icon

11 dňové dieťatko nechce prsník

bom123
14. aug 2020

Ahojte, možno ma niekto stým skúsenosť a vie mi poradiť. Pred 11dňami som porodila. V nemocnici mi s kojenim nepomohli, skôr mi to pokazili. Namiesto toho aby ma vtom podporili. Hned na druhy den som mala mliecko, ale malu som nevedela dobre prilozit, predtým som to neriesila. Myslela som, ze to pojde samo, ale neslo. Nikto mi to neukazal. Nakoniec sestricky jej strcili flasu do ust a odvtedy mala ani na blizku k prsiam nechce ist, neze este ako tak prisat. Museli ju krmit s UM aby pribrala. Inak by ma nepustili domov. Hned ako som prisla domov som si zavolala laktacnu. Prve 2 dni ku mne chodila a trosku sa to zlepsilo, aj mi pila z prs, lenze na 4den od kedy bola laktacna mi zas nechce zobrat prsia. Tak teraz len odsavam a tak krmim. Som ztoho uplne mimo. Priznam sa ze az tak mimo ze skoro stale len placem. Stale to dookola sterilizovat flasu, odsavat, mala sa budi kazdych 1,5hod. S nervami som uplne zle natom. A dnes som si vsimla, akoby som mala mlieka menej a menej ked odsavam.

Strana
z2
bom123
autor
14. aug 2020

@bom123 este som chcela doplnit, len som to nahodou uz poslala, ze citala som rozne pribehy a vacsinou od 3mes.sa to upravi a babatko sa zacne prisat. Neviem si to predstavit ked musim 4mesiace kazdu hodinu vysterilizovať flasu, odsat mlieko, nakrmot malu stou hadickou co mi dala laktacna, znova umyt flase. Niekedy vydrzi dlhsie, niekedy fakt za kazdych 1,5sa budi a chce papat. Bodaj by som to vedela neako len tak s lusknutim prst hned upravit a malu by som vedela hned kojit bezproblemovo.

nikpa
14. aug 2020

@bom123 tym ze jej budes davat flasu si na nu len viac a viac zvykne a nabehnut na prsník bude ťažké. Tak isto ak budes len odsavat, bude sa ti tvoriť menej mlieka ako keby pila sama. Musis proste prikladat, prikladat a prikladat. Ale zas ak by ste sa mali neviem kolko trápiť, aj UM je cesta...

kataka10
14. aug 2020

@bom123 a co vsetko ti poradila laktacna? Lebo kamoska mala tento problem a prve co laktacna zakazala bola flaska a dudle. Je treba stale prikladat a dokrmovat cez cievku aby si babatko zvyklo ze to ide pomalsie nez ked taha z flasky. Inac bude vzdy uprednostnovat flasu pri ktorej sa nemusi tak namahat so sanim. Tvorba mlieka ti bohuzial klesa lebo si unavena a aj chyba oxytocin (ovplyvnuje vypudzovanie mlieka) ktory sa tvori pri kojeni a kontakte koza na kozu. Takze zrus flasu a namiesto toho skus vela ponukat prso hlavne v noci ked je babo mierne prispate a tvori sa najviac prolaktinu (ovplyvnuje tvorbu mlieka) a prikladaj si ho koza na kozu. Ak mas pocit ze sa ti straca mlieko nasad senovku a benedikt 3 kapsuly 3xdenne z kazdeho tak 4 dni. Potom znizuj davku. Mne pri strajku s kojenim pomohlo aj zmenit polohu tak ze som mala maleho polozeneho na chrbte a prso som prikladala zhora, lepsie mu to tieklo do ust a prestal odmietat prso. Drzim palce.

bom123
autor
14. aug 2020

@kataka10 zle som sa vyjadrila. Davam jej to cez cievku a druhy koniec cievky je vo flasi. Davala som aj tak, ze som prilozila k prsiam a dala cievku z boku nech tak neako prisaje, islo mi 1den a odvtedy nic. Najprv sa mi darilo aspon k prsiam dat, aj pila, ale potom uz s cievkou nechcela, hned sa odstrcila a ked som jej davala prsa tak este isty cas vpohode a potom uz ani to a popritom stale skusame a pred odsavanim ju prikladavam, ale uz nic nepomaha.

