icon

Púšťate sušičku a práčku po 22. hodine?

29. mar 2022

Púšťate sušičku a práčku po 22. hodine v bytovke, alebo to považujete za rušenie nočného kľudu? Ja osobne nemám výčitky spustiť sušičku o 21:30, a nechať dosusit prádlo aj po 22h. Priateľovi to vadí, vraj mi to nedovolí pustiť... Tak sa pýtam na názory 🙂

zuzuliennka1
Autor odpoveď zmazal
zuzuliennka1
31. mar 2022

Akurat vcera som cca 22:30 si v kupelni umyvala tvar a chystala sa spat a ked som sa veeelmi zapocuvala, niekto sa akurat sprchoval, niekomu inemu potom na zem cosi padlo a neskor aj splachnutie. Bolo to pocut, ale nie tak, aby ma to zobudilo, kebyze uz spim.
A v bytovkach je predsa jadro a teda vsetky pracky sa na vsetkych poschodiach nachadzaju v strede.
Nechapem, ako moze niekomu pracka hucat “nad hlavou”.
No ale teda kebyze zmyka pracka, to by isto bolo pocut, ale susicku nepocujem ani ja, ked ju mam zapnutu, tu susedia nepocuju urcite. Pracku sa aj tak snazim pustat tak, aby doprala v rozumnom case, susicku tak do tej 22:00, ale teda ze by to robilo taky brutalny hluk, si nemyslim.

mamuskazuzuska
31. mar 2022

Mame pracku aj susicku v spajzi a aj vedla aj hore aj dole tam maju len spajzu, pripadne kuchynu (susedia vedla kupelnu lebo si tak prerobili). Nema to komu vadit... Nema tam kto spat. Dokonca nad nami nikto momentalne nebyva, stara pani je v domove a byt je prazdny. Keby niekto vyslovene prisiel povedat tak jasne nebudem otravovat ale ano pustam aj v noci alebo nadranom (casovac).

cacianka
31. mar 2022

Aj u nás v dome, 24 bytov, zateplený pandrlák, veru bolo echt počuť. Lebo dvere zatvárali tresknutim, psy štekali na otvorenom schodisku, trieskanie vytahovych dverí, a hukot práčok aj 00.35 alebo 2.40.
Občas aj jačanie a nadávky susedy medzi 01. a 04.
Veľa ľudí si myslí že napr práčku nepočuť, lebo ju oni nepočujú, ale omyl, konštrukcia panelov, spoje, stupačky, rozvody vody a odpadu, sú dosť zvukovodivé,. Aj práčky a iné stroje nie sú všetky tichucke ako myšky. Pre mňa je nepochopiteľné aj to že veď nastavíme o 4.30, ale veď aj to sa zvuk prenáša po celej kostre domu.
U nás to vadilo pár ľuďom, ale neriešili.
Tak som napísala na Pc slušný oznam, aby zvážili búchanie dvermi, púšťanie práčok, štekot psov v neskorých hodinách. Nalepila na vchody, výťahové dvere, chodila do schranok a verte že zabralo.
Štart práčky sa dá nastaviť tak, že aj keď prídem domov o 19.00,či 20.00 už je opraté a idem vyvesiť.

lucyloves
31. mar 2022

Osobne by mi bolo blbe pustiť pracku po 22:00 a cítila by som sa za seba ako riadna krava, ak by to teda nebola výnimočná situácia, napríklad sa dieťa povracia že je choré, keď si chce niekto prať po 22:00 môže si kúpiť dom a nie bývať v bytovke

kvetinka75
31. mar 2022

@lenttillka14 mne nevadí všetko. Iba hluk po 22 hodine. A myslím, že každý má právo na kľud v noci. Mi nehovor, že robíš takto 7 dní v týždni. Ja ked som bývala s mužom, bez detí, prala som cez víkend a pomaly každý druhý. 1 človek v domácnosti a nemá kedy inokedy prrať len v noci po 22 hod? Totálna bezohľadnosť voči ostatným. Ale mnoho ľudí nepochopí, kým to sami nezažijú.

kvetinka75
31. mar 2022

@lenttillka14 Nechápeš funkciu odloženého štartu: odložený štart si daj na skôr a keď prídeš z nákupu bude dopraté, dosušené. Na to sú tie odložené štarty, že to začne prať skôr, ako človek príde domov.

