6 týždňové bábätko veľa papá
ahojte kocky, mam s malym mensi problem stal sa z neho velky jedak a nie preto ze by som ho nasilu stale stopala proste mu tak chuti. Narodil sa v 39 t s vahou 3840 g a 53 cm cize ziaden drobcek a uz mesiac co sme boli doma mal 4,7 kg teraz ideme mat 6 tyzdnov a uz 2t mi pravidelne papa 120 ml co je davka pre 2 mesacne deticky ako nic a niekedy mame problem vydrzat tie 3 hodiny. Dr mi povedala ze vela pribera ze to nie je dobre a ze mu mam davat 90ml a ak by si este pytal tak caj alebo ho nechat plakat 😢 . No mali ste vidiet ten randal skusali sme to a nefungovalo to po 2 hodinach bol hore nezabralo ani kocikovanie ani nosenie na rukach ani zabavanie ani caj proste nic trosku pocuckal a za 5 min este vacsi krik. a doslova si isiel zjest rucicky. neviem ako to mam riesit ci ho nechat plakat co mi srdce neda lebo to je taky strasny plac ked je hladny ci mu davat 120 vody a len 3 odmerlky mlieka ci co, som miestami uz zufala poradte mi prosim ak mate alebo ste mali podobny problem. Dakujem za vsetky rady a postrehy 🙂
@siska2027 ahoj ja moje tretie dieťa musela stopkat lebo porodnu váhu mal 2500g,doktorka nám to nariadila...
Tak cez den som ho stopkala každú chvíľku a noc mi celu prespal... Lebo bol napapkany...
To nevadi že je maly taky jedloš,bud rada že pekne papka
Nenechavaj ho plakat,ved má iba 6t...
Ale ty ho kojiš že???
no ako tiež neviem, či by som nedala dieťaťu jesť, keď evidentne hladné je. Chúdatká sú odkazané na nás, na svojich rodičov. Keďže sa veľký narodil, tak je samozrejmé, že má väčšiu potrebu jesť. A tabulky sú len tabuľky, priemerné údaje. Čiže sa muselo v nich rátať s oveľa menšími aj väčšími údajmi, aby im tie priemery vyšli. 😀 😀 😀 😀
@ajca123 nie bohuzial nekojim aj ked sme sa o to velmi snazili davam mu UM a papat papame naozaj dobre aj ked v noci miestami zjeme len 60 alebo 90 ml ale to len obcas lebo zaspava ale inak 120 ako nic
@sirael ani moj nema reflux kaka pekne 2 x do dna prdiky ma tiez pravidelne v tomto nemame problemy len to papanie ale nas urcite nie je tabulkove dieta vsak o tom svedci uz porodna vaha 😀 len sa bojim ze co mi bude zase doktorka rozpravat vo stvrtok ja si tam pripadam pomaly ako najhorsia mama na svete ked ona mi rozprava ze ake rizika maju deticky ktore velmi priberaju clovek sa aj miestami boji ☹
@siska2027 Aj moje deti boli hrozní papkáči, boli ale kojené, tak som to nejako veľmi neriešila, ale tiež som často počúvala od lekárky, že veľa priberajú, že majú papať menej. Veľakrát som čítala, že kojené dieťa nemôže byť tučné, moji boli riadne gule. Ale potom prišiel ten zlom, že priberať prestali. Dnes má syn tri roky a je akurát. Nie je samá ruka, ani noha, ale nemá ani nadváhu ani nič. Je taký pevný chlapec, ale na výšku 105 cm sa mi zdá 18 kg v pohode. Ja neviem či by som nechala svoje dieťa hladné. Snažila by som sa ho obmedziť čo najviac, ale ak by nejako veľmi plakal, tak jesť by som mu dala. a tá voda nezaberá?