kataka10
14. aug 2020

@bom123 mozno citi ze si vystresovana. Ak ako sama hovoris stale places, babatko to vnima. Skus nosit v satke, pustat si hudbu ma ukludnenie, spievat. Proste robit nieco co ukludni aj teba a ked budes citit ze si kludnejsia potom skus ponuknut.

eliska13
14. aug 2020

@bom123 skús len prikladať a prikladať.Ja som prvý mesiac dva odsavala a dávala z flase, ale bolo to peklo v noci všetko absolvovať, až po takom čase sa naučil jesť z prsa
Skús jej dať ešte, keď neplače nie je zhruba.Uzdicky jej určite laktačná asi pozerala nie?nemá žltačku, že slabo saje?škoda toho zlého začiatku v pôrodnici, ale to dáš len trpezlivost

miselar
14. aug 2020

@bom123 ahoj a klobúčiky si neskúsila? Ja som s klobukmi kojila do cca 2 mesiacoch ani nie asi okolo mesiaca a pol. Potom keď sa naučila sať tak sme šli bez klobukov a išlo to.

thoughtfulweirdo
14. aug 2020

Dať do šatky, každý deň ponosiť, koľko vám je obom príjemné, a postupne skúsiť kojiť tam. Chce to trochu cviku, ale nie je to jadrová veda, s trpezlivosťou a skúšaním sa to naučíš 🙂 alebo skúšať prikladať v spánku. Ja som od začiatku mala veľmi málo mlieka, dcérka sa nechcela kvôli tomu prisavat, len nervacila, lebo jej malo tieklo, tak som ju prikladala v polospánku. Držím palce

andreatytler
14. aug 2020

@bom123 Ja nemam skusenosti s kojenim lebo syn zaspal na prsniku uz po par hltoch bez ohladu na to aky bol hlady. Zacala som odsavat aby mal materske mlieko ale odsavanie nedokaze udrzat produkciu mlieka tak ako dieta a tak som musela prikrmovat umelym mliekom. Tiez som sa cele tyzdne snazila nakopnut kojenie pomocou hadicky, volala som dve laktacne konzultantky, nervovala, plakala a stresovala ale nic nepomohlo. Skoncila som tak ze odsavam a davam vo flasi. Maly sa rad prisaje ale hned zaspi a tak ho necham.
Takto to je uz 8 mesiacov... casom som odsavala menej a menej a aj mliecka bolo menej. Uz takmer nic a coskoro s tym skoncim. Je to velmi narocne na cas koli tej priprave a umyvaniu.
Laktacna konzultantka mi povedala ze odsavacku ani flase do ktorych sa mlieko odsava, netreba umyvat po kazdom odsati. Staci raz a den ale treba to drzat v chladnicke a najlepsie v igelitovom sacku. Flias je treba mat aspon 2. Nema sa miesat mlieko ktore nema rovnaku teplotu. Takze cerstvo odsate mlieko necham vo flasi a dam do chladnicky. Potom ked idem znovu odsavat to mlieko prelejem do zbernej flase ktora je tiez v chladnicke.
Asi ma baby za to ukamenuju ale ja som nikdy flase nesterilizovala (len pred prvym pouzitim). Len umyla velmi horucou vodou a nechala uschnut na taniery... ani mydlo som nepouzivala. Ale mala som kefku, vyhradne len na flase.
Je to drina ale som rada ze som to robila. Maly za 8 mesiacom nikdy nebol chori a to sme boli chori my obaja s muzom.
Len ty vies co ti vyhovuje. Kludne sa vykasli na odsavanie a pouzi umele mliecko. Nebudes o nic horsia mama ako ta co koji. Pohoda a pokoj su nesmierne dolezite.

bom123
autor
14. aug 2020

@kataka10 uz som nato myslela aj ja. Mozno su natom na vine aj hormóny, ale ako nahle mi to zas nejde tak us mi tecu slzy. Velmi labilna som ostala. V satke zevraj sa moze nosit len od 6t. Ale mam aj to, len som to este neskusila.

