icon

Kúpiť jazdené auto alebo nové SUV? Výhody a nevýhody

13. apr 2026

Ahojte, ak ste niekto v poslednej dobe riešil podobnú otázku.. Oplatí sa v dnešnej dobe kúpiť jazdené auto aebo ísť radšej do nového?
Auto potrebujem len na odvoz seba do práce, deti do školy, nákupy..Denné cca 30km..
Uvažujem nad nejakým malým SUV.. Suzuki Vitara, Mitshubishi ASX , prípadne nejaká škoda octavia.. Všetko benzín.. Limit na jazdenku mám cca 13 000€..
Ale pri dnešných cenách za jazdenku, manžel navrhuje , ísť rovno do nového auta.. Napr.. Vitara jazdená 2018r, 150 000km cena 12.900€, nová prevádzacia cca 21 000€..
A tak sa neviem nejako rozhodnúť .. Pre mňa je auto spotrebný tovar.. Nie investícia..
A tiež mám strach či ho niekde nerozbijem.. Mala som toyotu auris, 9 ročnú, od nova.. Veľmi spoľahlivé autíčko, no, mala som autonehodu, a auto šlo do šrotu..
Ako by ste to riešili vy? Ďakujem

Strana
z2
anonym_da58d9
13. apr 2026
@anonym_autor

Tu ide skôr o to, či sa v dnešnej dobe oplatí kúpiť nove alebo jazdné auto.. Pre mna ako vodiča, ktorý ročne najazdí cca 10 000 km, po okreskach a v meste..

@anonym_autor nove auto mas v zaruke, vyssie naklady su na servisne prehliadky v autorizovanom servise, neskor za pripadne opravy hlavne elektroniky a poddimenzovanych dielov a treba rozobrat pol auta, lebo takmer k nicomu sa neda lahko dostat. Bez napojenia na diagnostiku sa dnes uz neopravuje takmer nic, mozno len podvozkove diely. A to plati vlastne o vsetkych novsich autach. Jednoduche auta, ktore dokaze opravit aj garazovy automechanik sa uz asi 20 rokov nevyrabaju. 25 rocne servisovane auta ak neskorodovali stale jazdia aj s 500k najazdenymi.

anonym_9d141e
13. apr 2026
@anonym_da58d9

@anonym_d645ed do hotelov chodia len socky, v ziadnom pripade nespat tam, kde uz niekto spal a nesprchovat sa tam, kde sa uz niekto sprchoval a uz rozhodne nepouzit wc, ak tam uz niekto ....

@anonym_da58d9 a restauracia? Pribor ktorym uz niekto jedol? Spo-di-na!

marsmykkok
13. apr 2026
@anonym_autor

Tu ide skôr o to, či sa v dnešnej dobe oplatí kúpiť nove alebo jazdné auto.. Pre mna ako vodiča, ktorý ročne najazdí cca 10 000 km, po okreskach a v meste..

@anonym_autor No proste oboje je drahé, išli veľmi hore nové autá, ale s tým automaticky išli hore aj jazdenky a navyše je po nich veľký dopyt kedže veľa ľudí čo napríklad predtým si mohlo kúpiť nové auto má budget iba na to jazdené už... Sama som na inzerát predala jazdené za necelý deň, hoci cena bola primeraná, nie veľmi nízka, ale proste po autách je veľký dopyt a ide to ako teplé rožky. Predávala som 10 ročné, kúpila som ho za 10 000 a predala za 5000, teda v podstate ma stálo 500 eur na rok práve kvôli tomu že kvôli vysokým cenám nových išli hore aj jazdenky, takže som veľmi spokojná.
Ak máš peniaze nové určite kvôli záruke, že ako si ho zabehneš budeš ho mať, pocit z nového auta zažiť, lebo zase ak kúpiš aj jazdené a ušetríš tak čo, peniaze ti zožerie inflácia. Takto si užiješ aspoň nové auto a môžeš ho po pár rokoch predať lebo bude mať hodnotu, to 8 ročné už o pár rokov nebude mať žiadnu hodnotu, len ak výkupnú za šrot..

anonym_9d141e
13. apr 2026
@anonym_d645ed

jazdene auta kupuju iba socky. v ZIADNOM PRIPADE. SEDIET TAM KDE NIEKTO UZ SEDEL.

