Vie bytový dom nariadiť vlastníkom bytov kúrenie?
Ahojte to nezapinanie radiatora a setrenie na kazdom je uz neunosne. Byvam v byte sever-vychod orientacia uz rokov. Aby sme mali teplo (22 stupnov) tak sme mali zapnuty radiator v obyvacke na 3 a ostatnych izbach na 1,5. Vsetko bolo super. Ale tento rok, sa asi vsetci rozhodli, ze nebudu kurit. Okna mam total mokre kazde rano, robia sa mi plesne na oknach, zaluziach a uz aj na stenach okolo okien a pekne sa rozsiruje. Na to aby som mala aspon 21 stupnov musim vypeckovat radiator na 5 a o vlhkosti 72 % ktoru tu mam ani nepisem. Vetram a stiahnem o max 5 %. Kupila som odvlhcovac za 150 €, ktory zerie elektrinu, aby sa tu dalo zit. Prosila som susedov pod nami a nad nami aby zapli kurenie ale povedali, ze oni nebudu vobec zapinat. A ich nezaujima nic, ziadne argumenty. Cize vykurujem aj ich :( mam dve male deti nemozem si dovolit mat v byte 18 stupnov, co by som mala, keby som teraz vypla radiator. Susedia asi nechapu, ze za kurenie i tak zaplatia ale to, ze v bytoch bude plesen nikomu nevadi. Vie bytovy dom nariadit kurenie ?
ak sa tak vlastníci dohodnú, dá sa to tak nastaviť. Termostatické ventily potom nejdú dať až na nulu, teda úplne vypnúť kúrenie.
je to preto možné, aby sa práve zabránilo vykurovaniu susednými bytmi a prípadne aj zhoršovaniu...proste parametrov.
osveta, osveta,osveta: 70-80% nákladov je podľa plošnej výmery, tak či tak zaplatia.
@kaktusik007 a preco si za 10 rokov este nekurila?
@lyci a veru to je možné! Bola som v byte, kde si mysleli že im praskla nejaká rúra v stene, lebo v rohu to mali komplet vlhké... podotýkam, že to bolo pred zateplením.
boli tam dvaja dospelí A tuším tri štyri deti a voda im v kúte stekala po stene. všetko to bol kondenzat. (žiadna rúra v kúte miestnosti samozrejme neviedla).
suseda na tom mala jedinú mantru: vetrať kúriť vetrať kúriť vetrať kúriť.
A ako to máte v zmluve?My máme tak že náklady na kúrenie sa rozratavaju 60%za to čo konkrétne minieme na kúrení a 40% za rozlohu bytu, takže u nás každý vie že je to zbytočne vôbec nezapinat radiatory
@gabrielkaa ale malovali ste nanovo?pripadne stierky?nove omietky sa dosusuju aj 3 roky a je zvysena vlhkost aj ked dom je v principe suchy..
Este dobre ze byvam v dome, porazilo by ma, mat niektore z vas za susedy. 🙉
@dada13288 mame rovnaký problém,susedia pod nami nekuria, v rámci setrenia, a ja mam presnivy celý byt.Kazde rano skoro vstanem, papierovými utierkami postieram okna lebo ráno o štvrtej sa budím ako to tečie dole stenou ,parkety pod nimi-katastrofa.Na domovej schôdzi bolo povedané ze každý musí nechať zapnuté kúrenie aj keď na minimum, ale ludom nevysvetlis, myslia ze ušetria keď vypnú radiátory.
@oli18 my sme tento rok isli z panelaku do domu ,sakra rozdiel🙂
@zuzinabila to asi bolo pre autorku, či ?
@dada13288 vitaj v klube. My máme tiež malé deti, suseda pod nami v byte nebýva už druhý rok, je prázdny. Nekuri a pod ďalšou časťou bytu máme pivnicu, čiže tam je tiež zima. Deťom sme museli do izieb kupit koberce lebo samozrejme väčšinou keď sa hrajú, váľajú sa pri tom na zemi. Celú zimu musíme kúriť na 4 aby som vykurila celý byt, keďže všetky izby máme obývané. Darmo som susede vysvetľovala pomer v platení ktorý máme nadstavení všetci rovnako, že platí aj keď nekuri. No hlupákovi nevysvetlis, ja už som to vzdala 🤷 Na steny sme museli natrieť protiplesnovu farbu a okná aj parapety ráno aj v priebehu dňa musím utierať lebo na nich stojí voda. Vetram pravidle a robím všetko čo by som mala ale aj tak máme vlhko.
@zuzinabila pretoze mi cez zimu aj v tych najvacsich mrazoch co boli neklesla teplota v byte pod 23 stupnov 🤷🏼♀️ to nie ze sa branim kureniu, alebo cielene setrim... proste nebolo treba.
