Leasing alebo úspory: Ako kúpiť auto za 18k?
Zdravím, zobrali by ste na leasing auto za 18 tisíc kde by bola mesačná splátka cca 280€. Alebo radšej nasporiť a kúpiť za hotové a nezadlžiť sa na 8 rokov? Samozrejme so stabilným príjmom...
Prirataj si havarijnu, pzp a servisne prehliadky prve roky 🙂 ako dlho by ti trvalo nasetrit si 18000?
za mna vysoka splatka. Vypadne ti prijem a co potom. mas rezervu?
@anonym_4a9b15 Práve že nemám
Nemas ziadnu rezervu to je signal, ze to nemas brat na lizing. Lizing je uver, cize dlh. A dobry dlh je vtedy ak napr by si tym autom pracoval, cize by ti to splacalo ten lizing. Lizing na osobnu spotrebu cista kravina. Snad som to dobre vysvetlila. Cize toto chces urobit je podla mna najvacsia blbost
Nerob to. Za 8 rokov bude mat aku hodnotu to auto? Polovičnú? A ty stale budes splácať plnu sumu.
Plus nemas žiadnu rezervu, skus si teraz par mesiacov odkladať 300e, uvidis ako ti to pôjde.
Začni budovaním si rezervy. Potom si našetri na staršie spoľahlivé jazdené auto a kúp si to. My sme rezervu mali dobrú a aj tak sme šli do jazdeného auta. Blbosť sa kvôli autu takto zadĺžiť. Zvažujem to jedine, keď sa vrátim do práce a bude treba druhé auto s tým že kúpime nové a pri zvýšenom rodinnom príjme spotrebák rýchlo vyplatíme. Ako to, že máš nulovú rezervu ale si schopný splácať 280€? Už to je signál nie dobrej finančnej gramotnosti
Leasing. Mám už tretie auto tak. Prvé na operatívny, ostatne dve boli už na finančný. To posledne stále splácam.
@daniel_12 ja som každú vyplatu bezcieľne rozflakala každý mesiac. Prišiel zlom, kedy som si to vyčítala. Vieš, čo som spravila? Vzala som si auto na leasing, ktoré s prehľadom splácam. Aspoň viem, kam idú moje peniaze. Asi by som si nikdy nenasetrila, ale splácať viem🤷♀️
Nemáš ani rezervu, ale rozmýšľaš nad kúpou v hotovosti? 🤔 tomu celkom nerozumiem. Akože by si si najprv začal šetriť tých 18k a kúpil auto neskôr? To by koľko trvalo?
Ja by som to urobila úplne inak. Najprv by som si nešetrila a vytvorila rezervu aspoň 6k a potom kúpila auto na leasing. Samozrejme nie z tej rezervy…
Kúp si take auto, ktoré si môžeš dovoliť splatiť za 4 roky. Ak nemáš na nové, kúp jazdenku.
Poistky, nejaké poškodenia (stačí zajac na ceste), s tým ďalším treba počítať.
A pred kúpou si vykalkuluj poistku, aby si pri niektorých značkách nebola prekvapená.
Ako som písal vyššie, poistky PZP aj havarijná býva obvykle zahrnutá v leasingu. Leasingová spoločnosť dostane vždy lepšiu cenu ako individuálny klient. Ani neviem, ci to náhodou nie je podmienka leasingu, myslím, že áno, poistenie riešené cez nich. Ja som to tak mal pri každom aute. V splátkach bolo zahrnuté všetko. Teraz splácam 3. auto, do leasingu išlo 14.500 nákupná cena, akontácia bola 4.000, splátka je 260 eur na 5 rokov. Celkom to vyjde okolo 20.000 na konci preplatenie. Ale zase na druhej strane, už jazdím. Všetky poistky su zahrnuté v cene leasingu. Cena za prehliadky ročne zahrnuté nie sú, ale bola aj taká opcia. Riešim individuálne. Niečo stoja, to je fakt, ale zase 300-400 eur dám. Auto má 5 ročnú záruku, alebo 100.000 km, čo za 5 rokov nenajazdím.
