Ako odstaviť dieťatko od prsníka?
dcérka má 22 mesiacov a stále dojčím, chcela by som vedieť ako čo najšetrnejšie odstaviť, aby z toho nemala traumu. Papá už všetko, aj keď pomerne malé množstvá a tekutín tiež veľa nevypije a ide leto, tak sa trošku obávam o jej pitný režim. Ďakujem za všetky odpovede 🙂
@ewana73 ahoj, aj moja mala je zavislak, teda bola... asi pred 2 tyzdnami som sa rozhodla, ze ju pomalicky odstavim... som jej poobede pred spanim povedala, ze "didi" su pokazene, ze dostane az vecer a som jej ponukla mlieko z flasky. Povedala som jej, ze aj ostatne deticky piju mliecko a tak skusila a chuti jej.... sice vypije len 150ml ale aspon nieco a nemusim ju len ja uspavat... Sice prvvy tyzden, sme v noci asi pobudili polku bytovky ale som si povedala, ze neni mozne aby som kazde 2 hodiny kojila... Vecer pred spanim, ked si vypyta ju nakojim ale nie je to kazdy vecer, takze som pochopila, ze sa to da aj bez kojenia, ze to bolo skor o zavislosti 🙂 A v blizkej buducnosti, ju odstavim aj v noci. A teraz si cez den ani nespomenie, ze by chcela "didik" :D a sa mi zda, ze aj v noci lepsie spi, to ju kojim len 2x a inac bud mlieko z flasky alebo cajik. Myslela som si, ze to bude horsie ale celkom to mala dobre znasa... este prestat uplne v noci a bude to... 🙂 Tak drzim palce.
@gabininka dakujem za odpoved.no moj maly nevie pit z flasky s cumlom takze u nas take nieco nehrozi... a teraz ho urcite uz ucit na cumel nebudem .to by som potom jedno oducanie vymenila za ine 😀 u nas ked prestat tak uz uplne pretoze on je uz dost vyspekulovany,ze kebyze dostane mliecko vecer tak preco ho nemoze dostat aj cez den alebo v noci 😀 . umele mlieko mu uz davat nebuden ,viem mu to vynahradit inymi mliecnymi napr. jogurtami to ma strasne rad a vecer si da zatial 100 ml.kase. a zanedlho mu asi skusim aj to kravske,nejake "kakavko " mozno.
@matutka ja som kojila do 21. mesiaca a tiez som sa bala ako maleho odstavim. Dokonca som zacala chodit aj do prace a on stala papal moje milecko( rano, ked som prisla z prace a vecer pred spanim) Nakoniec som ho kvoli dalsiemu tehu musela odstavit a vobec mu to nevadilo...V pohode zaspal aj bez kojenia...toho som sa bala najviac. Asi po 2 tyzdnoch po odstaveni som mu skusila(zo srandy) dat znova a on sa len smial a vobec nehcel. 😀 Problem je ale v tom, ze mi vobec nechce pit mlieko, ani umele, ani kravske... Davam mu preto casto jogurty a mliecny vyrobky, ale neviem ci je to postacujuce...
@ewana73 ahoj, my sme už s malou 3 mesiace "odstavené", a s obednajším spánkom sme to začali to odstavovanie. Mali sme totiž tak 2 dni, že sme boli cez obed v aute (sobota a nedeľa na návšteve u svokrovcov) a to zaspala aj bez cickania. Tak som to vyskúšala aj na ďalší deň, že ako bude reagovať. Ľahla som si s ňou, ale som jej povedala, že cici už nebude, ale že budem spinkať pri nej. Trošku si pomrnkala, ale nakoniec zaspala. Takto sme to robili aj nasledujúce dni. No a keď sme sa takto odučili od obedného cickania, tak sme prešli aj na večerné a ranné. A úplne odstavená bola, keď mala necelých 27 mesiacov. A cez obed si s ňou idem ľahnúť ešte aj teraz, lebo si tak zvykla, ale cici už nepýta a zaspinká pekne pri mne. Tiež som sa obávala ako sa odstavíme, lebo bola totálna závisláčka, vždy keď som si sadla, bola pri mne a hneď mi vyhŕňala tričko 😀. A išlo to veľmi pekne, bála som sa zbytočne, no a odkedy je odstavená prespí úplne celú noc, krása 🙂
Želám veľa úspechov a málo slzičiek 😉 . A krásne Vianoce a šťastný nový rok!!!
