Kedy dovoliť tínedžerke začať sa holiť?
Dobrý deň mám 14 rokov a vo februári 15, moja otázka znie dovolili by ste sa svojim 14 rocnym dcéram holiť sa? (Viem, že trochu blbá otázka ale moja mama mi to nechce dovoliť pýtala som sa jej na to pred rokom alebo už aj pred dvoma a trápne sa bojím zas sa jej to spýtať, že mi povie že nemôžem ale proste už mi to lezie na nervy že mám vníma ako malú, mne je trápne sa aj na telesnej pri dievčatách v šatni prezliekať, v lete ani šaty na ramienka nemôžem si obliecť tak isto je aj problém že v lete sa strašne spotim a potom celý deň smrdím. V marci mam ísť na svadbu vtedy som myslela že by som mamu popytala či sa môžem holiť že by som to spojila že ideme na svadbu a že ide aj leto a ja sa potom strašne potim ale stále je v hlave ten blok keď som sa jej naposledy pýtala a povedala mi že nie lebo je to normálne).
@dqqq moja dcera ma 11 a holi sa uz asi rok? a naviedla som ju na to ja sama, pretoze hygiena ...najma pod pazuchami, pretoze sa zacala velmi potit... zvysok si zacala holit sama neskor, ked uz jej to zacalo vadit, to som jej len povedala, ze ziletky uz mas vies ako, nech sa paci ...nohy a okolo bikin si holi iba ked ideme na plavaren alebo k moru a podobne ...uz aj ona sa naucila vety ako - mam aktualne zazimovane nohy 😂...teda ohol sa sama ...ja ani nechapem aky ma dovod na to tvoja mama, ona sa neholi? mozno preto?
@dqqq dcere som s tymito problemami pomohla ako 9-10rocnej. Sme tmavy typ, a uz sa jej v skole smiali... Mne s tym v 90tych rokoch mama nepomohla, ona este teraz zije v 70tych rokoch s chlpatymi nohami a pazuchami.... dopadla som s dorezanou kožou lebo sme mali akurat len tie chlapske pliešikové žiletky a ostre to bolo ako šlak... to sa uz teraz hadam ani nevyraba
Dovolila aj skorej ak by jej to vadilo
Samozrejme, ze by som dovolila, ked jej to prekaza. Preco by sa mala trapit niecim takym, ako je ochlepenie, ked sa to da jednoducho vyriesit.
@dqqq všetko závisí od uhľa pohľadu...
ja by som dovolila, keď by boli naozaj čierne tie chlpy, keď by išlo o hormonálny problém, ak by išlo o to, že sa MOC MOC potíš, tak na sucho "oškrabať"..OK .. ,ale nedovolila by som holenie rúk, tváre, ak by tie chlpy ani neboli vidieť, to mi už príde " že načo" ono je to do budúcnosti také otázne,ako by si časovo stíhala holenie rúk a tváre + nohy určite už a princeznej🙂
nohy a pazuchu OK ak sú naozaj čierne chlply, jemné kt. ani nevidieť = na čo? , ja som sa v 15stich nemohla na toto sťažovať, vôbec ma to nenapadlo = holiť sa, smrdela som? nepamatám, ale asi nie, iná doba, dievčatá skôr dospievajú...ja to vidím na staršej dcére, má 13 ale akokeby 16 už...chce sa maľovať, kúpila si poza môj chrbát špirálu, aj keď som jej to nezakázala, ale proste som povedala, že má na to ešte čas, že pôjdeme spolu okolo 15stky na úpravu obočia napríklad do salónu, nech si nekydá na tvár makeup a také sprostosti iné kým je vo vývoji, že keď sa hormóny ustália môže, a neviem kedy to bude v cca 17stke? u každého dievčaťa je to iné...normálne sa tak spotíš, že smrdíš triadne? neverím, koľko máš KG? máš čierne chlpy?
@carrot_apple Práveže mňa je strašne cítiť keď sa spotim, ano je to dosť vidno také tmavšie chlpy mam tavr si nechcem holiť občas si vytrham chĺpky na tvári medzi obočím keď už to je veľmi vidno, tak dávnejšie som sa vážila ale tak okolo 54kg alebo aj menej neviem
jezis mne je z tohoto totalne smutno ako niektori rodicia uplne pre somarinu vyrabaju detom traumy. nechapem preco.
ja som sa holila uz omnoho skor. tusim 12? kazdopadne to bol skory zaciatok 90 rokov. kedy to este ani nebolo u nas take bezne ako teraz. rodicov som sa nepytala. mama bola lehce v soku ale chlpy mi spat nenalepila. vypocula som si ako mi to bude rast viac a klasika vsetky tie reci ale bolo mi to fuk. a to som si kupila take tie strasne kovove ziletky s vymienacou planzetkou. dnes uz je milion moznosti.
moj syn sa oholil pod pazuchami ked mal 13.
@dqqq och....v takom veku som sa dávno holila, športovala som, každý deň kraťasy na sebe....presne preto prečo ty,hanbila som sa...som brunetka,takže tmavé chlpy....ako som si všimla,že 90% spoluhraciek je oholenych,tak som začala aj ja....z vreckového som si kúpila gél a žiletky a oholila som sa....mama poznamenala,že ty si sa holila?vyvalila kus oči,ale čo už taký čas.....nepýtala som sa ich na také veci...ja by som sa oholila na tvojom mieste dávno....povedz,že sa cítiš trápne,hanbíš sa, smejú sa ti...to až potom ako sa oholiš preistotu...potom už nenarobila nič....neboj zvyknú si,budi aj horšie veci ako holenie....keď sa ich nato budeš pýtať,zákazu ti....keď spraviš,tak maš...