Ako som písal vyššie, poistky PZP aj havarijná býva obvykle zahrnutá v leasingu. Leasingová spoločnosť dostane vždy lepšiu cenu ako individuálny klient. Ani neviem, ci to náhodou nie je podmienka leasingu, myslím, že áno, poistenie riešené cez nich. Ja som to tak mal pri každom aute. V splátkach bolo zahrnuté všetko. Teraz splácam 3. auto, do leasingu išlo 14.500 nákupná cena, akontácia bola 4.000, splátka je 260 eur na 5 rokov. Celkom to vyjde okolo 20.000 na konci preplatenie. Ale zase na druhej strane, už jazdím. Všetky poistky su zahrnuté v cene leasingu. Cena za prehliadky ročne zahrnuté nie sú, ale bola aj taká opcia. Riešim individuálne. Niečo stoja, to je fakt, ale zase 300-400 eur dám. Auto má 5 ročnú záruku, alebo 100.000 km, čo za 5 rokov nenajazdím.
@kocuris ano, je to podmienka, dokonca my sme mali 1 auto na leasing, kde sme dávali 250 tisíc v hotovosti a splácali 6 tisíc korún mesačne, to bolo ešte v roku 2002. Druhé auto nám vyšlo výhodnejšie na tretinky, kde sme nepreplatili ani cent, pri kúpe 7140 euro a potom po roku a po 2 taká isá splátka. Poistka bola automaticky cez Allianz, kupovali sme vw. Aj sme hneď využili, po asi 8 mesiacoch rozbité čelné sklo, vymenené bez nášho doplatku.
My by sme jazdenku nikdy nechceli, tam tá záruka proste nie je. Radšej budem mesačne 4 roky splácať, ako vrážať do starého auta. A každý dobrý šofér vie, že je dôležité, ako si auto zabehne počas prvých 1000 km.
Poznám viacero prípadov z okolia, kedy kúpili ojazdené auto a do opráv "skrytých" závad, o ktorých nikto nevedel investovali toľko, že nové auto by ich stálo menej.
Na druhej strane, ani pri kúpe nového auta človek nemá záruku, ak by sa tu do mňa niekto chcel pustiť. Prvé auto bola nová fábia combi v najvyššej plnej výbave a už od novoty boli problémy, cez odídenú ABS, zhrdzavené spodky po 2 rokoch, prasknutý klinový remeň po 5 rokoch. Sme si robili srandu, že bolo vyrábané asi v piatok, keď už človek čaká na fajront. A to nás stálo na peniaze vyše 600 tisíc korún.
@daniel_12 choď do lesaingu, tá splátka taká vysoká ani nie je
@kocuris ano, je to podmienka, dokonca my sme mali 1 auto na leasing, kde sme dávali 250 tisíc v hotovosti a splácali 6 tisíc korún mesačne, to bolo ešte v roku 2002. Druhé auto nám vyšlo výhodnejšie na tretinky, kde sme nepreplatili ani cent, pri kúpe 7140 euro a potom po roku a po 2 taká isá splátka. Poistka bola automaticky cez Allianz, kupovali sme vw. Aj sme hneď využili, po asi 8 mesiacoch rozbité čelné sklo, vymenené bez nášho doplatku.
My by sme jazdenku nikdy nechceli, tam tá záruka proste nie je. Radšej budem mesačne 4 roky splácať, ako vrážať do starého auta. A každý dobrý šofér vie, že je dôležité, ako si auto zabehne počas prvých 1000 km.
Poznám viacero prípadov z okolia, kedy kúpili ojazdené auto a do opráv "skrytých" závad, o ktorých nikto nevedel investovali toľko, že nové auto by ich stálo menej.
Na druhej strane, ani pri kúpe nového auta človek nemá záruku, ak by sa tu do mňa niekto chcel pustiť. Prvé auto bola nová fábia combi v najvyššej plnej výbave a už od novoty boli problémy, cez odídenú ABS, zhrdzavené spodky po 2 rokoch, prasknutý klinový remeň po 5 rokoch. Sme si robili srandu, že bolo vyrábané asi v piatok, keď už človek čaká na fajront. A to nás stálo na peniaze vyše 600 tisíc korún.
@daniel_12 choď do lesaingu, tá splátka taká vysoká ani nie je
@avanka presne. Nikdy som nemal staré auto. Nebudem živiť starú vydojenú ofcu dovezenú z bohvieodkiaľ stočené kilometre, ale "po nemeckom dôchodcovi".