@matutka teeeda,uprimne závidím,my máme doma tiež malú závislačku ale ja to vobec nevidím tak ružovo ☹
@quetinka28 ahoj, ono v podstate sa asi len my maminy toho bojíme viac ako naše deťúrence 😉 , chce to len pevnú vôľu a samozrejme chuť už bábiku odučiť. Lebo sú aj také mamičky, ktoré s tým ešte nechcú prestať. Ale ja som už po dovŕšení jej 2 rôčkov povedala, že ak teraz nie, tak sa to bude odúčať ťažšie a ťažšie. Neurobila som jej to zo dňa na deň (aj sebe by som si ešte pohoršila), ale postupne. A stále som jej rozprávala, že už je predsa veľká a mliečko papajú z cici už len malinké bábätká a to už ona predsa nie je 😀 . Tak si to potom už aj sama opakovala 😵 . A stále sa chodí ku mne túliť a mojkať, takže ten kontakt máme stále taký krásny a intenzívny 🙂, že mi až tak veľmi nie je ľúto, že sa už nekojíme. Bol na to ten správny čas aj pre ňu aj pre mňa. Tak držím palčeky, aby si to Ty aj maličká zvládla bez veľkého plaču 😉
no ja nad tym rozmyslam, toto si urcite dam do oblubenych poloziek a cele precitam.......
no my rozmýšľame nad druhým dieťatkom a keďže u nás to bez hormónov nepôjde tak sa Jurka snažím odstaviť.. U nás som z toho špatná hlavne ja 🙂 Jurko už druhý večer zaspal bez kojenia s tatinkom, ale ranné a poobedné pred spaním ešte máme tak uvidíme ako sa nám to bude dariť ďalej.
maminy, najde sa niektorá ktorá koji - kojila 3 ročné dieťaťa ?
Moju dcerku kojim už "len" vecer po kupani a v noci. Pred pol rokom nocne kojenie aj vynechavala, ale teraz sa dožaduje aj 2 -3 krat v noci. Ja som uz 3 roky poriadne v noci nespala. Kojenie mi ako take nevadi, skor to "nočné buntošenie".
Takže konečný verdikt je - ODSTAVENIE -
Bude mi to aj ľuto, ale rano vstavam ako zbity pes. a tiež si myslim, že 3 roky je tak akurat ;)
Teda prosim o radu, ako nežne a bez vyvadzania odstaviť 3 ročné dieťa.
Dakujem
@lulusy - my sme odstavovali malu v 2.5 roku, chodila som uz do prace, ako pises - rano som sa budila ako zbity pes a kojila sa tiez 2-3x v noci. Dovtedy "vdaka" kojeniu a potrebe sa chodit tulit neprespala jedinu noc. Proste som sa rozhodla, ze uz nie. Obviazala som si prsia obväzom, ked v noci dosla a zacala po mne smatrat som zazala svetlo, prebrala ju - dala jej napit pohar vodicky - a tulkali sme sa spolu k spinkaniu. Povedala som jej, ze ma prsia bolia a musia si oddychnut. Akceptovala to (napriek mojmu velikemu strachu, ako bude vyvadzat). Ked sa prebrala medzi tym, otocila som sa jej chrbatom, alebo si ju otocila opacne k sebe a hladkala ju, proste par dni som sa totalne nevyspala ale po tyzdni si uz na prsia nespomenula (teda spomenula, dodnes ma k nim vrely vztah 😅 ), ale uz ju nenapadlo pit mliecko. Bolo to jednoduchsie pre nu ako pre mna. Chybalo mi to tulkanie. Dolezite je, aby si s tym bola zmierena a nepovolit.
@anjelicek26 a spi ti lepsie???ja som zufala mamicky....dcerka bude mat 2r ale toto co vyvadza posledne noce je katastrofa 😢 som total znicena a musim tym stopnut uz ani neviem co to je mat chrbat v poriadku som taka ubolena,,,neskutocne daco,,,to ze zaspi iba na prsniku mi nevadi ale to ze je v noci namne nacucnuta uz je dost,,,ako mam tomu zabranit???v maji idem do plzne na krstiny a malu neberiem bojim sa toho ako to zvladne bez cici preto chcem oducit uz teraz 😔
@lulusy
@zvonkohra najma treba byt pripravena na to, ze budete vstavat mozno este viac, pretoze to nocne dojcenie vacsieho dietatka nie je o hlade, ale o kontakte. ak tento nebude mat pocas dojcenia, tak si ho bude vynahradzovat tulenim. samozrejme, co dieta, to iny priebeh. len mi napadlo vam to napisat, ze odstavenim dietatka sa to moze nocne spravanie praveze este zhorsit a uz nebudete mat po ruke cici. idealne je nechat odstavenie na dietati a vela s nim komunikovat a udrziavat uzky fyzicky kontakt najma k veceru, aby si to nevynahradzalo v noci. drzim palce.
