Lepidlo na mihalnice
Akým lepidlom si lepíte trsy tak aby vydržali aj 2-3 týždne? Žiadne mi nedrží čo som kúpila,
.
@nika_val no co sa tyka tych potratov, tak moja mama ma za sebou potrat a ma 3 deti, sestry kamoska ma za sebou potrat a tiezma 3 deti, ja mam za sebou potrat, ale teda to bolo druhe tehu a uz vo vysokom veku. moja sestra ta nie, ale ta ma tiez vysoky vek a snazit o babo sa zacala 1x az okolo 40-tky. jej syn ma 2,5r. moja kamoska ma za sebou potrat a ma 2 deti, jej sestra ma za sebou potrat a ma 3 deti. a dalej ani neviem, no keby patram, tak urcite je ich viac.
vsetky bez vysetreni, casto potratili hned v prvom, alebo v druhom tehu. cize nebolo to tak, ze by vedeli, ze ze su urcite plodne.
potraty su fakt bezne a nemusi to byt ochorenim matky, ale prave poruchou vyvoja plodu. to je dovod, preco to dr neriesia, inak by museli behat po vysetreniach skoro vsetky zeny. uz si fakt nepamata, skusim to pozriet,a le fakt vacsina zien potrat zazije.
moc som toho nenasla, iba jeden calnok, udajne 11% zien zazije minimlane 1 potrat. 2 potraty 2% a menej ako 1% 3 potraty.
no udaje su vraj podhodnote, cize cislo bude urcite vyssie, co si tiez myslim.
a teda 75% zien, ktore potratili, maju dalsie tehu bezproblemove ( tym sa mysli, ze sa ukonci porodom, samozrejme mozu nastat nejake komplicakcie )
s tym RH som to zle napisala. protilatky sa vytvoria pocas prveho tehu, ale az v proipade potratu, alebo porodu, v priebehu tehu sa netvoria, az pri jeho ukonceni, elbo vtedy sa stava, ze sa krv dietata dostane do krvi amtky, dovtedy telo RH dietata nepozna, cize nan ani nereaguje.
@majamat teraz to už viem a aj sa na to inak pozerám ohladom toho.. ale vtedy predsa len sa na to človek nepozerá úplne triezvo.. ale s tou dr som mala aj ine veci nie len toto .. celkovo bola ku mne ina totalny nezaujem
A k tomu rh faktoru ja som vedela len to že moja mamina ma rh - a ocino rh+ a to jej robilo problemy pri tehotenstvach.. a ja som nevedela to či mám po nej - alebo mam +
Proste dr nebola ochotna mi ani to zistiť..
@majamat mám rh+ potom ked mi už bol potvrdeny potrat tak mi tu krv zobrala..
Ale som nazoru ze keby mi zobrala krv na oboch kontrolach (prva kontrola 5tt a druha 7tt) tak by videla podla hcg ze možno niečo nie je v poriadku 🤷♀️ ja viem moznosti preco to dopadlo tak ako to dopadlo je vela a mozno keby aj spravi všetky možne vyšetrenia, odbery hned možno by to aj tak takto dopadlo to nikto nemôže vedieť
To su skor len take uvahy teraz
@nika_val ja chapem, si ta to trapi, zazila som to, ale netreba take veci silit.
ide o to, ze HCG je vysetrenie, ktore nevyhnutne robit netreba a nie kazdy ho robi. mne ho nerobili ani 1x ani pri jednom tehu. mnohi to robia na potvrdenie tehu, co vo vacsine pripadov netreba. tehu sa da potvrdit aj sonom a gyn vysetrenim.
dr HCG az prilis casto beru preto, aby tehu potvrdili. ak su nejake okolnosti, preco treba vediet o tehu skor, tak ok, ale tych je malo, jednoducho staci pockat a potvrdit to sonom a vysetrenim.
