icon

10 mesačný syn sa sám odstavil od materského mlieka

borisvolcko
2. dec 2011

Kto má skúsenosť s tým, že sa dieťa samé odstavilo od MM. Môj 10 mesačný syn prestal mať záujem o MM, tak sme behom troch dní na UM a to mu chutí, čím je to? Stravovala som sa myslím dobre, aj výživové doplnky brala .

nibiru
4. dec 2011

@31majka12 tiez neviem aku odbornost mala ta lakt.poradkina 😖 ja som prave lovi flasou skoro kojit prestala ked mala mala 5-6m 1x denne ked sa mi zdalo ze je hladna som jej podavala prave lovi flasou odsate mliečko no ja som vzdy ked som dala odsate nieco odsala pretoze inak by sa produkcia redukovala o tu 1davku. vysledok bol uplne nezmyselne naucena na flasu trvalo nam tyzden kym sa upokojila a naspat len cisto kojila bez nervacenia.
aj to som flasu zrusila na radu laktačnej poradkine inak v noci sa mliecka tvori najviac takze ka chces zvisit produkciu čo to odsaj vecer.

berus222
4. dec 2011

@borisvolcko nas sa odstavil sam ked mal 8 mesiacov. bolo to zo dna na den. potom hned zostal chory a mne zacal menzes, tak mozno aj preto.

anjelicek26
4. dec 2011

@31majka12 - mäkky prsnik neznamena, ze v nom nie je mlieko 😕 Podla tejto teorie by som ja nemohla kojit hadam vobec a to som odsala aj 260ml niekedy. Takto to fakt brat nemozes 😝 Len prve tyzdne su tie prsniky uplne napnute, ked sa upravi laktacia, tak aj z mäkkuckych ide dost... flasu mu fakt netreba...

mia258
4. dec 2011

Presne v takom veku sa odstavila aj moja malá. Proste nechcela piť moje mlieko. Mohla som ju dojčiť v akejkoľvek polohe, čase, mohla byť hocijako hladná, neťahala.
Mlieko som mala, ona nebola chorá, žiadny dôvod som nevidela. Ale ona asi áno 😅
Ešte som chvíľu odsávala ale potom sme už prešli na príkrmy, kašičky atď.

borisvolcko
autor
4. dec 2011

@nibiru veď práve že každé dieťa je iné, môj malý ako začal papať tak proste to mliečko postupne menej pil l a ja som mu ozaj ponúkala často, aj dosť som mala ale on proste sa najedol dobre a zapíjať nechcel, dokonca sa mi stávalo že som ho nakojila večer a on plakal dovtedy kým nedostal čajík a potom sa napil otočil nabok a zaspal. A na prsníku v poslednej dobe sa len zabával a hrýzol, smial sa a z pitia toho veľa nebolo. Aj teraz keď mu ponúknem prsník či si to nerozmyslel tak ani vidieť.

nibiru
4. dec 2011

@borisvolcko ale to je ine stym ze si videla že postupne sam začal mlieko odmietat ja neviem proste neverim že 8m.dieta napr. za 3 dni sa samo odctavi.od MM mliečnych večer a ranajok ale urednosni UM mliecne ranajky a vecere?to UM chuti tak odlisne tiez zalezi jasne že od dietata či mu stačia prikrmi alebo potrebuje zapijat ale myslim si že je to postupny proces (postupne klesa aj mieko) tak je to podla mna ok ale nie zodna na den.

beton
10. dec 2011

@borisvolcko
dieta od pol roka, kedy zvycajne zavadzame prikrmy do roka ma mat prisun MM 75 percent stravy. je na mamicke, aby to zabezpecila. dieta ma v tom case uz vela inych podnetov a na mliecko nemysli, preto na neho musi mysliet mamicka. su deti, ktorym velmi chutia prikrmy. v tom pripade treba davky prikrmov znizit v zaujme zachovania tvorby mlieka. cim menej dieta mlieka pije, tym menej sa ho vytvori, az sa strati. ak papa dieta vela prikrmu na ukor MM, takto sa vlastne zacina odstavovanie od MM. dojcene dieta nepotrebuje ziadne ine mlieko, ani v mliecnej kasi. v tom pripade sa zavadza nemliecna kasa. ak sa odstavi dieta mladsie ako 2 roky, zvycajne ide o dlhodobejsi problem, ktory mnohe mamicky ako problem nevnimaju, lebo babatku chuti. potom sa stava, ze sa dietatko "samo" odstavi.

