icon

Používate SPF krémy pre deti každý deň?

14. apr 2024

Ahojte. Žienky,používate na dennej báze v letnom období opaľovací krém, respektíve spf ochranu pre Vaše detičky? Nemyslím teraz dovolenky alebo kúpalisko, ale obyčajný pobyt na záhrade, prechádzke (mimo hodín od 11:00- 15:00) počas teplých dní. Ja som nepoužívala doteraz a našla som diskusiu na fb, kde si ženy radili ohľadom týchto produktov a vyzeralo to, ako keby to všetci používali. Ďakujem.

subartic
15. apr 2024

@evaachesa ja ale už tak malé deti nemám . Moje deti brali vigantol do druhého až tretieho roku života . Ja skôr narážam na to bezhlavé natieranie vysokými faktormi. Jednoducho ja deti nenatieram v lete do 10 max 11 hodiny , nechám ich behať v tričku a pokrývkou na hlave , medzi 11-15 hodinou sú zväča doma, ak niekam ideme tak natriem počas tohto času , po 15 hodine podľa toho čo ideme robit ak k vode alebo na bicykel tak natriem , ak trávia čas na dvore viacmenej v tieni tak určite nie . Pri mori natieram vždy, to slnko je iné . Ja nie som typ rodiča čo dieťa vystrčí nos z dverí a už je natreté 50 tkou . Nepovažujem ot za potrebné .

777januska777
15. apr 2024

@evaachesa @matkahelka všetko je veľmi individuálne a karcinogenne veci mame okolo seba všade. Napriklad:
Radon - nachádza sa vo väčšine budov, a to najmä v miestnostiach na prízemí a v miestnostiach bezprostredne nad alebo pod ním, v domoch v každej oblasti je určitá úroveň radónu.
Spálené jedlá (žiadne grilovanie na ohni, opekanie)
Formaldehyd - chemikália sa používa v mnohých výrobkoch pre domácnosť od preglejky až po niektoré tkaniny
Alkohol, Spracované mäso, Výfukové plyny a ine znečistenie ovzdušia, atd.
A za ďalšie potom tu mame mikroplasty a umelé hormóny všade v prírode atd. Nepopieram, ze rakovina koze zo slnka je reálna hrozba, ale tých hrozieb je všade veľmi veľa, stačí aj nehoda na aute.

fiafia
15. apr 2024

By som chcela vedieť keď niektorí čerpajú vit D zo slnka ci ho majú dostatok a majú to overené alebo si to len myslia... dcéru natieram keď viem ,že budeme dlho vonku, na výlete atď. Doma na dvore keď viem,že bude viac v chládku ako na slnku tak nenatriem, tých pár minút na slnku jej nezaškodí. Ale aj vyberám dôsledne čím natieram.

dzejsik
15. apr 2024

v lete resp teplejsich slnecnych dnoch na jar/jeden, ked ideme na viac hodin vonka natieram

subartic
15. apr 2024

@fiafia dôležité je že si to myslia ľudia tí čo sa tomu venujú a študujú to a píšu o tom vedecké články .

matkahelka
15. apr 2024

@777januska777 nerozumiem tvojmu siahodlhemu prispevku. uz som pisala, ze sa vyhybam vsetkemu, o com viem, ze je karcinogenne. aj plastom. aj konzervam. aj cigaretam. aj polotovarom. aj udeninam. ano, aj slnku. autorka polozila otazku, odpovedala som, ako to robim ja. ty rob ako uznas za vhodne ty.

evaachesa
15. apr 2024

@subartic samozrejme súhlasím. Ani ja dieťa nenatieram do 10tej pokiaľ nejde do škôlky. A okrem toho v čase kedy je slnko najsilnejšie ani na silné slnko nejdeme. Ráno natieram len pred škôlkou keďže o 10tej idú na dvor a sú na priamom slnku. Z hygienických dôvodov mi dieťa v škôlke nenatrú, takže to musím urobiť sama ešte pred škôlkou. Minulý rok chodili von 2x ešte o 15tej na ten hrozný výpek a syna mi odmietli natrieť. Tak som mu musela dávať dlhý rukáv. Chodili takto von cca počas 1 týždňa no potom to stopli lebo fakt boli horúčavy a nepochopila som prečo tam tie deti o takom čase vôbec ťahajú. 🤷

evaachesa
15. apr 2024

@777januska777 čiže čo odporúčaš? Nejak som to teraz nepochopila.

