Ako dlho má ešte zmysel odsávať mlieko?
Ahojte. Prosim Vas o radu, resp. o Vas nazor. Moj maly bude mat 4 mesiace. Od zaciatku mam malo mlieka, nech som robila, co som robila. Proste to neslo. Musela som hned od zaciatku dokrmovat umelym mliekom. No a postupne sa to vyvinulo tak, ze maly zacal odmietat prsnik, lebo mu z toho tieklo velmi malo, slabo, a ked bol hladny tak mi len plakal a zuril. Tak som si zacala odsavat, aby mal materske co najviac sa bude dat a aspon som videla, kolko toho vypije. Teraz je to tak, ze ma denne napr. cca 150 ml mlieka, a pre mna nahromadit aj toto male mnozstvo je velka namaha, odsavam to tak na 3-4 krat po polhodine, co mi zaberie moc casu, ktory by som vedela vyuzit aj inak, bud na oddych, alebo nieco spravit, uvarit, sak viete... Citim sa velmi unavena. Mam na jednej strane vycitky, ci uz to mam zabalit, a bolo by to zase o krocik pre mna lahsie, na druhej strane si hovorim ze je dolezita kazda kvapka materskeho mlieka ktoru mu dam ... Ma to podla vas este zmysel, toto co robim? Dakujem za odpovede a za pochopenie
Dievcata, mam po probleme... asi tyzden dozadu som pozorovala ze maly pri materskom mlieku pisti, jeduje sa. bolo to divne lebo vzdy sa za nim isiel "zabit".. teraz zrazu presne naopak, dala som umele a pekne kludne papal, dala som materske a revy. Co sa tyka mnozstva, ked som pisala tuto temu, pisala som ze denne ma tak 150 ml, a teraz to uz bolo iba 50-60, viac sa nedalo aj keby som bola na odsavacke pol dna. no a navyse, som dnes dostala menzes. takze mozno moje telo uz nejako menilo hormony a preto mu to moje mlieko prestalo chutit. kto vie... ale vyriesilo sa to akosi cele za mna. asi som na hlavu aj tak mam vycitky ze si rano nesadnem na odsavacku ale chcem s tym fakt skoncit. trochu si vycitam, ze som nemohla plne dojcit, ale moje telo mi to jednoducho neumoznilo. Pozitivum snad sa trocha pozbieram konecne sa dobre najem a spravim si rano kafe🙂
Ber to tak, ze všetko zle je na niečo dobre 😉 moja mala ma vyše dva roky a ja stále kojim a som doslova a dopismena jej "ceckový" otrok 😅 vieš co by som ja dala za to , aby chytila fľašu a napila sa hocakeho iného mlieka?! Ja som sa poriadne nevyspala od jej narodenia, nemôžem ísť bez nej ani do obchodu, u kadernicky som bola raz, aj to s ňou na ciciku 😀 tak sa netráp, malej chuti , neries .... 😉
@tinach veru mas pravdu, vsetko zle je na nieco dobre... snazila som sa dlho, ked to nejde tak to nejde. ale aj tak mam stale pocit ze som taka "chudera" :D porod som mala strasny, nekonecny.. maly na narodil "abnormalnou rotaciou hlavicky", cize tvarou nahor. potom nedostatok mlieka, trapenie. vsetky kamaratky co teraz rodia, porodia za dve hodiny a mlieko im ide usami. hold niekomu ide vsetko, niekomu trocha horsie.
@niki5 nebuď smutná to ze sa ti nedá kojit neznamená že by si nechcela.ja som kojila 1 mes.keď ma niekto stretol prvé čo sa spýtal kojis?? Ja že nie raz sa má spýtal známy že si nechcela hrozne bolo mi to ľúto .ak tak skús vyhľadať laktacnu poradkinu držím palce.🙂
@tinach daj pokoj, konecne spi 🙂 zarobime az rano 🙂
@monika2110 nechapem tie otazky ludi - kojis? hlavne ked sa ma to opyta iba "znamy" pride mi to velmi intimne preco by som mala kazdemu vesat na nos ci kojim, ako a podrobnosti pride mi to trocha cez hranicu. co koho do toho.. laktacnu uz nebudem vyhladavat, na zaciatku som vyhladala a vobec mi to nepomohlo. nie kazde prsne zlazy produkuju tolko mlieka kolko dieta potrebuje. a to je moj priiiipad
@niki5 ja by som to nevzdávala..ved skús inú laktačnú, ešte stále je šanca..a žlazy vyprodukujú len tolko mlieka, na kolko dostanú podnet...takže to je o správnej technike...sú prípady, ked niektoré dojčia takmer od začiatku len s jedného prsníka, ten musí vyrábať MM "za dvoch"..tie žlazy sa prispôsobia, len ich treba neustále stimulovať... 😉
@niki5 to je tak starajú sa do toho ani pritom netušia že keď máš s tým problémy tak si haklivá na tú tému.ja som mala veľa mlieka ale praskali mi bradavky až do krvy nakoniec som dostala zápal prsníkov a koniec.Malému nič nechýbalo z nutril...bol poriadny valibuk
@luba41 nemam na to sily. ver mi skusala som mozne-nemozne. mne to mlieko jednoducho netieklo. veelmi slabucko. maly tahal az bol cely cerveny a nikdy mu poriadne nic neslo. prve dva mesiace som ho mala nonstop na prsniku a aj tak bol hladny. postupne zistil ze mu netecie tak som aspon odsavala a davala mu toz flasky. s laktacnou som sa radila, polohu som mala spravnu. brala som homeopatika, caje, na podporu, vsetko mozne. ja som z toho uz taka vycerpana, ze proste nebudem sedietk kvoli 50 ml dve hodiny denne na odsavacke... zvlast ked uz to ani nechce pit. strasne sa pusti revat ked mu davam materske.