ahoj. my sme sa narodili s vahou 4380g a od zaciatku bol velky papkac. ako 4 mesacny vazil 8 kil. doktorka ma par krat upozornila na to,ze nieje dobre ked takto pribera,ale momentalne ma 15 mesiacov a na rocnej poradni nas pochvalila,ze je krasne ziveny. takze,na nieco to bolo dobre. treba vydrzat narazky doktorky aspon toho prveho pol roka a potom pridu chvali. vies kolko mamiciek ma problem okolo roku ze im deti nechcu papat? som rada,ze to nieje moj pripad. syn spapa vsetko,co ma na tanieri, takze to ma urcite velke vyhody. 🙂
@lili777 ved to ze UM je ine ako materske a bojim sa aby som mu neublizila ja som bola ako mala tiez velky jedak a aj moj muz a v jeho rodine nie su vychrtliny prave naopak 😉 tak ja uz neviem ci aj geny su v tom ci ako ....vodu mi uplne odmieta vypluva este na caj ho sem tam presvedcim a pije ale vodu ani za nic
@siska2027 Co ti bude lekarka hovorit, toho sa urcite neboj 🙂 Ved nemozes ho nechat plakat od hladu predsa...🙂 (teda podla nej ano, presne toto aj mne radila stale a vraj co jej davam stale jest, ze ako viem, ze je hladna? 🙂 ) Ja som sa vzdy len usmiala a aj tak som si robila po svojom...🙂
@siska2027 myslim, ze je uplne chore babatko obmedzovat v jedle. a este ho kvoli tomu nechat plakat! vsak to je neludske.
ked sa zacne babatko hybat, tak vsetko schudne. kasli na doktorku, pocuvaj svoje dietatko 😵
a este na ilustraciu stupidity Tvojej doktorky:
moj maly ked zacal jest prikrmy, tak zjedol 2 kila denne, to je 2 000 ml cca. doktorku ani nenapadlo, aby mi hovorila, ze mu mam davat menej. 🙂
a este by som doplnila- kym bol cisto kojeny, tak pribral za pol roka 5,5 kila. za pol roka na prikrmoch (v tomto enornom mnozstve) pribral len necele 2 kila. takze asi tak 🙂
jezkovi oci....pani doktorka nech necha revat svoje dieta, ak nejake ma...🙂 to neni obezny 17 rocny chlapec, ktoreho treba usmernovat, ale 6 tyzdnove miminko...nenechavaj ho hladneho🙂
inak, sorry za ostrejsi prispevok, ale ma to uplne nadvihlo zo stolicky. ☹
@siska2027 moj sa narodil ako 3 600g a v mesiaci mal cez 5 kil-bol cisto dojceni,ako 4m mal 8 kil a terza ako 29m ma 14 800 a to mal takuto vahu aj pred pol rokom-proste uz nepribera takou rychlostou a to papa za 4 chlapov aj teraz.
Obezny nikdy nebol,je totiž aj dlhokansky -v 8m mal 80cm,teraz ma 102cm.
Nikdy mi Dr nehovoril,aby som ho obmadzovala v jedeni a vzdy ho viac zaujmala dlzka syna a nie jeho vaha.
Ak dobre ratam tebe za prvy mesiac nepribral ani kilo,moj pribral 1 400g za mesiac.
moji drobci dvojicky sa sice narodili skôr a boli malicki, ale syn sa tiez dost rozjedol zo zaciatku, druhy mesiac pytal viac ako hovorilli tabulky alebo info na obale (su na UM prakticky od zaciatku) ... moja pediatricka zalamovala rukami, ze tolko on v ziadnom pripade nemoze, to je moc atd atd, mam davat radsej caj alebo vodu, no to vysvetli tomu decku ze ano ... ale primarka na rizikovej ambulancii v nemocnici, kde su sledovani ako predcasne narodeni, ma ukludnila, ze ak nema ine problemy, nevadi, nemusim donho pchat caj ako kazala pediatricka (on ho aj tak nikdy nechcel, vzdy ho vygrckal, maval reflux a vsetko riedke islo von), ze proste niektore deticky maju take prudsie obdobie a potom sa zase "skludnia" s tymi davkami, ktore vypiju... a naozaj, trvalo to asi 1,5 mesiaca, teraz uz dlhsiu dobu papa "normalne" podla tabuliek a vobec mu to neuskodilo, trosku odbehol svoju aj tak mensiu sestru, ale tak to proste je, ona bola odmalicka slabsi papkáč 😉 ... keby malo decko nejaku poruchu travenia alebo ze by ozaj brutalne priberalo a bol by z neho maly zapasnik sumo, nepoviem, ale ked prospieva normalne, preco ho nechat hladovat??