miika
11. dec 2011

Ahojte, ja som tiez prave odstavila svojho 10mesacneho synatora a tiez je mi to luto. Bolo to presne ako pise beton, ze sme nabehli na prikrmy, odstavenie od nocneho kojenia, a zrazu cez den nechcel pit, vecer tiez odmietal a rano pil asi 2 minuty celkom z obidvoch prs, a skor sa len hral, kusal ma a pod. Tvorilo sa mi samozrejme stale menej mlieka a uz to nemalo zmysel. Nemala som podobnu skusenost, prveho syna som kojila 22mesiacov, druheho 15mesiacov a odstavila ho kvoli dalsiemu tehotenstvu. Treti bol najmenej zavisly od kojenia - myslim tym to, ze mi nikdy nezaspal pri kojeni, nemal ma namiesto dudlika (ktory od narodenia pouzival), proste napil sa, najedol a koniec. Aj teraz ku koncu kojenia som si ho niekedy prilozila cez den ked bol nervny a uplakany, trosicku tahal a skoncil - ked nic netecie, co uz tam bude robit... A veru na UM sme nenaskocili hned. Mala som obdobie ze som ho len trosku kojila rano a potom uz len prikrmy a vecerna mliecna kasa. Ale pediatricka povedala ze take male dieta proste musi mat mlieko aspon 600ml denne - v UM a v jogurtoch, tak som prvy krat ako tretorodicka kupovala v obchode umele mlieko a prvy krat ho zarabala - proste uplna UM panna... Teraz sme na UM uz cca 6 tyzdnov a pred tyzdnom som odstavila kojenie uplne. Len netusim ci mu davat este Vigantol, ktory som mu kazde rano kvapkala do MM do lyzicky alebo to dostane v tom umelom mliecku - viem ze tam je VitaminD, len neviem kolko mlieka musi dieta vypit aby dostalo tie dve kvapky Vigantolu...co dostavalo doteraz.

anikaerd
12. dec 2011

@angellinka : moj syn s tiez sa m odstavil 🙂

tamoulik
15. dec 2011

Suhlasim s @beton, ak sa dava prilis vela prikrmu, znizuje sa tvorba mlieka a dieta reaguje odmietanim prsnika. kusanim a natahovanim bradavky, nezaujmom o prsnik. Nikto nebude krivo pozerat na maminu, ktora dojcila 10 mesiacov, je to uplne uzasne, ide o to, ze termin, dieta sa mi samo odstavilo v 10 mesiacoch nie je adekvatny. Dieta iba reagovalo na nejaky problem, ktory sa neriesil, odmietnutim prsnika

gabika783
16. dec 2011

@borisvolcko nuž neviem... je toto žiadosť o pomoc? ... lebo ak áno tak kontaktuj laktačnú poradkyňu a nenechaj si radiť na verejnom fóre, kde podľa štatistík je min. 1 z 3 užívateliek ktorá sedí pri compe v skutočnosti Shrek alebo Alf. A ak je to iba konštatovanie a ty to neriešiš tak si sa s tým zrejme chcela iba pochváliť. 😉

borisvolcko
autor
20. dec 2011

@gabika783 ďakujem za tvoj názor, aj keď celkom s ním nesúhlasím. Je to stránka pre mamičky a preto si myslím, že si tu vymieňajú skúsenosti ženy s deťmi a ak sa tu naozaj niekto zabáva , je to myslím vidieť. Ale je to tvoj názor, ja som si z odpovedí niečo vzala a malý už znovu pije materské mliečko.