ci sa tehu dobre vyvija, na to tiez nevyhnutne HCG brat netreba, lebo ked uz klesa, uz je problem rozbehnuty a zrejme je uz neskoro, alebo uz dieta nei ej dobre vyzivivane nejaky cas. obzvlast pri MA sa nevie, kedy nastal problem. keby ti to dr skontrolovala v 5tt, am nejaku hodnotu a v 7tt moze mat rovnaku hodnotu, znamenalo by to, ze uz 2t tehu neprebieha dobre. znamena to, ze dieta uz nerastie nevyvija sa 2t, ze tehu sa konci. aby toto malo vyznam, museli by t HCG brat snad kazdy druhy den. a to je nerealne.
vzdy to bolo tak, ze jednoducho tie prve 3m boli rizikove. ak k potratu dojde, dovodov moze byt viac, ale fakt je to casto len tym, ze babo sa jednoducho nevyvvyja dobre a zrejme trpi tazkou genetickou vadou, vdaka ktorej neprezije. tak to zariadila priroda a je to tak dobre.
napr, v zahranici do konca 3m zenu neriesia vobec. jednoducho ej to kriticke obdobie v tehu, v tomto obdobi byvaju potraty,a j napriek tomu, ze si to nezelame a vyvolava to v nas zial,. no je to fakt. udajne 80% potratov je v prvom trimestri. ak je babo zivotaschopne, dokaze vela prezit. napr, aj som krvacala aj pri dcere a dr mi nedal absolutne ziadnu leicbu a to som mala uz 34r. nechal ma iba na PN a mala som oddychovat. davala som si magnezko.
pri druhom tehu som krvacala minimalne, tak mi v nemocke dali Duphaston a nepomohlo.
nie je mozne preventivne vysetrovt zeny, ci nahodou pri prvom tehu nepotratia, ked vacsina zien nepotrati a zych co potratia, vacsinou sa neda nic robit. kedysi zeny nemali testy, envysetrovalo sa HCG, nerobilo sa SONO a k dr chodili az niekedy na prelome 2-3m a mozno niekedy aj neskor. cize kludne sa mohlo stat, ze neiktore zeny potratili vo vlemi skorom stadiu tehu a ani o tom nevedeli, len sa cudovali, preco im meska ms a krvacaju silnejsie.
@majamat ja som inak zastanca aj toho ze netestovat zbytočne.. vtedy ked som realne bola tehotna som testovala až na 8den ked mi meškala ms .. odvtedy sa stalo zopar krat ze mi meškala 4dni, najviac 6dni a ako bolo to tazsie už teraz vydržať ale mam taku zasadu a povedala som si že nebudem ju porušovať že skor ako na 7deň meškania netestujem 🙂 lebo ja som bola totalne nevzdelana v tehotenskych veciach (ako jasne zaklad som vedela az taka blba som nebola 😁) ale take veci ako biochemicke tehotenstvo to som zistila až vtedy že čo znamena.. ja som k tej dr chodila vtedy normalne s napisanymi otazkami lebo ved google vždy odpovie tak že to vyzera najhoršie vždy.. a aj teraz ako zaujimam sa o to ale stale som dost pozadu v niektorych veciach.. napr doteraz neviem ako presne sa počitaju tt a tie +dni k tomu, a vela vela dalšieho
U mna to bolo tak že keď som bola u nej v 7tt (podla ms) tak plod bol velkostne na 6tt (bilo srdiečko) a vlastne o tyzden na to som išla k nej uz z pohotovosti tak dr zapisala ze potrat v 7tt ale podla ms to bol už 8tt a plod bol 6tt +4 (tuším)
A to ake bolo babo velke to si nepamatam už.. toto bol udaj ktory som si ani vtedy nepatala a zase vobec som sa nevyznala v tom ze ake velke by malo byt
@nika_val s tym google ams pravdu. je chyba, ze dr neposkytuju ibfo. ak mas stastie na dr, tak aspon neico vysvetli, inak musis patrat na nete. potom poniekotri net odsudzuju,a le niekedy fakt clovek nema na vyber. dolezite ani nie je to, ci je,a lebo nie ej net zly,a le skor to, co si zeho vyberies.
