icon

Ako často dojčíte svoje ročné dieťa?

6. okt 2025

Ahojte, syn bude mať tento mesiac 1 rok a teda nejak som dúfala, že dojčenia bude menej. Všade čítam, že sa deti kojili 2-3x denne v takomto veku, u nás nehrozí. Minimálne 7x denne musí byť a popri tom zje aj fajn porcie z normálneho jedla. V noci taktiež asi 6x kojím, ale to zatiaľ tak neriešim. Vadí mi, že sa cez deň nemôžem vzdialiť na viac ako hodinu, minule som bola hodinu a pol behať a syn už mal pomaly hysterický záchvat a len mlieko 🫣 ako ste to mali vy? Prípadne kedy sa začal ten počet redukovať? Ďakujem

Strana
z2
petronela1985
6. okt 2025

Pridam sa sem, poraďte mi prosím, ako ste odstavili dieťatko od nočného dojčenia? Môj má 10 mesiacov, v roku by som ho chcela odstaviť, lebo je tiež v noci často hore, cez deň sa málo dojčí. Ďakujem za rady.

michaelam2
6. okt 2025
@anonym_7a7a73

@michaelam2 Nenechala by som o hlade, dala by som normálne jedlo. Verím, že každé dieťa sa správnym prístupom jesť naučí. Mám vyskúšané, že aj najväčší nejedák, ako tvrdila jeho matka, normálne jedol, keď nebola na blízku.

@anonym_7a7a73 tak si potom nejedaka este nevidela, inak by si toto nenapisala
Ja neviem ale vy ste si vsimli ze sa bavime o rocnom dietati? Rocnom, nie trojrocnom, kedze niektore tu uz skolku spominate 😀

basska_b
6. okt 2025

Ja by som pockala este po 1.narodeninach. Mojim detom sa vyrazne rozsiril jedalnicek po 1.narodeninach, padli vselijake obmedzenia, zacali pit viac vody, aj stredna chcela jest sama.lyzicou a zrazu uz mali prso len na spanie a to dovtedy zavislacili. Pozor ale na to, aby prso nepouzival na upokojenie frustracie. Na to by malo stacit objatie, odstranenie dietata od problemu alebo problemu od dietata... Kamoskina 2.5rocna dcera sa poprhlila na zihlave a zacala revat na cele okolie ze MAMA, PRSOOOOO!

autor
6. okt 2025
@basska_b

Ja by som pockala este po 1.narodeninach. Mojim detom sa vyrazne rozsiril jedalnicek po 1.narodeninach, padli vselijake obmedzenia, zacali pit viac vody, aj stredna chcela jest sama.lyzicou a zrazu uz mali prso len na spanie a to dovtedy zavislacili. Pozor ale na to, aby prso nepouzival na upokojenie frustracie. Na to by malo stacit objatie, odstranenie dietata od problemu alebo problemu od dietata... Kamoskina 2.5rocna dcera sa poprhlila na zihlave a zacala revat na cele okolie ze MAMA, PRSOOOOO!

@basska_b ďakujem za tip, už aj ja vidím nejaké pokusy o to jedenie lyžičkou, tak hádam keď sa to podarí, ešte viac sa jedenie rozbehne 🤗 a teda zásadne nedojčím keď spadne alebo niečo podobné, vždy ho s manželom objímame a nosíme po byte 😊

lienka.7
6. okt 2025
@anonym_autor

@lienka.7 nebudem sa s tebou hádať, dieťa má len rok, to, že sa teraz výdatne dojčí, nepredurčuje, že ho budem kojiť aj v škôlke, ani to neplánujem. Chcela som len rady, ako na to šli mamičky, ktoré mali podobne kontaktné deti, nechcela som čítať urážky, že ja alebo moje dieťa sme chorí. To by ste si mohli všetky odpustiť, ale v poriadku, budem sa snažiť si to nebrať k srdcu. Ďakujem mamičkám, ktoré sa podelili o svoje skúsenosti.

@anonym_autor napíš tu o rok. Potom sa uvidí.

anonym_29d1ad
6. okt 2025
@petronela1985

Pridam sa sem, poraďte mi prosím, ako ste odstavili dieťatko od nočného dojčenia? Môj má 10 mesiacov, v roku by som ho chcela odstaviť, lebo je tiež v noci často hore, cez deň sa málo dojčí. Ďakujem za rady.

@petronela1985 ahoj. Treba vystriehnuť kedy je dieťa na to zrelé. Ja som sa o to pokúšala 2x a prvy krát moc trpel, nebol zrelý. Druhý krát to bolo jednoduché, proste som prsník nedala. Spinkal v mojej pritomnosti, túlili sme sa a zvládol to bez trápenia. V 10 mesiacoch na to zrely nebol. Až v 12-13 mesiacoch.

petronela1985
6. okt 2025
@anonym_29d1ad

@petronela1985 ahoj. Treba vystriehnuť kedy je dieťa na to zrelé. Ja som sa o to pokúšala 2x a prvy krát moc trpel, nebol zrelý. Druhý krát to bolo jednoduché, proste som prsník nedala. Spinkal v mojej pritomnosti, túlili sme sa a zvládol to bez trápenia. V 10 mesiacoch na to zrely nebol. Až v 12-13 mesiacoch.

@anonym_29d1ad ďakujem pekne za rady ☺️

anonym_d12c12
6. okt 2025
@anonym_autor

@lienka.7 tak do škôlky ide za 2 roky, to ma teraz fakt netrápi 🙄 dovtedy ho môžem v pohode odstaviť, nemá 2 a pol

@anonym_autor zbytočne sa tu teraz hádať, frekvencia kojenia je veľmi vysoká, treba ju postupne redukovať, to je celé a ty to sama tak cítiš. Nerobila by som to násilím, ale predlžovala by som intervaly medzi kojením, ak ste vonku, tam by som nekojila, je zima, sme vonku, stravu má normálnu. Pochopí, hysáky môže mať, treba ho niečím zaujať a jednodich nedať. Po pár týždňoch, redukovať aj denné kojenie na čas po zobudení a pred spaním. Môže to trvať aj pol roka, dieťa staršie ako 18 mesiacov by som už nekojila v noci vôbec. Držím palce

Strana
z2