modrofuzik11
20. dec 2011

ahojte, kubko ma 5 mesiacov. zacali sme prikrmovat (podla najnovsich teorii je vhodne prikrmovat od 4 mesiaca) a teraz uz nema taku potrebu pit aj moje mlieko. tiez si myslim, ze deti same vycitia, kedy staci 😉 oni nie su na gombik, same si povedia kedy a co 😉

gabika783
20. dec 2011

@borisvolcko som nesmierne rada, že ste naspäť na MM. Môj názor je odľahčenie na to, že veľa maminiek namiesto dobrých rád... dáva rady, ktoré nechtiac odrádzajú od ďalšieho kojenia a bojovania za dlhodobé kojenie. Ako napr. tebe. Ja mám kojenie postavené veľmi vysoko... a preto ak by môj problém zašiel až do exrému, že malý by sa nechcel dojčiť... určite by som kontaktovala niekoho povolanejšieho napr. LP.
Súhlasím s tebou.. toto je portál pre mamičky o detičkám a mamičkách... ALE v takomto prípade ZLÁ rada je veľmi zlý sluha.
Prajem Vám dlhé a pohodové dojčenie. 🙂

beton
21. dec 2011

@modrofuzik11 tie najnovsie teorie su sponzorovane najskor vyrobcami UM (pripadne hod link, kde tie najnovsie studie su), pretoze WHO odporuca prikrmy po ukoncenom 6 mesiaci u plne dojceneho dietata. zachovanie dojcenia do veku,kym si dieta nevie pytat samo je vecou matky. ak popri prikrmoch pije menej mliecka a mas zaujem dojcit nadalej, treba obmedzit mnozstva prikrmu a prikrmom dojcenie nenahradzat, len doplnit. dieta pred 2 rokom zivota sa samo od seba neodstavi, ale to sme tu uz pisali 🙂
@borisvolcko som rada, ze sa podarilo, len tak dalej. 🙂

kvetinka211
21. dec 2011

@modrofuzik11 najnovsie teorie hovoria o tom, ze sa zistilo, ze deti, ktore sa s cudzimi bielkovinami stretnu pred 6-7 mesiacom maju menej alergii, mensi nabeh na celiakiu atd. Nevie sa vsak zatial, ci je to sposobene tym, ze "zoznamovanie sa" s inymi potravinami prebieha pod ochranou dojcenia alebo ci je nieco specificke na tom veku. Ako-tak preskumane je to zatial iba pri lepku/celiakii, preto sa zacalo odporucat davat este pred 6 mesiacom MALE mnozstva lepku (cize par omrviniek chlebika naprikad). Urcite to neznamena, ze sa ma pri kojenom dietati zacat s prikrmami vo 4 mesiaci. Mozno sa bude o par rokov odporucat davat male mnozstva aj inych potravin, ale momentalny stav poznania je taky ako som popisala vyssie. Aj v druhom polroku je hlavnou potravinou pre babo materske mliecko, s postupnym pridavanim inych potravin. Ak prilis rychlo prejdete na prikrmy, mliecka za zacne tvorit menej, babo je najedene z prikrmov, pripadne este nejakych instantnych sladkych cajov a uz nepotrebuje mliecko ...

borisvolcko
autor
21. dec 2011

@gabika783 ďakujem Vám, budeme sa snažiť a rady si nechám len tak pre informáciu, riadila som sa vlastným inštinktom a cítila som , že ešte by nemal byť dojčeniu koniec, tak som zabojovala a je to zase dobré. Som vďačná za Váš názor.

nina55
22. dec 2011

@borisvolcko nezacala si nahodou brat antikoncepciu?

borisvolcko
autor
22. dec 2011

@nina55 nie, nezačala. Neviem čím to bolo, teraz ho kojím znova ale niekedy sa pri tom toľko nakrúti, že až sa čudujem koľko pohybu dokáže urobiť popri pití. Antikoncepciu som brala po troch mesiacoch od pôrodu a nič sa nedialo, všetko bolo OK, ale teraz neberiem.

