Ako odstaviť dieťatko od prsníka?
dcérka má 22 mesiacov a stále dojčím, chcela by som vedieť ako čo najšetrnejšie odstaviť, aby z toho nemala traumu. Papá už všetko, aj keď pomerne malé množstvá a tekutín tiež veľa nevypije a ide leto, tak sa trošku obávam o jej pitný režim. Ďakujem za všetky odpovede 🙂
@ivet78 Ahoj ....teraz som nasla tvoj prispevok ...pokila mozes prosim ta napis mi ako si to zvladla s tym dojcenim ...mam 22 mesacnu dceru a hrooozny cirkus kvoli dojceniu ...chcem prestat ,ale uz ma normalne mala terorizuje ed jej nedam reve aj 2 hodiny .....som na prasky -v noci vstavam 6 krat ,lebo chce cucnut ...uz som zufala ☹ Dakujem
@lilysk Kúpila som si v lekárni homeopatiká, brala som ich asi 3 dni a bolo po mlieku. Neviem presne ako sa volali, sú v takej malej fialovej tube, v lekárni určite budú vedieť, keď im povieš, že potrebuješ homeopatiká na zastavenie tvorby mlieka. Berú sa tuším 2x denne po 5 tabletiek. Ale pre istotu sa na dávkovanie spýtaj, lebo už sa presne nepamätám, či ich treba brať 2 alebo 3x denne. Stáli tuším necelé 3 €.
@miku1 fiiha..a isto zabrali?..viem, ze na trhu su dovstupne neake preparaty na zastavenie tvorby mlieka..len som nemala este moznost odskusat, kedze som naposledy kojila pred 4 rokmi ;)..teraz cakame druhe babo a tam to budem riesit znovu..tak som zvedava..opytam sa aj gynekologa..
@dandulina Mne zabrali. Sú to lieky, ktoré pri inom spôsobe dávkovania mlieko pomáhajú tvoriť. Preto je potrebné sa spýtať na dávkovanie, ktoré treba dodržať, aby sa mlieko naopak zastavilo. Nie sú na predpis, kúpiš ich voľne v lekárni. Ja som ich brala, keď som bola v 2 mesiaci tehotenstva. Nemala som s nimi žiaden problém. Ako som písala brala som ich 3 dni. Potom som ich posunula švagrinej 🙂 Neviem, koľko ako dlho ich brala ona, keď odstavovala malého.
@matutka ahojte 🙂 pridavam sa k vam.Nasa slecna ma 21mesiacov.Cez skolsky rok sme mali aky taky rezim lebo sme nosili starsiu do skolky ale ako zacali preazdniny a sme doma pyta si kazdu chvilku...Viackrat sme chceli odstavit skor, len vzdy prisla vazna choroba a to liecko moja bola doslova a do pismena zachrana pred nemocnicou a vzdy sa jej po prekojenom dni nevyslovne polepsilo...bolo fajn pokial si pytala len doma, ale zistila ze si moze pytat aj na navsteve, vonku-lebo niektori nam to tolerovali 🙂...tak teraz mi je to neprijemne niekedy lebo to ma zamienku len vymysla kazdu chvilku a ani nepapa...citala som vas trochu nemam cas a to precitat vsetko...neviem ako malu setrne odstavit...pokial ma nevidi nepytasi ale ako som na obzore az ma ma 🙂 a teraz bude len so mnou.ked jej nechce dat dostane hystericky zachvat ale trvam na tom ze najprv nech nieco spapa manzel to berie tazko ze ju takto necham revat niekedy...a vonku je to katastrofa. Pije vela vsetkeho a zo vsetkeho pohar flasa slamka krigel :D jaj nechcem jej sposobit nejaku troumu ma ten blazeny vyraz ked ma kiko :D-mlieko, no ale rada by som to obmedzila co najviac alebo uplne stopla.ako ste oto zaspavali?toho sa najviac bojim
@mystery1 spytam sa ťa takot. Čo mysliš, bude pre malu lahšie naučiť ju, že mliečko môže piť len doma (ak ti je neprijemne ju dojčiť v spoločnosti) alebo odstaviť ju celkom. Podla mna bude pre nu menšia trauma trvať si na tom, že prsnik vonku cudzim ludom jednoducho neukazuješ, preto je mliečko len na doma.
