icon

Ako dlho má ešte zmysel odsávať mlieko?

niki5
26. jan 2014

Ahojte. Prosim Vas o radu, resp. o Vas nazor. Moj maly bude mat 4 mesiace. Od zaciatku mam malo mlieka, nech som robila, co som robila. Proste to neslo. Musela som hned od zaciatku dokrmovat umelym mliekom. No a postupne sa to vyvinulo tak, ze maly zacal odmietat prsnik, lebo mu z toho tieklo velmi malo, slabo, a ked bol hladny tak mi len plakal a zuril. Tak som si zacala odsavat, aby mal materske co najviac sa bude dat a aspon som videla, kolko toho vypije. Teraz je to tak, ze ma denne napr. cca 150 ml mlieka, a pre mna nahromadit aj toto male mnozstvo je velka namaha, odsavam to tak na 3-4 krat po polhodine, co mi zaberie moc casu, ktory by som vedela vyuzit aj inak, bud na oddych, alebo nieco spravit, uvarit, sak viete... Citim sa velmi unavena. Mam na jednej strane vycitky, ci uz to mam zabalit, a bolo by to zase o krocik pre mna lahsie, na druhej strane si hovorim ze je dolezita kazda kvapka materskeho mlieka ktoru mu dam ... Ma to podla vas este zmysel, toto co robim? Dakujem za odpovede a za pochopenie

abus
1. feb 2014

@meja3 COSTI beriem už 18 mesiacov a hej, zvyšujú prolaktín a teda napomáhajú k zvýšenej tvorbe mlieka ale mlieko v prvom rade musí ísť z prsníka von, len samotné tabletky, či biliny ako sú senovka a benediktr, ktoré som brala prvé dva mesiace...nepomáhajú
Čo sa týka cumlíkov v tvare bradavky, vždy je to len cumeľ...moje prvé dieťa som takto nechctiac odstavila, keď som podala fľašu a ona časom prsník odmietla☹ pri druhej sme bez fľiaš a dudlov ale aj tak je to fuška 😀

abus
1. feb 2014

@fidorka27 váženie bábätka nieje presné a je zbytočne stresujúce. Dôležité je naučiť sa pozorovať pitie bábätka, naučiť sa spoznať, či miminko dostatočne pije a prehlta mliečko. Či je pitie dostačujúce, skôr môže pomôcť sledovať plienky, či sú dostatočne pocikané. Ja som mala takú mániu, že som vážila pocikané plienky, lebo sa mi zdali stále moc suché, nejak som s tým nevedela prestať:-d neskôr som to vedela už od oka, že koľko každá váži:-d tak som vedela, že malá dosť ciká aj keď sa mi to zdalo málo:-d

gilmorka
1. feb 2014

Ja som zacala odsavat ked mala dcerka 4 mesiace, dovtedy sme sa tri mesiace trapili s dojcenim v spanku- dojcensky strajk alebo co. Ani nie ze strajk, lebo bohvie ako nepila ani z flasky,proste to mlieko nejak nemusela 😉 Ale ja som bola kludna ze si prsia vyprazdnujem a nie ako predtym,ked som mala paniku z toho ze som ju hodiny nedostala na prsnik. Teraz ma 10 mesiacov, stale cez den odsavam a v noci dojcim. Kumulujem odsavanie a napr. krmenie malej prikrmom, alebo odsavam ked uspavam v kociku doma. Da sa to,aj ked jasne ze odsavanie je zrac casu. Odsavam cca kazde dve hodky cez den pokial niekam nejdeme.

horana
1. feb 2014

@niki5 Moja blizka kamoska odsavala temer 2 roky! Obdivuhodne, ale robila to rada. Vraj do roka bolo vela kriz, hlavne psychickych, ale postupne uz nabehla a zvykla si. Samozrejmostou bola elektricka odsavacka a nachystana kniha alebo tak, nieco na zabavu k tomu. Brala to ako sucast relaxu, odsavacka pracovala a ten cas sa vyuzival na oddych. Ked bolo dieta vacsie, hralo sa okolo nej zavtedy, snura odsavacky bola dlhsia, tak mohla sa dokonca hrat s dietatom a tak.
Vravela ze ked nadobudla prax a vedela si zadelit denny cas a vyuzit napr. sedenie na zachode alebo s baterkami v odsav. aj cestou autom (samozrejme ked soferoval manzel).
Urcite je to obmedzujuce, ale vraj menej nez celiakia alebo este ine "postihy" s ktorymi sa mnohe mamicky boria nedobrovolne. A ze najhorsie bolo pocuvat pindanie rodiny nad rok, ked to uz robila ze naco. Mne ale napr. velmi imponuje, ked si niekto dava takto zalezat, takze som drzala palce a podporovala ako som vedela.

