icon

Rozjazd auta do kopca s benzínovým motorom

jana800
Včera o 17:11

Ahojte chcem sa spýtať jazdila som na aute na diesel teraz mam benzin rozjazd do kopci stále somnou cuva auto.
Ako nato ?

madeincssr
Včera o 17:21

Ake je to sucasne auto (typ, rocnik)? Nema este tzv. Hill Holder funkciu? Ma klasicku (mechanicku paku) rucnu brzdu? Mozno to povodne auto (diesel) uz malo Hill Holder, alebo len malo (vdaka vyssiemu krutiacemu momentu) vacsiu "odolnost" proti divokejsim rozjazdom?
Kazdopadne ak sucasne auto ma klasicku rucnu brzdu, mozes si auto pri rozbehu v lopci "pridrzat" nou (poistne tlacidlo mozes drzat stlacene, aby si ju sucasne s uvolnovanim spojky a pridavanim plynu, ked uz sa auto zacina hybat, mohla rychlo uvolnit).
Neskor, ked sa s autom viac skamaratis, sa naucis rozbiehat tak rychlo, ze po uvolneni pedala brzdy sa hned rozbehnes a auto "nestihne" cuvnut. To ale chce dlhsiu prax.

nelca84
Včera o 17:37

Palivo s tým nič nemá, skôr nenáš cit pre spojku. Ja jazdím na rôznych autách, väčšinou benzíny, diesel menej, ale rozjazd v kopci robím vždy rovnako, vždy bez ručnej, len spojka do záberu, pustiť brzdu a pomaly pridávať plyn. A kopcov tu máme veru dosť.

sissy27
Včera o 17:45

@jana800 princip je rovnaky - najdi si moment kedy ti zabera spojka, nic viac nic menej. Potrenuj niekde na parkovisku.

anonym_01a6dc
Včera o 17:47

Moja zena mala nove Audi TT automat, isla prvy krat do roboty a za chvilu telefonovala ze auto sa pokazilo a nechce ist do kopca a stale jej cuva...neveril som, ale naozaj to bola specialita TT automatov nemat hill stop,

nelca84
Včera o 18:17
@anonym_01a6dc

Moja zena mala nove Audi TT automat, isla prvy krat do roboty a za chvilu telefonovala ze auto sa pokazilo a nechce ist do kopca a stale jej cuva...neveril som, ale naozaj to bola specialita TT automatov nemat hill stop,

@anonym_01a6dc veď my sa tu nebavíme o autách s asistentom rozjazdu do kopca. Keby mala autorka asistenta, tak sa na to asi nepýta 🙈 ale je to vtipná príhoda, žena keby sadla do obyčajného auta, tak sa asi ani z miesta nepohne, bez automatu a všetkých asistenčných prvkov...

cutespider
Včera o 18:53

Pointa je v tom, že sa pomaly uvoľňuje ručná brzda až keď začína zaberať spojka. Ak máš auto s predným náhonom, tak je to jednoduché, lebo pri zábere sa trochu nadvihne predok auta. Čiže trochu pridáš plyn a pomaly uvolňuješ spojku, keď sa nadvihne auto a motoru začnú klesať otáčky, pomaly začneš uvoľňovať ručnú brzdu, zároveň pridáš trochu viac plynu a pokračuješ v uvoľňovaní spojky.

sissy27
Včera o 18:57
@cutespider

Pointa je v tom, že sa pomaly uvoľňuje ručná brzda až keď začína zaberať spojka. Ak máš auto s predným náhonom, tak je to jednoduché, lebo pri zábere sa trochu nadvihne predok auta. Čiže trochu pridáš plyn a pomaly uvolňuješ spojku, keď sa nadvihne auto a motoru začnú klesať otáčky, pomaly začneš uvoľňovať ručnú brzdu, zároveň pridáš trochu viac plynu a pokračuješ v uvoľňovaní spojky.

@cutespider alebo mozes rucnu brzdu aj vynechat a bude to lahsie 😃

domak2
Včera o 19:05

Doteraz mam traumu ked som sa kedysi na favorite s cerstvym vodicakom rozbiehala na križovatke do kopca a všetci trubili 😅 Ale vtedy som to konečne pochopila a potom som uz nemala problém.

anonym_796da1
Včera o 19:18

@jana800 pridaj viac plynu

anonym_995da9
Včera o 19:21

Musíš dostať auto do záberu to je jedno či máš benzín či naftu. Jediný rozdiel je ze benzín musíš viac vytočiť (dostať do vyšších otáčok) nafta je trochu blbuvzdornejsia zaberá pri nižších otáčkach. Ak si nie si ista, najlepšie je pohynat sa do kopca pomocou ručnej brzdy. Stojíš na brzde, zatiahnes ručnú-stlačis spojku, pridávas plyn a keď cítiš že je motor v zabere (ma tendenciu sa pohnúť) dáš ručnú dole. Ale to sú všetko veci ktoré by si mala vedieť z autoškoly.

majasimon
Včera o 19:23

Musíš dostať spojku do záberu, pustiť brzdu a dávať plyn. Tak ako vyššie popísali dievčatá.

betulinka1
Včera o 19:34

@jana800 mas slabší motor predpokladam, preto sa ti zda, ze nejde. Púšťaj pomalinky spojku az ked mas motor na 3 tisic otáčkach. Chvilu bude plakat ale potom ho zacnes pocuvat a naucis sa. Alebo ako nas uctili v autoškole, cez ručnú brzdu. To plati pre manuál. Lebo automat ta nepusti dole kopcom.

dadis
Včera o 19:53
@sissy27

@sissy27 Ale na starych autach vo velmi prudkom kopci, je lepsie s rucnou brzdou..

anonym_c8128b
Včera o 21:08

Diesel má väčší točivý moment než benzín, pri benzíne treba vyššie otáčky

cutespider
Včera o 22:44
@sissy27

@sissy27, ešte jednoduchšie je posadiť za volant osobného šoféra 😜

Ja si napr. netrúfam vyparkovať z radu áut v kopci bez použitia ručnej brzdy, pritom mám aj asistenta rozjazdu do kopca.