icon

Podnájomník a prekúrený byt

cajomila
8. feb 2021

Ahojte, cchem sa spytat...mame podnajomnikov v nasom dome.Byvaju v samostatnom byte v ktorom sme predtym byvali my.
Mame spolocne kurenie na jeden kotol...akurat, ze v ich kuchyni je iba podlahove elektricke kurenie.
Chodim ku nim dost casto, takze viem ako teplo tam maju.
No a ide o to, ze mne pride, ze to s tym podlahovym v kuchyni prehanaju ..maju ho zapnute nonstop na 25 stupnov (vodne v noci).
Pre mna je to uz extremne prekureny priestor.
My sami v nasom byte mame chladnejsie...nam to vyhovuje.

Moja otazka je: je odo mna korektne ich poziadat o to, aby to podlahove kurenie stahovali aspon na noc na nizsiu teplotu?

Ide o to, ze neviem ako im mam spocitat naklady za kurenie, kedze tam nieje mozne namontovat merace.

cajomila
autor
9. feb 2021

@simca06022011 My im to ideme navrhnut...a vysvetlit, ze i napriek tomu, ze to v zmluve nebolo...tak by sme boli radi, ak by si to uvedomili.Vsak byvali po podnajmoch roky...takze podla mna dobre vedia, ze teraz to kurenie je luxusne...ale vsak ked nikto nic nehovori...tak uzivajme.

cajomila
autor
9. feb 2021

@heleninamama Ano,spravili sme chybu.Na druhej strane nikde z zmluve nieje napisane,ze podlahove kurenie ma byt nonstop na maxime.Takze pravda je niekde uprostred.

simca06022011
9. feb 2021

@cajomila mas pravdu... elektricke kurenie v kuchyni, kde celu noc nik nie je a fici si na 25°C nema ziadne opodstatnenie, ziadne rozumne vysvetlenie, neda sa to obhait malym dietatom, dojcenim a hlupostami ako nebudem chodit doma v svetri... pretoze ked je vonku 20°C malokto chodi naobliekany, ale v kuchyni to treba? 🙂 Treba im tam nastavit v kuchyni casovac, ktory to bude regulovat a znizovat teplotu. Alebo im to navrhnut. Ale urcite, urcite energie by som im dala platit normalne, nie pausalne v najme.

bluka2
9. feb 2021

@cajomila skús im to povedať tak ako to je, že je chyba, že to nie je ošetrené v zmluve, ale že sa očakávajú vyššie výdavky týmto štýlom a že to pre vás nie je príjemná situácia a že nie ste pripraveni platiť takto ako to práve je dlhodobo za neobmedzené kúrenie. Že či sa dá spraviť nejaká nová dohoda od dňa kedy sa rozprávate (nie riešiť už prekurene peniaze). Buď uvidia aj tvoju pointu a na nieco pristúpia alebo potom by som ich nechaj kúriť ako chcú a ukonči im nájomnú zmluvu.

cajomila
autor
9. feb 2021

@bluka2 Ano presne. Muz povedal, ze on sa s nimi hadat nebude.Ale ak sa nabudu chcciet dohodnut, tak im nepredlzi zmluvu...nastastie (a na tom som trvala, ze na zaciatku im dame iba 6 mes).A ano, kazdy kto ma aj inu skusenost ako kurit na pln egule...pochopi, ze to ani nieje nutne v kuchyni.Vsak sa tam vari, je to maly pristor vykuri sa tam raz dva.No len ako som uz spomenula, pani je sice o polovicu mladsia od mojho muza...ale ma vyssie ocakavania a naroky na byvanie ako my!

cajomila
autor
9. feb 2021

@simca06022011 Vsak to ma upln enajviac udivuje, ze ona si nikdy tu teplotu nemeni...ani ked sa otepli. A to mi tvrdila, ze tam ma 20 stupnov...ked som sa pozrela, jasne som videla 25 stupnov😉

cajomila
autor
9. feb 2021

A dalsia vec je, ze ked je vsetkym v rovnakej miestnosti teplo az horuco...iba JEDNEJ nie, tak problem asi nebude v stupnoch, ale v tej osobe.

