Ako vyrobiť kváskový štartér pre začiatočníkov?
Dievcata, ako si vyrobim ten "starter" ci ako sa to vola,.na kvaskovanie. Som amater aj co sa tyka bezneho kysnuteho cesta. Dakujem.za tipy.
A mas kvasok?
https://chutodnaty.sk/ čítaj si z tejto stránky alebo na fb sú skupiny, veľa sa tam dá naučiť, treba čítať otázky, komentáre. Pozri aj na YouTube založenie kvasku, je to tam pre jednotlive dni. Existuje aj kvaskova mapa, najdes si tam, kto má kvások v tvojom meste, najlepšie, ak ti niekto daruje už silný kvások. Ale dá sa vyrobiť aj doma, len treba aspoň mesiac, aby sa podaril aký taky chlebík.
Nemam kvasok...
Tak naco sa pytas na starter ked nemas kvasok🤦♀️
Tak naco sa pytas na starter ked nemas kvasok🤦♀️
@klarissa25 lebo sa slusne pytam, nevedela som, ze je to nieco ine a aky je postup, ved preto tu zistujem 🤦
Skusi si o tom najskor nieco precitat 🙂
Veď na kvaskovy chlieb hádam potrebuješ kvások.
Alebo si sa chcela opýtať ako založiť kvások?
Ako si vyrobim kvasok?
Keďže si úplný amatér, odporúčam od niekoho zohnať. Usetris si veľa nervov a nepodarkov. Na vydarený chlieb potrebuješ silný zabehnutý kvások, ktorý pri samozalozeni dosiahnes minimálne za mesiac
A v prvom rade si niečo naštuduj. Kvaskovanie je celá alchýmia.
Veď na kvaskovy chlieb hádam potrebuješ kvások.
Alebo si sa chcela opýtať ako založiť kvások?
@glade22 ano, presne to vlastne potrebujem vediet
Ok, tak rozhodim siete a zozeniem kvasok...a potom co s nim? Ale chapem, ze ma caka dlha cesta a vela citania
Asi by som zacala tym, zeby som si zohnala kvasok.. hocikto kto kvaskuje, ti odoberie z neho... Lebo na vyrobu kvasku, aby bol dost silny, treba cas, 10 dni cca
Ale ak mas cas, najdes postup na nete, je to lahsie precitat, nez tu vypisovať
Je to na dlhé vysvetľovanie. Skús tú stránku, čo ti poradili vyššie, naštuduj a potom zozen kvások a môžeš experimentovať
Buď sa pridaj do nejakej skupiny a popros niekoho v okolí, alebo si na YouTube pozri video ako založiť kvások. Ja som išla podľa videa a mám už 5 ročný kvások. A naštuduj si pojmy - neurážam Ťa, len aby si sa vedela zorientovať potom. Nie je to nič ťažké, nezľakni sa.
Dakujem baby, zorientujem sa teda v terminologii a nacitam si to.
kvasok sa da vyrobit aj bez ockovania zivym kvaskom, len to je iny postup, zlozitejsi
Ahoj ja som si vyrobila sama, veľa som o tom čítala, nie je to až také zložité ale tie prvé dni som ho podľa receptu musela kŕmiť 2x denne, nezaberie to veľa času ale treba sa na to pripraviť. A inak piecť som začala podľa blogu chutodnaty - odporúčam, vždy mi chlebík vyšiel a výborný. Kvások mam vyrobený doma a už viac než rok a bolo super pozerať ako sa mi vytváral tie prvé dni 🙂
Su dve moznosti ako pisali vyssie - zohnat od niekoho silny zabehnuty razny kvasok ktory je univerzalny a da sa z neho piect chlieb, slane aj sladke, alebo druha moznost, zalozit si vlastny kvasok.
https://kvaskovanie.sk/zalozenie-materskeho-kva...
Prajem vela trpezlivosti.
Záleží odkiaľ si, ak okolo MA viem ti darovať kvasok. Prestuduj si info zo stránky co s nim

Každý recept má iný štartér (rozkvas) ale väčšinou to je 150g vody, 150g múky a 1 PL kvásku