777januska777
15. apr 2024

@matkahelka písala som to preto, ze neverím, že sa vyhybaš všetkému, keďže všetko je okolo nás a nikdy sa týmto veciam nemôžeš úplne vyhnut. Tvoj príspevok bol písaný dosť arogantne na ľudí, ktorí majú na veci možno trošku iný názor.
@evaachesa neodporúčam nič, lebo aj rakovina je veľmi individuálna záležitosť. A tak ako jeden ju napriklad nedostane nikdy, ďalší ju môže dostať z jedného opalenia. Na rakovinu vplýva obrovské množstvo faktorov. Najčastejší a najväčší je ale stres. A aj prehnaný stres z rakoviny koze, môže spôsobiť v konečnom dôsledku iný druh rakoviny.

nssv2
15. apr 2024

@subartic bezhlave natieranie? Treba trošku študovať, možno to že ich ‘bezhlavo’ nenatieraš je to trošku nezodpovedné 😊 ale každého vec čo ´dopraje” svojim detom

matkahelka
15. apr 2024

@777januska777 prepac, mne je uplne jedno, comu ty veris, ci neveris. moje deti su vonku cele dni, natieram ich aj ich budem natierat. ty svoje deti nenatieraj, vsak nikto ta nenuti.

matkahelka
15. apr 2024

@evaachesa odporuca nenatierat, vsak kopa karcinogenov okolo nas, tak je jedno ci sa prida aj dalsi.

evaachesa
15. apr 2024

@matkahelka no pozerám teraz čo všetko tu popísala a radšej sa bude snažiť vyhýbať Radonu či Formaldehydu...pritom natrieť sa je omnoho jednoduchšie a v pohode dostupné. Radšej si poďme veci komplikovať, však? Okrem toho nehovorím ako vyzerajú ľudia čo sa celý život slnia a chytajú ten dôležitý vitamín D. Ako také sušené paradajky sušené na zdravom talianskom slniečku. 🤭🤷

777januska777
15. apr 2024

@matkahelka neviem co sa rozculuješ, ja reagujem normálne. Pozri aj zbytočne rozčuľovanie nad príspevkami, ktoré tvoj život nijako neoplvyvnia vyvoláva stres a ten spôsobuje rakovinu.
@evaachesa platí aj pre teba. Fakt rozculujete sa a dramatizujete niečo co môže aj nemusí byť reálne, keďže je obrovské množstvo faktorov a veľa ľudí nechce dopĺňať vitamíny ďalšou chemiou ci zatazovat telo chemickymi prípravkami, ktore mozu zas sposobovat dalsie problemy v tele (alergie, ekzemy, atd), keď je telo prispôsobené na výrobu vitamínu D inak. A aj pravdepodobnosť rakoviny koze sa znižuje trávením času na slnku. Verím, že nik nepopiera rakovinu koze a jej reálnu hrozbu, ale to nepopierame ani hrozbu nehody a predsa ludia jazdia na autách. Kazdy ma svoje dôvody na veci a prečo robí niečo ako robí.

evaachesa
15. apr 2024

@777januska777 nemám pocit že by sme sa s
@matkahelka rozčúľovali. Skôr sme prekvapené. 😉
Dčko dopĺňam mimo leta lebo ako vravím stále mám deficit. V aute mám pre syna tiež bezpečnú autosedačku v protismere a robím teda maximum pre našu bezpečnosť. Aj vzadu sa vždy povinne všetci zapíname. Tak isto nechávam nič na náhodu a natieram seba aj dieťa keď ideme na slnko. 🙂

