Otvorený ochranný krém od minulého leta
Ahojte, minulý rok v lete som kúpila a otvorila Eucerin mlieko na opaľovanie pre deti, asi dvakrát som ho použila a takmer celé balenie mi ostalo... Myslíte, že môžem esre používať, alebo už vyhodiť?
@bororka no je tam do 12 mes od otvorenia, takto to ma asi väčšina krémov, inak spotreba do 2024. Ale tak otvorila som ho minulý rok ešte...
je to na tebe. Ak je už otvorené, treba sa riadiť tým, akú dlhú ,,záruku,, má po otvorení a nie ,,záruku celkovo,,. Aj kozmetika sa kazí. Ak si ho otvorila v lete, možno 1-2 mesiace by som ho ešte používala.
@kvetinka75 neviem, co je na tom pravdy a ci sa to tyka vsetkych ochrannych filtrov, ale udajne ochrana pred slnkom klesa a to v horizonte uz par mesiacov, nie to este rok.
@majamat tak to už neviem. ja si vždy na sezonu kúpim takéto prípravky nové. Ja som skôr myslela na to, aby sa nevyhádzali. Podľa toho, ako to aj skladovali - či nebolo príliš teplo, vlhko v miestnosti. Ochranný faktor ma nenapadlo riešiť, netuším čo sa s ním deje po otvorení. Ale možné to je.
Oni zvyknu tak zasmradnut, ale nie je to pravidlo. Takze ak nesmrdi, pouzila by som.
Na obale kozmetiky je vždy uvedená doba spotreby po otvorení, ale ten krém sa nepozrel do kalendára, či už ubehol deň, kedy sa má skaziť. 12 mesiacov je orientačné číslo a mesiac hore-dole nič nespraví. Ak má svoju bežnú vôňu aj konzistenciu, nevidím problém. Bežne takto používam opaľovacie krémy a nezaznamenala som žiadnu zníženú účinnosť, a to teda som typ, čo sa bez krému spáli okamžite (fototyp I).
Akurat dnes rano som tak nasla z vlani krem, ale bol podla mna ok, pouzila som ho normalne.
Čím dlhšie otvorený, tým nižšia ochrana pred slnkom... Dala by som si ho možno na nohy, dlane...
Pre mňa je slnko veľký nepriateľ pokožky, takže nepoužila by som rok otvorený opalovací krém a je úplne jedno, že sa použil len 2 krát. A už vôbec by som ho nedala dieťaťu. Ochrana je pre mňa dôležitejšia ako tých pár eur.
nedavno o tom bola reportaz v TV, pri kremoch s spf urcite neplati, ze mesiac hore-dole. tam dermatologicka vysvetlovala, ze ona osobne by hlavne pri detoch kremy s faktorom po viac ako 3-4 mes.uz nepouzivala, pretoze ochranny faktor velmi klesa dole. a som prekvapena, ze eucerin ma 12 mes.od otvorenia, pretoze ja kupujem detom la roche a ten je pouzitelny len 6 mes.od otvorenia. v marci sme ho mali v omane, ale v juli k moru ho uz urcite neberiem.
skoda vyhodit, pouzi ho maximalne na seba, na ruky, ktore prirodzene vystavujes postupne slnku uz asi dlho.
pre dieta urcite ale kup novy. krem sa sice nepokazi, ale jeho ochrana/spf dramaticky klesa
Ok, vďaka za príspevky. Kúpim nový, presne, je to pre deti, nebudem riskovať.
V pohode pouzi. Robim to tak kazdy rok. A aj pre deti. Nikdy nikomu nic nebolo,krem rovnako ochranil,ako ked bol novy. Myslim si,ze je to len zbytocny marketingovy tah. Kolko ludi mlieko otvori v obchode a ovonia. Cize uz bol otvoreny a v pohode si ho niekto iny kupi ako novy.
A prave aj Eucerin som takto pouzivala opakovane po roku.
Môžeš ho používať ale pozor už nebude poskytovať tak vysokú ochranu SPF

Pozri na obale, koľko mesiacov po otvorení môžeš použiť.