icon

Kedy sa oplatí kúpiť byt?

24. nov 2020

Ahojte, s partnerom si hladame novy byt, ale ceny su nehorazne. Chcem sa spytať, hlavne niekoho kto sa tomu realne rozumie, kedy bude vhodne investovať do nehnutelnosti? máme este počkať, alebo to bude už len horšie?
Vopred ďakujem 🙂

Strana
z3
simca06022011
24. nov 2020

Tieto otazky si mozes davat roky... a odpoved nebudes vediet nikdy. Ludia si ich davaju desatrocia a nevidim nejaky pokles cien ani nahodou... skor naopak.

ivkazba
24. nov 2020

Nie, v najbližšej dobe s poklesom cien nepočítaj, teda ak sa nerozprávame o Hornej Dolnej, kde žije 500 obyvateľov s priemerným vekom 70 rokov. Ak ide o väčšie mesto, určite kupujte teraz, nečakajte. Z dlhodobého hľadiska je to investícia, áno, môžu sa ceny zdať nehorázne, ale ceny sú odrazom dopytu. V súčasnosti (ak idete financovať kúpu cez hypotéku) sú aj podmienky na hypotékach veľmi priaznivé (úrokové sadzby pod 1%).

autor
24. nov 2020

@ivkazba žijeme v menšom meste nad 35,000 obyvateľov.. nasli sme krasny 3izbovy byt po rekonštrukcii za 76,000 eur, partnerovi sa to zda napr. predražené, ale podla ponuky je to ešte fajn cena, kedze za taku cenu idu 2izbove byty. Moze byt samozrejme ze bude mať nejaké "ale" ... len čakame, že sa niečo udeje ale moc sa do toho nerozumieme. Cize do 2-3 rokov je mala šanca, ze ceny za reality budu klesať?

ivkazba
24. nov 2020

Metso 35 tisíc obyvateľov, 3 izbový byt za 76 tisíc je veľmi dobrá cena, pokiaľ teda byt nie je v dezolátnom stave. Ceny v takýchto mestách nebudú klesať ani za 2-3 roky ani za 10. Takže ak chce partner čakať, že kúpi 3-izbový byť za menej ako 76 tisíc, tak potom nekúpi byt nikdy. Ale potom odporúčam presťahovať sa do malého mesta s 5 tisíc obyvateľmi.

autor
24. nov 2020

@ivkazba veľmi pekne ďakujem za Vašu pomoc! sksuim snim hodiť reč

simca06022011
24. nov 2020

v horizonte 2-3 rokov urcite ceny nebudu klesat a takychto bytov rekonstruovanych starsich urcite nie. Sestra teraz predala maly 2i v BB za 120t.. v bytovke co moze mat asi aj 60 rokov. Ja som neverila, ze to proste daju.. a predany bol za 2 tyzdne. Moj dom ... kupeny pred 5r., teraz len pozemok ma dvojnasobnu hodnotu, byt pred 12r som kupila za 29t a teraz maju predajnu cenu 60 a viac. A inak cele tie roky sa diskutuje kedy uz pojdu ceny dole.. lebo fakt su velmi vysoke. A nepamata sa presne, ale riesilo sa, ze velmi vela bytov v novostavbach je volnych, nepredavaju sa, a ci to nahodou neznizi ceny. A nestalo sa. Podla mna tieto starsie byty postupne kopiruju ceny novostavieb,lebo ked cloek nema stotisice na novucicky bytik, tak sa zvysuje dopyt po tychto starsich bytoch a ludia su ochotni zan zaplatit viac.

autor
24. nov 2020

@simca06022011 no logiku to dáva.. je to ale smutné, volali sme na jeden iznerat, maly 2 izbák, po rekonštrukcii a pytali 85,000 Eur proste je to nehorazne. Najprv som si myslela ze sa zmestime tak do 65,000 ale nie je sanca.