777januska777
15. apr 2024

@evaachesa nemáš byť prečo prekvapená, ludia majú svoje dôvody. Niekto má reálny problém s alergiou a každý prípravok na kožu mu spôsobuje ďalšie problémy, niekto môže mat problém s trávením a teda užívanie vitamínov mu môže spôsobovať ďalšie problémy, čo neskôr môže vyvolávať rakovinu (ekzémy sú tiež faktor rakoviny koze, ci chronicke alergie zvysuju pravdepodobnost rakoviny roznych organov), atd a niekto jednoducho nechce z akéhokoľvek svojho vlastneho dôvodu.

evaachesa
15. apr 2024
matkahelka
15. apr 2024

@777januska777 rozculujem? vobec. bavim sa na tebe.

subartic
15. apr 2024

@nssv2 áno , u mňa často bezhlavé natieranie . Ja sa vôbec nebránim používať opaľovacie krémy , ale nie všade a vždy. Bola som po dlhej dobe lyžovať s deťmi v talianskych Alpách , deťom som poctivo natierala tvár. Ako som napísala nenatieram deti zväča do 11 - hodiny ak behajú po vonku a sme v oblasti strednej EU. Ak sme vhorách a na túre , natieram už od rána. Rozlišujem situácie , podmienky vonku , čo robím a kde sa nachádzam .

subartic
15. apr 2024

@nssv2 a práve že ja študujem ale nie noname články od kadekoho , ale odborné články od ľudí čo to študovali a nie len dermatológov ale aj iných , vyvažujem riziko s prínosom .

evaachesa
15. apr 2024

@subartic a čo je u teba bezhlavé natieranie? Lebo pochybujem že niekto bude natierať dieťa alebo seba už o 6-7mej ráno alebo ešte o 18tej či keď zapadne slnko. To je už potom nejaká diagnóza. 🤭😉 Poznáš takých?

777januska777
15. apr 2024

@matkahelka to je veľmi dobre, je dôležité nájsť v živote dôvod na radosť.

subartic
15. apr 2024

@evaachesa áno poznám . Skutočne poznám také maniačky , že je 6 hodín ráno a už mastí dieťa, aby mala časovú rezervu tej polhodiny lebo ide s dieťaťom do potravín. Po ceste do potravín sa drží zásadne v tieni , či je ráno , poobede alebo večer. A takých mamičiek je naozaj dosť , už sa to u nich preklopilo doslovne do fóbie zo slnka , a keby bol faktor 150 , dávali by faktor 150. Slnko nie je len rakovina, ale aj životná energia ktorú treba prijímať aj cez nenamastenú kožu v správny čas a na správno mieste.

hederamonstera
15. apr 2024

Ze to ludstvo este cele nevyhynulo na rakovinu koze za tie tisicrocia…

evaachesa
15. apr 2024

@subartic zaujímavé...v mojom okolí sú skôr mamičky nenatieračky. 😁

evaachesa
15. apr 2024

@hederamonstera no kedysi sme si ozónovu dieru tak neničili, všakže. 🤷

dorothee
15. apr 2024

nenatieram deti ani seba pri beznom pobyte vonku na dvore,natieram iba pri vode a na kupalisku..Ale cez velke horucavy chodime von az podvecer,v bezne teple dni sa chranime klobukmi a drzime v tieni,deti sa mi chvalabohu este nespalili a ja iba pri okopavani zahrady 😀

hederamonstera
15. apr 2024

@evaachesa 🫣 ok, len aby vam skor ten strach zo vsetkeho neuskodil viac

matkahelka
15. apr 2024

@hederamonstera to je argument hodny dospelej osoby. uz deti na ZS sa ucia, ze sa ozonova diera kazdym rokom zvacsuje. to slnko pred tisic rokmi a teraz je diametralny rozdiel. a aj tych slnecnych dni v nasich podmienkach je neporovnatelne viac. ja som ako decko v aprili chodila este v prechodnej bunde, moje deti posledne 3 dni su vonku v tricku a kratasoch. porovnavat co bolo pred x rokmi a teraz je fakt smiesne.

pandorra
15. apr 2024

Nenatieram kazdy den, iba ked ideme dlhsiu dobu na slnko. Inak som o tom citala aj clanok, ze dlhobe pouzivanie opalovacich kremov je tiez skodlive…