nezhorsila nejakými aktívnymi látkami.

@justxme povedala mi to kozmetická ze mam hormonalne akne

vikina123gun
autor
2. mar 2026

A čo hovoríte na produkt velenia mali ste už niekto

vikina123gun
autor
2. mar 2026

Velena

minilla
2. mar 2026

Kyselina salicylova a uprava stravy - obmedzit sladke aj mliecne produkty.

vikina123gun
autor
2. mar 2026

Čo hovoríte na produkt velenia?

vikina123gun
autor
2. mar 2026

Pomohla by mi velena?

anonym_a41389
2. mar 2026

Ja som mala velmi velmi zle akne v tvojom veku, u koznej som bola kazdy mesiac a vobec nic mi nepomohlo (roaccutane som nebrala) v 20tke som prestala jest mliecne vyrobky a akne sa mi viditelne zmiernilo. Nadalej som musela kazdy tyzden mechanicky cistit pory ale to akne uz nebolo take pocetne a naozaj mi to pomohlo. Este aj teraz v 40ke ked si dam ostiepok sa zarucene vyhadzem. V mliecnych vyrobkoch je vela hormonov pretoze ich davaju kravam aby produkovali viac mlieka tak tam by som upriamila pozornost.

zarrinka
2. mar 2026

Dievča zlaté, máš 19 rokov, takže pekne šup k lekárovi na vyšetrenie. Kozmetička a to nechcem žiadnu zhadzovať, nemá čo stanovovať diagnózu. Zázračnému šumaku čo vylieči akné či Velena never... Čím skôr smer lekár a až po relevantnom vyšetrení uvidíš na čom si..

justxme
2. mar 2026
@vikina123gun

@justxme povedala mi to kozmetická ze mam hormonalne akne

@vikina123gun kozmetička ti ale nemôže spraviť rozbor krvi a potvrdiť ti to na 100%. Ak máš podozrenie na hormonálne, tak bude najlepšie konzultovať to s odborníkom. Ono ak sa potvrdí hormonálne akné, tak sa toho tak ľahko nezbavíš, lekárne tiež nemôžu len tak predávať lieky, ktoré ti veľmi ovplyvnia hormóny. Nejaké voľnopredajne doplnky ako zinok môžu po čase trochu pomôcť, ale hormonálnu nerovnováhu ti to nenapravi - nebude to dosť silné. Niekomu pomôže obmedziť sladké a vyprážané, niekomu mliečne výrobky, niekto spozoruje zlepšenie keď orestane jesť arašidy, niekomu pomôže spearmint... Môžeš skúsiť rôzne veci, ale bude to na dlho.

vikina123gun
autor
2. mar 2026

Ďakujem pekné za odpoveď pôjdem k lekárovi a dám sa vyšetriť

vikina123gun
autor
2. mar 2026

Dám vám vedieť 😊

anonym_aa51f2
2. mar 2026

@vikina123gun V prvom rade sa douč slovenčinu a za ďalšie vyrážky nevadia.

mysicka36
3. mar 2026

Mojej cére predpísala kožná Zineryt vodičku a skinoren krém. Krásne sa jej to preliečilo.
Každopádne to musíš riešiť u kožnej. Takže sa zastav u obvodnej pre výmenný lístok a objednaj sa k DR. Neodkladaj to, aj tak budeš čakať na termín u kožnej.