jance333
31. mar 2022

Zavisi len od konkretnych susedov a vztahov. Ja by som sa rovno opytala susedov nad a pod, ci im to prekaza a hotovo. U nas v bytovke bezne peru i susia do hlbokej noci, nevadi nam to. Ale ked zacne slecna nad nami vysavat rano o tretej, to mi uz trochu vadi. Ale nestava sa casto, tak neriesim.

kvetinka75
31. mar 2022

@lenttillka14 akej tolerancie? Raz keď je nočný kľud po 22 . hod. tak by to ľudia mali rešpektovať. To je tá tolerancia.

kvetinka75
31. mar 2022

u nás susedia pravidelne o pol noci prali, vysávali, varili. Až keď im toto začal robiť sused nad nimi, pochopili. A prestali s tým. Tiež nevedeli pochopiť, ako nám môže vadiť pračka veď oni ju skoro ani nepočujú. Keď začala susedovi žmýkať, vtedy pochopili o čom hovoríme. A je kľud. Zrazu majú čas prať aj skôr.

lienka9
31. mar 2022

Ked som prala a vedela som ze mi program vyjde po 22,tak som vopred dala na nizke otacky nech to nehukoce.pravidelne by som to nerobila.susicku mame az v dome, a je naozaj ticha takze to by mi nevadilo pustat ani v byte.umyvacku sme tiez pustali,ale tu sme mali tiez dost tichu,nebolo ju vobec pocut.

tosaneda
31. mar 2022

..mne osobne to nevadi (neviem si predstavit ist hucat po susedoch nech neperu po 22.00 hod).. ale ja to urcite nerobim.. a ano mam susedu co perie bezne este o tolkej (zretelne pocut ked je v vecer ticho ako jej pracka odstreduje) nam sa v panelaku vsetko ozyva, viem kedy susedia pod nami sa kupu, splachnu zachod a podobne.. vytah ani nekomentujem.. a to sa nim bezne niekto odvezie o 2-3 rano.. zial byvame v bytovke (zatial) snazim sa akceptovat vsetko, aj mne sa stane ze sa idem osprchovat neskoro v noci a nikdy mi susedia neprisli trieskat ze co sa teraz kupem..

zuzanockamt
31. mar 2022

Práčku púšťam vtedy, keď potrebujem. Áno, stalo sa, že končila aj po 22:00 alebo začínala po 4:00 ráno, aby som pred prácou stihla vyvesiť. A áno, stalo sa, že mi aj vysávač hučal okolo 2-hej ráno, keď som dojčaťu odsávala brutálne sople. Nikto nič neriešil.

kvetinka75
31. mar 2022

@saxana000 niekedy je viac počuť dolu k susedom ako do vedľajších miestností. Susedia tiež nepočujú pračku keď zatvoria dvere na izbe a to ešte na prechodnej izbe. Ale my máme spálňu oproti kúpelky a keď perú, tak máme riadny hluk. A v noci všetko oveľa viac počuť ako cez deň.

kvetinka75
31. mar 2022

@zuzanockamt tak odsávanie je výnimočná situácia podľa mňa. Ale aby si niekto nenašiel čas na pranie mimo nočného kľudu? To už je podľa mňa arogancia a netolerantnosť. Ale dúfam, že každému sa všetko raz vráti.

zuzanockamt
31. mar 2022

@kvetinka75 To dúfam aj ja 😊

kvetinka75
31. mar 2022

@zuzanockamt našim susedom sa to už vrátilo a máme kľud.

zuzanockamt
31. mar 2022

@kvetinka75 Tak to je úžasné 😊👍

aurorastone
31. mar 2022

Ja nie veru lebo mne samej lezie na nervy a som z toho nervna keď už chcem mať ticho 🤣🤣🤣, max do 20 kvôli hučaniu, buchaniu, keď vnútri čosi rachoti

marylinmary
31. mar 2022

Je velky rozdiel ci byvas v byte alebo v dome. Ak v byte, tak by som si to nedovolila, kedze tie steny su proste tenke a vsetko je cez ne pocut a fakt by som sa bala, ze by to niekoho obtazovalo

lucopeda
31. mar 2022

po 22-hej je nocny klud a preto sa snazim to dodrziavat. a tiez mi vadi ked susedom zmyka pracka o 22, tak isto ako ked v sobotu o 7 rano niekto zacne vrtat a podobne.

