Podnájomník a prekúrený byt
Ahojte, cchem sa spytat...mame podnajomnikov v nasom dome.Byvaju v samostatnom byte v ktorom sme predtym byvali my.
Mame spolocne kurenie na jeden kotol...akurat, ze v ich kuchyni je iba podlahove elektricke kurenie.
Chodim ku nim dost casto, takze viem ako teplo tam maju.
No a ide o to, ze mne pride, ze to s tym podlahovym v kuchyni prehanaju ..maju ho zapnute nonstop na 25 stupnov (vodne v noci).
Pre mna je to uz extremne prekureny priestor.
My sami v nasom byte mame chladnejsie...nam to vyhovuje.
Moja otazka je: je odo mna korektne ich poziadat o to, aby to podlahove kurenie stahovali aspon na noc na nizsiu teplotu?
Ide o to, ze neviem ako im mam spocitat naklady za kurenie, kedze tam nieje mozne namontovat merace.
@cajomila je jej zima, lebo kvoli pravidelnemu prekurovaniu jej nefunguje termoregulacia ... keby zacala trocha otužovat, hned by inak vnimala teplo/zimu
Daj prosím vedieť, ako to dopadlo.
Ďakujem 🙂
@catherinah Dám😉.
@zuzuliennka1 tak to, ci viac elektriny sa minie a o koľko vidno na meracoch, aj keď nie sú samostatné. Áno aj ja som myslela ze zmrznem keď mi to niekto tvrdil a zaujímavé že nemrznem... Zaujímavé že na jar keď je 20 stupňov nik nemrzne 😂 ale to je jedno, samozrjeme každý to ma inak rad. Predpokladám že prenajímatelka proste nechce.mat stovky eur nedoplatok za ee. Co je pre nováčikov v bývaní normálne. Pri na sťahovaní sa do domu, mi prišiel nedoplatok 1000eur, lebo tiez som. Doma.mudrovala že menej ako 24 stupňov nech mi chlap nenastavuje a v spálni aj 50 môže 😂a ver ze cely ďalší rok nám bolo veľmi teplo 😂
@cajomila Beriem spat moj komentar ze chodis do ich bytu neohlasena... z uvodneho prispevku a debaty s prvou prispievatelkou to tak vyznelo.
My mame v rukach plynove kurenie ale nie elektricke kurenie... aj nasi najomnici by si mohli zapinat ten krb alebo elektricke ohrievace kazdy den... a aj sme jeden cas takych mali... nechali to zapnute este aj ked isli prec, co uz bolo aj nebezpecne 😠
Stale nechapem ako im chcete dokazat ze tie nedoplatky sposobili oni ked mate siete spolocne. Ved oni kludne mozu povedat ze ten nedoplatok ste si sposobili vy sami.
Bez rozdelenych sieti budete mat neustale zly pocit ze vas vyuzivaju... u nas napriklad zacal pretekat zachod v byte najomnikov. NIc nepovedali a zachod pretekal 4 mesiace... zistili sme to az ked nam prislo stvrtrocne vyuctovanie za vodu, ktore bolo 3x take vysoke ako normalne. Odtvtedy sme to dali do zmluvy, ze ak svojou nedbanlivostou sposobia skodu, musia ju zaplatit. Proste clovek sa uci kazdou jednou chybou. Za par rokov z vas budu profesionali.
Ak si doma niekto prikuri lebo rad chodi v zime v kratasoch a tricku, mas smolu. Ak mu to chces zmenit, tak obmadzujes jeho pohodlie a sposob zivota, ktory ma rad. Na take nieco nemas pravo.
My sa uz teraz v ramci uvodnej prehliadky bytu aj tak nenapadne opytame ze ci maju radi teplo a ak mame viac zaujemcov, vyberieme takeho ktory nie je zimomravy 😀 aj ked to je niekde uplne na konci poloziek ktore rozhoduju o tom akeho najomnika si vezmeme.
