Triky na mäkké kysnuté cesto aj na ďalší deň
Ahojte dnes sa chystám piecť makovky / lupačky. Máte nejaký recept? Overený trik aby boli mäkkučké aj na druhý deň?
Ďakujem
@vemi23 700g hladkej múky T 650, polovica kocky droždia, trochu cukru na kvások, mlieko, dve menšie hrste kryštálového cukru, 2 dcl oleja. Vypracovať cesto, nechať vykysnúť, tvarovať rožky, môžeš si cesto rozdeliť na 6 dielov, tie rozvaľkať ako pizzu, pokrájať ako pizzu a trojuholníky stáčať od širšieho okraja, vytvarovať rožky. Dať na plech, nechať ešte podkysnúť, potrieť žĺtkom s trochou vody, posypať makom a upiecť. Skladujem v uzavretej dóze. Olej môžeš nahradiť masťou a maslom - na polovicu.
Ak pridas časť šľahačkovej smotany alebo jogurt budú vlacnejsie. Ja pridávam lyžicu medu a 1/2 prášku do pečiva. Cesto nesmie byť príliš tuhé.
Robila som kysnuté podľa rôznych receptov, bolo tam aj vajíčko a keď som to dobre prikryla a odložila, nikdy neboli trvde na druhý deň.
@vemi23 ja robím kysnute cesto bez vajíčka. Cesto je mäkké aj na druhý deň. A teda používam len na potretie ale nie priamo do cesta.
Nedavam vajce do cesta.pred pecenim potietam rozšľahanym vajičkom.po vybrati z rùry hneď prepraženým maslom.sú vyborne.mäkké a vláčne.
@13uzivatelka11 presne tak, peciem roky, aj z hladkej, aj polohrubej, aj s olejom, aj s maslom či mastou, vajcia ak dávam, tak na 600g múky jedno a tri žĺtky. Niekedy pridám jogurt, niekedy nie. Nikdy som nemala tvrdé koláče ani na druhý deň. Po upeceni sa môžu pozrieť studenou vodou, maslom s rumom, prípadne vodou s rumom (moravské, frgale). Dolezite je nenechať ich odokryte.Z dozy alebo mikrotenoveho vrecká vyberiem na tanier, ostatné ostanu prikryté. Tiež je fajn alebo dodržať presne recept, alebo mať odpozerane, ako má cesto vyzerať, na akej teplote a ako dlho piecť. Mojimi prvými moravskymi kolacmi sa dali rozbijat okna, časom už boli ako paperie

@vemi23 do cesta daj iba žĺtok, bielok nie. Aj hneď po upečení potri maslom s mliekom. Ak môžem ešte poradiť, tento recept je topka:
https://varecha.pravda.sk/recepty/kysnute-pecen...