bom123
autor
14. aug 2020

@eliska13 ano pozerala, ze to ma dobre a miernu zltacku mala este v nemocnici lebo nepapala, ale teraz to uz ma dobre.

bom123
autor
14. aug 2020

@miselar skusala. Aj to mi davali v nemocnici, po pár dnoch mi aj to zacala odmietavat. Tak aj stym sme skoncili

bom123
autor
14. aug 2020

@thoughtfulweirdo zevraj do satky sa moze len v 6t. Ona nema este ani 2t. V polospanku este poskusim.

bom123
autor
14. aug 2020

@andreatytler myslim si, ze to bude aj moj pripad. A nedostal ziadnu infejciu, ci hnacku? Lebo ja si vzdy umyjem pred krmenim ruky a flase umyjem a dezinfikujem, ale trosku strachu mam v sebe, ze raz nahodou neumyjem dost dobre ruky a uz bude zle, kedze prst tam musis dat do ust aby sal.

kataka10
14. aug 2020

@bom123 no tej kamoske robili na psychiku zle aj vyzivove doplnky co brala na zvysenie produkcie mlieka. Mala z toho depky tak musela vysadit. Senovka a benedikt jej nezaberali, takze tie nebrala.

xjakubikovak
14. aug 2020

@bom123 ahoj do satky moze babo urcite od narodenia- ideal elasticka satka, aj nosice su niektore od narodenia.

sono2
14. aug 2020

@bom123 uzdičky ma skontrolované? Či sa jej dobre vie chytiť dvorec. No a veľa kontaktu. Práve okolo 3 mesiaca aj skôr už po mesiaci sa tvorba zvykne stabilizovať a dieťa musí ťahať.. už mu tak nestrieka do úst. Samozrejme žiadny cumel /fľašu.
V spánku polospanku sa pomrví priložíš, vie pit?
11 dní je máličko, to dáte. Veľa treba prikladať kúp si šatku. Buďte veľa v kontakte telo na telo ona sa prisaje, keď žiaľ vyžaduje ten rýchly tok.
Určite nechaj skontrolovať tie uzdičky. Keby bolo najhoršie, dieťa s krátkou spodnou má pri plači akoby jazyk do srdca.

sono2
14. aug 2020

Hlavne žiadne klobučiky!
Môžeš jasné veď dieťa bolo v bruchu v rovnakej polohe, akurát treba správne uviazať! Bude to ako tvoja druhá koža. Môžte ísť vonku hocikde. A mlieka vieš koľko bude?
Okamžite budeš cítiť ako sa prsia nalievaju. Deti pijú v spánku polospánku inštinktívne, preto to ide vtedy ľahšie. Nevzdávaj to!
Mm, je najlepšie pre dieťa!
Máš liek na všetko, uspíš všade.
Upokojiš okamžite. Ja dojčím už 4 rok s prestávkou pol roka, čo som bola tehu a je to úžasné!

juliet86
14. aug 2020

ka ti lem chcem pobedat ze ti uplne rozumiem. na mamila je vidéo ako uviazat satku ze lezi horizontalne na tebe na prsniku. s oevmou satkou. uprimne tym co prechadzas prechadza vela zien
.. aj ja. kojenie je niekedy na najtazsia vec na svete..skus zas volat laktacnu alebo skus inu laktacnu. u mna mebut laktacnej tak.nekojim je to tazke. chaoem ta. nie si v tom sama

thoughtfulweirdo
14. aug 2020

@bom123 Ale to je nezmysel 🙂 aj v porodnici sa už nosí. Ja som asi v 10 dňoch prvý krát naviazala.

limetka55
14. aug 2020

Mali sme to isté.. Bojovala som 3 týždne s cievkou, viac sa nedalo. Bola som unavená.. Kým som ju nakrmila, uspala, rýchlo odsavat a potom bola zase hore a stále dokola.. Skúšala som prikladať, nevedela sa prisat. Vždy, keď som ju prikladala, tak strašne plakala a odstrkovala sa.. Laktacna povedala, ze to ešte nevidela, že ako keby mala averziu k prsníku.. Po 3 týždňoch som jej dala fľašu a odsavala som do fľašky.. Bohužiaľ, mlieka bolo stále menej, tak som musela dávať umelé. Úplne mi odišlo v 3 mesiacoch.. Chcem len povedať, aby si si netrápia, keď to nepôjde.. Robíš pre to všetko, ale niekedy sa proste nedá a netreba si to vyčítať.. Držím palce, nech sa chytí.. 🙂

