icon

2 ročné dieťa odmieta mlieko. Stačia mu iné výrobky?

monni
9. dec 2011

ahojte, chcela by som vas poprosit o radu. Moje 2-rocne dietatko nechce pit vobec mliecko. Skusali sme dat Nutrilon, potom vanilkovy Nutrilon, doktorka potom poradila francuzske mliecko zevraj velmi vychvalene od mamiciek, no drobec mi to vsetko uplne odmieta. Skusala som davat aj cez slamku, novy poharik, no nic nanho nezabera. Mate niekto takuto skusenost s vasimi detickami? Staci ak bude papat cez den napriklad iba dva jogurty, popripade syry alebo musi pit aj mliecko (vacsinou vsade citam ze do troch rokov by malo vypit este aspon 500 ml mliecka denne).

Strana
z2
lorela
16. mar 2017

@alenky Ahoj, vo veku 2 rôčkov nemusí mať dcérka umelé mlieko. Dostatočný príjem vápnika a iných dôležitých látok jej môžeš plnohodnotne zabezpečiť pestrou stravou. Tá zároveň do veľkej miery podporí imunitný systém; je jedným z faktorov dobrej imunity.
S tvarohom to príliš nepreháňaj; kvalitné bielkoviny sa nachádzajú tiež v tvrdých syroch, v bielych jogurtoch, ďalej morčacie mäso, zajac, ryby, vajíčka. Aj pre imunitu sú mimoriadne vhodné kyslomliečne výrobky typu Acidko, Zakysanka - dopraj jej ich denne.
Čo sa týka ovocia, skús pestrejšie - hrozno, hrušky, onedlho slivky, marhule, broskyne, bobuľové ovocie atď. Optimálny prísun vit. C môžeš dosiahnuť aj bez citrusov pomocou niektorých druhov zeleniny: Napr. farebná paprika, zemiaky, karfiol, kel, brokolica, kapusta.
K vyváženému jedálničku dieťatka, okrem spomenutých kvalitných bielkovín, ovocia a zeleniny patria tiež strukoviny, ovsené vločky, obiloviny ako raž a špalda, výborný kváskový chlieb, ryža a zemiaky. Veľmi dôležité sú takisto tuky, ktorých prevažná časť by mala byť rastlinného pôvodu. Okrem masla a prepusteného masla na varenie určite používaj tiež extra panenské oleje (napr. olivový, avokádový olej) a avokádo.

simmka92
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2