eevicka83
1. feb 2014

@abus ahoj no ja som vlastne dost nepochopila co si pisala.. je mala dojcena alebo nie? a kolko ma? kedy zacala odmietat prsnik? moja ma len tri mesiace a nieco a uz dva mesiace sa trapime.. davam jej uz aj flasu lebo pri troch detoch nemozem byt stale len doma a ponukat prsnik ked je v polospanku.. davala som dlho mlieko lyzickou ale plakala a drhla sa s tym aj ked to uz celkom vedela ale bolo mi jej luto a hlavne ja som to totalne nestihala... teraz odsavam mliecko.. vzdy ked mozem a prebudza sa tak jej ponukam prsnik a ked to nevyjde tak flasku... z tej nechce tiez pit takze sa trapime aj ked pije z flase ale to ju vies viac donutit zjest ako z prsnika... z flase jej davam moje odsate.. je to hrozne narocne...ale robim co sa da pre nu.

eevicka83
1. feb 2014

@gilmorka no presne akoby si pisala o mne... moja mala nechce ani prsnik ani flasu proste akoby nechcela mlieko... je to hroooozne... a ty davas aj to odsate z flasky alebo nie? takze v noci dojcis? a nespozorovala by si ze by si zacala viac mesacna viac pytat prsnik? ja robim to iste..odsavam a davam z flase a z prsnika tiez zatial..len v polospanku.. ako si ju donutila vypit za den mlieko?lebo ja mam s tym velke problemy.. som z toho na nervy niekedy lebo som spravila vsetko pre uspesne dojcenie.. laktacna bola u nas niekolkokrat a hlavne prvy mesiac bola mala uzasnaaaa.. tesila sa papat a ja som bola taka stastna.. a odvtedy sa len trapime...

eevicka83
1. feb 2014

@meja3 prosim ta mozes mi najst na nete tu flasu co ste pouzivali od medely? a akou odsavackou si si odsavala. ja mam medelu. lebo ja asi tu flasu mam ale nevie z nej mala pit a mne sa zdalo ze z nej ide lahko.. potiahla som a uplne lahko mi z nej isli tekutiny.. lahsie ako z obycajnej MAM.. tak rozmyslam ci to treba nejak specialne otacat tu flasu alebo tak?

edie63
1. feb 2014

Ja som odsavala rok, 6 mesiacov mala dcera iba materske mlieko, mlieka som mala habadej. Strasne ma to vycerpavalo, fyzicky aj psychicky a este raz by som to uz urcite neurobila (ak by to nebolo nutne napr. kvoli nejakej chorobe). Teraz ked nad tym rozmyslam, bola som takmer ako otrok alebo nejaky robot, len aby moja dcera mala materske mlieko. Vsade som chodila s odsavackou, vzdy som myslela na to, ze kedy a kde budem musiet odsavat, ked dcera spala, ja som namiesto toho, aby som si oddychla, urobila nieco doma, spala a pod., som odsavala mlieko a sterilizovala som, takze je to nenormalna robota. Nehovorim, ze to nestalo za to a vycitky svedomia som mala aj po roku odsavania, ale ak ta to vycerpava a tvoja dcera nie je chora a jej zdravotny stav si nevyzaduje aby mala materske mlieko, tak sa netrap. Drzim palce!

abus
1. feb 2014

@eevicka83 malá je dojčená, má 20 mesiacov, ale už je to také nijaké, začala štrajkovať asi v 4 mesiacoch kedy som ju dojčila zavretá v izbe, nikde nikoho, lebo to inak nešlo, iba v tichu a v posteli ležmo, časom len v polospánku či spánku, odsávala som na zvýšenie tvorby mliečka, tú tvorbu som riešila od pôrodu skoro, lebo malá bola na mne nacucnutá aj 18 hodín v kuse 😖 ale to len na začiatku, potom ma odmietala... Hej musíš to mať moooc náročné, keď máš tri deti, zaberie ti takéto dojčenie zbytočne veľa času. A ešte to máš náročnejšie, keďže malá ti nechce ani z fľaše.
Moja malá nikdy nevypila iné mlieko ako to moje z prsníka. Nevšimla si si, kedy začala tvoja malinká štrajkovať? Nemohlo to začať trebárs po očkovaní, alebo tak? Či to niečo nespustilo?

