icon

Ako si môžem dovoliť auto počas štúdia?

zoe_adams6405
28. aug 2026

Ahojte, potrebujem poradiť
Mám 21 rokov. Hneď ako som mohla som začala brigádovať a sporiť na auto. Zmenila som niekoľko brigád ale podarilo sa mi nasporiť dačo. Ale kvôli istému rodinnému problému som skončila na nule. V septembri nastupuje na vysokú. Ostala mi brigáda na víkendy a potom si veste kde budem študovať nájdem novú. Ale dovtedy už potrebujem auto ( z viacerých dôvodov, ktoré tu nebudem menovať. Rozmýšľala som nad splátkami, ale som brigádnik. A prečo nad týmto riešením rozmýšľam? Za prvé ako s písala auto potrebujem čo najskôr a pre mňa na realistickejšie ho splácať. Druha vec je že budem potrebovať auto do ktorého hneď nebudem musieť vláčiť 1500€ na opravy. Ako som už napísala lan som mala aj peniaze ale niečo sa stalo a musela som ich minúť inde ale to auto potrebujem a nie len kvôli sebe. Ak by ste mali nejakú prosím napíšte.

anonym_49564e
28. aug 2026

Za mna najvacsia hlupost brat auto na splatky, na ktore mlady clovek nema. Ak tak velmi potrebujes, bud si kup jazdenku za tisicku co Ti bude stacit na Tvoje potreby, alebo si vezmi nejaky uver ale velmi vela preplatis, hlupo, a zbytocne. Len aby si mala super auto. A myslis, ze ked kupis jazdenku za 5tisic, budes na nu mat a bude to zanovne auto...? No, velmi nie.
Neuvadzas ziadne konkretnosti, rodinne problemy a ani na co realne to auto potrebujes takze tazko Ti radit. Chces riadne rady ale nedas riadne informacie.
Mam v okoli vela takych mladych (aj blizkych 😉 ) co pobrali pozicky na auta a v konecnom dosledku padli na hubu, lebo je to blbost, ak to neviemako nutne nepotrebujes napr k praci.

sissy27
28. aug 2026

@zoe_adams6405 ako študentke bez TPP ti úver nikto nedá. Takže šetriť alebo ak to auto nepotrebuješ denne ale len príležitostne, tak využiť služby autopožičovne.

crazy_cat_lady
28. aug 2026

Banka ti uver neda, jedine mozno nejaka nebankovka, ale to je blbost, by si preplatila aj gate

anonym_a3aa7a
28. aug 2026

brigadu mas len na vikend zatial - to bohvie co nezarobis
uspory mas nulove
v meste, kde budes studovat, si chces najst pracu, este ju nemas

potom budes chodit do skoly a budes pracovat popri tom, snad - cize budes mat dve brigady a mozes si zacat setrit

na co to auto tak akutne potrebujes?

anonym_08d788
28. aug 2026

Kúp si staršie auto, felicia, fabia. Na to našetríš aj z brigády za 2 mesiace a do opravy ozaj veľa nedáš

anonym_8a14b9
28. aug 2026

@zoe_adams6405 máš len 21.ty ešte auto nepotrebuješ. Vzdelávaj sa v škole.

anonym_8e7d3f
28. aug 2026

Raz som čítala rozhovor, kde nejaký herec hovoril, že nemá auto a všade chodí taxíkom. Že je to stále lacnejšie ako kúpiť auto, poistenie auta, servis, pneumatiky ...
Zváž si, či naozaj potrebuješ auto na dennej báze, alebo si vieš vybaviť niekoho známeho koho za úplatu poprosíš o prevoz, alebo využiješ služby taxi. Možno nakoniec zistíš, že to bude stále lacnejšie ako kúpiť auto, hlavne ak budeš na VŠ. A ak potrebuješ auto na viac dní - teda dlhšie na výlet či tak a si dobrá vodička, môžeš využiť požičovňu áut.

anonym_a4cfc1
28. aug 2026

Kúp si nejakú 20 rocnu škodovky za pár stoviek.

anonym_dbab87
28. aug 2026

načo ti je auto, to je luxus pre chudobného študenta. Ak nemáš rodičov pri peniazoch - auto je drahá záležitosť. To nie len benzín treba , ale aj poplatky musíš platiť. .

anonym_6e2f1b
28. aug 2026

Na auto nemas, takze si ho ani nekupuj. Zadlzovat sa kvoli nemu je blbost.

anonym_b50a8d
29. aug 2026
@anonym_dbab87

načo ti je auto, to je luxus pre chudobného študenta. Ak nemáš rodičov pri peniazoch - auto je drahá záležitosť. To nie len benzín treba , ale aj poplatky musíš platiť. .

@anonym_dbab87 Podla mna autorka nema ano sajn, co stoji prevadzka auta. Isto si mysli, ze si kupi stari rarohu a sem-tam natankuje a hotovo. Opravy, STK, vymena pneumatik, a vlastne aj to samotne tankovanie momentalne, to su palky. Maluje si to prilis ruzovo. Nema ani na samotne auto, kdeze este na prevadzku. Naivita riadna.

anonym_dbab87
29. aug 2026
@anonym_b50a8d

@anonym_dbab87 Podla mna autorka nema ano sajn, co stoji prevadzka auta. Isto si mysli, ze si kupi stari rarohu a sem-tam natankuje a hotovo. Opravy, STK, vymena pneumatik, a vlastne aj to samotne tankovanie momentalne, to su palky. Maluje si to prilis ruzovo. Nema ani na samotne auto, kdeze este na prevadzku. Naivita riadna.

@anonym_b50a8d ešte môže byť problém aj s parkovaním. ak bývajú v rod. dome - Ok, postaví na dvor, ale ak v paneláku tak tam je horšie, v niektorých mestách sa za miesto aj platí.

anonym_394243
29. aug 2026

@zoe_adams6405 kupit auto nie je tak tazke. Starat sa o auto? Fuu to uz je ina vec. STK, poistky, palivo, prihlasenia, pravidelne vymeny oleja, brzdy, napravy ktore trpia na nasich cestach, vymena rozvodov a ine udrzby. Nebodaj ked pride nieco drahsie typu spojka, ... . A cim novsie auto tym drahsie opravy niekedy.

anonym_b50a8d
29. aug 2026
@anonym_dbab87

@anonym_b50a8d ešte môže byť problém aj s parkovaním. ak bývajú v rod. dome - Ok, postaví na dvor, ale ak v paneláku tak tam je horšie, v niektorých mestách sa za miesto aj platí.

@anonym_dbab87 No vidis, to som zabudla. Ja dam za rok za parkovanie tiez palku.