pocitanie tt, je torchu s takou odchylkou. dr mavaju niekedy aj taku pomocku, kde si zadaju datum poslednej tt a teda urcia ako dlho trva tehu. inak an nete je niekde vypocet, + nieco, -nieco ... neviem uplne presne. zaujimave je, ze podla tohoto vypoctu mi TP vysiel o 2 dni neskor, ako mal byt podla ms. cize ono to uplne nesedi. a myslim ze dovod je, ze Februar je kratky mesiac a chybaju mu prave tie 2dni, cize ked sa vypocet robi cez tento mesiac, tak uz tam vznika odchylka. no ono je to vzassade jedno, lebo dieta sa ma narodit medzi 38-42tt. cize tam je rozmedzie 14dni.
a teda plati, ze tt+ dni, cize tt musia byt ukoncene 6+4tt, je 6 ukoncenych tyzdnov + 4dni. samozrejme ked to chces zjednodusit, tak povies, ez si v 7tt. cize ten 7tt prave prebieha a 6tt mas ukoncenych.
u teba tazko povedat ked si u nej bola v 7tt, ci uz tam bol nejaky problem, alebo nie. bolo tam zaostavanie,a le kludne je mozne ez bolo sposobene neskoroz ovulaciou. no kludne to mohlo byt sposobene aj tym, ze uz neico nebolo ok. ak bilo srdiecko,t ak tehu este fungovalo s tym, ze babatko sa uz nemalo dobre. nie som si ista, ci by v takomto pripade bolo nieco badatelne na vyske HCG. kedze tehu este prebiehalo, kludne je mozne, ze HCG sa este produkovalo. a naopak, ak este vtedy bolo ok, tak potom uz ovbec nei ej sanca, aby na HCG dr neico poznala. navyse ak si nemala tazksoti, tak tam nebol dovod vysetrovat HCG. tehu bolo potvrdene a v tom case este iny dovod nebol. to zaostavanie fakt dovod nie je. moja dcera tiez zvykla zaostavat par dni a aj TP porodu sme presvihli a narodila sa po 4 dnoch vyvolavania v 40+6tt. keby vezmem do uvahy tu odchylku, tak dokonca 41+1tt.
ozaj, spominala si krv v 5tt. bola si u dr aj v 5tt? ako vtedy dopadlo vysetrenie?
som si to veru pozrela a vypocitany TP som mala na utorok a pritom poslednu ms som mala v sobotu. cize v sobotu sa zacinal cyklus a preto by mali byt ukoncene tt vzdy v sobotu. np TP som mala v utorok. dokonca odchylka 3 dni.
@majamat mne meškala ms 8dni urobila som test a ešte v ten deň volala doktorke že teda mam ho pozitivny ako postupovať a ona ma hneď objednala..urobila akoby preventivku klasicku plus sono a tam vtedy videla iba gestačny vak .. tak som mala prist o 2tyždne .. medzi tym som ja mavala stale bolesti (len bolesti nič iné) ale neboli nejake hrozne silné normalne som zvladala fungovať ako bežne
Keď som potom bola na vyšetreni tak mi vlastne potvrdila tehotenstvo až vtedy lebo už videla aj plod aj srdiečko biť to bolo 24.1.
A 1.2. som dvakrát po wc slabučko zašpinila aj to len po utreti uplne slabo ružové a trošku silnejšie bolesti som mala v ten deň (nie krče) ale stale to nebola silna bolesť normalne som fungovala
Na druhy deň som išla pre istotu na pohotovosť a tam mi už povedali že ♡ nebije a vyzera to ma, išla som aj k svojej dr ta to potvrdila, išla som potom ešte aj k 3dr ten bol sice taky že on ma neposielal hned na kyret vravel mi nech čakam ..