@siska2027 ahoj, sestrina dcerka sa narodila s nizsou porodnou vahodu ako tvoj (cca 3400g) a 50cm, schudla v porodnici dost (na 2500g) v porodnici nechcela papat, lebo mala dost silnu ztacku, ale ako sa vratili domov (na 5.den) pila po 120ml, na kazde krmenie. Tak sme sa tesili. Papala tolko kolko chcela.
Dr. jej tiez vnucovala aby jej davala menej 😖 ze bude tucna a bude mat problemy... mala nadalej papala tolko kolko chcela, dietatu sa neda odopierat jest 😲 😲 😲 😲
a na nevie kolko mesacnej poradni dr. zahlasila, ze mala malo pribrala! 😕 ze predsa len jej asi mala davat kolko chce 😉 ale to ona ani nevedele, ze jej sestra davku neznizila 😉 a ked zacala papat prikmy tiez vela zjedla. Teraz je z nej 14 mes. slecna 🙂 vyskovo ako niektore 2-2,5 rocne deticky, zdrava zdravucka 😉
V ziadnom pripade nedavaj menej (dodrzuj pomer voda - prasok), vzdy daj kolko babo chce, samo vie najlepsie! Nehlad na tabulky, ziadna nahrada vodou, alebo dokonca cajom! Riad sa svojim dietatom.
to nechapem tvoju doktorku. podla mna deti vedia, kedy maju dost a ked place od hladu, papa si rucicky, tak je hovadina mu nedat papat. ja by som dala tolko, kolko potrebuje. casom sa to mozno skludni, ale urcite by som 6-tyzdnove dietatko nenechala plakat od hladu....
a hlavne kasli na vsetky mozne aj nemozne tabulky... tie su len nato, aby cloveka rozculili 😀
@siska2027 pises, ze ste sa narodili s vahou 3800 a o mesiac na to mal "uz" 4700 . ale ved to je ok.. nejde o to kolko vazi ale ako prospieva.. babo by malo prvy mesiac pribral 200 gramov za tyzden. a tych 120 co ti vypije je uplna norma, aj moj tak pil problizne a vobec sme nepriberali nadmerne... vobec si nemyslim, ze mate problem. problem nastava ak priberacca 400 g za tyzden, vtedy moze ist o nejaku metabolicku poruchu.. no toto ? urcite nie, a daj svojmu dietatku napapat, tak ako si pyta.. 😉
@lucka1987 ale prosim Ta, to su tiez take hluposti, ze kolko by malo pribrat za tyzden. a ked moj priberal 400 g za tyzden, tak som mala rozmyslat, ci ma metabolicku poruchu? 😨
pri malych babatkach je to skutocne v poriadku a nevidim dovod strasenia mamiciek v tom, ze ak ich dieta priberie viac ako je tabulkova norma, tak sa musi jednat o chorobu.
@soldi nie nie tak som to nemyslela zas... no ved mamicka prelaknuta a pritom jej babo priberalo kilo za meisac co je myslim si uplne ok . aj ked teda.. pri vahe s kaou sme my opustali neocnicu by sa mi zdalo 400 g ozaj vela.. jendoducho som tym chcela povedat, ze sa nema cim znepokojovat a ma dat poriadne najest dietatu. 😉 no poznam pripad, kedy krmenie UM a teda poriadne priberanie sposobovalu dietatku problemy . pri kojeni sa toto neriesi. mamicky koja kym dietatko pyta no UM je trosku tazsie na travenie. a pri vacsom priberani zatazuje oblicky
@siska2027 - sa usmievam, maly sa narodil s 2550g a 6 tyzdnovy mal 5kg... pribral 2,5kg a zdvojnasobil porodnu hmotnost...
Jednotku mlieka mozes krmit do aleluja, nemoze sa vypast ani nic, je najlahsie stravitele. Urcite ho neokradaj na mlieku ci odmerkach! Mnozstvo na krabici je LEN orientacne. Deti nie su stroje. Nikdy nenechaj svoje dieta plakat od hladu, to kde sme 😔 Neexistuje dieta, co by ostalo tlste z mlieka.