My sme zacali kurit tento tyzden, lebo nam proste doteraz nebola zima. Mam zapnuty termostat aby bolo v priestoroch kde sme cez den tak 21-22 stupnov a tam kde spime 18-19. Ja vyssiu teplotu ani neznesiem, neznasam prekurene miestnosti so suchym vzduchom 🙈 rovnako ked sme cely den mimo domu, tak nebudem mat zbytocne naplno pusteny radiator, mame nastaveny casovac na termostate a nad ranom zakurime a potom zacne kurit poobede, ked prichadzame domov. Takto fungujeme roky bez ohladu na cenu energii 🤷🏼♀️
@nikpa och jaj, ano na jar musime malovat, na nasich stenach sa zacali objavovat flaky, take vyblednute farby ako keby. Nevieme ci to robi vlhko, lebo slnko v tomto byte nemam len skoro rano. A samozrejme protiplesnovy nater :(
Myslim, ze v nasom bloku @cheeta nebude mozne nastavit kurenie na 70 - 80 % :( juzna strana ma krasne preplatky, byva tam svagor a on ma v byte 24 celu zimu, ked sa oprie slnko aj 26 stupnov a vlhkost mali 40 % :(. Ak bude problem tak len SV stupacka a to je len par bytov, kvoli nam sa to menit nebude ale samozrejme skusim to povedat na chodzi. Aj to aby skontrolovali fasadu, lebo nam susedia nepovedia pravdu, ze oni nemaju plesne alebo zimu.
@dada13288 ahoj toto mame aj my.pod nami bez tak kurili malo, nad nami zije len jeden pan cize ten uz nekuri vobec tipuje..ja pustam radiatori az poonede len v detskej a obyvacke a tam ich necham pist do rana nad ranomked sa nahodne zobudim vypinam.a to som nikdy takto nerobila ale rano je tu taka zima z toho ako nikto nekuri ze dovi....a to mame chvalabohu zateplene a doobedu ked svieti slnko nam byt krasne vyhreje, ale kedze nesvieti momentalne tak zapinam radiator.som zvedava co bude ked zacnu mrazy.chvalabohh prikurujeme si aj krbom na biolieh a to je vecer super.to mam v plane robit cez mrazy.🤦🏻♀️
Ako ste zlepšili svoj vzťah?
@lienka.7 jop vsak my sme uz na nich prerobili, ne len kurenie zaplatime, elektrinu lebo odvlhcovac ide cely den, este na jar budem musiet malovat a objednat nove zaluzie... To este nie je ani december s mrazy.. a u nas je to nastavene na 40 % a zvysnych 60 % je spotreba. Ale ne toto nepochopia a skusala som sa snimi rozpravat, nepovedali mi ci vobec maju plesne, ze sa nemam starat. Hore aj dole byvaju len po jednom.
@dada13288 vysoká vlhkosť v byte nie je záležitosť kúrenia u susedov ale vaša. Nesprávne vetras, susis prádlo dnu, baris, kúpete sa, dýchajte. Nauč sa vetrať alebo si kúp odvlhcovac.
A nie, nemôžeš donútiť susedov kurit. Tak ako by oni nemohli donútiť kúriť teba. Povinnosť je iba temperovat aby nedošlo k zamrznutiu vody v sústave. Každý si môže kúriť ako uzná za vhodné.
No bohuzial je to aj zly vyber bytu. Orientacia hocikedy na sever obytnych miestnosti je hroza.
Chvalabohu bývame v dome, mame svoj kotol, aj krb. Neviem si predstaviť nekurit v zime, a chodiť v bunde a čiapke doma? Lebo šialená doba so šialeným šetrením? Co sa vraciame do stredoveku? Vonku bude - 10 a ja si dám 5 vrstiev a deťom co? Lyžiarske skafandre?
Jedna vec je šetrenie, ale toto už hraničí s chýbajúcim zdravým rozumom (a zrejme aj neskor s chýbajúcim zdravím)
@viestta keby si citala vyssie a poriadne tak susicku mame od zaciatku, vetram kazdu hodinu na 15 min, odvlhcovac ide cely den. Minule roky problem nebol a to tu byvam 6 rokov a vlhkost bola cez zimu na 45 %, teraz na 65 -72 ked vyvetram tak 56 min ci stiahnem a o hodinu zase vyleti na 65.. tam je niekde inde problem, a vo velkom, ze susedia prestali vykurovat a
@andrejkap123 cely zivot sme mali severnu orientaciu a ja som bola spokojna, v lete sa tu krasne da vydrzat a v zime som stale zatopilo, ale s plesnami som sa nestretla
Inak to rozčuľovanie sa na susedov.. my máme 2 izby na juh otočené, kuchyňa na sever. Pod nami, nad nami aj z oboch krajov máme susedov. Keď treba, radiátor si pustíme. Ale napríklad teraz to nepotrebujeme, v byte je 21° a tak nám to vyhovuje. Mám kúriť aby som potom vetrala lebo nám je horúco? Aby sa náhodou niekto nehneval? To nedáva zmysel.

Ta bytovka, ktora vybuchla v Presove, mala vlastnu kotolnu a taky software na kurenie, ktory vedel zmapovat vsetky radiatory v nej a vyhodnotit, ktore su vypnute. Mal zabranit prave tomu, aby sused nevytapal steny inemu, kto ma vypnuty radiator. Ako ho potom donutili, aby zapol radiator, to netusim.