icon

Ako vyrobiť kváskový štartér pre začiatočníkov?

1. máj 2025

Dievcata, ako si vyrobim ten "starter" ci ako sa to vola,.na kvaskovanie. Som amater aj co sa tyka bezneho kysnuteho cesta. Dakujem.za tipy.

avatar
glade22
1. máj 2025

Každý recept má iný štartér (rozkvas) ale väčšinou to je 150g vody, 150g múky a 1 PL kvásku

avatar
klarissa25
1. máj 2025

A mas kvasok?

avatar
lukbe
1. máj 2025

https://chutodnaty.sk/ čítaj si z tejto stránky alebo na fb sú skupiny, veľa sa tam dá naučiť, treba čítať otázky, komentáre. Pozri aj na YouTube založenie kvasku, je to tam pre jednotlive dni. Existuje aj kvaskova mapa, najdes si tam, kto má kvások v tvojom meste, najlepšie, ak ti niekto daruje už silný kvások. Ale dá sa vyrobiť aj doma, len treba aspoň mesiac, aby sa podaril aký taky chlebík.

autor
1. máj 2025

Nemam kvasok...

avatar
klarissa25
1. máj 2025

Tak naco sa pytas na starter ked nemas kvasok🤦‍♀️

autor
1. máj 2025
@klarissa25

Tak naco sa pytas na starter ked nemas kvasok🤦‍♀️

@klarissa25 lebo sa slusne pytam, nevedela som, ze je to nieco ine a aky je postup, ved preto tu zistujem 🤦

avatar
klarissa25
1. máj 2025

Skusi si o tom najskor nieco precitat 🙂

avatar
glade22
1. máj 2025

Veď na kvaskovy chlieb hádam potrebuješ kvások.
Alebo si sa chcela opýtať ako založiť kvások?

autor
1. máj 2025

Ako si vyrobim kvasok?

avatar
glade22
1. máj 2025

Keďže si úplný amatér, odporúčam od niekoho zohnať. Usetris si veľa nervov a nepodarkov. Na vydarený chlieb potrebuješ silný zabehnutý kvások, ktorý pri samozalozeni dosiahnes minimálne za mesiac
A v prvom rade si niečo naštuduj. Kvaskovanie je celá alchýmia.

autor
1. máj 2025
@glade22

Veď na kvaskovy chlieb hádam potrebuješ kvások.
Alebo si sa chcela opýtať ako založiť kvások?

@glade22 ano, presne to vlastne potrebujem vediet

autor
1. máj 2025

Ok, tak rozhodim siete a zozeniem kvasok...a potom co s nim? Ale chapem, ze ma caka dlha cesta a vela citania

avatar
pralinka86
1. máj 2025

Asi by som zacala tym, zeby som si zohnala kvasok.. hocikto kto kvaskuje, ti odoberie z neho... Lebo na vyrobu kvasku, aby bol dost silny, treba cas, 10 dni cca
Ale ak mas cas, najdes postup na nete, je to lahsie precitat, nez tu vypisovať

avatar
glade22
1. máj 2025

Je to na dlhé vysvetľovanie. Skús tú stránku, čo ti poradili vyššie, naštuduj a potom zozen kvások a môžeš experimentovať

avatar
michaela329
1. máj 2025

Buď sa pridaj do nejakej skupiny a popros niekoho v okolí, alebo si na YouTube pozri video ako založiť kvások. Ja som išla podľa videa a mám už 5 ročný kvások. A naštuduj si pojmy - neurážam Ťa, len aby si sa vedela zorientovať potom. Nie je to nič ťažké, nezľakni sa.

autor
1. máj 2025

Dakujem baby, zorientujem sa teda v terminologii a nacitam si to.

avatar
viestta
1. máj 2025

kvasok sa da vyrobit aj bez ockovania zivym kvaskom, len to je iny postup, zlozitejsi

avatar
danniiee8
2. máj 2025

Ahoj ja som si vyrobila sama, veľa som o tom čítala, nie je to až také zložité ale tie prvé dni som ho podľa receptu musela kŕmiť 2x denne, nezaberie to veľa času ale treba sa na to pripraviť. A inak piecť som začala podľa blogu chutodnaty - odporúčam, vždy mi chlebík vyšiel a výborný. Kvások mam vyrobený doma a už viac než rok a bolo super pozerať ako sa mi vytváral tie prvé dni 🙂

avatar
nikola81
2. máj 2025

Su dve moznosti ako pisali vyssie - zohnat od niekoho silny zabehnuty razny kvasok ktory je univerzalny a da sa z neho piect chlieb, slane aj sladke, alebo druha moznost, zalozit si vlastny kvasok.
https://kvaskovanie.sk/zalozenie-materskeho-kva...
Prajem vela trpezlivosti.

avatar
nelka93
3. máj 2025

Záleží odkiaľ si, ak okolo MA viem ti darovať kvasok. Prestuduj si info zo stránky co s nim