Zmen lekarku, ked ti radi take hluposti. Co prosim ta "na tom neni dobre" Sa mi niekedy rozum zastavuje nad lekarskymi perlami.
@siska2027 ahoj ,ja mam zas opacny problem moj maly ked sa narodil vazil 3890g a teraz mame 6500g a to mame uz 4 mesiace,moj maly mi vypije maximalne 90 naraz a to som stastna a ku vsetkemu je neskutocne zivy,cize nepribera podla tabuliek 😀 .Vahu neries ,lebo kazde babo je ine a casom sa to zrovna,ked je hladny nech sa napapa 🙂 ved co ma ine na robote 😀 😀 😀 😀 😀
@soldi v zivote by som nenechala plakat dieta od hladu aj keby je z neho riadny baculko.. to skutocne by som menila lekarku.. my sme na UM takmer od zaciatku, a tak som sa pytala viacero lekarok na rozne veci ohadne priberania ,a podobne. vystriedali sme 4 druhy mliek, a nastastie priberame priam tabulkovo. no boli casy ked sme vypili ledva stvrtinu odporucanej davky a pribral drobec aj tak.
kocky dakujem vam vsetkym za podporu a skusenosti , mne to prislo tiez prirodzene dat mu tolko kolko si pyta este som sa aj tesila ze ako pekne papa len uz som si potom prisla trosku ako keby som bola ja mimo ked mi zahlasili aj so sestrickou ze ho mam nechat plakat kym nebudu 3 hodiny po jedle som len oci otvarala ako nerozumiem narastol 7 cm ako sme prisli z porodnice a vobec nevyzera tucne proste mu chuti bola som z toho dost nestastna co mi povedala a trapila som sa lebo clovek si mysli ze dr vam dobre radi a ze sa mate drzat podla nich ale asi opak je pravdou. este raz dakujem a som zvedava co mu povie teraz vo stvrtok na kontrole 🙂
@siska2027 no neviem, ci by sa lekarka napajala vodou, keby bola hladna ako vlk. neriesila by som ju. riad sa sebou, co nevidi s akou vahou sa narodil?? to bude brzda 😠 .... ak je hladny, tak mu daj najest, ved ma len mesiac, v ziadnom pripade by som ho tak netyrala, a ak by mala reci opat na poradni, tak by som jej osobne povedala na rozum. trba sa branit, ved je to tvoje dieta, nie jej!!!!!!!!!!
@siska2027 neviem si predstavit ze by som nechala dieta plakat hladne ale babka mi hovorila, ze ked ona porodila, bola to bezna prax. v porodnici nakazali dojcit presne po 3 hodinach a hotovo. a deti hladne plakali ☹
nechapem niektore praktiky s detmi co sa uchytili alebo pretrvavaju dodnes. ako mozu zeny ignorovat plac svojho dietata a jeho zakladne potreby.
@siska2027 ahoj 🙂 vobec sa netrap nad tym, co ti povedala sestricka s doktorkou...urcite ho nenechaj vyplakat, ked je hladny, tak mu treba dat papat 😉 je este velmi malicky aby mal dietovat 😀 uzivaj si malinkeho a naozaj sa netrap nad tym co ti povie doktorka, lebo nie vzdy ma pravdu 😉 ja mam slabu papkacku a casto sa trapime s jedenim, cize sa treba tesit, ze tak pekne papka 😵

Moja mala odzaciatku tiez velmi vela papala, bola by schopna aj kazdu hodinu papat, akurat v noci sa to predlzilo na kazde dve hodiny 🙂 Tiez mi lekarka hovorila, nech jej tolko nedavam, ze nech si poplace a podobne veci! Ja som ale malej dala vzdy, ked si pytala, ked bola hladna. Nemala ziadne problemy ako reflux, alebo problemy s kakanim, ani nic, tak nevidim dovod, nechat ju hladnu, lebo nejde podla tabuliek. Chutilo jej, tak papala. Potom zasa asi v 9tich mesiacoch prislo, ze papat odmietala a to uz bol pre mna vacsi problem 🙂