@zvonkohra - jj spala potom cele noci...
@zvonkohra kontaktom som myslela to, ze ked dietatko dojcis, ste uzko prepojeni.dieta sa uspokoji nielen fyzicky, teda vyriesi potrebu jest, ale aj psychicky. teda citi sa dobre pri mame, v bezpeci, milovane atd. vie, ze si tu pre neho, aby si mu pomohla zvladat jeho problemy a potreby, ze nie je same. idealne na splnenie potreby jest aj sa tulit je dojcenie. ak dojcenie vynechame a nakrmime dieta inak, potreba tulenia, resp. kontaktu zostava neuspokojena. preto sa odstavene deti zvyknu budit v noci praveze castejsie, aby si tuto potrebu naplnili a uistili sa, ze ste pri nich. aby sa dieta budilo v noci menej, je dobre mu najma pred spanim umoznit tento blizky kontakt tulenim, maznanim, nosenim, aby si ho v noci natolko nevyzadovalo. kontakt mu moze poskytnut aj ina osoba ako ty, napr. otec, babka. to by som odporucala napr. na tu plzen. kvoli tomu odstavovat dietatko naozaj nemusis, len kym budes odcestovana, treba odstriekavat, aby si si zachovala tvorbu mliecka.
ano, venujem sa poradenstvu, ale kedze nemam porobene certifikaty, nedovolim si pouzivat oznacenie "laktacna poradkyna", resp. som rekreacna laktacna poradkyna, ktora ma povolenie vystupovat takto na MK :o))
my mame momentalne podobne obdobie ako opisujes, tie noci. no deti maju take vselijake fazy, tak verim, ze aj toto skoro prehrmi a bude opat lepsie, pripadne pride nieco ine nove....:o))
Ahojte mamičky,prosím o radu,mala ma 9 mesiacov a či chcem nechcem ,musím ju odstaviť,nakoľko idem 12.01.13
na operáciu,máme už doma Parlodel na 15 dní,ako si mám stiahnuť prsia
@zdenkakremenova a nechcela by si ešte pokračovať / ak by to bolo možné/? Kojenie by sa možno dalo zvládnuť /s pomocou/ aj po operácii. Skús sa opýtať tu http://www.mamila.sk/pre-matky/poradna-dojcenia/ 😉
Ja som už 3 mesiace pred operaciu nemala dojčiť.Idem 12.01.13,ale od 1.12.ju chcem ,nechcem musím načisto odstaviť.Ale ako to zvládneme,neviem, luba41
@zdenkakremenova no v odstavení Ti neviem poradiť, našťastie u mna nedošlo k ničomu takému akútnemu, aby som musela odstaviť. Ja viem, možno ma do toho nič nie je, ani neviem presne, čo Ťa čaká. Ale čítala som tu viac takýchto "zúfalých výkrikov", ako mamičky musia skončiť s dojčením /lebo doktor povedal, že nemôže dojčiť kvôli operácii, kvôli užívaniu liekov a pod/ Nakoniec laktačné poradkyne tu / ked tu ešte pôsobili 😒/ takmer každej napísali, že existuje schodná cesta. Preto som Ti dala aj ten link na stránku http://www.mamila.sk/ , lebo verím tomu, že nikde inde Ti v tomto lepšie neporadia. 😉
Ahojte, potrebovala by som poradit s mojim zavislakom, ma 20 m a ja uvazujem o odstaveni, radi by sme druhe babo... Ale ten moj lapaj nie a nie sa od didy odtrhnut. Navyse malo co zje, hoci sa snazim varit pestro, zarucene zje len slizovu polievku, nove jedla akosi odmieta aspon len ochutnat, vzdy sa dotankuje mliekom 🙂 Snazim sa zabavat, odputavat pozornost, aby nevisel na mne stale, ale nezabera, polozi loptu a sup ho na mna...Skusam zavadzat aj kravske mlieko, ale odmieta aspon ochutnat...Tak neviem...Viem, ze MM mu chuti, ale mam pocit, to akosi zacina "zneuziva" na ukor inej stravy....Radsej je hladny, ale ak nie je na tanieri nieco co ma rad...Zatial som sa spoliehala, sak vitaminy berie z MM, ale ak odstavim, obavam sa, ze nebude mat dostatok vitaminov, lebo neje. Ake su vase skusenosti? (Este podotknem ze do roka cca nemal s jedenim problem)
@ewisam ak je to jeho takmer jediny zdroj obzivy, tak by som mu to materske mliecko este nebrala. radsej pockaj na inu vyvojovu fazu, ked bude lepsi cas. nemozes kvoli dojceniu otehotniet? ak tento problem nie je, tak to mozes nechat aj na neho, kedy si to rozmysli alebo len jednoducho vystihnut lepsi moment, ked mu viac zachuti jest.