meja3
1. feb 2014

@eevicka83 posielam link na ten cumel:
http://www.medela.sk/index.php?route=product/pr...

ja som z nej neskusala pit, ale ked z nej dcera pila, videla som, ze musi sat. aj my mame flasku MAM s normalnym cumlom, z tej jej davame vodu. ono aj tam dieta saje, ale staci mu stlacit cumel dasnami, a tiez tekutina tecie. pri medele tecie len ked dieta saje. na zaciatku sa jej ten cumel medela nepacil, ale pri troske trpezlivosti a neodbytnosti si na to zvykla, pila tak aj kazdy den a napriek tomu neodmietala nikdy kojenie.

meja3
1. feb 2014

@eevicka83 a este k tej odsavacke, mam tiez medelu, flaska na pitie je rovnaka ako flaska k odsavacke, ale ten cumel sa kupuje zvlast.

eevicka83
1. feb 2014

@abus ona zacala strajkovat po mesiaci.. ani som si nevsimla ze by sa mi nejak velmi vyrazne znizila tvorba mlieka... ona vlastne aj ten prvy mesiac papala pekne ale mala uz aj vtedy dni ked papala slabo a postupne sa to zhorsovalo.. este ma napadlo ci by to nemohlo suvisiet s bruskom.. ze ju bolelo a spojila si ty s tym ked papa... ani ja som jej flasu nechcela dat snazila som sa jej vyhybat ale ked som videla ze papanie je hrozny boj a ona pri tom place tak som si povedala ze ju nemozem takto trapit.. no tak teraz trapim viac seba kedze odsavam..striehnem kedy sa budi a davam prsnik a ked to nevyjde tak sa trapime s flasou.. aj z flase ale vypije najskor ked zaspava... a na dojcenie pouzivam len polohu v lezme ja na boku ona tiez... niekedy ani nedycham... aby ju to nevyrusilo nahodou. bojim sa ze kvoli flasi si to dokasleme uplne ale fakt cez lyzicku sa to neda... a cievky odmieta... takze potom ti dlho papala len v spanku ? a nezlepsilo sa to za cely cas,??? a teraz uz odmieta uplne?

eevicka83
1. feb 2014

@abus ja som ju ockovat nedala... mne je na tomto vsetkom najsmutnejsie ze mam tri dcery a pri kazdej bol problem... prva dostala strajk po ockovani..., druha sa myslim nevedela dobre prisat ale neviem preco to vzniklo lebo prve tyzdne papala pekne ale vzdy jej trvalo kym sa prisala... a bohuzial neprisla ku mne dobra laktacna a tak som 9 mes. odsavala.. inak aj ja mam zlu tvorbu mlieka stale su krizy potom mam dost a zase kriza a takto dookola.. ty vies preco ti mala zaccala strajkovat?

eevicka83
1. feb 2014

@meja3 no tak tu flasu mame aj my ale pit z nej nechce.. iba z tej Mam.. skusim ju na nu este ucit.. dakujem keby sme mali take stastie ako ty ze sa ti mala neoducila od prsnika... a vlastne preco si davala flasu?tiez strajk?

meja3
1. feb 2014

@eevicka83 prvykrat som jej ju dala v porodnici so sladkou vodou, ktoru davaju, ked este mamicky nemaju mlieko, potom som doma odsavala, lebo sme mali dlho novorodenecku zltacku a mala velmi dlho pila, bezne hodinu a pol a casto mi pritom zaspavala, tak sme jej davali aj z flase, lebo to vypila rychlejsie a plus som odsavala prebytocne mlieko do zasoby, takze potom pila zasoby, ked som mala krizu, plus este donedavna som jej davala kazdy vecer z flase, co som noc predtym odsala, lebo vecer chcela viac papat, kojila som ju pred spanim plus vypila cca 50 ml z flase a prespala celu noc. Takze flasku s medela cumlom sme pouzivali do 9 mesiacov.