dencagee
24. nov 2020

Cena 76000 za 3i byt je výhodná kúpa. Ak je teda ozaj zrekonštruovaný a ešte aj podľa vašich predstav, ani by som neváhala. My sme kúpili 3i HOLOBYT s 1 park.státím za 138000€. Je to síce krajské mesto, ale aj tak dosť. Keď narátame všetky nadštandardy a zariadenie, máme to dobrých 180 tisíc, aj viac. Ale...je to perspektívne, lebo dobrá poloha, novostavba. Nebojíme sa, že by sme ho hocikedy nepredali. Ako hovoria kocky vyššie, stále stúpa dopyt a bytov sa veľa nestavia - aspoň teda u nás čo vidím ako ľudia chcú kúpiť, ale nemajú čo. Nehnuteľnosť je najlepšia investícia, s ponukou to bude len horšie, určite si nad to sadnite a pouvažujte o tom. Hovorilo sa aj, že po korone budú ceny nižšie, ale byty čo sú v ponuke sa mi zdajú stále drahšie....ja by som kúpila.

luxus10
24. nov 2020

za poslednych 20 r.som este pokles cien bytov nezaznamenala...stale to stupa, cie ak ho potrebujete, je ten najvhod.cas...

nela6
24. nov 2020

neverim, ze ceny pojdu dole, stale je malo bytov, keby som ja cakala, tak uz je to 8mi rok a ceny sli o 100%+ hore... kupovali sme za 64tis trojku, a teraz stoji taka 130 a viac, podla uprav

savoya
24. nov 2020

To ja si chcem kupit garsonku v Topolcanoch a nemam sancu.Na druhy den je uz rezervovana alebo zaplatena zaloha.😂

vikusjk
24. nov 2020

Ja by som necakala, ceny nehnutelnosti stupaju, banky davaju zaroven celkom vyhodne uroky teraz na hypoteky, ak splnite podmienky, vyuzila by som to. Videla som minule nejaku relaciu, kde spominali, ze ceny nehnutelnosti nepojdu dole - teda neocakava sa to, ocakava sa, ze po cca dvoch rokoch budu pomalsie rast, ale stale budu rast.

h2
24. nov 2020

To je taký problém napísať, o ktoré mesto sa jedná? Radšej napíšeš, že je to menšie mesto nad 35000 obyvateľov. To je nejaká tajná informácia? Veď už si v utajení, keďže tému si založila, ako anonym. Podľa mňa dosť záleží na tom, o ktoré mesto sa jedná, či je na západe, na východe, na severe, na juhu...

autor
24. nov 2020

@h2 neviem kde som pisala ze je problem prezradiť mesto. Nikto sa ma konkretne nepytal o ake mesto sa jedna. Dokonca ani vy ste sa nespytali normalne ale ak vas to zaujima jedna sa o Nove Zamky.

nikolk0
24. nov 2020

My sme s partnerom kupovali byt teraz v Septembri v Poprade - 3.izbový , prerobený aj s čiastočným zariadením a vyšiel nás na 121 000€ a to sme vychytali teda ešte super ponuku oprotí tým, ktoré sme pozerali pred ním.. Náš maklér nám povedal, že tie ceny budú dokonca ešte stúpať, vzhľadom na väčší dopyt oproti ponuke. Na tvojom mieste by som nečakala, ale šla do toho čo najskôr. Ešte jedna poznámka, že banky síce ponúkajú výhodné úroky, ale kvôli covidu sú podmienky získania hypo oveľa prísnejšie.. tiež nám slubovali úžasný urok a pod. a pritom sme na skoro 3% úroku.. takže by som bankám moc neverila, ako sa prezentujú v reklamách 🙂

hopsadobrandejsa
24. nov 2020

Aj napriek covidu, realitne kancelarie avizovali, ze pokles cien nehnutelnosti ( v zavislosti od lokality ) v najblizsom obdobi neocakavaju. Momentalne dopyt este stale prevysuje ponuku cize ak kupovat tak bud teraz alebo pockat zopar rokov.

V sucasnosti je vela bytov vo vystavbe, ale tie ceny su naozaj premrstene a hlavne holobyty si vyzaduju dodatocne investicie. Ja momentalne predavam byt v PP pretoze sa stahujem do domu a predavam ho lacnejsie nez je jeho aktualna hodnota pretoze mi predaj troska ponahla. Ak by mi to neponahlalo, predal by som ho urcite drahsie.