A tak aj bolo počkala som ale potrat sa spustil sam o par dni na to.. no na kyret som aj tak musela nakoniec
Ja som všetko googlila vtedy na internete lebo ako som spomínala moja dr sa vlastne nepýtala na nič .. takže ja som sa pýtala na tehotestve vitamíny lebo som vygooglila že take nieco sa užívam, ja som sa pýtala či su nejake obmedzenia keď som mavala tie bolesti a teda že prečo su tie bolesti..lebo zase vygooglila som že ide o roztahovanie maternice ale nemusi to byť ani ono tak som sa radšej pýtala.. ale zase ked som aj googlila tak to bolo vždy 50:50 napr o tom špinení
No niekto tvrdil že to nič nie je, niekto tvrdil že to je zle.. takže to je presne ako si napisala je to o tom kto si to ako zoberie
Ale vačsinou si to ludia beru hneď v zlom a tom najhoršom
@nika_val no ono vsetky tie priznaky su nejednoznacne. napisala si, ze si mavala bolesti, ale potrat sa rozbehol az neskor, cize tie bolesti boli skor z roztahovania maternice.
potrat boli az ked prebieha. ak babatku uz nebije srdiecko, to vobec neboli. cize skor to mohlo byt takto.
inak som to mala vlemi podobne tusim som ti to aj pisala, ale torsku to este zhrniem a porovnam s prvym tehu.
takze pri prvom tehu som otehotnela v aprili, asi 1maja som mala dostat ms, ale nedostala. asi 2 dni pred som si robila test, veru som nevydrzala,a le bol tam len duch. som lutovala, ze som ho urobila. nevedela som co to znamena, lebo sem tam su testy aj falosne pozitivne. dalsi som robila az o tyzden neskor a boli tam uz aj riadne kolajnice.
asi v 7-8tt som mala tieztake ruzove a neskor aj hnede spinenie. bola som u dr a ten mi dal PN, ajma skontroloval a vsetko bolo OK. hovoril, ze treba oddychovat, ze je zbytocne davat lieky, lebo jednoducho je to rizikove obdobie a ze ak by som vlemi krvacala a mala silne bolesti, ze jedine ist do nemocnice. inak bolesti v podbrusku som mala od zaciatku tehu a cele tehu, neskor aj vyssie. cele brucho am tahalo, aj slabiny, neskor aj lonova kost. u mna to bolo dost bolestive, ale dalo sa to zvladnut.
a teda dal mi kontrolu tusim o 3t. akurat den predtym, resp vecer som krvacala. bola to cerstva krv. som sa zlakla, ale nepanikarila som a na druhy den som mala poradnu. opat ma skontrolovala vsetko bolo OK. ziadnu liecbu som nemala, len PN a oddych. no potom krvacanie prestalo a uz som tolko neoddychovala. nedokazala soms tale lezat, navyse ma z toho bolela krcna chrbtica. v priebehu 5m som bola u sestry a pobehala som si aj nejake supermarkety. a to boli kazdy v inej casti mesta. mm bol v robote a ja som sla busom. vzdy som nieco kupila a nechala u sestry, potom dlasi obchod a zas nechala u sestry a dalsi ... takto som nazbierala nakup a ked som isla domov, uz bol najvyssi cas, tak som zistila, ze mam nakup poriadne tazky a este som sa rychlo ponahlala na bus. doma som to odvazila a 12kg. mala som aj take ine krce v bruchu z toho pretazenia, ale asi nielen z tej hmotnosti,a le aj z toho, ze soms a hnala. tak somlahla do postele, dala 2 magnezka a oddychovala. dcera bola silna a vydrzala. a cez toto tehu mi dr ani raz nekontroloval HCG. krvnu skupinu nemusel, elbo som mala preukaz darcu.
dalsie tehu zacalo podobne,a kurat o 2m neskor. otehotnela som v maji. toto tehu som uz popisovala. normalne som chodila do prace, do roboty z roboty cez leto codim peso, co je asi 2,5km. mala som oapt krce v podbrusku, take bezne, ako pri ms, resp ako pri prvom tehu. v 2 polovici augusta som mala dovolenku. potom som robila, hne d1 sichta po dovolenke a to sviatok 1.9. bol to stvrtok. doobeda som bola na wc a ked soms a utierala, tak malicka kvapka cesrvej krvi na toaletaku. pri dcere som viac krvacala, tak som bola v pohode. potom cely cas na intimke vobec nic, bola cista. poobede na wc opat kvapka krvi a potom zas nic. vecer som to doma hovorila mm a rozhodli sme sa, ze teda pojdem k dr v piatok.