Ja som sa nepýtala, kúpila si najprv krém ,ale ten mi smrdel a nešli tie chlpy nejak dole tak som si kúpila žiletku a oholila 🤷 poznám dievčinu ktorej matka zakazovala sa najprv holiť, potom aj malovať, aj ju za to strepala keď ju videla v meste namaľovanú. Veľmi plakavala čo všetko nemôže a chudina už končila aj strednú školu. Po rokoch svoju matku zbavila spôsobilosti, nemala to v hlave ok.
@dqqq tak dáka tučná niesi, neviem,to sa s hormonálnej premeny tak potíš?hm..
moja dcéra tak nesmrdí, sama povie, že nie, netreba...skús si sadnúť s mamou, že sa cítiš, že proste v lete určite potrebuješ chlpy dať preč, veď to nieje drahá zaležitosť, žiletky jednorázovky si kúpiť a mydlo aj obyčajné mať...alebo intim gél..ja som dcére intim gél kúpila normálne ako menzes dostala, deodorant má vždy nový keď potrebuje, aj voňavku jej kúpim keď chce...ale holiť sa teda ešte neholí, je brunetka ale chĺpky má svetlé a celkovo, ona nosí rifle furt široké a bermudy aj v lete, žiadne šortky a šaty už vonkoncom🤒
je to všetko o komunikácii s mamou
o použití správnych slov = aby to povolila a aj ti sama kupovala žiletky napríklad
moja dcéra nemá vreckové, čo potrebuje má, čo dostane na narodeniny/vianoce od starkej nerátam za vreckové .. takže kedykoľvek by si mohla kúpiť sama už dávno...
@dqqq Ahoj, treba s mamkou hodiť rozumnú reč, nevidím dovod preco by si sa mala takto trapit. Kludne jej daj precitat aj tuto diskusiu. Moja dcera je mladsia ako ty, a ked som videla, ze zacina zarastat, normalne som jej povedala, ze ked jej to zacne prekazat, nech mi povie (nechcela som, aby "experimentovala" sama). Ked prisla za mnou, vysvetlila som jej vhodne metody - holenie, cukrovy peeling...a sama si vybrala, parkrat som jej s aplikacou pomohla a uz to robi sama.
Ved sa ohol a vybavene ved ti chlpy naspat neprilepi.. normlane jej povedz ze je 21 storocie ochlpenie je neesteticke na niektorych partiach nehygienicke.. nejdes si holit hlavu.pazuchy a nohy je snad samozrejmost..
Pazuchy a nohy si holím od 13, ostatné od 16
Moja dcéra má taký vek ako ty a teraz som si všimla, že sa holí😀. Neviem odkedy, nepýtala sa ma. 😀 Ani to neriešim, som rada, že sa vie o seba postarať.
Mne mama tiez zakazala, vek ale nepamatam a tak som sa oholila napriek tomu a rovno aj ruky 😀 nakricala na mna a vybavene. Nvm si prestavit ked mas tmavsie chlpky neholit si nohy pazuchy najma v lete, nie je pravek.
čože? … svoju 11 ročnú dcéru som to už minulý rok naučila …
Moja dcéra sa holí od 11!!!! Nohy,pazuchy a áno aj tam dolu.
Má 13 a vyzerá na 16.
Koľko má tvoja mama rokov?Nieje staršej generácie, že by ťa mali nejak ,, neskôr ''?
Ja som dcére kúpila elektrický holiaci strojček keď mala cca 12 rokov. Jedine proti čomu som bola, aby používala žiletku. Bola som si vedomá toho, že má dlhšie a tmavšie chĺpky, tak určite by som jej nebránila oholiť sa.
@dqqq budeš mať 15 ja osobne som sa mamy nikdy nepýtala len som si začala kupovať penu a žiletky.. odporúčam také s vymeniteľnými hlavicami 🙂
Prečo sa pýtaš pane bože. Jednoducho sa ohol. Veď tu ide o hygienu. Ja som sa začala holiť cca keď som mala 12 rokov
Ja som si normálne v 13 oholila nohy. Však už sa to nedalo vl ete v sukni. Fakt som mala tie nohy chlpaté. Keď to mama uvidela tak, ze som to nemala robiť že to bude ešte horšie...
ja som v šoku, v kt.rokoch som to vyrastala, že ja som sa vôbec v 13stich neholila,akože bolo to vidieť,ale žeby až tak, že to musím dať dolu? vôbec
tomi všetky chcete povedať, že ste sa začali sami od seba holiť a kupovali ste si sami všetko na to?
ja som na to v 1999 ani peniaze nemala odkiaľ mať
v 2003 som začala zarábať
ja si nohy holím asi od 19-20tky
@carrot_apple ja som sa holila otcovým klasickým žiletkovým strojčekom, len som vymenila žiletku. To si bola dobrovoľne pod pazuchami chlpatá do 19?

Moja dcera je sice este malicka, ale ak bude mat potrebu sa v urcitom veku holit, nebudem jej to zakazovat. Zda sa, ze zdedila vlasy a ochlpenie po mne, ja mam huste tmave vlasy a vlastne tym padom aj vsade zarastam, takze ak uz bude mala chlpata, kludne jej aj sama navrhnem, aby sa oholila. Mne to mama tiez ako pubertiacke zakazovala a to som bola dost chlpata a decka sa mi smiali. Spominam si, ze som si raz oholila nohy a zjazdila ma, ze preco som to urobila. Viem, ze to mama myslela dobre, ale viem aj, ako moze trpiet dieta, ked sa mu kvoli tomu smeju... a pritom to ma tak jednoduche riesenie.