abus
2. feb 2014

@eevicka83 moja tiež nieje vôbec očkovaná, ale začala myslím štrajkovať, keď jej vyšli v 4 mesiacoch zuby. Niekedy odmietala prsník úplne, boli to nerváky, keďže bola len dojčená. Ona bola neskutočne uplakané dieťa a stále sa trápime s jedením. Či sa to zlepšilo? V podstate čakám na to skoro dva roky 😀 Laktačná ma uistila, že aj keď má dieťa palček a štrajkuje, tak do dvoch rokov sa nám dojčenie ukotví a ona si určite začne pýtať sama prso. Robila to len raz a to keĎ sme prišli z nemocnice, kde bola hospitalizovaná, tak asi cítila že ma potrebuje a len raz si ma vypýtala vonku, trvalo to asi pár dní, že sa trošku dojčila aj za bdelého stavu, ale potom zas len v spánku ☹ Teraz sme mali dni, že kričala aj v spánku, že nechce, tak som myslela, že je konec alle sem tam cucne zas samozrejme v spánku. Takže zlepšenie nejak neprichádza, skôr sa zmierujem s tým, že dojčenie také to prirodzené už ani nezažijem. Ale každé dieťa je individuálne, tebe sa to môže zlepšiť. Poznám mamičku, ktorá takto fungovala ako ja s odsávačkou dva roky s tabletkami mlieka skoro vôbec malá štrajkovala a tuším v 18 mesiacoch si začala brať prso ale mliečka už skoro nebolo, teraz má vyše dvoch rokov a dudluje mamu o sto šesť aj keď mlieko už nemá. Máš to fakt ťažké, viem.... A dieťatko ti priberá dobre? Či?

eevicka83
2. feb 2014

@abus no praveze pribera velmi malo...napr.teraz za tyzden nic...predtym 50g mne sa ani v spanku velakrat nepodari ju uspesne nadojcit lebo niekedy opat zaspi ked sa prisaje...no vcera vecer a dnes doobedu po dlhej dobe papala ked bola hore...ale na obed uz ani za svet...teraz v spanku kusok ale zaspavala...musim jej uz dat flasu...aky to ma vlastne vyznam to dojcenie napr. Po polroku ked to dieta si aj tak v spanku poriadne neuvedomuje ze papa od mamy z prsnika nie?? Hovorim si ze to silime iba my mamy pre nas pocit dobry nie?boooze a ake to je krasne ked sa pekne dojcila ked bola hore...a pekne sa aj ukludnila..takto v spanku oni nevedia ze ako papaju nie?
Tebe mala priberala?
A ako si niekam chodila ked papala len v spanku? A ako casto si odsavala?
Prikrmy chcela papat?

eevicka83
2. feb 2014

@edie63 no aj ja si pripadam ako otrok...presne stale rozmyslam iba kde jej dam papat v spanku...kedy odsavat kedy dokrmi flasou...aj tvoja mala dojcensky strajk alebo preco si musela odsavat? Len moja nechce papat ani z flase z nicoho...je to cele hrozne☹ ja by som to chcela vydrzat aspon pol roka teraz ma 3,5 mes...no neviem este kym papa z prsnika tak skusam ..teraz o dva tyzdne zacnem prikrmovat zeleninkou....

eevicka83
2. feb 2014

@abus a ty si si tiez pri obidvoch dojcenie neuzila.. ? lebo ja uz pri tretom dietati... prva dostala strajk po ockovani... trval okolo 10 mesiacov a potom sme sa este do 18 mes dojcili... ale nebolo to ono.. aj tych zvysnych 6 mes. to bolo take uz o nicom lebo som aj otehotnela a vadilo mi dojcenie...
vemli ma zaujima ci ti mala papa ine jedlo a ake tekutiny pije ? a z coho?z poharika alebo zo sosacika? ja viem ze pri troch detoch toto nevydrzim nejak velmi dlho robit ako ty ..deti maju skolu skolku kruzky a to sa neda byt stale v strehu ... takze urcite chcem vydrzat podavat MM aspon do 6 mes. ale je to tazke lebo aj to co odsajem polovicu vzdy vylievam lebo ona nechce proste papat ani z flase ked je hore... som zvedava co budem robit lebo malo pribera..

edie63
2. feb 2014

@eevicka 83 Ja som ju nemohla kojit, dcera mala razstep podnebia, v 11 mesiacoch bola operovana, preto som to robila tak dlho. Kebyze nema ten problem, asi to necham tak, pretoze ten prvy rok u mna na 1. mieste bola produkcia a odsavanie materskeho mlieka (no bola som ako nejaka krava, ktora nema inu ulohu len davat mlieko) a strasne ma to vycerpavalo, vobec som si neuzivala malu, nemala som ani chvilku volna alebo aspon par minut pre seba. Len ja som mala vyhodu v tom, ze som mala straaasne vela mlieka a malej tiez chutilo, len tolko roboty...