3i byt za 76 000 je celkom dobra kupa, samozrejme zavisi to od lokality v meste a vybavenosti. Ako Nikolk0 spomina, ceny za posledne roky stupali rapidne. Brat kupoval asi 5 rokov dozadu 3i byt ciastocne prerobeny na sidlisku za 72 000. Ona kupovala s priatelom za 121 tisic 5 rokov neskor. To mas cca 70% narast ceny co sa da povazovat za skoro extremne.

Dopracovat sa dnes k vlastnemu byvaniu je velmi velky problem. Hoci urokove sadzby na hypoteky sa rekordne nizke, ceny nehnutelnosti su neumerne vysoke. Platy takto rapidne nerastu ( hlavne na vychode ) aby dokazali drzat tempo s rastucimi cenami nehnutelnosti.

Za chvilu budu ludia na SK zit ako v Nemecku.....v podnajmoch. Financovanie vlastneho byvania bude prilis narocne, hlavne pre slobodnych ludi.

megba
24. nov 2020

Určite nečakajte, byty lacnejšie nebudú, jediné čo sa môže zmeniť je dostupnosť úverov, teraz sú peniaze od bánk stále lacné, večne to tak nemusí byť. Ak máte možnosť zobrať úver, príp. máte peniaze na kúpu v hotovosti, nečakajte na zlacňovanie lebo pravdepodobne tak skoro k tomu nedôjde.

petrowna
24. nov 2020

My sme v lete predali byt za 108000€,teraz v novembri sused predal tak isto rozlohovo byt ,podobná rekonštrukcia za 125000€ , rozhodne nečakajte 🙂

mondolina
24. nov 2020

Cena je úžasná, u nás v SA ( počet obyvateľov cca. ,23 000) ide trojizbák okolo 90 000.
Lacnejšie nekúpite.

autor
24. nov 2020

dohodla som si prehliadku a zajtra ideme pozriet 🙂 nazor? https://www.areality.sk/3-izb-byt-nove-zamky-pr...

autor
24. nov 2020

Jedinu nevyhodu ma, že nie je vytah ale je len na 1. poschodí.

luxus10
24. nov 2020

no draha moja, je tam tma, co nie je nic neobvykle na 1.posch, ale bude ti to casom liezt na nervy, clovek potrebuje svetlo... mala vymera na 3i byt, to je tak na 2i., stupacky su vyregulovane? aj kurenie je vyregulovane? stare radiatory, este sluzili na kurenie uhlim, preto su aj patricne zanesene a vykon z nich nedostanes, zato za kurenie zaplatis aj 2-3x viac ako susedia na vyssih poschodiach, kuchyna mala, izby priechodne, jedine co je velkostou pekne je kupelna...ale ta tma ma oddradza...zistit co je pod bytom, ci je byt zospodu zatepleny-ak suteren, a kolko sa plati fond oprav, v akom stave je strecha, navysi naklady v bud. ak je poskodena...atd...zistit, ci je nova elektroinstalacia-v medi..

autor
24. nov 2020

@luxus10 no fantazia... toto znie strasne. asi vedia prečo davaju pod cenu. Je to starsia bytovka... ja byvam na prizemí, ma tmu som zvyknuta ale to ostatné.. neznie to moc dobre.Ta kuchyan aj mna odradza trocha ale zas izby sa mi zdraju pekne priestranné... zajtra kuknem ale ani partner nieje nadšeny.

luxus10
24. nov 2020

no a este jedna vec, overit v akom stave je kanalizacia, zvykne vyrazat na 1. mieste najblizsie od sachty...over, ci tam nesmrdi, aj splachni, pusti vodu....postukaj vypinacmi na elektrinu, ci nie je nieco nefunkcne...

zuzu1304
24. nov 2020

Ten byt je cely prechodný to si treba dobre rozmyslet

luxus10
24. nov 2020

a ak poznas mesto, vies ktory je to byt- odporucam nazriet do katastra cez kapor.sk, ci byt nema tarchu...

hopsadobrandejsa
24. nov 2020

Ak zoberies do uvahy, ze byt sa nachadza v centre mesta, ta cena je celkom v poriadku za ponukanu plochu. Samozrejme treba zistit v akom stave su rozvody atd.