isla som a mal dovolenku, ale mali ho zastupovat v nemocke. nevedela som ako to tam chodi, ale poznala som jednu ambulanciu, kde ma prijmali an vyvolavacky, tak som isla tam. bola tam baba - sestricka, ktoru prave poznam z netu. bola rovnako tehu, boli sme v jednej skupine. dr nebol v ambulancii a zobrala ma dnu a behala tam dalsia sestricka., bavili sa o mne. ze aj tak budem chodit do rizikovej poradne ( to bola ta mabulancia, kde som bola ). ta druha sestricka ale hovori, ze ked krvacam, tak pojdem na hospitalizaciu. tak ma vzala do inej ambulancie - prijmovej. povypisovala vsetko a vzala ma na oddelenie. tam mi sestricky vypisali dalsie papiere, odemrali tlak a pod. a ulozili ma do izby. mna ziadny dr nevidel, ani ja jeho a bpla som prijata na oddelenie. potom ma az vysetrila dr. dokonca je to znama mojej sestry a teraz monetalne je tam primarka ( vtedy nebola ). ona je fajn,ale ma aj ostre lakte, lebo miesto si msela vybojovat. bola tma primar, ktory nebol dobry. boli s nim dost problemy.
a teda oni to robia tak, ze hned nerobia sono, resp je to individualne. dovod je, ez ak by ho urobili hned a potom pri dochode, pripadne by sa mohlo stat, ze este raz, tak by to bolo moc vela za kratke obdobie. su take teorie, ze caste sono nie je dobre pre tehu.
dr ma vysetrila, v krcku videla troixchu krvi, nasadili mi lieky a nechali ma oddychpvat. v sobotu mal sluzbu starsi lekar a ten prebehol izby. tak som mu hovorila, ze som zacala znovu krvacat. nebolo to take zle, ale uz to bolo viac. on mi povedal, ze vsak preto som tam. poobede som ala uz aj take krce a v noci tiez. boli silensjie, neprijemne, ale este stale znesitelne. pri ms mi byvalo viac zle,a j ked bolesti boli podobne,a le inak mi zle nebolo, v nedelu robila opat terazjsia primarka a ta si ma prisla skontrolvoat a pozera, ez ved to je cerstva krv, ze preco v sobotu dr neurobil sono. som je povedala, co mi povedal. tak ma naplanovala na sono, spolu s dalsimi, ktratko po vizite. ked ho robila, uz som pocula ... akcia srdca nula... uz ma mrakoty obchazdali, a ked povedala velkost 31mm presne ako pred 10dnami, bolo mi vsetko jasne. bolo mi do revu. dr bola mila a povedala, ze mi musia urobit kyret a tak mi urobilo vysetrenia a vycistili ma. to som bola uz niekedy v 13tt. uz si o presne nepamatam, ale asi tak nejak to bolo.
cize v oboch tehu to bolo vlemi podobne, v oboch krvacanie a prve dopadlo dobre, drihe nie.
to sa jedoducho neda predvidat.
a teda to uz som mala kratko po narodeninach - 40r. chcela som druhe dieta do 40.-tky a nepodarilo sa. matala ma skutocnost, ze moji surodenci a brat mm su v podobnom veku ako ja a bez deti, babky este starsie a moja dcera nebude mat ziadnu rodinu,a k my pomrieme. teda jedine svoju, ze by mala. preto som chcela pre nu surodenca. nastastie sa bracho medzitymozenil a vyzenil aj dsyna. teda nei ej adoptovany a stretavame sa malo, ale keby nieco, ma niekoho. aj ked zatial to na nejaky blizky vztah nevyzera,a le raz sa tomozno zmeni. jednoducho je tu jeden clovek z rodiny, aj ked nei pokrvny. a teda po par rokoh sa sestre narodil syn. takze ma starsieho aj mladsieho bratranca. tak uz som kludnejsia.
po potrate sa neico udialo a uz som neotehotnela. inak po yrete ma pustili na druhy den a mala som horucku., no mm nedoslo, ze ja nei som akosi fit. ked somsla do nemocky, bolo horuco, mala som dlhu letnu suknu a tricko bez rukavou a zabky.