@monika2110 vela bab ma s kojenim problemy. su to len patalie. ked mas malo mlieka trapis sa a ked mas vela tiez nie je dobre a este ked sa do toho pridaju aj zapaly a popraskane bradavky. to si nejaky hen stryko z ulice nevie ani predstavit co je to za "potesenie" my davame hipp z nutrilonu mal koliky a zapchy, teraz je to uz lepsie nastastie.
@luba41 asi aj ja by som takto radila niekomu ako ty, keby som nemala take problemy a nezazila si to co mam za sebou ... maly uz sa prisat nechce, skusala som, len kukal, co mu to davam🙂 a ked mu to uz ani nechuti, tak mi to aspon ulahcil. aj ked ja som taky trapiaci sa typ, urcite budem nad tym celu noc rozmyslat
to zase nechcem, aby si sa trápila.."nechutí" mu preto, lebo pozná fľašu a štrajkuje, lebo nesprávnou technikou dojčenia si si postupne znižovala tvorbu MM ..ale cucni si MM a UM , ktoré chutí lepšie..teda ja by som nemenila..a od toho sú LP, aby pomohli..aj po dlhšej pauze bez dojčenia sa dá k nemu vrátiť..MM len tak rýchlo nezmizne / aj ked si myslíš, že tam nič nemáš/, resp sa dá zase "rozťahať"..ale čím je bábo menšie, tým je to menej "bolestivejšie"..ja viem, že stále to tu omielam dokola, ale fakt škoda to takto "zapichnúť"..skús si len tak prečítať http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pr... aj celá stránka je dobrá.. 😉
@luba41 aby si ma chápala, ja mu uz dávam materské mlieko len z flasky, z prsnika vobec... To bol nekonečný boj... Cucal cucal aj tak bol hladny. To materské mlieko mu prestalo chutiť z flasky a to je praveze divne lebo pred tym bol za nim cely "zhavy"... Doslova to do neho dávam na silu aby to dopil a ked dam umele tak je panko spokojný. Co mam divne dieta?🙂 viem ze to myslis so mnou dobre ale moja vyčerpanosť je väčšia ako osoh z tohto celého procesu
ahojte som tu kusok nova a teda neviem ako si vytvorit temu ale myslim, ze do tejto vasej spadam celkom. Mala sa mi neprisala a tak odsavam, a neviem kolko jej mam davat...mat stale prehlad o tom kolko papa je narocne...nie vzdy prestane zvacsa zohrejem a spapa ale neviem ci ju mam aj tak budit na krmenie kazde 3 hodiny. mala ma 10 dni a momentalne jedna davka skoro 100 ml...ale kolko krat denne ju davat?
@niki163 a skúsila si kontaktovať laktačnú poradkynu? ste ešte len na začiatku, to prisatie s jej pomocou by ste hravo zvládli..odsávanie je dosť náročné...aj z dlhodobého hladiska.. http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nepri...
ahojte...ma vyznam odsat si denne max 30 - 40 ml MM alebo sa mam na to vykaslat?

@niki5 Odsavala som presne mesiac. Trapila som prsia kazde tri hodiny co den co noc a bola som z toho tak akurat vycerpana, bolel ma chrbat a bradavky tak citlive, ze ani nehovorim. Na tvorbu mlieka som vyskusala vsetko, o maleho sa mi pomahala starat aj moja mama, takze som mala kedy sa aj vyspat. Spociatku som na jeden raz odsala aj 100ml mlieka, ale postupne to slo dolu vodou. Nakoniec som posledne dni bola rada, ked mal aspon 50ml mojho mlieka (a to som odsavala aj na tri - styri razy). Takze mesiac mal moje mlieko a UM, potom uz len UM. Ak sa trapis, prestan. Tvoje dieta ma styri mesiace, malo tvoje mlieko o tri mesiace dlhsie ako to moje. Urobila si co bolo v tvojich silach. Drobcek potrebuje hlavne maminku, ktora je psychicky aj fyzicky v pohode. A to nie si, ked sa stale snazis odsavat a sustredujes svoju pozornost na to, kolko mlieka potecie.