@ewisam ano, mamografia sa pocas dojcenia nerobi. ale dojcenie je najlepsi sposob ako predchadzat ochoreniam zenskych zalezitosti. k tej vycerpanosti mi napada len tolko, ze pre mna je vzdy menej namahave dat dietatu prsnik ako riesit UM a ine sposoby utisenia dietata, ktore mozno budu a mozno nebudu fungovat. v tehotnosti ide tvorba mliecka automaticky dole, takze sa moze stat, ze sa dietatko odstavi. neviem, nakolko mamo potrebujes. ale ak nie je nic surne, tak by som tomu nechala volny priebeh. nech sa dari.
@ewisam Ja som dcérku odstavila, keď mala 17 mesiacov, a ja som bola v 2 mesiaci tehotenstva...Zo začiatku som sa bála ako to zvládne, pretože bola v štádiu, kedy sa prisávala každú chvíľu, a slúžila som jej viac ako dudel než pokrm 🙂 Jedno ráno som jej teda dala naposledy, a potom razantný stop.... Vždy keď ku mne prišla a zdvihla tričko, zistila, že mám zalepené bradavky leukoplastom, snažila sa ho strhnúť ale nešlo jej to. Medzitým som jej stále opakovala, že už mamka mliečko nemá....Prvý deň to síce bolo dosť hrozné, plakala a ukazovala mi ako ona trpí 🙂 vtedy som ju aj ľutovala aj som sa z jej výkonov čo predvádzala musela smiať, ale každým dňom sa to lepšilo. V noci sme to tiež nejak vydržali. O nejaké 3 dni, už sama chodila ku mne s tým, že ukázala na prsníky a povedala Není....Začala som jej dávať normálne mlieko, no to nechcela, tak som to potom riešila tak, že som jej dávala papať rôzne cereálie pre deti s mliekom, a po niekoľkých dňoch mi už vypila mlieko aj čisté z fľaše. A čo je najdôležitejšie po asi 8 dňoch mi už prespala celú noc a spinká tak doteraz. Predtým, keď som ju kojila, tak sa budila aj 10 x za noc. Takže na základe mojej skúsenosti radím odstaviť rázne a tých pár dní to vydržať. Bábo si zvykne 🙂 A možno budeš rovnako prekvapená ako ja, že ako rýchlo 🙂
@ewisam podla mna ked sa odstavi a prestane "dotankovavat" tak zacne jest, elbo nebude mat inu moznost... ja teda moju nemaznam v tomto smere a zvykla si ze musi zjest co je na tanieri...ze nevyskusa ani neberiem do uvahy, vyskusa... inak bude v stolicke aj hodinu... a nakoniec to aj zje... no nebude mi skakat po hlave :P vsetko co dostava su "fajnoty"... co sa tyka uplneho odstavenia tak to neviem poradit, ja len k tej vyzive... 🙂)
@miku1 zatial tehotna niesom, tak zatial vydrzim, ale skusim v lete, ked planujem ucit spat vo svojej posteli, pitny rezim, odplienkovanie, jedno s druhym.
@simca06022011 skusala som kadeco aj na silu, samozrejme vsetko vypluje, aj nechat vyhladnut, po 5h sa mi ho ulutostilo a dala som mu nieco ine, lebo do povodneho ani nos nevopchal....a mozno ma len blbe obdobie, kto vie

@matutka
@mackosuta tak baby ja sa vas chcem opytat ,ze ako fungujete teda cez obednajsi spanok.ja tiez stale kojim aj by som uz mozno rada skoncila ale neviem ako ho "donutit" ist spat cez obed bez mliecka 😒 .on len tak aby sme si lahli do postielky urcite nezaspi.z flase nepije a cumliky necumle od narodenia takze ani to nehrozi.. a spanok potrebuje lebo on si pospi aj zo dve hodky. vecer by to bolo jednoduchsie lebo o 22 je uz unaveny c celeho dna,to by hadam aj zaspal "len tak" a v noci by sme to uz hadam aj za par dni odstavili.. alebo mam este nejaky ten mesiac pockat kym sa sam neodstavi?a myslite,ze sa odstavi ked on je taky zavislak?? 😀