Druha vec, sama si napisala, že tvoje mliečko malu niekedy doslova zachranilo pred nemocnicou, a že po predojčenom dni jej bolo omnoho lepšie. Rozmyšlala si nad tym, že ešte môžu prisť situacie, kedy ju dojčenie pred tou nemocnicou zachrani, alebo jej pomôže sa rychlejšie zotaviť z choroby? Nevyčitala by si si, keby takato situacia prišla a vy by ste v tej nemocnici skončili, že tvoje rozhodnutie malu odstaviť nebolo spravne?
@vejula ja viem ale ona je niekedy uz hystericka pre to mlieko....ja ju tak lubim samozrejme ze som to milionkret rozobrala zo vsetkych uhlov ale zda sa mi ze uz aj menej papa...myslim ze keby sa nedoplnala mliekom jedla by viac. S manzelom sa naje ale odo mna nic nechce citi zo mna mlieko alebo ja neviem je to tazke.Bolo to v poriadku pokial to bolo len doma ale myslim ze niekedy v juny sa mi to stalo odisli sme detskeho ihriska a ona dosttala taky zachvat az sa zachadzala ludia na mna pozerali že čoto mam za decko vsetko na svete som vyskusala...a zobralo nakoniec len mlieko no od vtedy som sa citila bezmocna ze ked ju nieco vytoci vypyta si kiko...a pri tom ani nejak extra nesaje len mi taha vlasy mojka sa kope skriabe... no necce zle len je taky sadomasochista vramci lasky :D vlastne som v tomto fore ziadnu zazracnu radu nenasla ako by to slo
@vejula este dodam, ze sme teraz v stadiu zjem polievku len vtedy ak mam na nu chut, takze niektore dni polievka "vypadava" a da si radsej rozok, no ale co na druhy den si tu istu polievku da aj dva krat... tak sa vyznaj v chlapoch 😎
Skor by som potrebovala poradit, cim nahradit dojenie pri zaspavani, lebo u nas plati necuckam- nespim, akze neviem ako poriesim...
A k tomu hysterickemu zachvatu aj my sme si tym presli, dokola mu len opakujem, ze mliecko papame len doma a uz si zvykol, placlivy je len ak extremne unaveny a potrebuje zaspat. Na vecerny spanok len zaveli "mama didy" a zalahne 🙂
Dievcata,opat raz otvaram temu, existuje homeopatikum, ktore tehotnej mame neublizi, ale zmeni chut materskeho mlieka tak, ze sa dieta odstavi? Poculi ste o tom?
@mystery1 ja mám rovnaký problém..kojím ju "len" večer a v noci, ale mlieka mám už málo...možno tak na prvé kojenie sa napije, ale potom to ide na sucho..a jej to nevadí, že nejde mliečko, hlavne, že má cecík v ústach...ak by mi niekto vedel poradiť, ako mám postupovať...snažím sa jej večer aj ráno dávať kakao, aby bola napapaná, ale v noci aj tak stále chce...neviem, či leukoplasty alebo ocot na ňu zaberie, myslím, že nie...aj keď jej poviem, že mlieko už v cecíku nie je, aj tak ho chce...má niekto podobné skúsenosti? horšie je, že menej papá a horšie spí...prosím, poraďte, ak viete...ďakujeeem
@mystery1
@lilysk
@zuzanka726 ahojte baby....teda ubehol takmerrok od vasich prispevkov a ja som monentalbe v presne takej istej situacii, ako steboli vy. Vyriesili ste to? Povodne som chcela tahat az do prirodzeneho odstavenia, ale momentalne zacinam byt naozaj zufala, nas drobec by mal cici v ustach aj 24 hodin denne a v noci je to katastrofa, nespim takmervobec. Som tehotna a prsia mam asi velmi citlive, takze pri kazdom prisati sa a aj pocas neho ma bolia cele prsia, nie len pradavky. Ja by som mu dopriala vsetko na svete, ale zacinam byt v stave, kedy je to dojcenie pre mna viac utrpenim ako poteseniem. Smutno mi je z toho. Prosimporadte.