Ďalšia vec pre autora, či má vôbec na akontáciu, treba mať 3 až 5000 na začiatok a zvyšok je úver/leasing... Lebo ak má nulu, tak jedine operatívny, ale to auto by po dobe splácania vrátil leasingovke. Ja som zo takto mal mať, ale nakoniec prišla ponuka, že pokračovať vo fin. leasingu a splatiť zvyšok. Dobrý deal, bolo mi ho ľúto vrátiť. Každopádne pre autora, musí mať stabilnú práci, ideálne zmluvu na dobu neurčitú a dostatočný príjem. Bonita sa posudzuje ako pri uvere alebo hypotéke. Nie až tak prísne, ale základ áno.
Nemas ziadnu rezervu to je signal, ze to nemas brat na lizing. Lizing je uver, cize dlh. A dobry dlh je vtedy ak napr by si tym autom pracoval, cize by ti to splacalo ten lizing. Lizing na osobnu spotrebu cista kravina. Snad som to dobre vysvetlila. Cize toto chces urobit je podla mna najvacsia blbost
@sweet20 keby všetci takto rozmýšľali, nikto nič nemá dodnes. S manželkou sme brali auto na leasing operatívny v čase, keď som bol nezamestnaný, rezerva žiadna a splatili sme... tvoja teória je dobrá, ale realita je kdesi inde... ako píše tu @anonym_f98c88, nerozbiješ výplatu, keď splácaš, akoby si šetril
Ešte jeden môj názor: pousmejem sa nad tým, ako sa veľa ľudí všeobecne oháňa finančnou gramotnosťou iných, ale sami nemajú o tom ani páru... 😀
Tak kúpili/nekupili, bez informácii o tvojom prijme je to bezpredmetná otázka. Ja mám 2 auta na Lízing s tým he obe splátky sú dokopy 750€ na 4 roky - už menej,. Ale ak by mi nedajbože vypadol prijem, viem to vyplatiť v hotovosti pretože na to mám rezervu a nezruinuje ma to a bez príjmu viem fungovať aj po vyplatení splátok ešte minimálne rok.
@kocuris Nie je zahrnuté v cene leasingu. Treba prirátať ešte poistky pzp+havarijnu. Takže splátka každý mesiac a poistky podľa výberu na pol rok alebo každé 3 mesiace, samozrejme aj ročná ale to zas nemám hneď toľko naraz😏
@kocuris Nie je zahrnuté v cene leasingu. Treba prirátať ešte poistky pzp+havarijnu. Takže splátka každý mesiac a poistky podľa výberu na pol rok alebo každé 3 mesiace, samozrejme aj ročná ale to zas nemám hneď toľko naraz😏
@daniel_12 tak toto je ozaj zlá ponuka... Parametre môjho leasingu na auto v základnej cene 18500, po zľave 14500, pri akontacii 4000 na 5 rokov a splatke 260 vieš... Toto neviem, čo máš za produkt, ale to je nejaký chyták, keď toto musíš priplácať... Aké auto to vlastne by si si chcel kúpiť? Aký typ leasingu? Operatívny? Finančný? Akontacia je aká? Vstupná cena auta aká?
Moje celkové náklady boli 4000 akontacia plus 260 splátka x 60 mesiacov, cena ročnej prehliadky 300-400 ročne, benzín podľa potreby. Nič viac. Poistky zahrnuté v splátkach full KASKO, PZP, GAP na 3 roky tuším... S hentakou ponukou by som ich poslal... Áno tam.
A kolko preplatis navyse za 18 tisic?
Ja len dúfam že to sa nebavíme celý čas o Mototechne alebo AAA, lebo to mi tak sedí na ich praktiky... Normálne financovanie ako aj @avanka píše vyzerá inak... Toto bude nejaká ušitá búda. Buď treba ísť cez financovanie výrobcu resp. dealera ako Škoda Finance napr. alebo normálnu leasingovku. Dať spraviť viac ponúk s rôznou akontaciou a dĺžkou splácania prípadne porovnať viaceré leasingovky pozrieť podmienky, čo to zahŕňa alebo nezahŕňa a potom zvážiť a rozhodnúť sa. Každopádne je to určitý záväzok, ideálne keď máš na vykešovanie auta, kebyže prídeš o príjem.
Posledné auto čo som vybavoval, sme so ženou sedeli nad ponukami, prepočítavali, študovali podmienky, zvažovali, čo vybrať. Záverečný účet bez týchto informácií vie prekvapiť. Musíš transparentne vedieť výšku konečného účtu.

za mna vysoka splatka. Vypadne ti prijem a co potom. mas rezervu?