Vyhodu mas, ze si ten byt mozes zariadit podla seba. Mozem ti povedat, ze prezentacia tiez robi vela. Ak si porovnam ako nam nafotili byt a ako je nafoteny tento tak skutocne posobi trosicka pochmurnym dojmom.

Dal by sa z toho urobit naozaj pekny byt. Miestnosti su nedostatocne osvetlene co ma za nasledok nevhodne zvolene osvetlenie. Stare oranzove zaclony vymenis za nejake nove, mne brat napr kupil v Ikei posuvny system na kolajniciach s roletkami, uplna paradicka. Byt premalovat, najlepsie na bielo, pekne ti to presvetli byt a opticky ho trocha zvacsi.

Obyvacku treba zmenit dispoziciu, zbytocne vela nabytku v uz malej obyvacke, absolutne zbytocne. Tie zavesne skrinky urcite prec, len to zabera priestor a obyvacka posobi "zapratana nabytkom". Radiatory ako uz bolo spominane vymenit, to zas tiez nie je obrovska investicia.

Stol a stolicky v kuchyni skusit presunut do obyvacieho priestoru. My sme mali rovnako uzku kuchynu, ale nie az tak cize ten stol by som tam zrusil.

Ak chces, inzerat na moj byt je stale aktivny. Mozem ti poslat link a mozes si pozriet ako by tento byt mohol vyzerat s nenarocnou prerabkou 🙂

didush27
24. nov 2020

byt je na tom realitnom portáli 3 mesiace, ak je taký veľký dopyt a malá ponuka, prečo sa za výhodnú cenu ešte nepredal?

hankm
24. nov 2020

NBS minuly tyzden vydala vyhlasenie, ze pozoruju naznaky prehrievania trhu. Ako ste uz viacery poznamenali, ceny su mimo reality, hlavne zda sa vzhladom k realnym mzdam, resp rastu miezd. Mne osobne to pripada ako zaverecny sprint. Ceny nehnutelnosto rastu od roku 2008-2009, po krize. Posledne 2-3 roku extremnym tempom. Netusim, ci je taketo tempo rastu dlhodobo udrzatelne. Ale ked banky pchaju ludom €€€ tak ludia kupuju, byvat treba, a ponuka nehnutelnosti tragicka. Este jeden nazor, dofinancovavanie hypo spotrebnymi uvermi (ako zaklad k hypo) podla mna toto deformuje podstatne ceny. Ak by tieto fin museli byt realne nasetrene tak by taky dopyt nebol, min ludi jevschopnych nasetrit 20-30%...Myslim, ze by to zrealnilo ceny. Aj ked cast ludi by sa k nehnut nedostalo z dna na den.

hopsadobrandejsa
24. nov 2020

@hankm Ak nahodou dojde znova k nejakej financnej krize tak ako to bolo v 2007 tak je predpoklad, ze vela ludi sa dostane do problemov.

Ze sa Slovaci prilis zadlzuju je vseobecne zname a hlavnym dovodom je tuzba po vlastnom byvani resp. OV. Sucasny system ktory pozaduje 20% vlastneho kapitalu ako je nariadenie ECB situaciu zhorsil pretoze ludia ten kapital nemaju a musia to dofinancovat spotrebakom ktory ma vyssie urokove sadzby nez hypo cize miesto jedneho uveru maju ludia hned dva.

End efekt je, ze ludia platia miesto jednej pozicky hned dve a financuju historicky najdrahsie nehnutelnosti od cias samostatneho Slovenska.

ECB dosiahla uplne opacny efekt nez bol ich zamer. Ludia kupuju nadalej ( a este k tomu draho ) a ceny nehnutelnosti rastu. Je to len otazkou casu kedy cela ta bublina praskne. Mierny rast cien sa este ocakava, ale uz sa to blizi k stropu. Vynimkou mozu byt este Kosice a Bratislava + okolie.

Ja naozaj nezavidim nikomu kto ma na krku momentalne 150-200 tisicovu hypoteku. To je hotovy damoklov mec.

Strana
z3