zuzuliennka1
9. feb 2021

@cajomila a cudujes sa jej? ja som napr. tiez taky “zmrzlik”, spavam v ponozkach od oktobra do aprila, proste mne je zima, rukavice von nosim od oktobra,... my mame v byte medzi 23 a 24 stupnov, akonahle klesne teplota, ze sa nahodou vypne kotol, a je 22, ja to citim uz brutalne....
to, ze nam je niektorym viac zima, ako inym, ty nijak neporiesis, ked jej je zima, kuri si... nemozes jej nijak nakazat, aby behala po byte vo svetri, a mala menej stupnov, lebo ty sa nedoplatis, to sa takto nerobi... snad uz mas poucenie do buducna

cajomila
autor
9. feb 2021

@zuzuliennka1 Ved ale ty sa pocuvas? ... nemozes jej nijak nakazat, aby behala po byte vo svetri, a mala menej stupnov, lebo ty sa nedoplatis...😕😨
Jasne, ze mozem...ked to mam platit ja.
Tak moze behat v tricku a nie v tielku.

zuzuliennka1
9. feb 2021

@cajomila no ale nemozes, ked to moja zlata platis ty - mala si to mat osetrene v zmluve alebo mat merace... v tomto pripade na to doslova doplacas, ze podmienky neboli dotiahnute do konca... pocuvam sa, skor ty nie, lebo proste toto ste nedomysleli... nemozes jej nakazat : moja mila, zvykni si na 22stupnov v byte, lebo ja sa nedoplatim....
mala si si proste zistit naklady a zaratat ich do najmu, HNED, pred podpisom, teraz spatne neporiesis nic

candii
9. feb 2021

Keď ste sa skamaratili tak by som kamarátsky nadhodila len. Nie v zlom ..

simca06022011
9. feb 2021

@cajomila a to s tou elektrikou je normalne, tieto spotrebice uz napr. v novych domoch maju samostatne istice, mne to v byte robilo bezne, ze vyleteli poistky.. jeden obvod bol kde bola pracka, susicka, umyvacka, rura a ked bolo treba tak kedze kuchynska stena to bola aj kanvica. To proste elektrika neda. Musela som to riesit tak, ze som veci delila, aby to neslo vsetko naraz, a na pracku som mala predlzovacku do chodby (zase bolo to cca 2,5m, cize ziadna katastrofa) aby to islo "z inakade". Neveim aka stara je tam elektrika, ale tomu pomoze len prerobenie, alebo to, ze sa nauci s tym fungovat "inak". Elektrikar ti zle povedal.. mozno cela ta vasa "sustava" by to utiahla,ale je dost mozne, ze prave ta cast (neviem ako sa vola), kde su tie spotrebice nasekane, nie.. Teraz mame na dvom dve krabice na kazdom poschodi, kde je tak 40-50 "stuplikov" v kazdom a este mame zavedeny aj nizky/vysoky tarif, cize rozdvojka aj na to.

cajomila
autor
9. feb 2021

@zuzuliennka1 Moja vina, moja vina, moja prevelka vina🙏.
Chcem sa s nimi dohodnut...ak sa nebude dat, zmluvu nepredlzime😉.

simca06022011
9. feb 2021

@cajomila tak to sa ma menit automaticky, ja tiez neprestavujem termostaty 5x denne 🙂 a jedna vec je co je na krabicke napisane, kolko je tam stupnov a druha vec je kolko realne ma vzduch stupnov. Ja mam na meraci teraz 24stupnov, a v izbe realen tak 21...
Skuste sa dohodnut, alebo to proste prerobte a nastavte tam teplotu, neveim aky mate termostat a tu "skatulku", aj zablokovat preprogramovavanie... a ked nie tak nabuduce budete vediet 🙂

malasandrika
9. feb 2021

@cajomila a Ty si uvedom, že nájomníčka s tým nemusí súhlasiť, že Ti niečo doplatí, Tvoje výpočty tepla sú len teoretické, keďže máte spoločný kotol. Mala si najprv rozmýšlať, potom začať prenajímať.

cajomila
autor
9. feb 2021

@malasandrika Jaj, ked tu si vzdy taky mudri ludia.

cajomila
autor
9. feb 2021

@candii Vsak jasne.Ak nie...su aj ine podnajmy.Nech sa paci.

malasandrika
9. feb 2021

@cajomila samozrejme, že sú, preto si žiadala o radu 😉

zuzuliennka1
9. feb 2021

@cajomila my sme napr. nasli podnajom - bola uvedena nejaka suma plus energie...
ked sme prisli podpisat znluvu - majitel nam povedal, ze pred nami v byte byval vacsinou jeden clovek, my sme dvaja, a ze budeme mat vyssie naklady na energie - takze nam pro forma na papieri znizil sumu najmu za priestor a zvysil sumu za energie - sumasumarum sme boli ale na tej istej sume, na ktoru sme reagovali, len sa teda zvysila suma za energie... aj takto sa to napr. da, ale to sa musi hned, nie po pol roku byvania

cajomila
autor
9. feb 2021

@malasandrika 😉 V nasom meste si mozes vybrat podnajomnikov...a neprehanam.