blackcat8885
31. mar 2022

Ja vstavam do práce minimálne 4x do týždňa o 4tej takže mne by to vadilo keby to nad nami susedia puštali
A teda máme dosť oblečenia takže stačí mi prat a sušit piatok/sobota 2-3 varky pradla stihnem. Pranie+susenie 4hodiny za 2dni v pohode a v nedeľu zehlim
Keby som bola v dome je mi to jedno

natasha1988
31. mar 2022

ano

darido
31. mar 2022

Ja osobne nepúšťam práčku ani sušičku po 22 00 hod lebo susedia pod nami majú malého chlapca síce je už školák ale dosť sú na hluky citlivý ešte aj pred 22 00. Tak sa snažím rešpektovať aj ich

kvetinka75
31. mar 2022

@darido ja vôbec nerozlišujem či dieťa, žiak, dospelý. Každý sa predsa potrebuje vyspať. A niektorí chodievajú aj skôr spať. Nie každý býva hore do 22 hod. Ja by som dala nočný kľud kľudne aj od 20.00 hod.

lenttillka14
31. mar 2022

@kvetinka75 ja chapem funkciu odlozeneho startu 🤦🏽‍♀️ A mam tam najat robota aby zo prehodil z pracky do susicky ???

lenttillka14
31. mar 2022

@kvetinka75 a kde je napisane ze rusenie nicneho kludu je pustena susicka. To chcem vidiet ako by mi policajt zaklopal na dvere ze susickou rusim nocny klud

kvetinka75
31. mar 2022

@lenttillka14 a to je taký problém vyvesiť to na balkon alebo sušiak? To bez sušičky neuschne?

misinka26
31. mar 2022

@lenttillka14 Zákon č,. 182/1993 Z. z. o vlastníctve bytov a nebytových preistorov hovorí jasne ... Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome je povinný na svoje náklady byt a nebytový priestor v dome udržiavať v stave spôsobilom na riadne užívanie, najmä včas zabezpečovať údržbu a opravy. Je povinný konať tak, aby pri užívaní, udržiavaní, zmenách, pri prenajatí bytu alebo nebytového priestoru v dome, prípadne jeho časti a pri inom nakladaní s bytom a nebytovým priestorom v dome nerušil a neohrozoval ostatných vo výkone ich vlastníckych, spoluvlastníckych a spoluužívacích práv...
KONAŤ TAK ABY NERUŠIL !!!
A zákon č. 272/1994 Z. z. o ochrane zdravia ľudí jasne stnovuje nočný kľud a to je od 22:00 hod do 06:00 hod.
Občania sú povinní zabezpečiť zamedzenie používania zariadení, strojov či vozidiel, ktoré vytvárajú hluk, a ktorý môžu regulovať. Rovnako, rozhlasové a televízne prijímače, hudobné nástroje môžeme používať spôsobom a v hlasitosti, ktorá neruší nezúčastnené osoby. V najčastejšom prípade našich susedov.
V čase nočného pokoja sa nesmie vykonávať činnosť, ktorá by akokoľvek rušila pokoj v dome, nie je dovolené hrať na hudobnom nástroji, spievať, hlučne sa zabávať, používať vysávače, práčky, vŕtačky, treba stíšiť zvukové prejavy /tv, rádio, atď./.
Za rušenie nočného kľudu môžete dostať pokutu do výšky 33 €.

Už si pochopila ???

mirkovagabicka
31. mar 2022

@kvetinka75 nemám balkón ani miesto na susiak napr. A sú ľudí ktorým prekáža úplne všetko… ja sim tiež vlastník a tiež sk potrebujem nieoc porobiť .. nehovorím že susicka večer beží každý deň ale púšťame ju aj večer a susi aj do 23 a čo.. Nikto sa nikdy nesťažoval… jedna suseda si holí nohy a vie cely vchod keď klepe žiletku o vaňu a bežne to bolo aj o polnoci.. akurát sme sa zasmiali
Že sa zas holí a bolo.. ako sa hovorí nehas čo ta nepali… keď akože budem mat suseda že mu vadia deti tak im príkazem aby sedeli na gauči ?
Ja som toho názoru že kto chce ticho a kľud nech ide na dom.. pokiaľ
Niekto nerobí párty s hlasnou hudbou do noci tak nech aj vysáva aj perie a deti nech behajú a pod. Treba byt aj prispôsobivi trochu… a neriešiť každú blbosť