@cajomila
Chybu robis aj v tom ze sa s najomnikmi kamaratis. Velku chybu. Najomnik musi mat z teba respekt. Lebo je to tvoj majetok a oni ho pouzivaju. Ked maju respekt voci tebe, je dobra sanca ze budu mat respekt aj voci tvojmu majetku. Musis jednat vzdy velmi profesionalne, skor odmerane ako priatelsky.
Ruky prec od najomnikov co hned v uvode ziadaju o laskavosti. To su taky ludia, co potom len ziadaju dalsie a dalsie laskavosti. Vlastna bolestna skusenost.☹ Vidim ze teraz aj tvoja... kedze sa vam najomnici nastahovali bez opytania do garaze, pytaju nove zariadenie do bytu (zariadenie bytu si tiez dajte do zmluvy).
@andreatytler Ach ano, v tomto mate pravdu.Ja som proste kamaratsky typ.A ktomu este aj neviem velmi povedat nie.
No ale...co by ste na mojom mieste robili vy? Ked vas poziadaju o nejaku laskavost? Mam s nimi uplne seknut kontakt?
Do garaze ich uz muz nepusta, zamkina si ju.
Nove nabytky sme na ich vyziadanie nekupili.
Takze tieto veci uz prestali pytat.
Ale to je proste o type ludi...
@cajomila Presne to je typ ludi... len beru a beru kde sa da a ked najdu prajneho priatelskeho cloveka, nevedia prestat... preto si myslim ze vasa priatelska debata na temu nedoplatkov bude katastrofa, lebo oni nie su vasi priatelia, len vas vyuzivaju, lebo sa to da. Ja by som sa s nimi prestala kamaratit, ak ma oni kontaktuj, tak vzdy slusne, promptne odpoviem, sama by som ich kontaktovala len ked je to absolutne nevyhnutne a nepredlzila by som najom. V buducnosti by som si s potencialnimi najomnikmi vzdy dlho podebatila a tak okrajovo pozistovala co su zac... takyto ludia, co vyuzivaju inych, sa prejavia hned v uvode. Nam sa jedna potencialna najomnicka hned pocas obhliadky bytu opytala ci mozu chodit do zahrady (a pritom to bolo v inzerate jasne ze je to len byt bez vonkajsich priestorov). Ale my sme boli neznali a prenajali im to a vyklula sa z nej primadona ktoru sme museli doslova obskakovat... odvtedy uz sme pouceni.
To "nie" sa zial budes musies naucit hovorit, najlepsie hned na zaciatku. Ak odmietnes prvu 1-2 laskavosti uz im to dojde ze na tebe sa prizivovat nebudu. Hned v uvode ked vas ziadali ci by sa mohli urgentne nastahovat ste mali povedat "nie", ze byt je volny ako ste povodne inzerovali. Aj ked to pre vas nie je problem im tu laskavost urobit, treba sa voci takym ludom obrnit a stopnut ich hned na zaciatku.
My si dame s najomnikmi caj/kavu na uvod ak chcu ale potom sa vsetko deje len na profesionanej urovni. Raz sme narazili na skvelych ludi a tym sme po 8 mesiacoch dovolili laskavost (pouzivat zahradu) a uz roky su odstahovani ale doteraz si piseme sms na vianoce. Najskor si treba ludi otukat od hlay az po paty a az potom polavit a prejavit kamaratstvo alebo laskavosti.
@alexk12 Preboha nie... ved si predstav ze by si platila za najom a chodil by ti domaci vypinat tajne kurenie... to mi nevrav ze by ti to vobec nevadilo.
Dufam ze tvoj navrh bol len zart.😉
@andreatytler sak keď sú s prepáčením sprostí a nedajú im to do zmluvy tak co no😄
@alexk12 Nie sprosti, ale neznali,... na zaciatku je kazdy jeden prenajimatel taky. Ani ti najmudrejsi a najinteligentnejsi sa nevyhnu problemom s najomnikmi. My upravujeme najomnu zmluvu skoro po kazdom najomnikovi... proste vzdy je tam nieco s cim sme nepocitali.