ked am prepustali, bol chladnoa dazdivo., tak som mu povedala, ze nech mi prinesie nejaky sveter a na boty som zabudla. ona yb neplatil, zaparkoval trochu dalej od nemocky. ja den po narkoze, slapala som v dazdi, zabkach slabo oblecena do auta. a potom i zahlasil, ez musi ist k dr este na kontrolu, lebo bol akurat na PN koli krizom. tam plna cakaren tak som isla do vedlajsieho obchodneho centra - do Pepca a tam som kupila trisko s dlhym rukavom a balerinky. a prezleikla som si to na wc. prisli sme domov, bola som utahana, zima mi ani ebola - asi tehu hormony este ucinkvali. inak po kyrete som amla navaly tepla ako zeny v prechode. a teda mala som vysenu teplotu. nastastie mm isiel aspon pre dceru do skolky. na druhy den som uz teplotu nemala.
@majamat ja som bola 11 rokov jedináčik nikto už nečakal že budem mat surodenca kedže mamina mala problemy pri tehotenstvách ale nakoniec prišiel brat.. aj ked sme mali velku rodinu, mam niekolko bratrancov a sesternic nezaujimame sa o seba, každy si žije svoje nestretavame sa nekomunikujeme takže je uplne jedno či rodina je velka, mala, či je to pokrvny pribuzny alebo nie ide hlavne o to ako si rozumeju
Ja viem že aj ked sa niekto koho mame spoločneho napr s danou sestranicou pominie tak okej uvidime sa na pohrebe a tam to zase skončí
A to sme rodina.. takže niekdy pokrvenstvo nič neznamená
A k potratu ešte ja som to mala tak že teda 4dni od toho čo sa zistilo že ♡ nebije tak sa mi začalo krvácanie ako ms, postupne cez deň silnelo ale večer prišli silne bolesti a bola som akurat u rodičov vtedy.. tak sup do nemocnice
Tam na pohotovosti sestrička nepríjemná nechcela ma najskor zobrat lebo som nemala test naštastie dr povedal nech ma pustí ..
Vyšetril ma aj sono (velmi silno som krvacala počas toho).. a už len zhodnotil že sa to začalo... tak som sa mala ist dat otestovať na covid a vrátiť sa.. samozrejme ako som vyšla do čakarne som sa rozplakala proste emocie ..a sestrička za mnou že "čo plačete, ponahlajte nebudeme tu na vas čakat" pritom nikto tam nebol.. keby nezastavim maminu asi jej niečo povie
Ked som sa vratila aj s testom tak sestrička zase že nech idem na oddelenie..slušne som sa spýtala že kde to je že to neviem a len odvrkla " sak ste sa tu narodila to tu nepoznate?" Zase naštastie zasiahol dr a povedal že ma tam odvedie..
Na izbe my urobili predopecačne lebo sa nevedelo či budem musiet ist na urgentny kyret alebo to vydržím do rána .. asi o nejake 2 hodiny som išla na wc a tam to vyšlo zo mňa cele proste iba silna bolesť, vela krvi .. ale aj tak mi zostali silne bolesti a silnejšie krvacanie dostalo som 2injekcie od bolesti a čakala do rana. V noci ma ale pravidelne chodil kontrolovat dr ze ako sa mam..ale vydržala som do rana...rano kontrolne sono a sice iny dr ale zase velmi mily vysvetlil ze este vo mne zostali nejake kusky a mam na vyber bud pojdem na kyret alebo to nechame na samočistenie vysvetlil my oboje a nechali ma rozhodnut
Co bolo super že na nic netlačili..