eevicka83
3. feb 2014

@edie63 a ako dlho ti trvalo odsavanie...ja nemam vela mlieka ale aj tak vela vylievam lebo mala papa hrozne malo.. za den odsajem tak 500 ml alebo 600ml.. ale myslim ze keby bolo treba viac tak by som tu tvorbu zvysila ale na co ked aj z tohto vela vylievam... niekedy mam krizu a dari sa mi odsavat tazko a malo... ale teraz kym papa hrozne malo ma to tak netrapi lebo aj tak pokryvam jej potrebu..uvidi sa ak sa rozpapa...ale je to otrocina...

brady1
3. feb 2014

moj pripad, ja som s tym sekla po tretom mesiaci, nevladala som ddostala som vysoke horucky po čom som stratila trochu mlieko a to mi pomohlo rozhodnut. ked to nejde tak to nejde tiez som sa koli tomu trapila ale dietatko tiez potrebuje odychnutu a usmiatu mamičku, a napr. Nutrilon je fakt kvalitny, poznam viac deti co na nom vyrastli a nie su chorlave a materske mlieko tiez posobi na imunitu len do 5 roku.netrap seba a dietatko 🙂

edie63
4. feb 2014

@eevicka83 Zo zaciatku som odsavala dlhsie, potom uz stale menej (nepamatam si presne, mozno pol hodinu), ale mala som rovnake mnozstvo mlieka stale, ja som naraz dokazala odsat niekedy aj 200-250ml mlieka.

eevicka83
4. feb 2014

@edie63 z obidvoch dokopy si odsala 250ml?aj ja som vedela rano odsat 230ml a potom po 120 alebo 100ml len teraz som nervozna lebo posledne dni sa mi velmi zle odsava.malo ..aku si mala odsavacku?idem skusit dattemu aka odsavacka je dobra..ja mam medela harmony doteraz bola super ale neviem kde robim chybu no malo sa mi dari odsat..

edie63
4. feb 2014

@eevicka83 Z oboch som mala 250ml (rano aj viac, ak som neodsavala kazde 3 hodiny), ale aj cez den som toho mala dost. Mala som avent odsavacku, zo zaciatku manualnu, potom som presla na elektricku, aby ma aspon ruky neboleli. 🙂

eevicka83
4. feb 2014

@edie63 a ta elektricka je dobra? ako dlho ti trvalo odsavanie?

abus
4. feb 2014

@eevicka83 ...to ti veľmi málinko priberá, malá mi priberala pekne. Čo ti na to vraví doktorka? Toto asi treba nejak riešiť, aby sa ti malá rozpapkala, či tam neni nejaký problém. Malá bola v podstate do polroka čisto dojčená ale bolo to náročné, raz lepšie raz horšie. Ja som odsávala, len keď ma nechcela a dávala som to cievkou po prsníku, odsávala som zpočiatku večer a to trvalo nekonečne dlho a dala som len poldeci mlieka, ale to som tuším ručne odstrekovala. Vždy keď som prišla o nejaké dojčenie snažila som sa odsávať, alebo som si zvyšovala tvorbu mlieka ako sa mi dalo po dojčení trochu. Mám elektrickú medelu odsávačku, zdá sa mi v pohode:-d

edie63
4. feb 2014

@eevicka83 elektricka bola pohodlnejsia, nebolela ma ruka ale ci to trvalo menej ako s rucnou odsavackou, neviem... ale asi nie.

eevicka83
4. feb 2014

@abus no ved to ze mali pribera ale uz tahame 4 mes. Zachvilu mozem prikrmovat...tebe sa teda kraaasne napapala ked priberala..moja cievku navprsniku nechcela tvoja ano? Potom ona nemohla mat strajk na prsniku ked priala cievku na nom. Nie?skor sa hnevala na tok mlieka.a ktoru elektricku medelu si mala?
...

abus
5. feb 2014

@eevicka83 keď bola malinká papala pekne, vysela na mne skoro stále, od začiatku som zvyšovala tvorbu mlieka, lebo sa mi zdalo málo, cievku vzala iba keď bola malinká, potom už nechcela, štrajkovať začala asi od 4 mesiacov keĎ jej vyšli zuby a štrajkuje stále. Keď sa spýtam, kde mám mliečko, tak mi ukáže a povie a keď sa spýtam, či chce, tak povie "nie, nece" Ona ani nevie že sa ddojčí keĎ spinká 😀 Zlatá je, keď si vezme odsávačku do ruky, priloží si ju na prso a snaží sa odsáať a povie "miecko" 😀 Mám medelu mini elektrik odsávačku