andreatytler
14. aug 2020

@bom123 Nie, nemal nikdy ziadny problem, za 8 mesiacov nikdy nebol chori ani ked mu isli zuby nemal hnacky. Par dni zvysena teplota po ockovani... mozno ma silnu imunitu a dokazal si poradit s tymi bakteriami ktore na flasiach ostali aj po tom ako som ich umyla alebo len proste stastna nahoda. Bala som sa trochu a pozorovala som ho a pri najmensom naznaku som mala v plane zacat sterilizovat ale nebolo treba.... no neviem ci som riskovala zdravie mojho dietata prilis vela... cakam ze mi to tu niekto vykrici... Ta voda mala asi 45 stupnov. Dost tepla ale ani zdaleka nie dost ani na pasterizaciu.
Urcite to nechap ako radu odo mna. Riad sa podla toho co radia lekari a vlastny usudok.

S umyvanim odsavacky a flase na materske mlieko, to som bola prekvapena ze mi laktacna konzultantka poradila ze staci umyvat 1x denne ale ma to zmysel. Materske mlieko je viac odolne voci bakteriam ako umele a v chladnicke ostane cerstve aj 3 dni

bom123
autor
14. aug 2020

@limetka55 oo nie v zlom ale velmi dufam, ze takto nedopadnem. Velmi tuzim normalne kojit.

bom123
autor
14. aug 2020

@thoughtfulweirdo fakt? Tak to si musim dat potom odniekoho radu aby mi pomohla s viazaním. Mozno aj nieco pomoze, co by bolo velmi super

thoughtfulweirdo
14. aug 2020

@bom123 Skús nájsť vo svojom okolí poradkyne nosenia, niektoré sú zároveň aj laktačné, alebo ťa aspoň vedia nasmerovať, na koho sa obrátiť 🙂

bom123
autor
14. aug 2020

@juliet86 viacery mi tu pisete tu satku. Musim ju vyskusat a uvidim co pomoze. Inac satku mam, elasticku, len som este neskusala.skusim na tej mamile vyhladat a skusit to.dakujem ti

sono2
14. aug 2020

@limetka55 nechápem, načo prispievaš do diskusie, keď si skončila dojčiť. Mamička tu potrebuje podporu lebo dojčiť chce a nie citat ako si tým skončila. To ju fakt nezaujíma

taga
14. aug 2020

Okrem satky a prisatia v spanku ti este poradim, skus si malu prilozit v polohe, ze bude ona lezat na tvojom brusku. Takze ty lezis na chrbte, alebo si v takom pololahu a ju si das na seba. Deticky to zvyknu mat rady, vedia si lepsie regulovat tok a lepsie sa im prisava. Mojich to vzdy ukludnilo
Ale priklanam sa tiez k satke, ja som druheho satkovala asi od 10 dna a boli dni ze cele pomaly prespal a prekojil sa v satke. Vela stastia ❤

pmoricova
14. aug 2020

@bom123 mne laktačná poradila cievka vo fľaši a druhý koniec prilepiť k bradavke (lepka je nad bradavkou). Tým že je to cievka ide jej to ľahšie ale zároveň stimuluje bradavku a tvorí sa viac mlieka. Je to viac náročnejšie na manipuláciu ale možno ľahšie si potom nájde cestu ku kojeniu. Je to náročné teda. Ja dve deti kojim ale zakaždým to bola morda. A ešte jedna vychytávka mnohé by si mnou nesúhlasili ale zo začiatku zaberala aj glukóza . Nakvapkat trochu na bradavku a trošku bábo motivovať . A hlavne začať trolinku skôr ako je hladné aby nebolo frustrované potom už nemajú trpezlihost. Aké keď sa už naučia tak už len cecik. Teraz mám problém odstaviť.

pmoricova
14. aug 2020

No a keď že sú to už dva roky tak s si nie istá či to bola čistá glukóza alebo sacharóza.

Strana
z2