V nemocnici som sice na samotny zakrok čakala až do poobedia.. sestričky na mňa zabudli kedze som nemohla jest ani piť mala som dostavat pravidelne infuzie az ked prišla vrchna sestra tak si všimla že som od rana nedostala.. to aky poriadok narodila s nimi bolo pocut na celu chodbu 😁
Inak som mala velke stastie na doktorov všetko to boli mladý ale neskutočne mily, ustretoví
Samotny zakrok jasne ze som mala menšie komplikacie (to by som nebola ja 🤦♀️)
@nika_val no ta jedna sestricka bola riadne protivna. s tym zabudnutim, kto vie ako to bolo, mozno ta mali dr brat skor, ale nezobrali, tak si cakal.
infuzie pred tym vobec netreba. to skor chceli len zacat s nimi pred vykonom, ale nebolo to nevyhnutne. trosku to doplni tekutiny, ale ono to doplni hned, ked sa podavaju,c ie aj keby zacali 10min predtym, nic sa nedeje.
ja som po zakroku nemala nic, okrem toho pretazenia a teploty. nemyslim si, ze som mala zapal, lebo inak by teploty pokracovali.
ja som mala zas komlikacie po porode dcery. ona sa nie a nie narodit. prenasala som ju, 4 dni mi davali vyvolavacky, dr sa zhrozil, ked to pocul, ze vsak to sa tolko nevyvolava. potom sa porod spustil lvemi rychlo, s hnusnymi silnymi kontrakciami. dcera sa nestihla ulozit a tak isla na svet s rukou pri hlave. samozrejme som mala obojstranne potrhany krcok, kompletne roztrhnutu hradzu - 4tupen. musel ma zasivat chirurk v narkoze. teda krcok mi najskor gynekologicka a na krcok prisiel chirurg.
potom ma nechali este 2 hod an porodnej sale ( inak som tma bola cely den sama a amli kopec roboty so mnou ), ked ma prehodili na izbu, mala som stale neprijemne krce v bruchu, bola som slaba, hlava sa mi tocila. som rozmyslala nad tym, ez som akysi slaboch, ved ja som taka nebola. krvacanie nevyzeralo silne, ale tlak mi isiel dole. nakoniec vysvitlo, ze krvacam do maternice ( dokopy 1L zrazenej a cerstvej krvi tam bolo ). potom utekali so mnou ryhclo na porodnu salu, liali do mna krv nlku negativ, infuzie do druhej ruky a to bol problem napichnut mi skolabovane zily, este aj ta zaistena zila od porodu praskla akrv sa mi vyliala pod kozu. cele lave predlakcie som mala modre. cistili mi maternicu, tlacili na nu. zasivali, pichali do zadku inj, na zavinovanie maternice.
o polnoci ma davali na JIS a bola som z toho vsetkeho hrozne opuchnuta.
na druhy den poobede ma dali na oddelenie. bola som ok, len soms a strasne zadychavala. 2 dni po porode mi este skontrolovali krv a bola som stale tazko chudokrvna, tak som znovu dostala transfuziu, potom uz bolo dobre, uz som sa nezadychavala. sranda bola, ze koli konecniku mi najskor dali mixovanu stravu a stale sa pytali, ci bola stolica. akoze 1,5dna bez jedla, potom mix a oni chceli aby bola stolica 😀 z coho.
no a potom uz bolo vsetko ok, eln sa mi v rane urobili polypy, co mi moj gynekolog vystikoval. myslela soms i, ze to je citliva jazva a tak som nevedela, preco am to tam obcas omina. tak som bola az 10m po porode u neho.
@majamat no ja som prišla na pohotovosť večer, noc som tam strávila mala som zakaz jest a piť..
Rano o 8mej na kontrolne sono, stale bez jedla a pitia tak som musela dostavat presne take tie zavodňovacie infuzie .. dostala som rano po 8mej a mala som dostavat každe 3hodiny
Lenže kedže vtedy bolo treba na všetko covid testy a nestačilo im ani očkovanie + antigen oni potrebovali aj pcr test tak mi rano brali aj ten lenže im nestihli prist vysledky tej 9tej kedy sa robilo zakrokov tak som čakala
Dalšiu zavodňovaciu infuziu som mala dostat okolo11tej a bolo po 14 a nič som nedostala.. preto ta vrchna sestra robola krik s nimi..
Na zakrok som sa dostala až o 15.30 a teda jedina komplikacia čo bola tak že po anesteze sa mi po celom tele narobili červene flaky nevedeli z čoho, niečo mi pichli na to, ale ono sa to po chvili vrátilo a zase zmizlo.. tak ma chceli sledovať ešte raz sa to zopakovalo ale potom už nie
Takže som dokopy bola 2 noci v nemocnici a vyše 24h bez jedla pitia len na tych infuziach 😀
Waau...tak ty si ozaj nemala lahke to už ako som čítala som mala zimomriavky z toho...