dadica
22. dec 2011

Ja som syna dojčila do roka, potom ma začal hrýzť, tak sme prešli na umelé mlieko. Ja si tiež myslím, že to bolo preto, že prešiel na príkrmy, ktoré mu veľmi chutili. Tiež v noci prestal jedávať od ôsmych mesiacov. A pil veľa vody z fľaše. Nerobila som z toho tragédiu, ale dcéru by som chcela dojčiť určite dlhšie. Mal aj cumeľ, ale nemyslím, že ten mal na to vplyv. Kamarátkina dcéra bola dojčená cez dva roky, tiež mala cumeľ, ale nikdy nepila z fľaše. Vodu aj čaj odmalička z pohára. Určite je dobre dojčiť čo najdlhšie.

gabika783
23. dec 2011

@kvetinka211 aj ja sa podelím so svojimi info.. 🙂)
lepok by som dieťaťu (ak sa to dá) nepodávala do jedného roka vôbec. Tak isto mlieko.. a čokoľvek z mlieka iného ako matkinho. Dieťa tieto bielkoviny nevie spracovať.. a akonáhle má oslabenú imunitu (očkovanie, chrípkové obdobie, choroba) môže lepok alebo kazein prechádzať cez stenu žalúdka do organizmu a robiť veľkú šarapatu.
Ak lepok... tak obilniny celozrnné... (ale nie tie čo sa predávajú v obchode.. lebo to je zafarbená múka s pár semienkami)
Napr. špaldové pečivo, kaše.... atď. Celozrnné preto, že lepok spracovaný v celých zrnách je stráviteľnejší ako v ochudobnenej bielej múke.
Lepok aj kravské mlieko sú 2 absolútne nepotrebné vecičky.. 😀

bryonia
23. dec 2011

Kazde dieta je ine, mozem potvrdit. Prva dcera sa sama postupne odstavila v 8 mesiacoch, druha v 14 mesiacoch. Pri prvej som mala stresy, preco tak skoro, ale asi sa s tym neda nic robit, ked dieta odmieta sat, mlieko sa prestane tvorit a je ho menej a menej a to potom nebavi ani dieta, ked mu netecie. Ja som napriklad deti kojila v pohode, mlieko pri sani tieklo, ale odsavackou som neodsala nikdy viac ako 10ml. Mala som ich asi 3 druhy, Medelu, Avent a uz ani neviem aku. Vzdy ma to strasne bolelo a vysledok ziaden.
A k tomu lepku, vela som o tom citala a naozaj s pridavanim lepku v malinkych davkach sa ma podla najnovsich studii zacat pod ochranou dojcenia, najlepsie uz okolo 6 mesiaca. Ale naozaj tak, ze chleba po zrnieckach, nech si organizmus zvyka a nie tanier dojcenskej krupicnej kase. A to plati aj pri zacati podavania lepku po roku, pomaly, postupne a v malych davkach.

lubinka26
23. dec 2011

@gabika783 to mas odkial take info?

bambola
24. dec 2011

@gabika783 to bude asi tvoja vlastna teoria 😠

stvura
Odpoveď bola odstránená
gabika783
25. dec 2011

@bambola to by som bola nesmierne šťastná...keby to bolo moja vlastná teória. Ale tiež som sa k tomu musela dopracovať. Našťastie celkom včas.
Tieto poznatky si môžeš priblížiť v titule od známej doktorky Vladimíri Strnadelovej a Jána Zerzána... v knihe Radosť zo zdravých detí. 😉

bambola
25. dec 2011

@gabika783 dakujem , myslim, ze espghan guideline je pre mna doveryhodnejsi zdroj 😉

gabika783
1. jan 2012

@bambola a mohla by si mi poradiť nejakú publikáciu od neho z ktorej si čerpala info.. rada si to prečítam. Ďakujem 😉

bambola
1. jan 2012

@gabika783 eh, to neni chlap 😀
ESPGHAN- European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition 😉

http://www.espghan.med.up.pt/position_papers/co...

gabika783
3. jan 2012

@bambola ďakujem za objasnenie... určite si to prečítam 😉