@anonym_d645ed moj muz zarobi 140k rocne (plus samozrejme moj plat, taky lepsi priemer). Minuly rok sme kupili 3 rocnu octaviu. Idem mu napisat, ze podla modreho kona sme socky 😅😅

anonym_9251a7
13. apr 2026
@anonym_9d141e

@anonym_d645ed moj muz zarobi 140k rocne (plus samozrejme moj plat, taky lepsi priemer). Minuly rok sme kupili 3 rocnu octaviu. Idem mu napisat, ze podla modreho kona sme socky 😅😅

@anonym_9d141e take zarobky a kupite najhorsiu znacku na trhu

anonym_fec79f
13. apr 2026
@anonym_9251a7

@anonym_9d141e take zarobky a kupite najhorsiu znacku na trhu

@anonym_9251a7 trojročnú vydojenú ofcu 😆

anonym_9251a7
13. apr 2026
@anonym_fec79f

@anonym_9251a7 trojročnú vydojenú ofcu 😆

@anonym_fec79f plesnivu pitomost🙂

anonym_c6dcdb
13. apr 2026
@anonym_9d141e

@anonym_9d141e Ale kdežeee.Poznam pána, ktorý mal 20 rokov autobazár a aj momentálne úspešne podniká vo viacerých oblastiach.Zo zásady kupuje jazdené autá,1-4 ročne,.. Vždy ho zaujíma "životopis,, auta, ale aj jeho majiteľa.

anonym_9251a7
13. apr 2026

podla mna kupuju skody socky,co este nepochopili,ze skoda je predrazene kazitko

babushkaem
13. apr 2026

ja som vzdy kupovala iba nove auta, a hned ako som vysla zo showroomu, tak klesne hodnota minimalne o 20%. najblizie si kupim jazdenku, ale taku max 10k km, ale jazdenku.

anonym_25fddf
13. apr 2026

Treba pozerať aj výbavu. Predtým, než sme to začali pozerať sme si tiež vraveli, že veď to sa oplatí aj nové. Ale tie dobré cenu sú zvyčajne len za základnú výbavu. A keď už chceš niečo navyše, tak vie byť cenový rozdiel výrazný. Volili sme preto jazdené.

tiezjedna
13. apr 2026
@majlo1234

@anonym_d645ed nove kupuju oen financne negramotni ludia😅

Ja by som kludne sla do rok dva tri stareho auta. Usetris kopec penazi, ak dobre vyberies a budes spokojna

@majlo1234 ty buď za tých "finančne negramotných" rada, inak by si si tie svoje rok-dva-tri staré autá mohla akurát nakresliť, že...😎

majlo1234
13. apr 2026
@tiezjedna

@majlo1234 ty buď za tých "finančne negramotných" rada, inak by si si tie svoje rok-dva-tri staré autá mohla akurát nakresliť, že...😎

@tiezjedna jasne, ja som rada za vsetkych, co kupuju nove premiove veci a potom och predavaju za zlomok ceny, aby si mohli dopriat zase nove. Taketo nakupovanie ma ozaj bavi, ci uz ide o auta, alebo iny spotrebny tovar

gas1201
Včera o 09:05

ja len taká zaujímavosť kto hovorí že pár ročné auto má hodnotu 500 euro a má isť už len na diely. priemerný vek auta na SK sa pohybuje okolo 14 rokov. a bohužiaľ je to dané životnou úrovňou.
každý nech si teda kúpi také auto, na ktoré má. a jazdenky si budú čím ďalej tým viac držať ceny, nakoľko nám vyjde zachvíľu nová norma euro 7 ktorá dosť možno predraží nové autá a opäť bude vyšší dopyt po jazdenkach

anonym_da58d9
Včera o 09:11
@gas1201

ja len taká zaujímavosť kto hovorí že pár ročné auto má hodnotu 500 euro a má isť už len na diely. priemerný vek auta na SK sa pohybuje okolo 14 rokov. a bohužiaľ je to dané životnou úrovňou.
každý nech si teda kúpi také auto, na ktoré má. a jazdenky si budú čím ďalej tým viac držať ceny, nakoľko nám vyjde zachvíľu nová norma euro 7 ktorá dosť možno predraží nové autá a opäť bude vyšší dopyt po jazdenkach

@gas1201 mám 26 ročné auto s trhovou hodnotou tento rok cca 25 tisíc euro.

anonym_4dfca7
Včera o 11:10

Ja som kúpila svoje prvé auto 15 ročné a vydržalo mi 10 rokov.
Teraz som si kúpila novšiu Kiu má 10 rokov a dúfam že vydrží ďalších 10 rokov.
Nikdy by som si nekúpila úplne nové auto, ale skôr ojazdené.

fil1p21
Včera o 13:17
@majlo1234

@tiezjedna jasne, ja som rada za vsetkych, co kupuju nove premiove veci a potom och predavaju za zlomok ceny, aby si mohli dopriat zase nove. Taketo nakupovanie ma ozaj bavi, ci uz ide o auta, alebo iny spotrebny tovar

@majlo1234 presne. Pre nas je to najlepšie 😁

margotka17
Včera o 20:18

@anonym_autor moje prvé auto bolo jazdené Hyundai, pokazilo sa mojou vinou. Potom som už kúpila nové. Sestra si kúpila ročne auto, cena bola veľmi dobrá, auto takmer ako nové s 8.000 km najazdenými. Kľudne kúp jazdenku, ale max do 3 r. Ušetris značnú časť financií.

Strana
z2