@wewe8584 vyskúšaj v noci spať v inej izbe. ak spí s vami, tak nech spí len s tatom. mne to jediné pomohlo, už po prvej noci keď som spala vedla v izbe sa mi prestala v noci budiť na mlieko. a potom som postupne rušila denné kojenie tak že som jej ponúkala flašku, aj desaťkrát za deň. na tisíci pokus tú flašku zobrala. ale ak už má 2 roky asi ani nechceš dávať umelé mlieko, neviem. moja bola menšia. tak držím palce, viem si predstaviť aká si unavená.
@wewe8584 ahoj no my sme prestali zo dna na den mala po1dni na mlieko zabudla v noci som ju cicikala na rukach nechcela flasu pohar nic ani vodu mlieko nic potom sa mi naucila aj spat po par mesiacoch sa rozjedla musela som sledovat cas a nutit ju do jedla tie leukoplasty avze mam bobo super napad este po pol roku ma hladkala ze mam bobo
@wewe8584 Ahoj u nas presne to iste bolo .Som sa vystahovala zo psalne - 3 dni bol cirkus a potom uz super .Len treba vydrzat - je to velmi narocne ,ale da sa to .Uplne najlepsie je ist uplne prec na noc k mame ,sestre a pod .🙂))Po 3 dnoch si mala uz ani nespomenula ,ze chce prso 🙂
@wewe8584 skús si prečítať niečo z odpovedí http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?...
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/tehot...
nie som na tvojom mieste, neviem ako by som sa zariadila..tie bolestivé bradavky, únava všetko je spôsobené hormonmi a malo by to byť dočasné
alebo skús podporu a rady v skupine https://www.modrykonik.sk/group/4722/ 😉
@wewe8584 ahoj, neviem, koľko má tvoj synček, ale moja mala 2 roky aj dva mesiace a videla som, že už nemám moc mlieka, teda skoro vôbec a mala ho len na ukľudnenie (ako cumlík), tak som jej povedala, že ma cecíky bolia, zalepila som si ich leukoplastom a pochopila to. Myslím však, že na to musí byť správny vek, aby to dieťa pochopilo a nevyžadovalo. Odvtedy cecíky nepapá, ale každý večer ich ešte musí pohladkať a pobozkať, tak na nej vidím, že jej to chýba, ale hladkanie mi nevadí 🙂 . Neviem, či som pomohla. Držím palce, aby ste to zvládli bez sĺz 🙂
ahojte maminky, aj u nás je problém s odstavením. Malý má takmer 14 mesiacov. Ja som 2x tehotná - 12tt. Na poradni mi doktorka dosť výrazne odporučila ukončiť kojenie. čo sa ukázalo ako veľký problém. Malý je kojený ráno ked sa zobudí, pred obedným spánkom, pred nočným spánkom a v noci 2-3x. Ostatné kojenia sa nám podarilo vynechať. Problém je v tom, že on nechce iné mlieko. Len vidí fľašku s mliekom a spustí rev. ked skúsim inú fľašu alebo pohárik tak ochutná a fuj. nechce a spustí rev. Prosím vás o radu. Skúšali sme UM aj kravské mlieko

odstavit pomaly chcem aj ja maleho chcem to skusat pomaly ale neviem ako kedze maly cez den zaspava pri kojeni a aj vecer co mu mam dat UM ci uz kravske namiesto kojenia a kojit uz len vecer??