@andreatytler presne tak, po kazdom prenájme je múdrejší aj nájomca, aj prenajímateľ
@simca06022011 ale 20stupnov na jar a 20stupnov v zamracenom suvisle studenom pocasi v zim. mesiacoch je predsa dost rozdiel 😓 mne je proste zima... otuzovat sa mozem donekonecna, akurat prechladnem.. proste niekomu je zima, ked vonku klesne teplota uz pod 5 stupnov, inym mozno az pri -5....
ale to je uplne nepodstatne - podstatne tu je len to, ze to majitelka proste nema osetrene nijako, sama pise ze jej tie naklady nema ako presne odmerat... a nakazat jej, aby doma “mrzla” lebo ona sa nedoplati - nie je riesenie
Tak ale to s tým meraním proste treba nejakosi vyriešiť, vieš lebo kázať niekomu aby mrzol, ako prečo. Možno by si aj radi priplatili za to, aby si mohli nechať vykúrené tak, ako to majú teraz
Neviem prečo sú niektorí toho názoru že zníži sa v jednej miestnosti teplota, tak tam človek "mrzne" 😂🤭 ako fakt smiešne..
Sestra raz prenajímala panelakovy byť a páni tam bola 5 mesiacov. Tiež nemali dobre nastavenú zmluvu a pani sa zdalo chladno, tak dokurovala.el.ventilatorom. nedoplatok bol vyšší ako nájom za 5 mesiacov. Tak treba opatrne. Rátať aj s rezervou..... Ja by som asi prenajímala len cez agentúru.
@zuzuliennka1 ano 20 stupnov na jar vnima clovek inak ako 20 stupnov v zime, ale to je psychika, nic viac. Mam to odskusane. Ked aj teraz v zime vonku svieti slniecko a dnu mam +20 tak sa nam zda teplo, este kontrolujem teplomer, ci sme neprekurili. A ked je sychravo, zamracene, tak tych 20 stupnov clovek vnima inak. Co je to ak nie psychika? Netreba sa rozmaznavat teplom. Skodi to zdraviu. A clovek otuzovanim neprechladne. Ale to otuzovanie musi ist postupne... a je fajn zacat neprekurovanim izieb a nepreobliekavanim sa na von.
@petka_3 to musela mat akoze riadne vykonny el. ventilator alebo ho musela mat pusteny cely den ... to si ani neviem prestavit, lebo ja som si pri kupe elektrickeho ohrievaca presne pocitala kolko eur ma to vyjde na mesiac, ked to budem mat pusteny hodinu denne (mal vykon 2000W, co je dost) ... a mi to vyslo dajak pod 10e... https://www.calculat.org/sk/energia/spotreba-el...
@zuzanapjat no mne osobne vadi, ked je v byte 22 a menej... 23 je akurat... takto v zime, ale mame nastaveny kotol tak, aby napr. nekuril, ked sme dlho prec... vsetko sa da, ked sa chce
@cajomila nie, ty si to nepochopila.... mala si si to v prvom rade zabezpecit tak, aby sa dalo presne odmerat, kolko naozaj minaju toho tepla... kedze to nevies, tak najomnikovi moze byt fakt jedno, ci si kuri na 30 alebo na 15.... lebo tak ci onak im to nevies hodnoverne zdokladovat.... za blbost sa plati, do buducna budes vediet
@zuzuliennka1: Pochopila som túto vec! Nemusíš mi to opakovať ešte x krát.Dakujem.
@cajomila ja som si ani neuvedomila, že reagujem opäť na teba... tak pardón, netreba sa z toho vieš čo ... 🙂
@zuzanapjat Vsak to som nepísala tebe😁
@cajomila prepáč :D vyhovorím sa na migrénu a ibalgin, pomaly mi začína zaberať :D
Tak my máme tiež teplotu na 25st.ale byvame v dome...to že vy máte chladnejšie a vyhovuje vám to tak neznamená že tak musia mať aj oni im môže byť zima

@tom_i ake odvody? Z prijmu za prenajom sa neplatia odvody