cajomila
autor
9. feb 2021

@zuzuliennka1 Je to len mesiac.

zuzuliennka1
9. feb 2021

@cajomila aj tak, aj keby to bol len tyzden... neviem si predstavit, ze podpisem nejaku sumu a po prvom mesiaci byvania, ked idem platit za najom, mi zrazu prenajimatel napise, ze mam zaplatit viac, lebo si to neprepocital a “privela” som kurila.....🙄🙄🙄 blbe je aj to, ze to vyslo na zimne mesiace teraz.... hold, poucenie mas

cajomila
autor
9. feb 2021

@zuzuliennka1 Ano, poucili sme sa.Akoze za ten mesiac to uz nechame tak, ale ide o dalsie mesiace...vravim,ze sa chceme dohodnut.Podla mna kto chce, dohodne sa.Neziadam aby tam mali 15 stupnov.Iba chcem aby aby trochu aj rozmyslali.

zuzuliennka1
9. feb 2021

@cajomila no drzim palce

bluka2
9. feb 2021

@zuzuliennka1 su na rovnakej lodi. Majú zmluvu. Nájomca berie na seba riziko, že si to prenajímateľ za mesiac rozmyslí a prenajímateľ riziko, že budú kúriť na maximum, lebo je spoločný kotol.
To sa stáva, nie vždy všetko vypáli podľa predstáv všetkých zúčastnených. Diplomaticky sa dá zvyčajne dohodnúť a nastaviť nové podmienky a stále to môže byť výhra pre všetkých, než hľadať nových, sťahovanie. Alebo usúdia spolu, že bude lepšie, ak sa odsťahujú

grankosko
9. feb 2021

Porozprávaj sa s ňou a tom a uvidíš čo to dá. Ja neviem my máme doma cez zimu tých 22 a nie je nám zima tak ale každý je proste inak naučený a inak teplomiľný

simca06022011
9. feb 2021

@zuzuliennka1 no mne sa to realne stalo, a to som byvala ledva 1,5-2 mesiaca dokopy a pan pekne nabehol s uctom za vodu a elektrinu a to som nechapala, dokonca nie za mnou osobne, ale za mamou a ta mu to vykesovala, co som jej pekne potom vytmavila... (bolo leto, byvala som viac mimo byt, sama... tak to akoze, vobec neplatil energie alebo ako z najmu alebo co a nebolo to 5EUR, proste neexistuje aby niekto bez telky, pc doma, co ide akurat chladnicka a raz za tyzden 2 pracky mal nejaky nedoplatok..)

zuzuliennka1
9. feb 2021

@bluka2 nemyslim si, ze si ja ako najomnik mozem len tak rozmysliet, ze idem prec, minimalne by som doplacala najom....a prenajimatel na mne strati iba vtedy, ak si to neosetri v zmluve, kdezto ja ako najomnik mozem stratit kedykolvek... tu doplatil najomca na to, ze si to neosetril v zmluve a chce menit veci za pochodu a uz podpisane - jasne, dat sa to moze, ale aj nemusi....

candii
9. feb 2021

@cajomila no Veď jasné, si majiteľ.

zuzuliennka1
9. feb 2021

@simca06022011 ale nemam pocit, ze tu ide o nedoplatok, ako skor o to, ze (priklad) - pani isla do bytu pod podmienkou platenia 500€ - 250€ priestor, 250€ energie,.. a zrazu cajomile ale vychadza platit za energie “viac” (ani to ale nevieme presne, kedze tam nie su merace, je to len jej subjektivny pocit, ze tam maju podla nej prilis teplo)... a chce jej to dat zaplatit...
po prve - ako sama napisala, nema to ani ako presne zistit, nie su merace, po druhe, kto ma aky prah toho, kedy mu je zima, je cisto subjektive (kamoska ma v dome 22stupnov, na spanie este menej, ja by som umrzla na kost) .....
moze si s nimi pokecat, dohodnut sa na nejakom rozumnom rieseni (ale nie prikazovat im, ze maju mat vnutri chladnejsie 😓) a do buducna si to zabezpecit, napr. tymi meracmi a presnejsie rozratat energie