@nika_val no vsak ale to je bezne, ked ide neikto na nejaky zakrok, ze je nalacno a kldune sa moze dostat na rad aj na obed. ved aj pri tom porode ja som rodila poobede a tiez som nemohla jest a pit. niektore zeny maju dokonca dlhsi porod, cize nejedia a nepiju cely den, infuzie dostanu az ked idu vyslovene rodit.
inak je to take, ze niekedy akosi nemoze ist nic jednoducho.
inak nechaoem, keby bol vazny problem,t ak ta bez PCR nevezmu? ked po nehode neikoho dovezu do nemocky, tiez nema PCR.
@majamat ja len že mne povedala sestrička že ru infuziu budem dostavat každe 3 hodiny.. preto som písala že na mňa zabudli
Neviem ako to je s tym pcr ja som tam bola vo february, mala som plne platne 2 očkovania a sestrička (ta neprijemna čo bola na pohotovosti) ma nechcela zobrať bez antigenu ... keby tam nie je ten milý dr tak ma ani nevezme ..
Takže som bola plne očkovana, a negativnym antigenom (ani nie 12h starým) a aj tak chceli (vraj potrebovali) pcr ešte
Lenže ja som nebola akutne pripad takže asi chceli vytažiť maximum z toho (ved poistovne preplacali aj testy) .. mne vtedy v noci ten dr povedal že ked mi nezoslabne to krvacanie a neprejdu bolesti tak pojdem na kyret ako akutne (a vtedy ich netrapilo že som nebola nalačno a nemala pcr) ale kedže to zoslablo tak už to nebolo akutne a zrazu sa muselo robiť aj pcr
Takže možno to bolo ozaj iba o peniazoch lebo ked som si potom pozerala kolko za mňa poistovna preplatila za tie 2dni v nemocnici až som mysela ze ma tam zas budu musiet odviest 😁😁
@nika_val no vies, to je ako operacia, ked si vezmes, kolko ludi musi byt okolo, tiez anestetika, infuzie, zvlast miestnost, ktora sa musi sterilizovat roznymi ziaricmi, nejake technicke vybavenie ( nielen stol,a le aj nastoroje, operacne oblecenie ). vsetko sterilne.
ono sa to nezda,a le teda je ta roho dost, za co sa plati.,
@majamat no ved jasne ale potom som sa zamýšlala že kolko sa musi platit za take ako pôrod (tam je žena dlhšie aj v nemocnici) alebo ked su nejake važne operacie
Je pravda že pri tom kyrete boli 2dr gynekologovia, 2 sestričky, 1 anesteziologička, plus dalšie 2 sestričky na preberacej miestnosti takže ano na to že to bol tak kratky zakrok tak dost ludi

@nika_val no prve tehu sa zamerne neriesi. neviem z kolko zien,a le vacsina zien ma za seboz potrat a nemaju problem s plodnostou, prto sa to neriesi, je to uplne bezne, nemusi to byt sposobene nejako patologiou,
preco sa to stalo? na to nikdy prist nemusia. babo sa nemuselo dobre vyvijat, mohlo amt nejaku zavaznu geneticku vadu a preto neprezilo.
co sa tyka RH faktora, neviem teda ako ste na tom,a le to nerobi problem pri prvom tehu,a le az pri druhom. tyka sa to aj tehu po potrate.
id eo to, ze aj keby mas RH - a babo ma RH+, tovja krv je od neho oddelena, preto tvoje telo vytvori protilatky proti jeho krvi az v pripade, ked s nou pride do kontaktu a to sa stava pocas tehu,a lebo aj pocas potratu.
tiez su tu zeny, ktore mali taketo tehu za sebou ( pri druhom a dalsich tehu), mali aj zvysene protilatky a kontrolovali ich z krvi a nepotratili.
cize toto nebola chyba.
ozaj a v ktorom tt si bola?